ΚΟΣΜΟΣ

Θερμά λόγια για τη Γερμανία

DW: Ο Ομπάμα «ψηφίζει» Μέρκελ

«Είναι η σημαντικότερη σχέση, η σημαντικότερη φιλία που είχα κατά τη διάρκεια της θητείας μου», τόνισε μεταξύ άλλων ο αμερικανός πρόεδρος κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Γερμανία με αφορμή τα εγκαίνια της διεθνούς βιομηχανικής έκθεσης του Ανοβέρου. Από το βήμα της έκθεσης ο Μπαράκ Ομπάμα εκτίμησε ότι η Άγκελα Μέρκελ βρίσκεται στη σωστή πλευρά της Ιστορίας, λέγοντας ότι τον χαροποιεί η προοπτική να διατηρήσει η γερμανίδα καγκελάριος το αξίωμά της μετά την αποχώρηση του ίδιου από τον προεδρικό θώκο των ΗΠΑ.
___obama

«Ο κόσμος θα επωφεληθεί από τη διαρκή και συνεπή παρουσία της. Κάνει ό,τι υπόσχεται», τόνισε μεταξύ άλλων ο Μπαράκ Ομπάμα, η επίσκεψη του οποίου στη Γερμανία συμπίπτει με μια δύσκολη συγκυρία και είναι κάθε άλλο παρά τυχαία. Η αμερικανική κυβέρνηση ανησυχεί ολοένα περισσότερο παρατηρώντας τις αποσταθεροποιητικές εξελίξεις στην Ευρώπη εξαιτίας της κρίσης στην Ουκρανία αλλά και της όξυνσης στο πεδίο του προσφυγικού. Μια αδύναμη, γεμάτη διαφωνίες Ευρώπη προ των πυλών της Ρωσίας θα ήταν το τελευταίο πράγμα που θα ήθελαν οι ΗΠΑ παρά την επικέντρωσή τους στην περιοχή της Ασίας.

Σε αυτά τα συμφραζόμενα, η επιλογή του Ομπάμα να συναντήσει τη Μέρκελ ήταν μάλλον αυτονόητη. «Θέλω να επαινέσω για άλλη μια φορά την Άγκελα για τον θαρραλέο ηγετικό ρόλο που έπαιξε στη Γερμανία και την Ευρώπη όταν απελπισμένοι πρόσφυγες από τη σύγκρουση στη Συρία και αλλού έφτασαν στην περιοχή», τόνισε ο Μπαράκ Ομπάμα, εκφράζοντας παράλληλα τον ιδιαίτερο θαυμασμό του για τη σταδιοδρομία της γερμανίδας καγκελαρίου, που κατόρθωσε από τη Λαοκρατική Δημοκρατία της Γερμανίας να ανέλθει στην πολιτική κορυφή της επανενωμένης Γερμανίας.

Οι ΗΠΑ θέλουν ισχυρό ευρωπαϊκό μέτωπο

Ένα από τα κύρια μηνύματα του Μπαράκ Ομπάμα προς την Ευρώπη είναι ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται μεν στο πλευρό των Ευρωπαίων, οι οποίοι καλούνται όμως να κάνουν περισσότερα. Σε μια περίοδο που η διεθνής τρομοκρατία έχει φτάσει στην καρδιά της Ευρώπης, η οικονομία διανύει μια φάση μετριότητας, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ για το αμφιλεγόμενο διατλαντικό εμπορικό σύμφωνο TTIP έχουν «κολλήσει» και η προσφυγική κρίση δεν έχει τεθεί υπό έλεγχο, το ζητούμενο είναι η βελτίωση της συνεργασίας. Πάγιο αίτημα είναι η αύξηση των αμυντικών δαπανών, με το Βερολίνο να μην πετυχαίνει όμως τον στόχο της διάθεσης 2% του ΑΕΠ για εξοπλισμούς.

