ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Υψηλά μη βιώσιμο»

ΔΝΤ: «Ουσιαστικής σημασίας» η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θέλει οι Ευρωπαίοι εταίροι της Ελλάδας να δώσουν στην Αθήνα ουσιαστική ελάφρυνση χρέους, το οποίο θεωρεί ότι παραμένει «εξαιρετικά μη βιώσιμο», σύμφωνα με προσχέδιο εγγράφου του ΔΝΤ, στο οποίο είχε πρόσβαση το Reuters.
dnt

«Παρά τη γενναιόδωρη, υπό ευνοϊκούς όρους, επίσημη χρηματοδότηση και τα σχέδια για περαιτέρω μεταρρυθμίσεις… η δυναμική του χρέους προβλέπεται να παραμείνει εξαιρετικά μη βιώσιμη», αναφέρει το προσχέδιο του ΔΝΤ. «Για να αποκατασταθεί η βιωσιμότητα του χρέους, επιπροσθέτως των μεταρρυθμιστικών μας προσπαθειών, θα είναι ουσιαστικής σημασίας η αποφασιστική δράση από τους Ευρωπαίους εταίρους μας για την χορήγηση περαιτέρω ελάφρυνσης του επίσημου χρέους», αναφέρει το ΔΝΤ.

Tο προσχέδιο του Μνημονίου Χρηματοπιστωτικών και Οικονομικών Πολιτικών του ΔΝΤ (Memorandum of Financial and Economic Policies - MFEP), που συντάχθηκε κατά τη διάρκεια της αξιολόγησης, προβλέπει πρωτογενές έλλειμμα της τάξης του 0,5% φέτος, πλεόνασμα της τάξης του 0,25% το 2017 και πρωτογενές πλεόνασμα μόλις 1,5% το 2018.

Αναφέρει ότι αυτά τα στοιχεία αντανακλούν την μεταρρυθμιστική κόπωση ύστερα από πέντε χρόνια προσαρμογής και κοινωνικών πιέσεων στην Ελλάδα λόγω της υψηλής ανεργίας, το ποσοστό της οποίας ανήλθε στο 24,4% τον Ιανουάριο. Το προσχέδιο προβλέπει μέσο ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης 1,25% μακροπρόθεσμα, το οποίο είναι χαμηλότερο από την προηγούμενη πρόβλεψη.

Οι στόχοι, τους οποίους χαρακτηρίζει «φιλόδοξους αν και ρεαλιστικούς», θα μπορούσαν να ενισχυθούν από την εφαρμογή μέτρων, τα οποία θα εξοικονομούσαν ποσό αντίστοιχο του 2,5% του ΑΕΠ το 2018, συμπεριλαμβανομένων των μεταρρυθμίσεων στο συνταξιοδοτικό σύστημα, το φόρο εισοδήματος, το φόρο προστιθέμενης αξίας και το μισθολογικό κόστος στο δημόσιο τομέα.

Οι συνταξιοδιοτικές μεταρρυθμίσεις που αναφέρονται στο μνημόνιο του ΔΝΤ περιλαμβάνουν τη σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ, την αλλαγή της υπολογιστικής βάσης των εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες σύμφωνα με τα πραγματικά τους εισοδήματα, τον επανυπολογισμό των συντάξεων και την καθιέρωση εθνικής σύνταξης ύψους 345 ευρώ το μήνα ύστερα από 15 έτη εισφορών και ύψους 384 ευρώ το μήνα ύστερα από 20 έτη εισφορών.

Για να αντιμετωπιστούν τα περαιτέρω ελλείμματα των συνταξιοδοτικών ταμείων, η Ελλάδα θα πρέπει να εφαρμόσει πρόσθετα μέτρα αξίας 0,5% του ΑΕΠ χωρίς, ωστόσο, να περιλαμβάνουν νέες περικοπές στις κύριες συντάξεις, οι οποίες θα ‘παγώσουν’ με νομοθετική ρύθμιση, αναφέρει το ΔΝΤ.

Ανάμεσα στα μέτρα που συζητήθηκαν περιλαμβάνεται η προσαρμογή της φορολογικής κλίμακας και η μείωση του αφορολόγητου ορίου.

