ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Από το γιλέκο στο παλτό

Το κουστούμι ήταν από καιρό σχεδιασμένο. Το ύφασμα κομμένο σύμφωνα με το προ-κατ πατρόν και ραμμένο στα μέτρα του “πελάτη”. Ύψους 5,4 δισ. Αυτό που δεν περιλαμβανόταν στη παραγγελία ήταν το πρόσθετο γιλέκο. Ότι πιο κλασικά απαραίτητο για πλήρες σετ τριών τεμαχίων. Πεντάκουμπο, αμάνικο, με τρία τσεπάκια, επί πλέον αξίας τριών και βάλε δισ.

Προαιρετικό, κατά τα άλλα, στη περίπτωση που η αρχική εμφάνιση ανταποκριθεί στους στόχους που του θέτουν οι κοπτοράπτες των Βρυξελλών και της Ουάσιγκτον. Υποχρεωτικό, πέρα από κάθε προσδοκία αποδέσμευσης και φαντασία αποφυγής του, εξαιτίας της ατσούμπαλης κοψιάς του “μοντέλου”. Το οποίο ήδη έχει μετρηθεί, ζυγισθεί και βρεθεί ανυπολόγιστα άχαρο, εκτός από αναξιόπιστο.

Δυστυχώς, το πρόβλημα της ελληνικής κυβέρνησης δεν είναι μόνο οι αισθητικές αποκλίσεις που αποτυπώνονται από τις τσαλακωμένες φορεσιές του Τσακαλώτου. Είναι το μείγμα φούριας, άγνοιας και περιττής άνεσης να υπογράψει επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% το 2018. Και ακόμη χειρότερα είναι οι ρήτρες “μηδενικής απόκλισης” που έκρυβαν στις "βαλίτσες" τους οι επικεφαλής των θεσμών στη περίπτωση η κυβέρνηση δεν πιάσει το συγκεκριμένους δημοσιονομικούς στόχους της.

Επί της ουσίας πρόκειται για πρόσθετα προληπτικά μέτρα 3,5 δισ. τα οποία το κουαρτέτο θα απαιτήσει να ψηφισθούν. Ένα ολέθριο πακέτο που αφορά βαθύτερο «κούρεμα» του αφορολογήτου ορίου, αύξηση του ΦΠΑ στο ηλεκτρικό και το νερό, καθώς και περικοπές κύριων και επικουρικών συντάξεων. Και το οποίο η βολουνταριστική τρέχουσα κυβέρνηση είναι μάλλον διατιθεμένη να αποδεχθεί. Για να το πλασάρει με σος δήθεν ελάφρυνσης του χρέους και να το σερβίρει στον ελληνικό λαό με τη γαρνιτούρα του “αν χρειασθεί”. Αγνοώντας, ή καλύτερα παραμερίζοντας, το ότι θαύματα δεν γίνονται.

Στη πραγματικότητα, όμως, ο πονοκέφαλος της δεν εντοπίζεται στις συνέπειες της επώδυνης φορολεληλασίας των πολιτών. Έτσι κι αλλιώς η υποταγή της θεωρείται δεδομένη καθώς δεν διαθέτει εναλλακτική λύση χωρίς τις πιστώσεις των δανειστών. Ωστόσο το ενοχλητικό παλούκι που διαπερνά την δήθεν αντιστασιακή της πανοπλία αφορά τη διατήρηση της πάση θυσία στη καρέκλα της εξουσίας. Η πιθανότητα της ηρωικής εξόδου, που η ίδια εκβιαστικά διοχετεύει, κρίνεται από το ηγετικό απαράτ της ως επιλογή εξευτελισμού και προπομπός ευρύτερων παραταξιακών αναστατώσεων και δεινών, πέραν της εσωκομματικής γκρίνιας.

Το ενδεχόμενο απόρριψης των μέτρων από μερίδα βουλευτών της πλειοψηφίας και ακολούθως η συγκρότηση μιας μνημονιακής κυβέρνησης τεχνοκρατών με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ προϋποθέτει την αποχώρηση του Τσίπρα από τη πρωθυπουργία. Πράγμα που μπορεί και γίνει μέσω προσφυγής στις κάλπες, άρα θα δικαιώσουν το αίτημα του Μητσοτάκη. Το σενάριο της διεύρυνσης με Δημοκρατική Συμπαράταξης και Ποτάμι, αντί του προνομιακού συμμάχου των ΑΝΕΛ, σκοντάφτει στη απροθυμία των πρώτων να γίνουν “τσόντα” μιας αφερέγγυας κυβέρνησης.

Στο αδιέξοδο που στριμώχτηκε με τις παλινωδίες, τις εξαπατήσεις και τα επικοινωνιακά της τρικ η κυβέρνηση δεν έχει πλέον την πολυτέλεια επιλογών. Οφείλει να ολοκληρώσει την διαπραγμάτευση και να κλείσει την αξιολόγηση. Στο κάτω κάτω γι αυτά υπερψηφίστηκε στις εκλογές και από τη διαχείρισή τους θα κριθεί από τους ψηφοφόρους.

Οποιαδήποτε άλλος δρόμος οδηγεί αναπόφευκτα στην έξοδο από την Ευρωζώνη, στη διακοπή των δανείων από ΕΕ και ΔΝΤ καθώς και στην αναγκαστική στάση πληρωμών επί του χρέους. Με δυο λόγια αντί για γιλέκο θα καλέσει τον ελληνικό λαό να πληρώσει για αφόρητα βαρύ παλτό. Αυτό που στην καθομιλουμένη ερμηνεύεται και ως κάσα, κιβούρι ή φέρετρο.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.