Το ξεκίνημα της σχέσης Ομπάμα-Μέρκελ ήταν μάλλον ψυχρό, με τη γερμανίδα καγκελάριο να απορρίπτει, το 2008, το ενδεχόμενο μιας ομιλίας του χαρισματικού υποψήφιου γερουσιαστή των Δημοκρατικών στην Πύλη του Βρανδεμβούργου. Παρά το «μουδιασμένο» ξεκίνημα, τα πράγματα μεταξύ των δύο ηγετών εξελίχθηκαν πολύ καλά τα επόμενα χρόνια. Ακόμη και η κακή παρένθεση του σκανδάλου παρακολουθήσεων από την αμερικανική Υπηρεσία Πληροφοριών NSA, η οποία είχε βάλει στο στόχαστρό της ακόμη και το κινητό τηλέφωνο της Άγκελα Μέρκελ, δεν κατάφερε να κλονίσει αυτή τη σχέση.

Ο Μπαράκ Ομπάμα έπλεξε το εγκώμιο της γερμανίδας καγκελαρίου, επισημαίνοντας ωστόσο έναν παράγοντα για τον οποίο δεν ζηλεύει καθόλου την Άγκελα Μέρκελ: Το γεγονός ότι η διάρκεια της θητείας της δεν υπάγεται σε χρονικούς περιορισμούς. «Αγαπώ τη δουλειά μου», σχολίασε, τονίζοντας ωστόσο ότι «έχω αντιληφθεί πόσο έξυπνο ήταν από πλευράς των ιδρυτών της χώρας μας» να προκαθορίσουν όριο δύο προεδρικών θητειών. Σύμφωνα με τον αμερικανό πρόεδρο, είναι υγιές να υπάρχει πολιτική εναλλαγή.

Πάντως, η Άγκελα Μέρκελ δεν έχει κάνει ακόμη δημόσια γνωστές τις προθέσεις της ενόψει των ομοσπονδιακών εκλογών των 2017, όπου ενδέχεται να διεκδικήσει τη συνέχεια της ενδεκαετούς πλέον θητείας της ως καγκελάριος της Γερμανίας.

Πηγή: DW

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
 1. Mνήμων 19:40 25/04/2016

  ΓΛΕΙΦΟΥΝ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΕΦΤΥΝΑΝ ΟΙ ΑΘΛΙΟΙ !!!
  «go back madam Merkel»

  Δεν υπάρχει πιο προσβλητική και ταυτόχρονα πιο δίκαιη κριτική από αυτή του Ρέντσι.
  Πράγματι, αν δει κανείς τις προεκλογικές δηλώσεις του Τσίπρα σε ύφος «go back madam Merkel» και την αρχική μετεκλογική του συμπεριφορά που γύριζε γύρω από τη Μέρκελ χωρίς να την συναντά, μαζί με τα τωρινά συνεχή ραντεβού και τηλεφωνικές συνομιλίες, , νιώθει το δούλεμα στο πετσί του.
  Αν ο Ρέντσι ήξερε ελληνικές παροιμίες, θα έλεγε για τον Τσίπρα «εκεί που έφτυνε, τώρα γλείφει».
  Βέβαια, καλώς συναντά ο Τσίπρας την Μέρκελ•
  O τρόπος συναντήσεων είναι το μεμπτό της υπόθεσης.
  Η σημερινή κυβέρνηση τσαλαπατά κάθε θεσμικό πλαίσιο της Ε.Ε., αναγνωρίζει, νομιμοποιεί και αναβαθμίζει το λεγόμενο διευθυντήριο (ποιος θα το περίμενε από μία αριστερή κυβέρνηση) και ευτελίζει τις υπόλοιπες χώρες μέλη.
  Η κριτική έρχεται από την πραγματική αριστερά, αυτή που προσαρμόζεται στην πραγματικότητα, κάνει προοδευτικές μεταρρυθμίσεις και παλεύει για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Και αυτό είναι που πονάει πιότερο όλων.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.