ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στόχος η συζήτηση για το χρέος στις 15 Απρίλη

Δίνουν τα χέρια αλλά… χωρίς δόση - Άλλη συμφωνία με Ευρώπη… άλλη με ΔΝΤ

Να κλείσει συμφωνία - έστω… επί της αρχής - έως το απόγευμα της Κυριακής επιδιώκει η Αθήνα...
tsakalotos

του Βαγγέλη Δουράκη

Μεταξύ της ελληνικής πλευράς και των δανειστών υπάρχει προσέγγιση στο πεδίο του φόρου εισοδήματος και το ασφαλιστικό, αλλά όχι ακόμη στους έμμεσους φόρους. Ο ρόλος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου… αδιευκρίνιστος.

Στο ραντεβού που είχαν Ευκλείδης Τσακαλώτος και οι εκπρόσωποι των θεσμών, έπειτα από διακοπή των διαβουλεύσεων για σχεδόν 48 ώρες, έγινε συζήτηση για το ποια βήματα πρέπει να γίνουν από τώρα έως το Σάββατο προκειμένου την Κυριακή το απόγευμα να υπάρξει μετατροπή των συμφωνηθέντων σε κείμενο απόφασης, με σκοπό, στη διάρκεια της εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ στις 15-17 Απριλίου, να υπάρξει επίσημη έναρξη της συζήτησης για το χρέος.

«Εντοπίσαμε τα θέματα στα οποία χρειάζεται περαιτέρω επεξεργασία σε τεχνικό επίπεδο και τα θέματα που χρειάζονται πολιτική συζήτηση», ήταν η χαρακτηριστική φράση του υπουργού Οικονομικών

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα καταλήξει έως την Κυριακή σε ένα κείμενο συμφωνίας με τους τρεις ευρωπαϊκούς θεσμούς και ένα κείμενο με το ΔΝΤ «το οποίο δεν θα είναι απόλυτα ίδιο αλλά θα μοιάζει».

Μάλιστα, σε σχετική ερώτηση απάντησε ότι αυτή η συγκεκριμένη συμφωνία, η οποία θα είναι «κάτι σαν Staff Level Agreement» δεν φέρνει και αυτόματα τη δόση, διότι «όπως ξέρετε υπάρχει μια διαφωνία καθώς η Γερμανία και οι άλλες χώρες θέλουν το ΔΝΤ μέσα, οπότε πρέπει να συμφωνήσουμε και με το ΔΝΤ και με την Κομισιόν και με το Eurogroup , ώστε να πει ότι προχωράμε».

Διευκρίνισε πάντως ρητά ότι δεν τίθεται ζήτημα «σαλαμοποίησης» της αξιολόγησης και η συμφωνία θα αφορά όλα τα ανοικτά θέματα, από το ασφαλιστικό και το φορολογικό έως τα κόκκινα δάνεια και το Ταμείο Αξιοποίησης της Δημόσιας Περιουσίας, προσθέτοντας ότι κάποια εξ αυτών χρίζουν πολιτικής απόφασης

Όλα δείχνουν πως τα επώδυνα μέτρα  θα έρχονται κατά κύματα, καθώς σχεδιάζονται πρόσθετα ή νέα χαράτσια σε καύσιμα, τσιγάρα, αυτοκίνητα, κινητή τηλεφωνία, συνδρομητική τηλεόραση και ξενοδοχεία, ενώ αναζητούνται νέοι φόροι για να μην επιβληθούν το ειδικό τέλος 0,05 ευρώ ανά στήλη στα παιχνίδια του ΟΠΑΠ και η αύξηση του ειδικού φόρου στα κρασί.

Ανατροπές και στον φόρο εισοδήματος με μειωμένο αφορολόγητο όριο από τα 9.550 ευρώ στα 9.050 ευρώ και με αυξημένους συντελεστές για εισοδήματα από 20.000 έως 30.000 ευρώ.

Τα κυριότερα σκληρά μέτρα που έχουν πέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων είναι:

o    Αύξηση του Ειδκού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στα καύσιμα. Η αύξηση του ΕΦΚ στην αμόλυβδη βενζίνη θεωρείται δεδομένη και, σύμφωνα με πληροφορίες, θα είναι μεν μικρότερη των 0,10 ευρώ ανά λίτρο, αλλά, αν προστεθεί ο ΦΠΑ, θα φθάνει το ποσό αυτό. Για το πετρέλαιο κίνησης κυβερνητικά στελέχη υποστηρίζουν ότι δεν θα υπάρξει επιβάρυνση. Ως προς το φυσικό αέριο, πιθανότερη είναι η αύξηση του ΕΦΚ για βιομηχανική χρήση.

o    Σαρωτικές αλλαγές στη φορολογία καινούργιων και μεταχειρισμένων Ι.Χ. αυτοκινήτων

o    Αύξηση φόρων στον καπνό και τα τσιγάρα κατά τουλάχιστον 0,50 ευρώ ανά πακέτο, για να μπουν 100 εκατ. ευρώ επιπλέον στα κρατικά ταμεία.

