ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το παρασκήνιο ενός Eurogroup που δεν έγινε ποτέ

Ανώμαλη… προσγείωση για την Αθήνα – Πως το ΔΝΤ έβαλε εμπόδια στην συμφωνία

«Ανώμαλη προσγείωση» για την Αθήνα: Το πολυπόθητο Eurogroup της Μεγάλης Πέμπτης … δεν θα γίνει ποτέ με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να «βάζει το χεράκι του» σε αυτή την εξέλιξη. Ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά «φλερτάροντας» με τις αντοχές των Κρατικών Ταμείων.

Του Βαγγέλη Δουράκη

Δεδομένου ότι όπως παραδέχτηκαν και Κυβερνητικές πηγές το ζήτημα του «βασικού» πακέτου μέτρων 5,4 δισ. ευρώ έχει κλείσει, το «παιχνίδι» έχει μεταφερθεί στο πεδίο των «προληπτικών» μέτρων.

Η διάσταση των δύο πλευρών παρατηρείται στο θέμα του «αυτόματου μηχανισμού διόρθωσης» («κόφτη») μέσω του οποίου θα κόβονται κονδύλια από κωδικούς δαπανών κάθε φορά που θα παρατηρείται απόκλιση από τον στόχο για πλεόνασμα.

Από ελληνικής πλευράς καταβάλλεται προσπάθεια αφενός να μην υπάρξει αριθμητική αναφορά στο ύψος των έκτακτων μέτρων που θα ενεργοποιεί ο «κόφτης» και, αφετέρου, να μείνουν εκτός κάποιοι κωδικοί, όπως οι συντάξεις ή μισθοί.

Από την άλλη, η Αθήνα έχει προτείνει να γίνεται έλεγχος μία φορά τον χρόνο όσον αφορά στην πορεία των οικονομικών ώστε να διαπιστώνεται η αναγκαιότητα ενεργοποίησης του «κόφτη», ενώ οι θεσμοί συστήνουν να «τσεκάρονται» τα μεγέθη ανά 3μηνο.

Η πρόταση της Κυβέρνησης για την λειτουργία ενός αυτόματου μηχανισμού περικοπής δαπανών έγινε προκειμένου να αποφευχθεί η νομοθέτηση ενός λεπτομερούς καταλόγου μέτρων της τάξης των 3,6 δισ. ευρώ, με την Αθήνα να επικαλείται αντισυνταγματικότητα μιας τέτοιας εξέλιξης:

Οι διαβουλεύσεις όμως για το συγκεκριμένο θέμα, βρήκαν στον τοίχο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, καθώς δεν πείθεται για το ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να νομοθετήσει προληπτικά μέτρα.

Με φόντο το χάσμα που επί του παρόντος χωρίζει τις δύο πλευρές και με το πολυαναμενόμενο έκτακτο Eurogroup της Μ. Πέμπτης να μην συνεδριάζει.. ποτέ, σε σχέση με την εκταμίευση της δόσης, οι πληροφορίες επιμένουν ότι συζητείται το ενδεχόμενο να γίνει στο τέλος Ιουνίου εάν στο κλείσιμο της αξιολόγησης συμπεριληφθεί και η απόφαση για το χρέος.

Σ΄ αυτή την περίπτωση, η σχετική συζήτηση (για το χρέος) θα ανοίξει τώρα και θα έχει δίμηνη διάρκεια.

Εάν ωστόσο ο σχεδιασμός για το χρέος κολλήσει σε τυχόν ενστάσεις –για παράδειγμα του Βερολίνου- τότε η αξιολόγηση θα κλείσει χωρίς το χρέος και η εκταμίευση της δόσης θα γίνει στα μέσα Μαϊου, εάν δεν υπάρξουν απρόοπτα στις ψηφοφορίες στη Βουλή.

Σημαντική παράμετρος θεωρείται το ενδεχόμενο μεταφοράς των «διαδικαστικών» του χρέους στον ESM, στην περίπτωση που το Eurogroup αποφασίσει, πράγματι, να ανοίξει τη συζήτηση για την ελάφρυνσή του.

