ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κέρδη και ζημίες από την ολοκλήρωση της αξιολόγησης

Έτοιμο να… γυρίσει σελίδα το Μαξίμου

Ορόσημο αποτελεί η ερχόμενη Τρίτη για την επίτευξη της τελικής συμφωνίας μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών, ενώ το Μαξίμου έχει ήδη ξεκινήσει την πολιτική διαχείριση των «μέτρων», διαβεβαιώνοντας ότι δεν υπάρχουν καινούργια, αλλά και αφήνοντας να εννοηθεί ότι κάποια απ’ αυτά δε θα χρειαστεί να ληφθούν.

του Γιώργου Μελιγγώνη

Την ίδια στιγμή, στην κυβέρνηση η προσδοκία πως η χώρα θα περάσει στην «επόμενη φάση» και θα γυρίσει σελίδα είναι έκδηλη, καθώς με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης έρχεται και η «ώρα της αλήθειας», κατά την οποία το κυβερνητικό αφήγημα θα δοκιμαστεί από την ίδια την πραγματικότητα.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών έχουν πάρει φωτιά, καθώς μέσα στο σαββατοκύριακο, όπως λένε κυβερνητικές πηγές, θα διεξαχθούν οι τελευταίες συζητήσεις που θα οδηγήσουν στην «καθαρογραφή» των δύο κειμένων συμφωνίας: ένα κείμενο μεταξύ της Ελλάδας και του ευρωπαϊκού σκέλους των δανειστών (Κομισιόν, ΕΚΤ, ESM) και ένα κείμενο που θα αποτυπώνει τη συμφωνία… με «αστερίσκους» μεταξύ Ελλάδας και ΔΝΤ.

Κυβερνητικές πηγές, λοιπόν, υποστηρίζουν ότι ως την Τρίτη είναι εφικτό να έχουν τελειώσει όλα, αφού ελάχιστες λεπτομέρειες μένουν πλέον προς διευθέτηση και διαπραγμάτευση.

Κυβερνητικός απολογισμός

Στο πλαίσιο αυτό, έχοντας πλέον τα περισσότερα δεδομένα στο τραπέζι, στην κυβέρνηση επιχειρούν να κάνουν «σούμα» προκειμένου να μετρήσουν κέρδη και ζημίες. Για παράδειγμα, μεταξύ των αρνητικών της νέας συμφωνίας αποτελεί ότι ο «διαχωρισμός» Ευρωπαίων-ΔΝΤ απομακρύνει την συζήτηση για το ελληνικό χρέος –αν και αυτό «θα κριθεί στην εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ», όπως διευκρινίζει κορυφαία κυβερνητική πηγή.

Ταυτόχρονα, στο Μαξίμου επικρατεί ικανοποίηση για το γεγονός ότι το «κοστούμι» των μέτρων δεν μεγάλωσε, αλλά παρέμεινε στα 5,4 δισεκατομμύρια ευρώ, όπως ακριβώς είχε δεσμευθεί στους βουλευτές του, αλλά και στην κοινωνία, ο πρωθυπουργός την περασμένη εβδομάδα. Ταυτόχρονα, στα θετικά καταγράφεται και η προοπτική συνολικής ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, καθώς όπως όλα δείχνουν η Αθήνα έχει καταφέρει να γλιτώσει την «σαλαμοποίηση» της αξιολόγησης και την τμηματική εκταμίευση της δόσης –κάτι που θα θύμιζε… μαρτύριο της σταγόνας.

Τούτων δοθέντων, από όλα τα παραπάνω στο Μαξίμου κρατούν ότι η αξιολόγηση κλείνει και πλέον, η Ελλάδα ετοιμάζεται να γυρίσει σελίδα: μ’ άλλα λόγια, τώρα η πραγματικότητα θα κληθεί είτε να διαψεύσει, είτε να επιβεβαιώσει το κυβερνητικό αφήγημα που προέβλεπε ότι με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας, η οικονομική δραστηριότητα θα έπαιρνε μπροστά, οι επενδυτές θα έρχονταν και στην οικονομία θα αποδεικνυόταν η θεωρία του «συμπιεσμένου ελατηρίου». Μ’ άλλα λόγια, τώρα θα φανεί κατά πόσο η ολοκλήρωση της αξιολόγησης μπορεί να οδηγήσει την
οικονομία σε ανάπτυξή ή εάν οι νέοι φόροι θα βυθίσουν εκ νέου σε ύφεση την ελληνική οικονομία, προδιαγράφοντας νέα μέτρα και εκτροχιασμό του προγράμματος.

