ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ικανοποίηση στο Μαξίμου από το ραντεβού Τσίπρα-Ολάντ

Ευρωπαϊκό «ανάχωμα» στο ΔΝΤ θέλει η κυβέρνηση

Να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση χωρίς… παρατράγουδα, αλλά και χωρίς να επιβληθούν οι «ακραίες» θέσεις του ΔΝΤ επιδιώκει πλέον η κυβέρνηση, ελπίζοντας ότι το «κενό» που επικρατεί μεταξύ του ΔΝΤ και των Ευρωπαίων μπορεί να μετεξελιχθεί σε «ρήγμα» και να πυροδοτήσει μία αξιολόγηση «δύο ταχυτήτων».
tsipras1

του Γιώργου Μελιγγώνη

Στο Μαξίμου, μ’ άλλα λόγια, αντιλαμβάνονται ότι το ΔΝΤ δεν πρόκειται να βάλει νερό στο κρασί των απαιτήσεών του, παρά το γεγονός ότι και το ίδιο αναθεώρησε επί τα βελτίω τις προβλέψεις του για την ελληνική οικονομία. Κατά συνέπεια, με δεδομένο το μήνυμα «ως εδώ» που στέλνει εδώ και ημέρες η κυβέρνηση, το Μαξίμου επιδιώκει την δημιουργία ενός «ευρωπαϊκού αναχώματος» στις ακραίες θέσεις που εκφράζει το Ταμείο, αλλά και την επίτευξη συμφωνίας με το ευρωπαϊκό σκέλος των δανειστών. Επί της ουσίας, η κυβέρνηση ελπίζει για μία «μεσοβέζικη» λύση που θα επιτρέψει μεν στην αξιολόγηση να κλείσει,
αλλά ταυτόχρονα δε θα θεωρείται και «έξοδος» ή «έξωση» του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα –κάτι που δε θα ήθελαν η Γερμανία, η Ολλανδία, η Φινλανδία και πιθανώς άλλες χώρες.

Αξιολόγηση με αστερίσκους

Σύμφωνα μ’ αυτό το σενάριο, που έχει ήδη πέσει στο τραπέζι από την περασμένη εβδομάδα, η κυβέρνηση θα μπορούσε να συμφωνήσει με τους Ευρωπαίους και να καταρτιστεί ένα κείμενο συμφωνίας το οποίο θα βάζει τέλος και στο θρίλερ της πρώτης αξιολόγησης. Ταυτόχρονα, στο κείμενο αυτό ή σε  άλλο, θα καταγράφονται τα επιπρόσθετα μέτρα και οι όποιες ενστάσεις παρουσιάσει το ΔΝΤ και έτσι, θα υπάρξει ένα δεύτερο κείμενο, στο οποίο θα αποτυπώνονται οι αντιρρήσεις του Ταμείου και θα εκφράζεται η «υποσχετική» ότι τα όσα ζητεί το ΔΝΤ θα γίνουν… προσεχώς.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, αυτό το σενάριο «βολεύει τους πάντες». Κατά το εν λόγω σκεπτικό, η μεν Ευρώπη, που δεν θέλει να δει το «πολιτικό ρίσκο» να ανεβαίνει στην Ελλάδα λόγω προσφυγικού και Brexit, θα εξασφαλίσει την σταθερότητα της χώρας μας. Επίσης, η κυβέρνηση θα έχει περάσει τον σκόπελο της πρώτης αξιολόγησης χωρίς να έχει δεχθεί πολύ χειρότερα μέτρα από αυτά των 5,4 δισεκατομμυρίων που περιγράφονται στη συμφωνία, ενώ ταυτόχρονα το ΔΝΤ θα έχει επίσης καταφέρει να παραμείνει στις συζητήσεις και στο τραπέζι, χωρίς να έχει βάλει νερό στο κρασί του.

