ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Η διαπραγμάτευση να γίνεται με όρους αξιοπιστίας»

Επιστολή Τσίπρα στη Λαγκάρντ: Εκφράζει τον προβληματισμό του για τις αποκαλύψεις

Επιστολή στην Κριστίν Λαγκάρντ έστειλε το απόγευμα του Σαββάτου ο Αλέξης Τσίπρας εκφράζοντας τον προβληματισμό του για τις αποκαλύψεις των Wikileaks.
tsipras_lagarde

Ο πρωθυπουργός επισημαίνει ότι επισημαίνει ότι η διαπραγμάτευση πρέπει να γίνεται με όρους αξιοπιστίας και εμπιστοσύνης και διατυπώνει την εκτίμηση πως η αξιοπιστία κλονίζεται από τις αποκαλύψεις των τελευταίων ωρών. Στο πλαίσιο αυτό ζητά από το Ταμείο να ξεκαθαρίσει το ταμείο τη θέση του: εάν αυτά όπου αποκαλύπτονται είναι και οι επίσημες θέσεις του.

Επικοινωνία Τσίπρα με ΠτΔ και πολιτικούς αρχηγούς μετά τις αποκαλύψεις των Wikileaks για το ΔΝΤ 

«Βόμβα» των Wikileaks για Τόμσεν - Βελκουλέσκου και διαπραγμάτευση 

«Ουδέν σχόλιον» η απάντηση του ΔΝΤ στο Wikileaks

Η απάντηση του Wikileaks σε όσους αμφισβητούν την αποκάλυψη 

Στην επιστολή του ο πρωθυπουργός αναφέρεται και στα πιο «επικίνδυνα» σημεία των αποκαλύψεων:

Πρώτον, στην πρόκληση πιστωτικού γεγονότος με σκοπό να βρεθεί η χώρα σε οριακό σημείο ώστε να υποκύψει στις ακραίες θέσεις του ΔΝΤ. Γιατί στη συνομιλία που είδε το φως της δημοσιότητας Τόμσεν και Βελκουλέσκου χαρακτηρίζουν το πιστωτικό γεγονός με κυνικό τρόπο ως το μοναδικό κίνητρο για συμφωνία και μιλούν ευθέως για χρεοκοπία της χώρας.

Δεύτερον, συσχετίζουν την υπόθεση της Ελλάδας με το δημοψήφισμα για την παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ρισκάροντας συνολική πολιτική αποσταθεροποίηση στην Ευρώπη.

Τρίτον, διατυπώνουν την πρόθεση τους να απειλήσουν ακόμη και την Γερμανίδα καγκελάριο, κα Μέρκελ, με σκοπό να την εξαναγκάσουν να προσχωρήσει στις θέσεις τους».

Η επιστολή του πρωθυπουργού την οποία δημοσιεύει κατ' αποκλειστικότητα η Huffington Post έχει ως εξής:

«Προς την επικεφαλής του ΔΝΤ
Κριστίν Λαγκάρντ

Αγαπητή Κριστίν

Σου γράφω για να σου εκφράσω τη βαθιά μου ανησυχία σχετικά με δημοσιεύματα αναφορικά με τη θέση αξιωματούχων του ΔΝΤ, οι οποίοι διαθέτουν ρόλους κλειδιά στο ελληνικό πρόγραμμα.

Το πρώτο θέμα, έχει να κάνει με το εάν η θέση τους αντανακλά την επίσημη θέση του ΔΝΤ. Η χρήση ενός πιστωτικού γεγονότος ως ένα μέσο πίεσης προς την Ελλάδα και τα υπόλοιπα μέλη είναι πέρα από τα όρια της διαδικασίας της διαπραγμάτευσης όπως την καταλαβαίνουμε.

Το δεύτερο θέμα, έχει να κάνει με το κατά πόσο η Ελλάδα μπορεί να εμπιστευθεί και να συνεχίσει να διαπραγματεύεται καλή τη πίστη, με τους αξιωματούχους του ΔΝΤ, οι οποίοι εκφράζουν απόψεις σαν και αυτές που εκφράζονται σε αυτές τις δημοσιεύσεις.

Ιδιαίτερα, καθώς εμφανίζονται να απειλούν με καθυστέρηση την διαδικασία, πιστεύοντας πως μόνο ένα πιστωτικό γεγονός θα οδηγήσει σε παραχωρήσεις. Οι επιτυχείς διαπραγματεύσεις είναι συχνά δύσκολες, ωστόσο απαιτούν εμπιστοσύνη και αξιοπιστία από όλες τις πλευρές. Ειλικρινά εύχομαι, ότι η θέση του ΔΝΤ είναι να φτάσουμε σε μια γρήγορη, επιτυχή, και βιώσιμη κατάληξη της αξιολόγησης και είμαι σίγουρος ότι θα λάβετε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλίσετε ότι η διαπραγματευτική διαδικασία θα παραμείνει σε τροχιά.

