ΕΛΛΑΔΑ

Μετά από 20 χρόνια

Χωρίς σκαλωσιές το Πάσχα η Μητρόπολη των Αθηνών

Ελεύθερη από τις σκαλωσιές η Μητρόπολη Αθηνών για τα μυστήρια του Πάσχα.
mitropoli

Οι εργασίες αποκατάστασης και συντήρησης του Ναού διήρκεσαν περίπου 20 χρόνια. Τα συνεργεία της εταιρείας που έχει αναλάβει την αποκατάσταση του Καθεδρικού Ναού των Αθηνών αποσυναρμολόγησαν και κατέβασαν τις σκαλωσιές «απελευθερώνοντας» την πρόσοψη του ναού. Στόχος ήταν να λειτουργήσει η Μητρόπολη για τα μυστήρια της περιόδου του Πάσχα.

Ο Ναός είχε υποστεί ζημιές από τον σεισμό του 1981, ενώ «τραυματίστηκε» και από την σεισμική δόνηση του 1999.

Ο Ναός χτίστηκε το 1863. Οι εργασίες ξεκίνησαν το 1842 και τον σχεδιασμό ανέλαβε ο Δανός αρχιτέκτονας Θεόφιλος Χάνσεν, που σχεδίασε την Ακαδημία Αθηνών και την Εθνική Βιβλιοθήκη. Τα πρώτα αρχιτεκτονικά σχέδια του Χάνσεν ήταν ένας συνδυασμός δυτικών στοιχείων αναγεννησιακού και γοτθικού χαρακτήρα. Ωστόσο, οι εργασίες διακόπηκαν μετά από έναν χρόνο λόγω έλλειψης χρημάτων. Το υπέρογκο για την εποχή ποσό κατασκευής, καλύφθηκε από εράνους, από την εκποίηση εκκλησιαστικής περιουσίας και από προσωπικές δωρεές του Βασιλιά Όθωνα και του ευεργέτη Γεωργίου Σινά.... Τη συνέχεια των εργασιών ανέλαβε ο Δημήτριος Ζέζος, ο οποίος πρόσθεσε βυζαντινά στοιχεία. Ωστόσο το 1857 πέθανε δίχως να καταφέρει να παραδώσει το έργο. Για την τελική μορφή της εκκλησίας, που είναι τρίκλιτη βασιλική με τρούλο με βυζαντινά και νεοκλασικά στοιχεία, υπεύθυνοι είναι ο Γάλλος αρχιτέκτονας Francois Boulanger και ο Παναγιώτης Κάλκος....

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. SPARTA. 23:35 24/04/2016

    Έκαναν δέκα επτά χρόνια να επισκευάσουν την Μητρόπολη των Αθηνών, όταν πρόθυμα το ανάλγητο Ελληνικό κράτος διέθετε κονδύλια για την ανέγερση Τεμένους για τους λαθρομετανάστες Μουσουλμάνους στο Βοτανικό.Ή εκκλησία της Παναγίας της Χρυσοσπηλιώτιςςας στην οδό Αιόλου που υπήρξε η πρώτη Μητρόπολη της Αθήνας, έχει προβλήματα στατικότητας, κινδυνεύει να καταρεύσει και ο Αρχιεπίσκοπος κοιτάει να σιτίσει και να στεγάσει τους παράνομους ισλαμιστές.Είμαστε για κλάματα.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.