ΕΛΛΑΔΑ

Χανιά

Αναβίωσε και φέτος το έθιμο των παραδοσιακών παζαριών της Μεγάλης Παρασκευής

Πλήθος επισκεπτών συγκέντρωσαν και φέτος τα παραδοσιακά παζάρια που οργανώνονται κάθε Μεγάλη Παρασκευή στις περιοχές των Βουκολιών, της Κισάμου και των Βρυσών στο νομό Χανίων.
???????????????????????????????

Μάλιστα το παζάρι των Βουκολιών αποτελεί ιδιαίτερο σημείο αναφοράς για τα Χανιά και έχει τις ρίζες του στην περίοδο της τουρκοκρατίας. Στη σημερινή του μορφή και προσαρμοσμένο στο πνεύμα της εποχής, είναι ουσιαστικά εμποροπανήγυρη και ζωοπανήγυρη.

Στους πάγκους των μικροπωλητών υπάρχουν παραδοσιακά προϊόντα της Κρήτης, είδη δώρων, ένδυσης και υπόδησης, ενώ η ζωοπανήγυρη έδωσε την ευκαιρία σε όσους επιθυμούσαν να προμηθευτούν ζώντα ζώα από ντόπιους παραγωγούς.

Την ευθύνη της οργάνωσης και λειτουργίας έχει ο δήμος Πλατανιά στα διοικητικά όρια του οποίου βρίσκονται οι Βουκολιές. "Για την περιοχή μας το παζάρι είναι θεσμός εδώ και εκατοντάδες χρόνια.Έτσι και φέτος-παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν- οι πολίτες έδωσαν το παρών. Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα συνάντησα πολίτες που μου ανέφεραν ότι είχαν ξαναβρεθεί στο παζάρι πρίν από 40 χρόνια.Εμείς σαν δήμος κάναμε ότι καλύτερο γινόταν για να εξυπηρετηθούν", δήλωσε ο δήμαρχος Πλατανιά Γιάννης Μαλανδράκης. Στο παζάρι των Βουκολιών, βρέθηκαν μάλιστα σήμερα το μεσημέρι, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, ο αναπληρωτής υπουργός Παύλος Πολάκης, αλλά και ο Περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, και ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων, Απόστολος Βουλγαράκης. "Πρέπει να επενδύουμε στα παραδοσιακά προϊόντα του νησιού μας, ενισχύοντας με τον τρόπο αυτό την τοπική οικονομί", δήλωσε ο κ. Αρναουτάκης.

Για πέμπτη συνεχή χρονιά, στον εμπορικό δρόμο της οδού Σκαλίδη, πραγματοποιείται το παζάρι στην Κίσαμο, όπου τοπικές επιχειρήσεις, κυρίως, εκθέτουν και πωλούν προϊόντα της περιοχής. Σε χώρο του παζαριού υπάρχει και έκθεση με φωτογραφίες, στις οποίες απεικονίζεται η πορεία του στο βάθος των χρόνων. Tο παζάρι σταμάτησε να διοργανώνεται περί τα τέλη της δεκαετίας του ΄80 και αναβίωσε με πρωτοβουλία του δήμου και του εμπορικού συλλόγου της περιοχής." Είναι ένα από τα ιδιαίτερα στοιχεία της περιοχής μας κατά την περίοδο της Μεγάλης Εβδομάδας που δίνει μεγάλη ανάσα στην τοπική οικονομία", δήλωσε ο δήμαρχος Κισάμου Θοδωρής Σταθάκης.Τέλος, το παζάρι στο χωριό Βρύσες του δήμου Αποκορώνου πραγματοποιήθηκε φέτος για τέταρτη φορά με τη συμμετοχή επαγγελματιών και κτηνοτρόφων της περιοχής.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.