Χθες Ολάντ, σήμερα Σουλτς

Όλα τα παραπάνω, με έμφαση στην κεντρική ιδέα πως «η αξιολόγηση πρέπει να κλείσει την ερχόμενη εβδομάδα», συζητήθηκαν χθες στο Μέγαρο των ΗλυσίωνΠεδίων. Κυβερνητικές πηγές εκφράζουν την ικανοποίησή τους για την συνάντηση
του πρωθυπουργού με τον γάλλο πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ, υποστηρίζοντας ότι ο ένοικος του Μεγάρου των Ηλυσίων έδειξε «πλήρη κατανόηση» στις ελληνικές θέσεις. Παράλληλα, ο Αλέξης Τσίπρας ενημέρωσε τον κ. Ολάντ για τις μεγάλες διαφωνίες της Αθήνας με το ΔΝΤ, αλλά και για το γεγονός ότι «χωρίς το ΔΝΤ, η αξιολόγηση θα είχε κλείσει εδώ και εβδομάδες», όπως φέρεται να του είπε. Επίσης, κατά πληροφορίες, ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε τον γάλλο πρόεδρο ότι τα δύο νομοσχέδια (φορολογικό, ασφαλιστικό) που θα κατατεθούν στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα δεν συνιστούν μονομερή ενέργεια, αλλά την προσπάθεια της Αθήνας να επιταχύνει την διαπραγμάτευση. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Τσίπρας παρέσχε διαβεβαιώσεις στον γάλλο πρόεδρο πως τα νομοσχέδια αυτά είναι «ανοιχτά» σε τροποποιήσεις, ανάλογα με την πορεία των διαπραγματεύσεων, ενώ η ψήφισή τους θα γίνει μόνο αφού συμφωνήσουν οι δανειστές με την κυβέρνηση επί όλων των μέτρων. Θεωρώντας, λοιπόν, δεδομένη την πολιτική στήριξη του Φρανσουά Ολάντ, σήμερα ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να αποσπάσει και την
στήριξη του προέδρου της Ευρωβουλής, Μάρτιν Σουλτς, προκειμένου να έχει στο πλευρό του τουλάχιστον ένα μεγάλο κομμάτι της ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας.

3 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
 1. ΤΟ ΔΝΤ ΚΑΙ ΟΙ ΗΠΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΙ ΜΑΣ ΣΥΜΜΑΧΟΙ ,
  ΛΕΕΙ Ο ΠΑΝΟΣ..

  Από τον Πάνο Καμμένο και τους Ανεξάρτητους Έλληνες έχουμε ακούσει πολλά και διάφορα. Περί απώλειας εθνικής ανεξαρτησίας, περί δωσιλόγων και τιμωρίας των ενόχων και φυσικά μπόλικη αντιμνημονιακή ρητορία. Δεν θα μπούμε εδώ στη διαδικασία να ασκήσουμε συνολική κριτική στο πολιτικό μόρφωμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων, στο πολιτικό του πρόγραμμα και στο πολιτικό παρελθόν (Ν.Δ μέχρι πολύ πρόσφατα) της μεγάλης πλειοψηφίας των στελεχών του. Μας απάλλαξε από αυτό ο Πάνος Καμμένος με την νέα πρόταση που έχει αρχίσει να λανσάρει τελευταία η οποία είναι εξόχως αποκαλυπτική των προθέσεων και του προσανατολισμού του ίδιου και του κόμματος του.

  Σε συνεντευξή του στην ΕΤ3 στις 30/11/12 ανέφερε χαρακτηριστικά :
  ————————————————————————————————–
  »και βλέπουμε τώρα ότι για διαγραφή του χρέους μιλούν τώρα και το ΔΝΤ και οι ΗΠΑ και κορυφαίοι οικονομολόγοι από την Ε.Ε», »η λύση είναι διαγραφή του χρέους όπως ρεαλιστικά πια μας προτείνουν οι πραγματικοί μας σύμμαχοι που είναι μόνο οι ΗΠΑ και οι χώρες του ΔΝΤ όπως η Ρωσία και η Κίνα μας το λέει η κυρία Λαγκάρντ και επιμένουμε εμείς να πηγαίνει ο κ. Σαμαράς γονυπετής και να παρακαλάει την κ.Μέρκελ και τον κ.Σόιμπλε»,
  »Ο κ.Σαμαράς πάλι με τα ίδια λόγια ξενυχτάει δήθεν και παλεύει το βράδυ και την άλλη μέρα μας λέει έρχεται μια καινούργια μέρα, την καινούργια μέρα κάποιοι έχουν γίνει δισεκατομυριούχοι από τις αποφάσεις αυτές και την ίδια στιγμή αρνούνται να κάνουν την λύση που τους λέει η κυρία Λαγκάρντ και οι Ηνωμένες Πολιτείες».