«Μασάζ»

Σε κάθε περίπτωση, στο Μαξίμου, αλλά και στο οικονομικό επιτελείο, είναι αισιόδοξοι ότι το 2016 μπορεί να κερδηθεί και πως η θεωρία του «συμπιεσμένου ελατηρίου» θα αποδειχθεί. Παράλληλα, η κυβέρνηση, όπως διεφάνη από άτυπη ενημέρωση του Μεγάρου Μαξίμου, έχει ήδη αρχίσει το «μασάζ» για τα μέτρα, αφήνοντας, μάλιστα, να εννοηθεί ότι ορισμένα εξ αυτών
μπορεί να μην εφαρμοστούν. «Τα προβλεπόμενα μέτρα δεν είναι απαραίτητο να υλοποιηθούν όλα. Αν η ελληνική οικονομία πάει καλύτερα δεν θα χρειαστεί ούτε να νομοθετηθούν. Και αυτό δεν είναι απίθανο να συμβεί.», σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, προσθέτοντας: «Η συμφωνία του Ιουλίου ήταν γνωστό από την αρχή ότι φέρνει μέτρα ύψους 5,4 δισ. ευρώ σε βάθος τριετίας – μέχρι το τέλος του 2018. Θυμίζουμε ότι από το 2010 που ξεκίνησε η κρίση οι προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν πάρει μέτρα ύψους πάνω από 62 δισ. ευρώ. Και μίλαγαν για success story, ενώ σήμερα, με 5,4 δισ. ευρώ, καταστροφολογούν…». Τέλος, οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν ότι «πρόσθετα μέτρα δεν υπάρχουν και ας φαντασιώνονται κάποιοι ότι «οι κοριοί χαλάνε τη δουλειά» ανεβάζοντας το «λογαριασμό στα 6,5 δισ. ευρώ». Το κόστος των μέτρων που μένει να εφαρμοστεί είναι 2,6 δισ. ευρώ, όπως προβλέπει η συμφωνία, και θα εφαρμοστούν σε διάστημα 30 μηνών -δηλαδή 1,1 δισ. ευρώ σε ετήσια επιβάρυνση. Φυσικά και δεν επιχαίρει κανείς -το ελπίζουμε…- γι’ αυτά τα 2,6 δισ. ευρώ μέτρα, ιδιαίτερα όταν καλείται να τα πληρώσει μια κοινωνία ταλαιπωρημένη».

4 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. Μνημων 17:23 08/04/2016

    ΤΙ ΔΕΞΙΑ, ΤΙ ‘’ΑΡΙΣΤΕΡΑ’’ ?

    1. ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΟΥ ΑΝΤΩΝΗ ..ΣΤΑ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ ΤΟΥ ΑΛΕΞΗ