Μία τέτοια κίνηση – κατά τους υποστηρικτές της – θα επιτρέψει σε ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να παρακάμψουν την υποχρέωση έγκρισης των αποφάσεων για το χρέος από τα κοινοβούλιά τους.

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
 1. ΠΟΙΟΣ ΤΡΕΛΟΣ ΘΑ ΔΑΝΕΙΖΕ ΣΗΜΕΡΑ, ΤΣΙΠΡΑ ΚΑΙ καΜένο εντελώς
  με αυτή την συμπεριφορά?
  =========================================
  Αγωνιούμε και ψάχνουμε να βρούμε αιτίες που διαρκώς οι δανειστές αναβάλλουν και διαρκώς αποδεικνύουν την ΕΛΛΕΙΨΗ εμπιστοσύνης στο πρόσωπο του Αλέξη …καΜένου εντελώς.
  *Ποιος ξένος μπορεί να δεσμευτεί στο λαό του, ότι ο Τσίπρας είναι πρόσωπο αξιόπιστο, και οικονομικά κατηρτισμένο, ώστε να κάνει ΣΩΣΤΗ ! διαχείριση των χρημάτων των λαών που μας δανείζουν?
  *Βρίσαμε χυδαία , προσβάλαμε βάναυσα και προκαλέσαμε τους ΠΑΝΤΕΣ, αρχής γενομένης με το ‘’αχόρταγο’’ κατασκεύασμα της πολιτικής ηλιθιότητας που έγινε και υπουργό. Ποιον δεν έβρισε και ποιον δεν προκάλεσε τόσο ο ακροδεξιός συνέταιρος όσο και ο ίδιος ο Τσίπρας, με την αγραμματοσύνη του και τους κοκκινολαίμηδες συμβούλους του?
  *Δυστυχώς, οι ‘’αριστεροί’’ προβοκάτορες της δημοκρατίας και της νομιμότητας, φαίνεται, πως βρίσκονται σε ‘’διατεταγμένη’’ υπηρεσία καταστροφής της Ελλάδας, κατάληψης της εξουσίας, κατάργηση της δημοκρατίας, Η, ??? υπό την επήρεια επικίνδυνων παραισθησιογόνων ουσιών?
  *Ποιες υπογεγραμμένες συμφωνίες τήρησε και εφάρμοσε ο χουντο αναστημένος ‘’εκλεκτός’’ των ..εκλεκτών της Χούντας?
  *Τι ακριβώς έχει ως ‘’ΑΤΟΥ’’ ο κ Τσίπρας, για να απαιτήσει και μείωση χρέους ?
  *Ποιες διαρθρωτικές αλλαγές έχει εφαρμόσει και ποιους νόμους ενεργοποιήσει ώστε να αντιληφθούν και οι εταίροι μας-δανειστές, όταν δεν θα πάνε χαμένες οι θυσίες των λαών που θα πληρώσουν ‘’ την ασυλία Τσίπρα ‘’ στον Καραμανλή?
  *Πόσες ..μυριάδες κομματικοί κολαούζοι ‘’κατέχουν’’ δημόσιες θέσεις λόγω μαυρογυαλούρικης συμπεριφοράς των πεινασμένων για εξουσία μπολσεβίκων.
  *Με ποια εχέγγυα έρχεται σήμερα ο Τσίπρας και υπόσχεται τόσο προεκλογικά ,όσο και μετεκλογικά μείωση του χρέους από την ΕΕ, όταν ΚΑΝΕΙΣ !!! δεν την του υπεσχέθη, κι όταν η μέχρι σήμερα ΣΠΑΤΑΛΗ και μικροκομματική διακυβέρνηση της χώρας υπήρξε πελατειακή και αντισυνταγματική ‘’αντάξια’’ της κλίκας των όψιμων απογόνων του σταλινικού ολοκαυτώματος της δημοκρατίας, της ισότητας της ανθρωπιάς.
