ΕΛΛΑΔΑ

Για να κλείσει η αξιολόγηση

ΔΝΤ-Ντάισελμπλουμ: Νομοθετήστε επιπλέον μέτρα €3,6 δισ.

Στο ίδιο μήκος κύματος Λαγκάρντ και Ντάισελμπλουμ ζητούν την ψήφιση του επιπλέον πακέτου μέτρων, ύψους 3,6 δισ. από την Ελλάδα, για να κλείσει η αξιολόγηση. Την προληπτική νομοθέτηση απορρίπτει η ελληνική κυβέρνηση ως αντισυνταγματική.
___dijsselbloem

H ελληνική νομοθεσία δεν προβλέπει την δυνατότητα προληπτικής νομοθέτησης, ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, σε δήλωσή του μετά το τέλος του Eurogroup.

«Με βάση την ελληνική νομοθεσία δεν μπορείς να νομοθετήσεις προληπτικά» σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών και συμπλήρωσε πως αναζητείται με τους Ευρωπαίους ένας μηχανισμός δέσμευσης.

Από την άλλη πλευρά, τη θέση ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα χρειαστεί ένα πακέτο έκτακτων μέτρων για την επίτευξη των στόχων του προγράμματος καθώς και έναν αξιόπιστο μηχανισμό για την εφαρμογή τους, επανέλαβε ο πρόεδρος του Eurogroup, Ντάισελμπλουμ μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στο Άμστερνταμ.

"Το πακέτο θα πρέπει να περιλαμβάνει έκτακτα μέτρα τα οποία θα εφαρμοστούν μόνο εάν χρειαστεί για να επιτευχθεί ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα το 2018", δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup και πρόσθεσε. "Ο έκτακτος μηχανισμός θα πρέπει να είναι αξιόπιστος, να έχει νομοθετηθεί και να βασίζεται σε αντικειμενικούς παράγοντες που θα πυροδοτούν τα έκτακτα μέτρα", πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για το ύψος των έκτακτων μέτρων ο πρόεδρος του Eurogroup σημείωσε ότι θα πρέπει να ανέρχονται στο 2% του ΑΕΠ (3,6 δισ. ευρώ) πέρα του βασικού πακέτου με μέτρα ύψους 3% του ΑΕΠ (5,4 δισ. ευρώ).

Στο Eurogroup της επόμενης εβδομάδας, εάν τελικά διεξαχθεί παρέπεμψε η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, σε δηλώσεις της αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Eurogroup.

Η κ. Λαγκάρντ ανέφερε χαρακτηριστικά πως «τίποτε δεν έχει συμφωνηθεί, μέχρι να συμφωνηθούν όλα» και σημείωσε η εφαρμογή των μέτρων δεν χρειάζεται να γίνει εκ των προτέρων.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ υπογράμμισε επίσης πως τα μέτρα έκτακτης ανάγκης θα πρέπει να νομοθετηθούν εκ των προτέρων και να είναι αξιόπιστα, ενώ σε ότι αφορά το ελληνικό χρέος η κ. Λαγκάρντ σημείωσε πως «δεν χρειάζεται κούρεμα αλλά αναδιάρθρωση».

Και ο πρόεδρος του Eurogroup επισήμανε ότι μετά την ολοκλήρωση του πακέτου των βασικών και των έκτακτων μέτρων και του μηχανισμού υλοποίησης "θα μπορέσουμε να έχουμε την επόμενη Πέμπτη ένα νέο Eurogroup για να καταλήξουμε σε ένα ολοκληρωμένο πακέτο και να ξεκινήσουμε τη συζήτηση για τη βιωσιμότητα του χρέους".

"Οι υπουργοί Οικονομικών έδωσαν εντολή να δουλέψουμε, να κάνουμε την ανάλυση για το χρέος και να εξετάσουμε τις πιθανές εναλλακτικές με ορισμένους περιορισμούς. Θα ονομάσω δύο βασικούς: δεν υπάρχει υποστήριξη στο Eurogroup για ονομαστικό κούρεμα του χρέους και οι προτάσεις μας θα πρέπει να είναι στο πλαίσιο της συμφωνίας του περασμένου καλοκαιριού", σημείωσε.

"Θα εξετάσουμε τις δυνατότητες της αναδιάταξης (reprofiling) του χρέους και εάν χρειαστεί πιθανά πρόσθετα μέτρα εξετάζοντας τις ωριμάνσεις και την περίοδο χάριτος όπως περιγράφονται στη συμφωνία του καλοκαιριού", ανέφερε.

"Ελπίζω να υπάρξει συνάντηση την επόμενη Πέμπτη για να συνδυάσουμε όλα αυτά τα στοιχεία και να καταλήξουμε σε μια συμφωνία".

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.