    Κοινό στοιχείο των ‘’δοτών’’ κυβερνώντων, είναι το ψέμα και το απύθμενο βάθος της διαπλοκής τους.
    ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΣΑΜΑΡΑΣ
    ==========================
    [[[Υπάρχουν περίπου 7 δις, που υπολογίζουμε ότι θα παραμείνουνε, θα περισσέψουν από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, και θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την Αγροτική]]].
    ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Τα ψέματα του Α. Σαμαρά για την Αγροτική (14 Ιουνίου)
    ===================================
    Καραμπινάτα ψέματα είπε ο Α. Σαμαράς για την τύχη της Αγροτικής Τράπεζας, όταν ήθελε να κλέψει τις ψήφους. Στις 14 Ιουνίου μίλησε στη Θεσσαλονίκη στο Βελλίδειο σε νέους. Εκεί είχε υποσχεθεί την ενίσχυση του αγροτικού τομέα και της Αγροτικής Τράπεζας.
    Δεν πέρασαν 50 μέρες και αποδείχθηκε ότι έλεγε ψέματα.
    Παραθέτουμε το περιεχόμενο της δήλωσης επί λέξει: «Θέλω να σας πω μια και μιλήσαμε για τους αγρότες. Και θα ήθελα να το πω αυτό.
    *Για εμάς, η Αγροτική Τράπεζα είναι ένας δημόσιος τραπεζικός πυλώνας, που δεν πρέπει να κλείσει, γιατί μέσα της έχει εγγυήσεις αγροτικής γης, που βρίσκονται υπό τον έλεγχό της, και δεν πρέπει να μείνει χωρίς χρηματοδότηση.
    *Σπόρους σήμερα δε μπορούν να αγοράσουν σε πολλά χωριά οι αγρότες, σπόρους, πόσο μάλλον τρόφιμα, ζητήματα ζωοτροφών, ενέργειας, που υπάρχουν σήμερα για τον αγρότη.
    *Υπάρχουν περίπου 7 δις, που υπολογίζουμε ότι θα παραμείνουνε, θα περισσέψουν από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, και θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την Αγροτική».
    ΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΘΡΑΣΟΣ ΤΗΣ ΑΤΙΜΩΡΗΣΙΑΣ ΤΟΥΣ
    Σημείωση: εδώ όπως καταλαβαίνετε πρόκειται να κάνουμε με ιδιοφυία, τς τς τς! Θα πάρει δηλαδή ο εβραίος Ελληνική Γη και τα δάνεια που δανείστηκε η Νέα Δη(μο)κτατορία θα τα φορτωθεί ο Λαουτζίκος!
    Αγαπητέ Αναγνώστη, όπως καταλαβαίνεις, πολύ απλά, πρόκειται για το μεγαλύτερο σκάνδαλο στα τελευταία 100 χρόνια της Ελλάδας το οποίο δε συγκρίνεται ούτε και με το Ξεπούλημα της Κύπρου που έγινε επι χούντας του Ναζιστή Παπαδόπουλου!
    Εδώ μιλάμε για αμέτρητα ελληνικά γεωργικά στρέμματα τα οποία θα χαριστούν στη κυριολεξία σε ομάδα πρακτόρων του τραπεζικού συστήματος.
    2. Τι έλεγε ο Αλέξης Τσίπρας για τα αεροδρόμια και τη Fraport πριν
    ==================================================
    γίνει πρωθυπουργός…

    «Προσγείωση στο αεροδρόμιο Κέρκυρας. Το ΤΑΙΠΕΔ ετοιμάζει το ξεπούλημα του σε ιδιώτες.
    * 25 Μάη τους χαλάμε τα σχέδια».
    *Έγραφε στις 5 Μαΐου 2014 ο Αλέξης Τσίπρας στο Twitter για το «ξεπούλημα» των περιφερειακών αεροδρομίων με αφορμή την επίσκεψη του στο νησί της Κέρκυρας.
    *Στις 30 Νοεμβρίου 2014 σε ομιλία του στα Γιάννενα είχε πει: «Αναρωτιόμαστε: τι όφελος μπορεί να έχει για την ανάπτυξη του τόπου η ιδιωτικοποίηση του αεροδρόμιου στο Άκτιο; Ή το να μην υλοποιούνται μέχρι σήμερα τα αναγκαία έργα αναβάθμισης στο αεροδρόμιο των Ιωαννίνων; Η απάντηση είναι: κανένα όφελος. *Πουλάνε ό,τι βρουν μπροστά τους και εγκαταλείπουν ότι δεν μπορούν να πουλήσουν».
    *Στις 13 Δεκεμβρίου 2014 σε ομιλία του στο Ηράκλειο Κρήτης είχε πει:»Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Αεροδρόμιου στα Χανιά. Είναι προφανές πόσο σημαντικό είναι για την επικοινωνία της Κρήτης με την Ελλάδα και τον κόσμο. Αλλά το ΤΑΙΠΕΔ το ξεπουλάει, για να μετατραπεί σε κερδοφόρο μαγαζί. Και έτσι, ένα κομμάτι από το ευρύτερο κοινωνικό συμφέρον, μετατρέπεται σε ιδιωτικό κέρδος».
    *Στις 20 Φεβρουαρίου 2015, ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε το τίμημα που πρόσφερε η Fraport «δίκαιο». «Αλλά τα αεροδρόμια είναι μέρος της τουριστικής μας βιομηχανίας. Έτσι η Ελλάδα βγάζει τα προς το ζην της. Είναι κάτι που πρέπει επίσης να εξετάσουμε.
    Αυτό που βιώσαμε τα προηγούμενα χρόνια δεν ήταν ιδιωτικοποίηση αλλά αχαλίνωτο ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας σε φίλους του συστήματος», έλεγε στο περιοδικό Στερ.

    ΤΙ ΕΚΑΝΕ ΣΗΜΕΡΑ Ο ΨΕΥΤΗΣ???????