Όπως πάντα, θα χαιρόμουν να μιλήσω μαζί σου οποιαδήποτε στιγμή γι αυτά τα θέματα και είμαι σίγουρος ότι θα συμμεριστείς την ανησυχία μου.

Με εκτίμηση
Αλέξης Τσίπρας»

4 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
 1. Τα Capital Controls ειναι δημιούργημα της αρρωστημένης πολιτικής και της απροθυμίας του ΤΣΙΠΡΑ και του τσούρμου του να παραδεχθούν , οτι δεν υπήρξαν ποτέ ρούβλια απο το Κρεμλίνο που θα μας έβγαζαν από το αδιέξοδο.
  Ακόμη ειναι ένα από τ´ αποτελέσματα της μετατροπής του κρέατος σε ψάρι που διαπράχτηκε με το Δημοψήφισμα το αποτέλεσμα του οποίου αφού δεν το σεβάστηκε η ίδια κυβέρνηση που το έφερε ,…πως ηταν δυνατόν να το εφαρμώσει η Ε.Ε. ;
  Ακόμη υφίστανται σε ισχύ και δυστυχώς όσο αυτή ηκυβέρνησης παραμένει θα πρέπει να περιμένουμε και το «κούρεμα των καταθέσεων».
  Στην Κύπρο πέρασε ανώδυνα για τον λαό της αφού έβλαψε μονον τα μαύρα χρήματα των Ρώσων λαθρεμπόρων και των όπλο-διαχειριστών του κόσμου . Στην Χώρα μας κούρεμα των καταθέςεων θα ειναι η εξαθλίωσης της σκληρά εργασθείσης τάξης που περίμενε οτι οι οικονομίες των απλών ανθρώπων σε καταθέσεις στις τράπεζες θα τους βοηθούσαν στα γεράματά τους .

 2. Όσο η κυβέρνησης μας δεν δείχνει την παραμικρή κίνηση για να αποδείξει οτι ειναι διατεθημένη να ματώσει και αυτή γιά να να διορθωθούν ορισμένες από τις πολλές μας κακές συνήθειες και εγωιστικές συμπεριφορές ομάδων και ατόμων που δημιούργησαν και τροφοδοτούν ακόμη και σήμερα την ολική κρίση στην ζωή μας- ναι οχι μονον στα οικονομικά μας σημειώνω με έμφαση , αλλά παντού -, τόσο θα παραμένουμε δέσμιοι των διαθέσεων και ενίοτε των συμφερόντων άλλων.
  Προταρχικό συμφέρον δικό μας ειναι η αλλαγές όπως επιχειρήθηκαν από αυτούς που αψήφισαν τις καρεκλες τότε, την περίοδο 2009 2011.
  Άλλο τόσο θα υποφέρουν και οι πολίτες μας που παρόλες τις κοροιδίες και κακουχίες που γνώρισαν έκτοτε απο τους » αντιμνημονιακούς » δεν βγαίνουν σήμερα να παραδεχτούν την ορθότητα των κινήσεων και των αποτελεσμάτων πουμαςέσωσαναπο την πτώχευση, το grexit, την σταση πληρωμών , την δραχμή και την ολική εξαθλίωση .

 3. ΜΕΙΩΣΗ ΧΡΕΟΥΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ

  *Κι όμως ο πρωθυπουργός του 44%, δεν λιποτάχτησε. Δεν προσέφυγε σε εκλογές που θα έσωζαν τον ίδιο και το Πασοκ, αλλά θα οδηγούσαν τη χώρα σε ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΗ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ!

  *Κατάφερε να ανατρέψει ΤΗ ‘’ΡΗΤΡΑ’’ της Λισσαβόνας , που ΑΠΑΓΟΡΕΥΕ οποιαδήποτε μορφή οικονομικής βοήθειας σε μέλη της Ε.Ε με οικονομικά προβλήματα, γεγονός που εκμεταλλεύτηκε το 2008 η Γερμανία και αρνήθηκε ΤΟΤΕ! την βοήθεια, προς την ΗΔΗ χρεοκοπημένη Ελλάδα , σύμφωνα με το Eurogroup του Δεκεμβρίου 2008, που συμμετείχε και ο ΣΤΡΟΣ-ΚΑΝ σαν αντιπρόσωπος του ΔΝΤ και ο υπουργός οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης.

