ΚΟΣΜΟΣ

Δήμαρχος Βιέννης: Πρέπει να βοηθήσουμε την Ελλάδα

"Εάν αναμένουμε από την Ελλάδα να προστατέψει τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με ανθρώπινο τρόπο, τότε πρέπει να τη βοηθήσουμε", διαμήνυσε ο δήμαρχος και τοπικός κυβερνήτης του αυστριακού ομόσπονδου κρατιδίου της Βιέννης Μίχαελ Χόιπλ, στη διάρκεια της ομιλίας του στο σημερινό συνέδριο της περιφερειακής οργάνωσης Βιέννης των κυβερνώντων Σοσιαλδημοκρατών, των οποίων ο ίδιος είναι υπαρχηγός και θεωρείται ο ισχυρότερος πολιτικός τους.

Στην ομιλία του ο Αυστριακός Μίχαελ Χόιπλ απαίτησε για μία ακόμη φορά να βρεθεί μία ευρωπαϊκή λύση για το προσφυγικό ζήτημα και επιπλέον να υπάρξει οικονομική βοήθεια για χώρες όπως η Ελλάδα και η Ιταλία, ενώ ζήτησε περισσότερη οικονομική βοήθεια από την Αυστρία για την Υπάτη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, καθώς, όπως επισήμανε, σε χώρες όπως η Ιορδανία και ο Λίβανος ζουν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι κάτω από απάνθρωπες συνθήκες.

Ο ίδιος κάλεσε τους Αυστριακούς Σοσιαλδημοκράτες σε μία κοινή πορεία στην προσφυγική πολιτική, τονίζοντας πως οι άνθρωποι σε ανάγκη πρέπει να βοηθούνται και πως σε αυτή τη στάση των Σοσιαλδημοκρατών τίποτε δεν έχει αλλάξει.

"Σαφείς θέσεις για το ότι πρέπει να βοηθούνται οι άνθρωποι που έρχονται σε εμάς για να διαφύγουν από την τρομοκρατία, τον πόλεμο και τη δυστυχία, δεν αρχίσαμε να έχουμε από τον προεκλογικό αγώνα (σ.σ. για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές στη Βιέννη τον περασμένο Οκτώβριο, στις οποίες οι Σοσιαλδημοκράτες υπήρξαν νικητές, κρατώντας φιλική στάση προς τους πρόσφυγες ), και σε αυτή τη σταθερή θέση μας τίποτε δεν έχει αλλάξει", υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Ο Μίχαελ Χόιπλ, ο οποίος είναι εξ αρχής υπέρμαχος μίας φιλοπροσφυγικής στάσης, φέρεται να έχει εσωκομματικά προβλήματα τελευταία, λόγω της στροφής προς μια σκληρότερη στάση στο προσφυγικό που έχει υιοθετήσει πρόσφατα ο Αυστριακός καγκελάριος και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών Βέρνερ Φάιμαν.

Αιτία αυτής της στροφής είναι η πίεση που δέχεται από τον εταίρο του στην κυβέρνηση, το Λαϊκό Κόμμα, αλλά και η πίεση από την άγρια εκμετάλλευση της προσφυγικής κρίσης από το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων, το μεγαλύτερο της αντιπολίτευσης, που σε όλες τις δημοσκοπήσεις των τελευταίων μηνών εμφανίζεται πλέον ως πρώτη πολιτική δύναμη στη χώρα με ποσοστό που υπερβαίνει το 30%.

Οι Ελεύθεροι, επικεντρώνοντας τον προεκλογικό αγώνα τους στην προσφυγική κρίση, πέτυχαν εντυπωσιακή αύξηση της δύναμής τους τόσο στις τελευταίες τοπικές και περιφερειακές εκλογές τον Σεπτέμβριο στο κρατίδιο της Άνω Αυστρίας, όπου βρέθηκαν με ποσοστό πάνω από 30%, όσο και στις εκλογές του Οκτωβρίου στη Βιέννη, όπου ως δεύτερο κόμμα -πίσω από τους Σοσιαλδημοκράτες- σχεδόν άγγιξαν το 30%.

Στην ομιλία του ο Μίχαελ Χόιπλ, αφήνοντας να διαφανεί μια εν μέρει στήριξή του προς τον Βέρνερ Φάιμαν, ανέφερε ότι χαιρετίζει την προετοιμασία που πρέπει να υπάρξει για το ενδεχόμενο να φθάσουν εκ νέου στην Αυστρία εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες, καθώς, όπως σημείωσε, σε μία τέτοια περίπτωση δεν θα είναι δυνατό να διατηρηθεί το σημερινό επίπεδο για τη φροντίδα τους.

Ωστόσο, όπως διευκρίνισε ο ίδιος σχολιάζοντας τις αμφιλεγόμενες διατάξεις για δήθεν επικρατούσα κατάσταση ανάγκης στην Αυστρία, "αυτή η κατάσταση ανάγκης δεν υφίσταται αυτή τη στιγμή και δεν υπάρχει κανένας λόγος να συμπεριφερόμαστε ωσάν να επρόκειτο να καταρρεύσουν τα συστήματά μας".

Πρόσθεσε δε, πως δεν επιτρέπεται να προκαλούνται ανησυχίες στον κόσμο, διότι, όπως παρατήρησε, ενόψει και των επικείμενων αυστριακών προεδρικών εκλογών τη μεθεπόμενη Κυριακή 24 Απριλίου, "οι φοβισμένοι, οι γεμάτοι ανησυχία, οι κακόκεφοι, οι γκρινιάρηδες" ψηφίζουν το Κόμμα των Ελευθέρων.

Έντονη προειδοποίηση, σε σχέση με το προσφυγικό, απηύθυνε ο Μίχαελ Χόιπλ στον εταίρο των Σοσιαλδημοκρατών στην αυστριακή ομοσπονδιακή κυβέρνηση, το Λαϊκό Κόμμα, τονίζοντας πως οι προκλήσεις στην πολιτική δεν λύνονται με την έμπνευση φρικαλεοτήτων, σε καθημερινή βάση από πολιτικούς του κόμματος αυτού, όπως κατάργηση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, που, όπως τόνισε ο ίδιος, συνιστά "ένα βήμα πίσω στη λίθινη εποχή της κοινωνικής πολιτικής, το οποίο σίγουρα δεν πρόκειται να κάνουν οι Σοσιαλδημοκράτες".

Τέλος, ο δήμαρχος και κυβερνήτης της Βιέννης διακήρυξε την απόλυτη υποστήριξη του προς τον υποψήφιο των Σοσιαλδημοκρατών στις επικείμενες προεδρικές εκλογές, τον έως τώρα υπουργό Κοινωνικών Υπηρεσιών και πρώην πρόεδρο της Αυστριακής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων, Ρούντολφ Χούνστορφερ, καλώντας τούς συνέδρους αλλά και όλους τους Αυστριακούς Σοσιαλδημοκράτες να συμμετέχουν ενεργά μέχρι την ημέρα των εκλογών στην προεκλογική εκστρατεία του.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.