  2. ΝΜαν. 14:20 08/04/2016

    ΕΘΝΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ: ΤΟ ΤΑΙΠΕΔ ΕΚΑΝΕ ΔΕΚΤΟ ΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΟΥ ΟΛΠ ΣΤΗΝ CosCo
    ==================================================================
    Αναλυτική ενημέρωση ζητά ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής
    Εν τω μεταξύ, αναλυτική ενημέρωση σχετικά με την απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ, για την απόκτηση από την COSCO του 67% των μετοχών του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς, ζητά ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ.Θοδωρής Δρίτσας.
    Ο υπουργός -σύμφωνα με πληροφορίες- ζήτησε επίσης από το ΤΑΙΠΕΔ όλα τα σχετικά έγγραφα στα οποία βασίστηκε αυτή η απόφαση, ενώ όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Δρίτσας ενημερώθηκε από το δελτίο Τύπου του ΤΑΙΠΕΔ για τη σημερινή απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του Ταμείου.

    ΤΟ 51% ΤΟΥ ΟΛΠ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΔΥΟ ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ ΧΡΕΟΥΣ
    Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει το ΤΑΙΠΕΔ, «η συναλλαγή διαρθρώνεται σε δύο στάδια: Στο πρώτο στάδιο η Cosco Group (Hong Kong) Limited θα καταβάλει ποσό ύψους 280,5 εκατ. ευρώ στο ΤΑΙΠΕΔ και θα καταστεί μέτοχος 51% του ΟΛΠ.».
    Όπως παραδέχεται το Ταμείο, τα άμεσα έσοδα από την πώληση του ΟΛΠ, που δεν
    ==============================================================
    εξαρτώνται από άλλους παράγοντες, είναι 280 εκατ. ευρώ. Αυτά τα χρήματα βέβαια δεν θα είναι διαθέσιμα για το ελληνικό κράτος.
    ** Υπενθυμίζεται ότι όλα τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις δεν είναι διαθέσιμα για την εκάστοτε ελληνική κυβέρνηση, αλλά καταβάλλονται άμεσα για την αποπληρωμή του δημοσίου χρέους της χώρας.
    ** Σύμφωνα με τον ιδρυτικό νόμο του ΤΑΙΠΕΔ (ν.3986/2011, Αρθρο 2 παρ. 14), «το τίμημα που εισπράττει το Ταμείο από την αξιοποίηση των περιουσιακών του στοιχείων μεταφέρεται το αργότερο μέσα σε 10 μέρες από την είσπραξη του σε πίστωση του ειδικού λογαριασμού… και χρησιμοποιείται αποκλειστικά για την αποπληρωμή του δημοσίου χρέους».
    ** Ένα χρέος που η ελληνική κυβέρνηση αλλά και οργανισμοί όπως το ΔΝΤ θεωρούν μη βιώσιμο. Το ίδιο θα συμβεί και με τα υπόλοιπα χρήματα που θα εισπράξει το ΤΑΙΠΕΔ για τον ΟΛΠ, δήλαδή τα 88 εκατ. για το υπόλοιπο 16% μέσα στην επόμενη πενταετία.
    **Χαρακτηριστικό είναι ότι σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του 2016 (Κεφάλαιο 3, «Δημόσιο Χρέος»), η Ελλάδα πρέπει να πληρώσει 6 δισ. ευρώ φέτος μόνο για την εξυπηρέτηση των τόκων του χρέους της.
    ***Δηλαδή με απλά λόγια,
    η Ελλάδα πούλησε το 51% του μεγαλύτερου λιμανιού της και εισέπραξε χρήματα με τα οποία θα πληρώσει τους τόκους του χρέους της για περίπου δύο εβδομάδες…
    =========================================================
    **Ερωτηματικά επίσης προκαλεί και το αν όντως ήταν «σημαντικά βελτιωμένη» η τελευταία προσφορά της COSCO, όπως υποστηρίζει στην ανακοίνωση του το ΤΑΙΠΕΔ. Το ΤΑΙΠΕΔ θα μπορούσε εύκολα να απαντήσει σε αυτό, αν δημοσιοποιούσε αναλυτικά την προηγούμενη πρόταση της εταιρείας πριν από μία εβδομάδα όταν άνοιξαν οι φάκελοι, κάτι που απέφυγε να κάνει. Σύμφωνα πάντως με δημοσιεύματα διεθνών μέσων όπως η Wall Street Journal αλλά και μεγάλων κινεζικών ΜΜΕ όπως η China Daily, την προηγούμενη εβδομάδα η προσφορά της COSCO ήταν στα ίδια επίπεδα, δηλαδή συνολικά 700 εκατ. συμπεριλαμβανόμενων και των επενδύσεων ύψους 350 εκατ. Το πώς «βελτιώθηκε σημαντικά» η προσφορά δεν προκύπτει από πουθενά.
    ==========================================================
    ΚΙΝΕΖΙΚΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΜΕ… ΕΣΠΑ
    Και μια που έγινε λόγος για τις επενδύσεις: To TAIΠΕΔ κάνει λόγο για «υποχρεωτικές επενδύσεις ύψους 350 εκατ. ευρώ την επόμενη δεκαετία» και όπως έχει γίνει γνωστό, τα 296 εκατ. από αυτά θα επενδυθούν μέσα στα πρώτα πέντε χρόνια. Όπως όμως τονίζει σε δήλωση του αμέσως μετά την οριστικοποίηση της συμφωνίας ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά, Γιώργος Γαβριλης, «οι επενδύσεις που θα γίνουν στην πρώτη πενταετία θα ανέλθουν μόλις σε 162,9 εκατομ. € καθώς τα υπόλοιπα μέχρι τα 296 εκατ. προβλέπεται να εισπραχθούν από κοινοτικά προγράμματα». Χαρακτηριστικό παράδειγμα εδώ είναι η περίπτωση της επέκτασης του λιμένα κρουαζιέρας, η οποία αποτελεί μία δεσμευτική επένδυση που θα κάνει η COSCO. To έργο έχει συνολική αξία 120 εκατ. ευρώ, αλλά συμφωνημένο από το 2013 ότι θα χρηματοδοτηθεί κατά 95% από κοινοτικά ταμεία. Φαίνεται δηλαδή ότι ένα μέρος αυτών των επενδύσεων θα προχωρούσε, ακόμα και αν ο ΟΛΠ παρέμενε στα χέρια του Δημοσίου.

