ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γιατί Γιούνκερ, Ντάισελμπλουμ, Ρεγκλινγκ «άνοιξαν» τα χαρτιά τους

Διαπραγματευτικό «θρίλερ» με «φόντο» αναταράξεις – Τι προκαλεί την «εμπλοκή»

Χωρίς να έχει γεφυρωθεί το χάσμα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, οι Βρυξέλλες σχεδιάζουν την σύγκληση Eurogroup την ερχόμενη εβδομάδα για το ελληνικό ζήτημα: Αναχωρούν οι επικεφαλής της αποστολής των δανειστών και επιστρέφουν μετά το Πάσχα.
troika

Του Βαγγέλη Δουράκη
Ο τελευταίος γύρος διαβουλεύσεων -πριν τις διακοπές του Πάσχα- των εκπροσώπων των δανειστών με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη έφερε πρόοδο, κατά την ελληνική πλευρά, στο «μέτωπο» της νομοθέτησης μηχανισμού δημοσιονομικών διορθώσεων.
Όμως η όποια πρόοδος εντοπίζεται μόνο με το ευρωπαϊκό σκέλος των δανειστών και όχι με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο: Όπως όλα δείχνουν οι επικεφαλής των δανειστών αναχωρούν σήμερα από την Αθήνα με στόχο να επιστρέψουν μετά τον εορτασμό του Πάσχα: Αναμένεται μάλιστα η έκδοση ανακοίνωσης που θα πιστοποιεί ότι θα επιστρέψουν άμεσα και ότι σύντομα μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία.
Η διαπραγμάτευση έχει εξελιχθεί σε θρίλερ με … πολιτικές προεκτάσεις, μετά την στάση που φέρεται να τήρησε η εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Ντέλια Βελκουλέσκου, λέγοντας ότι δεν έχει πειστεί πως η κυβέρνηση δεν μπορεί να νομοθετήσει εκ των προτέρων πρόσθετα μέτρα για νομικούς λόγους.
Η στάση αυτή του Ταμείου εξόργισε ακόμα και τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος χτύπησε το χέρι στο τραπέζι μιλώντας στο Κολλέγιο των Επιτρόπων και χαρακτήρισε αντισυνταγματική και παράλογη την απαίτηση του ΔΝΤ.
Πάντως, και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ εμφανίστηκε… υπέρμαχος των προληπτικών μέτρων, ξεκαθάρισε ότι εκταμίευση δόσης χωρίς μέτρα δεν γίνεται και επιχείρησε να δικαιολογήσει τις διαφορές στις προβλέψεις ΔΝΤ-Ευρωπαίων, λέγοντας ότι «οι προβλέψεις ενέχουν μεγάλη αβεβαιότητα ακόμη και για φέτος».
Σε μια προσπάθεια να μην φανεί πως η περυσινή ελληνική κρίση επαναλαμβάνεται, ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι προσπαθεί ώστε να υπάρξει Eurogroup την επόμενη ή τη μεθεπόμενη εβδομάδα.
Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πάντως ότι οι βασικότερες διαφορές εδράζονται στον φορέα ο οποίος θα πιστοποιεί τις ενδεχόμενες αποκλίσεις σε όρους πρωτογενούς πλεονάσματος και στις δυνατότητες ελιγμών του εκάστοτε υπουργού Οικονομικών στην ενεργοποίηση των προληπτικών μέτρων.
Οι διαφωνίες είναι τόσο μεγάλες που ισοδυναμούν –κατά την κυβερνητική ανάγνωση- με ευθεία αμφισβήτηση της Eurostat από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κάτι το οποίο άλλωστε φάνηκε και από τις πρόσφατες δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ. Το πρώτο ερώτημα το οποίο εγείρεται επομένως, είναι ποιος θα πιστοποιεί την απόκλιση επί των δημοσιονομικών στόχων.
Η ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζει τη λύση της Eurostat με τις ετήσιες ανακοινώσεις της τον Απρίλιο. Το ΔΝΤ φέρεται να μην το δέχεται φτάνοντας μάλιστα στο σημείο – σύμφωνα με μία πηγή- να ζητά συμμετοχή και δικού του στελέχους στην έκδοση των ανακοινώσεων για την πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών.
Η δεύτερη ουσιαστική αιτία διαφωνίας, είναι ποιος θα διαλέγει τα μέτρα τα οποία θα ενεργοποιηθούν για τη διόρθωση των αποκλίσεων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική κυβέρνηση έχει αποδεχθεί τη νομοθέτηση ενός μηχανισμού αυτόματων διορθώσεων, ο οποίος θα προβλέπει οριζόντιες περικοπές δαπανών σε κάθε κωδικό του προϋπολογισμού, περιλαμβανομένων των κωδικών μισθών και συντάξεων.
Στο σημείο αυτό όμως, υπάρχει μια ουσιαστική παράμετρος.
Στην ελληνική πρόταση, ο εκάστοτε υπουργός Οικονομικών θα έχει τη δυνατότητα να εξαιρέσει από τις περικοπές κάποιους κωδικούς (π.χ συντάξεις) υπό την προϋπόθεση ότι θα καλύπτονται με ισοδύναμα μέτρα οι «τρύπες» που θα δημιουργούνται από τις εξαιρέσεις. Προκειμένου αυτή η πρόταση να γίνει πιο πειστική , προτείνονται ακόμα και ποινικές κυρώσεις σε βάρος του υπουργού Οικονομικών ο οποίος θα αθετήσει τη δέσμευση δημοσιονομικών διορθώσεων.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αντιδρά και σε αυτή την πρόταση.
Προτείνει, κατά τις ίδιες πηγές αυτόματες περικοπές μισθών και συντάξεων για την κάλυψη των αποκλίσεων χωρίς να υπάρχει η δυνατότητα παρέμβασης από την πλευρά του υπουργού Οικονομικών.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.