o    Αύξηση του τέλους κινητής τηλεφωνίας, μολονότι είναι το υψηλότερο στην ευρωζώνη.

o    Επιβολή τέλους στη συνδρομητική τηλεόραση.

o    Επιβολή τέλους στις τραπεζικές επιταγές.

o    Αντικατάσταση του ειδικού τέλους στα παιχνίδια του ΟΠΑΠ με ισοδύναμα μέτρο που πιθανόν να αφορά το σύνολο της στοιχηματικής αγοράς.

o    Επιβολή ειδικού τέλους διανυκτέρευσης στα ξενοδοχεία με ποσά της τάξεως του 1 ευρώ ανά... αστέρι, ώστε να προκύψουν 150 εκατ. ευρώ περίπου

 

3 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
 1. Οι ανθρωποι ειναι στυγνοι τζογαδοροι.Δεν τους ανδιαφερει η κατρακυλα της χωρας αλλα πως θα παραμεινουν μερικες εβδομαδες ακομα στην εξουσια.Ξερουν οτι πεφτουν μολις υπογραψουν και παιζουν καθυστερησεις.

 2. NMan. 14:46 07/04/2016

  «Βιώσιμο» το χρέος μέχρι το 2022, λόγω Γιώργου Παπανδρέου, φυσικά.
  ===================================================
  Σε αυτό το πλαίσιο, επιβεβαιώνεται ότι η συζήτηση για την όποια «ελάφρυνση» από τα κράτη της Ευρωζώνης αφορά στην περίοδο μετά το 2022, δηλαδή μετά τη λήξη της 10ετούς «περιόδου χάριτος» που αποφασίστηκε (αποκλειστικά με τα κράτη της Ευρωζώνης) μετά την αναδιάρθρωση και το «κούρεμα» το 2012.
  -Αλήθεια ποιος πρωθυπουργός κατάφερε όλα αυτά τα ‘’θαύματα’’ για την περίοδο και τις συνθήκες της εποχής 2010?
  Φυσικά ο αφανής ήρωας, ο αθόρυβος αλλά εργατικός και παγκόσμια αποδεκτός Γιώργος Παπανδρέου.
  -Μήπως ‘’ακούσατε’’ κάποιο… πολιτικό, κάποιο…δημοσιογράφο να τα αναφέρει και να ενημερώνει τον κόσμο ΠΩΣ!!! γλιτώσαμε από την χρεοκοπία?

 3. ΞΕΠΟΥΛΗΣΑΝ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΟΙ ΣΥΡΙΖΑΛΕΛ

  Όντως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ξεπούλησε έναντι πινακίου φακής τις ελληνικές τράπεζες στα ξένα hedge funds, αποτέλεσμα της καταστροφικής 7μηνης διαπραγμάτευσης, των capital controls και του κλεισίματος των τραπεζών. Ωστόσο αυτή η επιλογή της κυβέρνησης δεν έγινε εν κενώ και ας το θυμούνται ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι στην κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου τον Ιούνιο του 2014 δημιούργησαν το νομοθετικό πλαίσιο προς τούτο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, στο περίφημο άρθρο 2 που καταψήφισε ο τότε βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου. Όλοι μπορούν να θυμηθούν τον πόλεμο που δέχθηκε από το ίδιο του το κόμμα και από τα ΜΜΕ γι αυτή του τη στάση, η οποία είχε συνδεθεί αφελώς με το σενάριο αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης. Στο σημείο αυτό αξίζει να θυμηθούμε τι είχε απαντήσει εκείνος σε συνέντευξή του στο Bloomberg εκείνη την εποχή, οι οποίες αν μη τι άλλο σήμερα τον δικαιώνουν:
  -Δημοσιογράφος: Ευχαριστώ πάρα πολύ που είστε μαζί μας σήμερα. Θα ήθελα να σας ρωτήσω, υπήρξε μια σημαντική ψηφοφορία, εσείς ψηφίσατε αρνητικά σε ένα μέρος του, σε αυτό για τους κανόνες ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Ποια ήταν η αντίρρησή σας;

  ΓΑΠ: Ναι, ψήφισα αρνητικά στο θέμα αυτό. Ήταν ζήτημα αρχής, το ίδιο θα έκανα και πάλι αν κάτι τέτοιο ερχόταν ξανά στη Βουλή. Ο βασικός λόγος είναι ότι, αντιλαμβάνομαι πως σε πολύ δύσκολες περιστάσεις, ίσως χρειαστεί να ιδιωτικοποιήσουμε τράπεζες με κάποιες απώλειες για τον Έλληνα φορολογούμενο. Το να το κάνουμε όμως αυτό με νόμο, ώστε να είναι επίσημη, διαρκής, στο διηνεκές πολιτική, ειδικά όταν οι Έλληνες έχουμε θυσιάσει πολλά και ειδικότερα, ξανά και ξανά για διάσωση τραπεζών, είμαι ενάντια σε αυτή τη λογική, λόγω αρχών.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.