  3. ΝΜαν. 12:25 08/04/2016

    ΞΕΠΟΥΛΗΣΑΝ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΟΙ ΣΥΡΙΖΑΛΕΛ

    Όντως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ξεπούλησε έναντι πινακίου φακής τις ελληνικές τράπεζες στα ξένα hedge funds, αποτέλεσμα της καταστροφικής 7μηνης διαπραγμάτευσης, των capital controls και του κλεισίματος των τραπεζών. Ωστόσο αυτή η επιλογή της κυβέρνησης δεν έγινε εν κενώ και ας το θυμούνται ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι στην κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου τον Ιούνιο του 2014 δημιούργησαν το νομοθετικό πλαίσιο προς τούτο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, στο περίφημο άρθρο 2 που καταψήφισε ο τότε βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου. Όλοι μπορούν να θυμηθούν τον πόλεμο που δέχθηκε από το ίδιο του το κόμμα και από τα ΜΜΕ γι αυτή του τη στάση, η οποία είχε συνδεθεί αφελώς με το σενάριο αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης. Στο σημείο αυτό αξίζει να θυμηθούμε τι είχε απαντήσει εκείνος σε συνέντευξή του στο Bloomberg εκείνη την εποχή, οι οποίες αν μη τι άλλο σήμερα τον δικαιώνουν:

    -Δημοσιογράφος: Ευχαριστώ πάρα πολύ που είστε μαζί μας σήμερα. Θα ήθελα να σας ρωτήσω, υπήρξε μια σημαντική ψηφοφορία, εσείς ψηφίσατε αρνητικά σε ένα μέρος του, σε αυτό για τους κανόνες ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Ποια ήταν η αντίρρησή σας;

    ΓΑΠ: Ναι, ψήφισα αρνητικά στο θέμα αυτό. Ήταν ζήτημα αρχής, το ίδιο θα έκανα και πάλι αν κάτι τέτοιο ερχόταν ξανά στη Βουλή. Ο βασικός λόγος είναι ότι, αντιλαμβάνομαι πως σε πολύ δύσκολες περιστάσεις, ίσως χρειαστεί να ιδιωτικοποιήσουμε τράπεζες με κάποιες απώλειες για τον Έλληνα φορολογούμενο. Το να

    το κάνουμε όμως αυτό με νόμο, ώστε να είναι επίσημη, διαρκής, στο διηνεκές πολιτική, ειδικά όταν οι Έλληνες έχουμε θυσιάσει πολλά και ειδικότερα, ξανά και ξανά για διάσωση τραπεζών, είμαι ενάντια σε αυτή τη λογική, λόγω αρχών.