  **Ποιος ΤΡΕΛΟΣ πολιτικός ηγέτης των μελών της ΕΕ, θα τολμήσει να προτείνει στο λαό του, να υποστεί νέες θυσίες, για να ‘’ακούνε’’ τις ΒΡΙΣΙΕΣ του Καμμένου και την βρόμικη προπαγάνδα, εκβιασμούς, ψευτοαντριλίκια και σπατάλη ασυγκράτητη , ανώφελη και μικροκομματική συμπεριφορά , από τους Τσιπρογιάννηδες , με τα χρήματα που θα στερηθούν οι ίδιοι και τα παιδιά τους?
  *Τι ακριβώς προτείνει ή, έκανε υπέρ της ελληνικής οικονομίας και των ελλήνων, εκτός του: ΝΑ ‘’ΧΑΡΙΣΕΙ’’ τον ‘’Αστέρα’’ ,να ‘’δωροθετήσει’’ τα ελληνικά αεροδρόμια, να καταστήσει τους τούρκους πιο ασύδοτους και πιο επικίνδυνους και να διορίσει όλα τα κομματικά του απολειφάδια, ως ‘’αναγκαία’’ στοιχεία προόδου προς την χρεοκοπία?
  *Την μείωση του χρέους κατά 120δις ευρώ, την μείωση των επιτοκίων, την αναβολή πληρωμής του χρέους μέχρι το 2022, την ΚΕΡΔΙΣΕ ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου με το σπαθί του.
  *‘’Χειροπιαστή απόδειξη’’ για τη μείωση χρέους προς την Ελλάδα του Γιώργου Παπανδρέου, απετέλεσαν οι νόμοι, οι διαρθρωτικές αλλαγές , τα ΠΡΟΣΤΙΜΑ σε Λάτσηδες και Βαρδινογιάννηδες, η διαύγεια, η φοροδοτική ισότητα, η άρση του τραπεζικού απορρήτου, ο οικονομικός εισαγγελέας, οι νόμοι για την δημοσιοϋπαλληλική ΛΕΡΝΑΙΑ της διαπλοκής.
  Ναι ! αυτόν που αυθημερόν ακύρωσε και διέγραψε ο Τσίπρας της διαπλοκής, ‘’πατσίζοντας’’ τα φακελάκια με την αγορασμένη ψήφο των φοροφυγάδων και των πελατειακών και βρώμικων ‘’συγχωνεύσεων’’.
  *Η μείωση του χρέους. εκ μέρους της ΕΕ. ήταν μια προσωπική νίκη και πολιτική κατάκτηση του Γιώργου Παπανδρέου, που απέδειξε ΠΡΩΤΑ!!! ότι αγωνίζεται και θα αγωνισθεί για την επιστροφή της Ελλάδας σε ένα δρόμο ανάπτυξης, ευνομίας, ισονομίας και ΔΙΑΥΓΕΙΑΣ !!!
  *Τι από όλα αυτά , εφάρμοσαν τόσο ό Σαμαράς, όσο και σήμερα το δίδυμο της ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟΤΗΤΑΣ και της σπατάλης?
  * ‘’Εξαίρεση’’ αποτέλεσαν οι Έλληνες που ..κόλλησαν στη λάσπη της διαπλοκής και πολλοί και της ιδιοτέλειας. Είχαν μάθει τον Έλληνα να επαιτεί ότι του ανήκει και όχι να το απαιτεί . Είχαν μάθει τον Έλληνα ότι η αξιοκρατία είναι για τους χαζούς, ενώ η πελατειακή ‘’εγγραφή’’ σε ..κάποιους κομματικούς καταλόγους, θα τον ‘’βολέψει’’.
  *Είχαν ‘’πείσει’’ τον Έλληνα ότι η λαμογιά είναι ‘’μαγκιά’’ και εξυπνάδα και ότι η εργασία και η ιδιοκτησία ..κουράζουν τον άνθρωπο και του δημιουργούν άγχος και προβλήματα. όπως έλεγαν οι πίσω από το τείχος της ντροπής , επί τόσα χρόνια μέχρι το 1990…

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.