  *Ο Γιώργος Παπανδρέου ‘’ανέτρεψε’’ την ρήτρα, βρήκε χρήματα ( Όχι βέβαια σε Ρωσία και Κίνα), 240 δις ευρώ, κατάφερε να γίνει ΜΕΙΩΣΗ-ΚΟΥΡΕΜΑ του χρέους κατά 120.δις ευρώ.
  **Αυτή η απόφαση μείωσης του χρέους απέδειξε και αποδεικνύει περίτρανα την ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ της ΕΕ στο πρόσωπο του Γιώργου Παπανδρέου. Ήξεραν και ξέρουν, ότι ο Γιώργος Παπανδρέου τιμά τον λόγο του για αυτόν και τον τιμούν ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ. Ήξεραν ! ότι τα χρήματα που θα έδιναν στον Παπανδρέου θα τα σεβόταν και θα έκανε την ΠΡΕΠΟΥΣΑ χρήση.
  *Την μείωση του χρέους κατά 120δις ευρώ, την μείωση των επιτοκίων, την αναβολή πληρωμής του χρέους μέχρι το 2020, την ΚΕΡΔΙΣΕ ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου με το σπαθί του.
  *‘’Χειροπιαστή απόδειξη’’ για τη μείωση χρέους προς την Ελλάδα του Γιώργου Παπανδρέου, απετέλεσαν οι νόμοι, οι διαρθρωτικές αλλαγές , τα ΠΡΟΣΤΙΜΑ σε Λάτσηδες και Βαρδινογιάννηδες, η διαύγεια, η φοροδοτική ισότητα, η άρση του τραπεζικού απορρήτου, ο οικονομικός εισαγγελέας, οι νόμοι για την δημοσιοϋπαλληλική ΛΕΡΝΑΙΑ της διαπλοκής. Ναι ! αυτόν που αυθημερόν ακύρωσε και διέγραψε ο Τσίπρας της διαπλοκής, ‘’πατσίζοντας’’ τα φακελάκια με την αγορασμένη ψήφο των φοροφυγάδων και των πελατειακών και βρώμικων ‘’συγχωνεύσεων’’.
  *Με ποια εχέγγυα έρχεται σήμερα ο Τσίπρας και υπόσχεται τόσο προεκλογικά ,όσο και μετεκλογικά μείωση του χρέους από την ΕΕ, όταν η μέχρι σήμερα ΣΠΑΤΑΛΗ και μικροκομματική διακυβέρνηση της χώρας υπήρξε πελατειακή και αντισυνταγματική ‘’αντάξια’’ της κλίκας των όψιμων απογόνων του σταλινικού ολοκαυτώματος της δημοκρατίας, της ισότητας της ανθρωπιάς

  * ‘’Εξαίρεση’’ αποτέλεσαν οι Έλληνες που ..κόλλησαν στη λάσπη της διαπλοκής και πολλοί και της ιδιοτέλειας. Είχαν μάθει τον Έλληνα να επαιτεί ότι του ανήκει και όχι να το απαιτεί . Είχαν μάθει τον Έλληνα ότι η αξιοκρατία είναι για τους χαζούς, ενώ η πελατειακή ‘’εγγραφή’’ στον ..κάποιους κομματικούς καταλόγους, θα τον ‘’βολέψει’’.
  *Είχαν ‘’πείσει’’ τον Έλληνα ότι η λαμογιά είναι ‘’μαγκιά’’ και εξυπνάδα και ότι η εργασία και η ιδιοκτησία ..κουράζουν τον άνθρωπο και του δημιουργούν άγχος και προβλήματα. όπως έλεγαν οι πίσω από το τείχος της ντροπής , επί τόσα χρόνια μέχρι το 1990…
  *Η μείωση του χρέους εκ μέρους της ΕΕ ήταν μια προσωπική νίκη και πολιτική κατάκτηση του Γιώργου Παπανδρέου, που απέδειξε ΠΡΩΤΑ!!! ότι θα αγωνισθεί για την επιστροφή της Ελλάδας σε ένα δρόμο ανάπτυξης, ευνομίας, ισονομίας και ΔΙΑΥΓΕΙΑΣ !!!
  *Τι από όλα αυτά ,εφάρμοσαν τόσο ό Σαμαράς, όσο και σήμερα το δίδυμο της ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟΤΗΤΑΣ και της σπατάλης?

 4. Μας είπε ο κ. Τσίπρας χθές » … «Οσα είδαν το φως της δημοσιότητας δημιουργούν μείζον γεωπολιτικό ζήτημα. Φαίνεται πως κάποιοι παίζουν στις πλάτες μας επικίνδυνα παιχνίδια αποσταθεροποίησης. Δεν θα αφήσουμε τον Τόμσεν να διαλύσει την Ευρώπη», τόνισε ο πρωθυπουργός, περιγράφοντας με ενάργεια μέσα σε λίγες λέξεις τους κινδύνους που κρύβουν για τη χώρα οι κυνικές αναφορές του Πολ Τόμσεν και προαναγγέλλοντας μπαράζ πρωτοβουλιών για την αναχαίτιση πιθανών σκοπιμοτήτων από την πλευρά του Ταμείου.»
  Μάπα απειλές ! κ. Ττσίπρα μου ! Τώρα γίνατε υπέρμαχος της Ευρωπαϊκής συνοχής οπως εκφράζεται από την Γερμανό-αυστριακή και την Ολανδικοουγκαρέζικη συμπαράσταση στην Ελλαδα της Ευρώπης του ΣΟΙΜΠΛΕ ;
  Έχετε μπερδέψει τα μπούτια σας με τα μπούτια του Τσακαλώτου να εκλιπαρεί την επιστροφή του ΔΝΤ γιατην αξιολόγηση και περισσότερα δανεικά.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.