    Δημοσιογράφος: Παρόλα αυτά, από τη σκοπιά ενός τρίτου, αυτό που κάνατε είναι ότι αναλάβατε ένα πολύ μεγάλο ρίσκο, λόγω της ισχνής πλειοψηφίας της κυβέρνησης. Φαίνεται πως ρισκάρατε την σταθερότητα της Κυβέρνησης, ίσως και πρόωρες εκλογές με τη στάση σας.

    ΓΑΠ: Δεν έθεσα και δεν θα έθετα σε κίνδυνο την κυβερνητική πλειοψηφία. Ήταν μια προσωπική και πολιτική ψήφος και ήταν και μία δήλωση πάνω σε ζητήματα τα οποία πιστεύω πως πρέπει να εξετάσουμε, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη. Γιατί πιστεύω πως υπάρχουν συστημικά ζητήματα σχετικά με την τραπεζική κρίση, ακόμα ασχολούμαστε με αυτή και με stress tests, ακόμα δεν έχουμε προχωρήσει σε ζωτικά ζητήματα, όπως η τραπεζική ένωση, τα διαφορετικά επιτόκια δανεισμού από τον πυρήνα στην περιφέρεια.

    Είναι πολύ σημαντικό και πιστεύω πως σχεδιάζουμε χωρίς συγκεκριμένο στόχο στην Ευρώπη, αντί να κοιτάζουμε την πραγματική αρχιτεκτονική και την ανάγκη να ενσωματώσουμε το τραπεζικό σύστημα. Και ακόμα ζητάμε να πληρώσουν οι φορολογούμενοι, Έλληνες και άλλοι, για τις τράπεζες. Πρόκειται για συστημική αντίφαση και σίγουρα δεν δημιουργεί κοινωνική δικαιοσύνη αυτό και αν θέλετε, δίκαιο επιμερισμό των βαρών της κρίσης.

    Απέναντι στην καιροσκοπική αντι-ΣΥΡΙΖΑ αντιπολιτευτική λογική, κρίνεται σκόπιμο να υπενθυμίζεται ποιοι πολιτικοί υπηρετούν αρχές και ποιοι πολιτικοί και κόμματα εξυπηρετούν το πρόσκαιρο μικροκομματικό συμφέρον, που και επιλεκτική μνήμη έχει και θέλουν να μας ξεπλύνουν ευθύνες μέσα από το φιάσκο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ..

    Ήταν είναι και θα είναι πάντα ζήτημα αρχής..

  4. ΕΘΝΙΚΟΦΡΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΜΙΑΣΜΑΤΑ !!!

    Ο κ B Κόκκινος ζητά την ποινική δίωξη Παπανδρέου γιατί δεν ‘’δέχτηκε’’ τα 20 ΔΙΣ. από τον..ΠΟΥΤΙΝ !!!
    Την ποινική δίωξη Παπανδρέου ζητά ο Βασίλης Κόκκινος

    Την ποινική δίωξη του Πρωθυπουργού, ζητά ο πρώην πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Βασίλης Κόκκινος, με βαρυσήμαντο άρθρο του στην εφημερίδα «Αξία». Αφού περιγράφει και εξηγεί τις ευθύνες του Γιώργου Παπανδρέου γιά την οικονομική κρίση, με κομβικό σημείο ότι μας οδήγησε προμελετημένα στην μέγγενη του Δ.Ν.Τ., δεδομένου ότι «εκτός των άλλων» αρνήθηκε και το δάνειο Πούτιν 20 δις ευρώ, με την αδιαμφισβήτητη νομική του κατάρτιση παραπέμπει σε διατάξεις του Ποινικού Κώδικα και άρθρων του Συντάγματος πού στοιχειοθετούν το αδίκημα της Εξαπάτησης του Ελληνικού Λαού. Για δε την παραπομπή του, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, δεν απαιτείται τίποτα παραπάνω από 30 υπογραφές Βουλευτών της αντιπολίτευσης πού μπορούν να ζητήσουν… την άσκηση ποινικής δίωξης!
    ΥΓ.
    Σήμερα έχει τον αντρισμό να ζητήσει συγγνώμη, για το κακό που έκανε στην πατρίδα μας??

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.