ΚΟΣΜΟΣ

Βολές του προέδρου των ΗΠΑ κατά πάντων για την πυρηνική τρομοκρατία

Εντονη κριτική Ομπάμα σε Ερντογάν: Έχει πάρει πολύ ανησυχητικό δρόμο

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα επέκρινε έντονα τον «πολύ ανησυχητικό δρόμο» που έχει πάρει ο Τούρκος ομόλογός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όσον αφορά την ελευθερία του Τύπου στην Τουρκία.

«Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία για το γεγονός ότι ο πρόεδρος Ερντογάν έχει εκλεγεί πολλές φορές με δημοκρατικές διαδικασίες, αλλά θεωρώ ότι η προσέγγιση που έχει υιοθετηθεί έναντι του Τύπου θα μπορούσε να οδηγήσει την Τουρκία σε έναν δρόμο που θα ήταν πολύ ανησυχητικός», τόνισε ο Ομπάμα, ο οποίος συναντήθηκε με τον Τούρκο ομόλογό του την Πέμπτη στην Ουάσινγκτον.

Οι τουρκικές αρχές έχουν κατηγορηθεί για αυταρχική εκτροπή και ιδιαίτερα για τη φίμωση του αντιπολιτευόμενου Τύπου, ειδικά μετά την πρόσφατη υπαγωγή σε κρατικό έλεγχο της εφημερίδας Zaman.

«Πιστεύω ακράδαντα στην ελευθερία του Τύπου. Πιστεύω ακράδαντα στην ανεξιθρησκία. Πιστεύω ακράδαντα στο κράτος δικαίου και στη δημοκρατία», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος.

«Δεν είναι μυστικό ότι υπάρχουν ορισμένες δυναμικές στην Τουρκία οι οποίες με ανησυχούν», συνέχισε ο Ομπάμα στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά το τέλος της διεθνούς συνόδου για την πυρηνική ασφάλεια στην Ουάσινγκτον και διευκρίνισε ότι εξέφρασε αυτές τις ανησυχίες «απευθείας» στον Τούρκο ομόλογό του.

Ο Ομπάμα πάντως επισήμανε ότι η συνεργασία ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και την Άγκυρα συνεχίζει να είναι «κρίσιμη» σε διάφορα θέματα διεθνούς ενδιαφέροντος, παρά τις διαφωνίες των δύο πλευρών.

«Όπως συμβαίνει ανάμεσα σε πολλούς φίλους και εταίρους, συνεργαζόμαστε μαζί τους, συντονιζόμαστε μαζί τους, εκτιμάμε τις προσπάθειές τους και υπάρχουν διαφορές. Στα θέματα όπου υπάρχουν διαφορές, εκφραζόμαστε, κι αυτό είναι που προσπάθησα να κάνω», εξήγησε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Ο Ομπάμα κάλεσε παράλληλα τον Ερντογάν να συνεχίσει τις προσπάθειες να αφήσει την κληρονομιά του εκδημοκρατισμού που υποσχόταν όταν είχε αναδειχθεί στην εξουσία, αντί να εφαρμόσει μια πολιτική «καταστολής της πληροφόρησης και του δημοκρατικού διαλόγου».

Στο στόχαστρο ο ISIS 

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Μπαράκ Ομπάμα κάλεσε τους ηγέτες της διεθνούς κοινότητας να κάνουν περισσότερα για την ασφάλεια των πυρηνικών εγκαταστάσεων, ώστε να αποτραπεί το ενδεχόμενο «τρελοί» όπως μέλη της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) να αποκτήσουν ένα πυρηνικό όπλο ή μια ραδιενεργή «βρόμικη βόμβα».
Μιλώντας στη διεθνή σύνοδο για την πυρηνική ασφάλεια, ο Ομπάμα επέμεινε ότι ο κόσμος είναι αντιμέτωπος με τη μόνιμη και εξελισσόμενη απειλή της πυρηνικής τρομοκρατίας, παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί για τη μείωση του κινδύνου. «Δεν μπορούμε να εφησυχάζουμε», προειδοποίησε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Ο Ομπάμα είπε πως καμιά τρομοκρατική οργάνωση δεν έχει καταφέρει να αποκτήσει υλικά για την κατασκευή μιας πυρηνικής ή μιας ραδιενεργής «βρόμικης βόμβας», αλλά είναι γνωστό πως η αλ Κάιντα το επιδίωκε επί μακρόν, ενώ αναφέρθηκε στις ενέργειες των μελών των Ισλαμικού Κράτους που διέπραξαν τις επιθέσεις στο Παρίσι και στις Βρυξέλλες, που ήγειραν ανησυχίες για τους σκοπούς της οργάνωσης.

«Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία πως εάν αυτοί οι τρελοί κατάφερναν ποτέ να βάλουν στο χέρι μια πυρηνική βόμβα ή πυρηνικό υλικό, ασφαλώς θα τα χρησιμοποιούσαν για να σκοτώσουν όσους περισσότερους αθώους ανθρώπους θα ήταν δυνατόν. Αυτό θα άλλαζε τον κόσμο μας», τόνισε και πρόσθεσε:«Κατά τη διάρκεια της συζήτησής μας για το ΙΚΙΛ το απόγευμα υπήρξε γενική συμφωνία πως για να ηττηθούν τρομοκρατικές οργανώσεις όπως το ΙΚΙΛ χρειάζεται να αυξηθεί η ανταλλαγή πληροφοριών».
Ο Ομπάμα φιλοξένησε 50 ξένους ηγέτες στην τέταρτη και τελευταία σύνοδο για την πυρηνική ασφάλεια, που επικεντρώνεται στις προσπάθειες φύλαξης των πυρηνικών υλικών, ώστε να αποτραπεί η πυρηνική τρομοκρατία, την οποία ο Αμερικανός πρόεδρος αποκαλεί «μια από τις μεγαλύτερες απειλές για την παγκόσμια ασφάλεια» τον 210 αιώνα.

Ο Ομπάμα έχει λιγότερους από 10 μήνες στην εξουσία ώστε να επιτύχει πρόοδο σε μια από τις σημαντικότερες πρωτοβουλίες του στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής. Αν και έχει καταγραφεί πρόοδος, υποστηρικτές του ελέγχου των πυρηνικών όπλων επισημαίνουν ότι η διπλωματική διαδικασία, στην οποία πρωτοστάτησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, έχει απολέσει την ορμή της και θα επιβραδυνθεί ακόμη περισσότερο όταν εγκαταλείψει τον Λευκό Οίκο τον Ιανουάριο του 2017.

Η απουσία του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, που φάνηκε απρόθυμος να λάβει μέρος σε μια σύνοδο στην οποία κυρίαρχος παίκτης ήταν οι ΗΠΑ, εν μέσω των εντάσεων ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και τη Μόσχα για την Ουκρανία και τη Συρία, συνέβαλε να μην υπάρξουν μεγάλες πολιτικές συμφωνίες, παρά μόνο αποφάσεις για μέτρα τεχνικής φύσης.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι η έμφαση που δίνει ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν στην ενίσχυση των ρωσικών ένοπλων δυνάμεων, σε βάρος, όπως έκρινε, της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας του, είχε ως συνέπεια την επιβράδυνση της πρόοδου προς την επόμενη φάση της μείωσης των πυρηνικών οπλοστασίων των δύο κρατών.
«Η δική μου προτίμηση θα ήταν να μειωθεί περαιτέρω το πυρηνικό μας οπλοστάσιο», είπε ο Ομπάμα και πρόσθεσε: «Αφότου συνήψαμε τη συμφωνία START II με τη Ρωσία, μειώσαμε σημαντικά τον αριθμό των ενεργών (πυρηνικών) όπλων μας», είπε ο Ομπάμα. «Η δική μου προτίμηση θα ήταν να μειωθεί ακόμη περισσότερο το πυρηνικό μας οπλοστάσιο», πρόσθεσε, ωστόσο υπογράμμισε πως αυτό προϋποθέτει να «σιγουρευτούμε ότι η αποτροπή μας συνεχίζει να είναι αποτελεσματική».

«Το καλό νέο είναι πως συνεχίζουν να υπάρχουν πιθανότητες προόδου», συμπλήρωσε ο Ομπάμα. «Η ελπίδα μου είναι ότι οικοδομήσαμε μηχανισμούς και συστήματα επαλήθευσης που θα μας επιτρέψουν να συνεχίσουμε να τα μειώνουμε (σ.σ. τα πυρηνικά οπλοστάσια) στο μέλλον».

Ο Ομπάμα επισήμανε πως πλέον 102 χώρες έχουν επικυρώσει την τροπολογία σε μια διεθνή συμφωνία για την πυρηνική ασφάλεια, που καθιστά αυστηρότερα τα μέτρα εναντίον της κλοπής και της εμπορίας πυρηνικών υλικών. «Μειώσαμε αισθητά τους κινδύνους», είπε. Αναγνώρισε ωστόσο ότι σε διεθνές επίπεδο είναι αποθηκευμένο πυρηνικό υλικό σχεδόν 2.000 τόνων και δεν φυλάσσεται «όπως πρέπει στο σύνολό του».

Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε στο κλείσιμο της συνόδου πως οι ηγέτες που συμμετείχαν συμφώνησαν να ενισχύσουν την προστασία των πυρηνικών τους εγκαταστάσεων έναντι κυβερνοεπιθέσεων.

Ο Ομπάμα συγκάλεσε ακόμη μια χωριστή συνάντηση για να αποτιμηθεί η πρόοδος στην ιστορική συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, ένα κρίσιμης σημασίας στοιχεία του προγράμματός του για τον πυρηνικό αφοπλισμό. Ακόμη, διεξήχθη μια χωριστή συνεδρίαση σχετικά με τον συντονισμό της μάχης εναντίον του ΙΚ.

Εξάλλου ο Ομπάμα μαζί με την πρόεδρο της Νότιας Κορέας Παρκ Γκέουν-χιε και τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε δεσμεύθηκε την Πέμπτη να εντείνει την πίεση στην Βόρεια Κορέα, μετά την πυρηνική δοκιμή και τις πυραυλικές δοκιμές στις οποίες προχώρησε πρόσφατα η Πιονγκγιάνγκ.

Eπίθεση στον Τραμπ
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ υπογράμμισε ότι τα πρόσφατα σχόλια του Ντόναλντ Τραμπ, κατά τον οποίο η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία πρέπει να αποκτήσουν πυρηνικά οπλοστάσια, δείχνουν ότι ο επικρατέστερος διεκδικητής του χρίσματος των Ρεπουμπλικάνων ώστε να είναι ο υποψήφιος του κόμματος αυτού στις προεδρικές εκλογές της 8ης Νοεμβρίου δεν γνωρίζει και πολλά για τις διεθνείς υποθέσεις.

Ο Τραμπ είπε, σε μια συνέντευξή του η οποία δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα The New York Times την περασμένη Κυριακή, πως θα εξέταζε το ενδεχόμενο να επιτρέψει σε αυτές τις δύο χώρες να αποκτήσουν δικά τους πυρηνικά οπλοστάσια αντί να βασίζονται στην προστασία των ΗΠΑ έναντι της Βόρειας Κορέας ή της Κίνας.

Ο Ομπάμα, ο οποίος δεν κρύβει την αποστροφή του για τον δισεκατομμυριούχο επιχειρηματία, εξαπέλυσε νέα επίθεση εναντίον του με αφορμή τη συγκεκριμένη τοποθέτηση του Τραμπ.

«Τι μας λένε οι δηλώσεις στις οποίες αναφερθήκατε;» διερωτήθηκε ρητορικά ο Ομπάμα και πρόσθεσε: «Μας λένε ότι το πρόσωπο που έκανε αυτές τις δηλώσεις δεν ξέρει και πολλά για την εξωτερική πολιτική, την κορεατική χερσόνησο, ή τον κόσμο γενικά».

Ο Μπαράκ Ομπάμα είπε πως η υποψηφιότητα του Τραμπ ήταν ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν στο περιθώριο της συνόδου και επέκρινε όσα συμβαίνουν στην κούρσα για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων.

«Ακόμη και (...) χώρες που είναι συνηθισμένες σε μια ατμόσφαιρα καρναβαλιού στο εσωτερικό πολιτικό τους σκηνικό θέλουν νηφαλιότητα και σαφήνεια όσον αφορά τις εκλογές στις ΗΠΑ, διότι αντιλαμβάνονται ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ πρέπει να ξέρει τι γίνεται στον κόσμο», επέμεινε ο Αμερικανός πρόεδρος, πριν απορρίψει τις θέσεις του Τραμπ μία προς μία.

Η συμμαχία των ΗΠΑ με την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα είναι ένας από τους ακρογωνιαίους λίθους της αμερικανικής παρουσίας στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού και συνέβαλε στην ειρήνη και την ευημερία της περιοχής, είπε. Οι σχέσεις αυτές ευνόησαν τις εμπορικές σχέσεις, αύξησαν την επιρροή της Ουάσινγκτον και απέτρεψαν συγκρούσεις που θα μπορούσαν να κλιμακωθούν σε πυρηνικό πόλεμο, συνέχισε.

«Δεν παίζεις με αυτό. Είναι μια επένδυση που βασίστηκε στις θυσίες που έκαναν οι άνδρες και οι γυναίκες της χώρας μας στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν πολεμούσαν σε όλο τον Ειρηνικό», ανέφερε ο Ομπάμα. «Δεν θέλουμε κάποιον στο Οβάλ Γραφείο που δεν αντιλαμβάνεται πόσο σημαντικό είναι αυτό».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.