Η Ελλάδα και οι δανειστές συζητούν την απελευθέρωση της αγοράς δανείων στο πλαίσιο των μέτρων για μείωση του όγκου των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Η Αθήνα θα τροποποιήσει τη νομοθεσία της προκειμένου να επιτρέπει την πώληση των εξυπηρετούμενων και μη τραπεζικών δανείων από μη πιστωτικά ιδρύματα «ελεύθερα και άμεσα», ανέφερε το προσχέδιο.

Η νομοθεσία που σχετίζεται με τα μέτρα αυτά θα πρέπει να περάσει πριν το 2017 και να εφαρμοστεί σταδιακά, ανάφερε το ΔΝΤ. Η Αθήνα πιθανόν θα χρειαστεί επίσης να υποβάλλει για φέτος συμπληρωματικό προϋπολογισμό, πρόσθεσε το προσχέδιο.

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
 1. ΝΜαν. 12:37 13/04/2016

  ΜΕ ΠΟΙΑ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ ΚΑΙ ΠΟΙΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΙΛΑΝΕ ΓΙΑ ΜΕΙΩΣΗ ΧΡΕΟΥΣ?
  *Κι όμως ο πρωθυπουργός του 44%, δεν λιποτάχτησε. Δεν προσέφυγε σε εκλογές που θα έσωζαν τον ίδιο και το Πασοκ, αλλά θα οδηγούσαν τη χώρα σε ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΗ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ!
  *Κατάφερε να ανατρέψει ΤΗ ‘’ΡΗΤΡΑ’’ της Λισσαβώνaς , που ΑΠΑΓΟΡΕΥΕ οποιαδήποτε μορφή οικονομικής βοήθειας σε μέλη της Ε.Ε με οικονομικά προβλήματα, γεγονός που εκμεταλλεύτηκε το 2008 η Γερμανία και αρνήθηκε ΤΟΤΕ! την βοήθεια, προς την ΗΔΗ χρεοκοπημένη Ελλάδα , σύμφωνα με το Eurogroup του Δεκεμβρίου 2008, που συμμετείχε και ο ΣΤΡΟΣ-ΚΑΝ σαν αντιπρόσωπος του ΔΝΤ και ο υπουργός οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης.
  *Ο Γιώργος Παπανδρέου ‘’ανέτρεψε’’ την ρήτρα, βρήκε χρήματα ( Όχι βέβαια σε Ρωσία και Κίνα), 240 δις ευρώ, κατάφερε να γίνει ΜΕΙΩΣΗ-ΚΟΥΡΕΜΑ του χρέους κατά 120.δις ευρώ.
  **Αυτή η απόφαση μείωσης του χρέους απέδειξε και αποδεικνύει περίτρανα την ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ της ΕΕ στο πρόσωπο του Γιώργου Παπανδρέου. Ήξεραν και ξέρουν, ότι ο Γιώργος Παπανδρέου τιμά τον λόγο του για αυτόν και τον τιμούν ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ. Ήξεραν ! ότι τα χρήματα που θα έδιναν στον Παπανδρέου θα τα σεβόταν και θα έκανε την ΠΡΕΠΟΥΣΑ χρήση. Απόδειξη για τη μείωση του ελλείμματος, απετέλεσαν οι νόμοι, οι διαρθρωτικές αλλαγές , τα ΠΡΟΣΤΙΜΑ σε Λάτσηδες και Βαρδινογιάννηδες, η διαύγεια, η φοροδοτική ισότητα, η άρση του τραπεζικού απορρήτου, ο οικονομικός εισαγγελέας, οι νόμοι για την δημοσιουπαλληλική ΛΕΡΝΑΙΑ της διαπλοκής. Ναι ! αυτόν που αυθημερόν ακύρωσε και διέγραψε ο Τσίπρας της διαπλοκής, ‘’πατσίζοντας’’ τα φακελάκια με την αγορασμένη ψήφο των φοροφυγάδων και των πελατειακών και βρώμικων ‘’συγχωνεύσεων’’.

  * ‘’Εξαίρεση’’ αποτέλεσαν οι Έλληνες που ..κόλλησαν στη λάσπη της διαπλοκής και πολλοί και της ιδιοτέλειας. Είχαν μάθει τον Έλληνα να επαιτεί ότι του ανήκει και όχι να το απαιτεί . Είχαν μάθει τον Έλληνα ότι η αξιοκρατία είναι για τους χαζούς, ενώ η πελατειακή ‘’εγγραφή’’ στον ..κάποιους κομματικούς καταλόγους, θα τον ‘’βολέψει’’.
  Ν Μαντάγαρης

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.