 2. Mνήμων 11:26 14/04/2016

  «Τελικά το ΤΑΙΠΕΔ ξεπουλά την Ελλάδα ή, υλοποιεί την πολιτική του Σύριζα»

  «Το ερώτημα που προκύπτει από τις δηλώσεις υπουργών και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ είναι: Τελικά το ΤΑΙΠΕΔ ξεπουλά την Ελλάδα (Σπίρτζης, Δρίτσας) ή υλοποιεί την πολιτική του Σύριζα (Πιτσιόρλας) ή μήπως ανοίγει το δρόμο προς την ανάπτυξη (Τσίπρας);», αναφέρει το ΠΑΣΟΚ, σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου, με αφορμή την υπογραφή της συμφωνίας για τον ΟΛΠ.
  Και συμπληρώνει:
  «Δεν περιμένουμε βέβαια απάντηση. Είναι σαφές ό,τι το μόνο που τους ενώνει είναι η εμμονή να μείνουν κολλημένοι στις καρέκλες τους γι” αυτό λένε ότι θέλει ο καθένας να ακούσει. Η κατάσταση της Κυβέρνησης αποτυπώνεται με μια λέξη: ΤΣΙΡΚΟ».

 3. ΝΒ. 11:04 14/04/2016

  Σόιμπλε: Η μόνη λύση είναι αυτή που συμφωνήθηκε το περασμένο καλοκαίρι
  4/13/2016

  «Υπάρχει μόνο μία λύση και είναι αυτή που συμφωνήθηκε το περασμένο καλοκαίρι»,
  ================================================================
  δήλωσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μάρτιν Γιέγκερ, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν θα ήταν εφικτή μια πολιτική λύση στη διαπραγμάτευση με τους πιστωτές, ενώ, σε ό,τι αφορά την κατάθεση νομοσχεδίων στη Βουλή από την ελληνική κυβέρνηση, τόνισε ότι «καθένας που συμμετέχει σε αυτές τις διαπραγματεύσεις πρέπει να ξέρει από μόνος του πώς προωθεί τα συμφέροντά του καλύτερα, αν αυτό είναι επιδέξιο ή όχι», προσθέτοντας πως στο τέλος πρέπει να υπάρξει μια «σωστά ολοκληρωμένη αξιολόγηση».
  «Κάναμε μια συμφωνία με την Ελλάδα, αυτή έχει καταγραφεί στο πλαίσιο ενός προγράμματος, και εκεί έχει καταγραφεί ότι πρέπει να γίνει μια πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος. Αυτή «τρέχει» αυτή τη στιγμή, πρέπει να ολοκληρωθεί και θα τηρήσουμε αυστηρά αυτή τη διαδικασία, και κατά τα άλλα δεν υπάρχουν πολλά να ειπωθούν σχετικά», δήλωσε ο κ. Γιέγκερ.
  Αναφερόμενος στην αναστολή των διαπραγματεύσεων, έκανε λόγο για «σύγχυση»: «Υπήρξε χθες κάποια σύγχυση. Πρέπει να επισημάνουμε και πάλι ότι οι συνομιλίες της Ελλάδας με την τρόικα βεβαίως δεν σταμάτησαν, αλλά διεκόπησαν. Ελπίζουμε ότι και οι δύο πλευρές θα το αξιοποιήσουν αυτό, τώρα, για να συνεχίσουν να εργάζονται στο παρασκήνιο για λύση. Οι υπουργοί θα συναντηθούν στην Ουάσιγκτον. Στο περιθώριο της Συνόδου του ΔΝΤ θα υπάρξει σίγουρα κάποια συνάντηση, σε οποιοδήποτε σχήμα και αν γίνει αυτή, ισχύει όμως αυτό που συμφωνήθηκε το περασμένο καλοκαίρι».
  Κληθείς να απαντήσει αν η κατάθεση νομοσχεδίων για το ασφαλιστικό και το φορολογικό από την ελληνική κυβέρνηση μπορεί να χαρακτηριστεί «μονομερής ενέργεια», ο κ. Γιέγκερ σημείωσε ότι δεν επιθυμεί να κάνει τέτοια αξιολόγηση, αλλά τόνισε: «Ο καθένας που συμμετέχει σε αυτές τις διαπραγματεύσεις πρέπει να ξέρει από μόνος του πώς προωθεί τα συμφέροντά του καλύτερα, αν αυτό είναι επιδέξιο ή όχι – δεν μπορώ να το κρίνω εγώ αυτό. Θέλω μόνο, πολύ φιλικά, να υπενθυμίσω ότι υπάρχουν συμφωνίες, είναι ξεκάθαρες και ότι δεν βρισκόμαστε για πρώτη φορά σε αξιολόγηση προγράμματος με την Ελλάδα. Αυτό σημαίνει ότι η μία ή η άλλη κίνηση δεν έρχεται εντελώς ως έκπληξη -γνωριζόμαστε ήδη καιρό. Αλλά όλα αυτά δεν βοηθούν. Στο τέλος είναι απαραίτητη μια σωστά ολοκληρωμένη αξιολόγηση προγράμματος και προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει τώρα να εργαστούμε».

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.