ΕΛΛΑΔΑ

Ζητά να μεταφερθούν σε Κέντρα Φιλοξενίας

«Φεύγει» από τον καταυλισμό προσφύγων ο Δήμος Πειραιά

Τη φυσική του παρουσία από τον χώρο του προσφυγικού καταυλισμού στο λιμάνι του Πειραιά τερματίζει ο Δήμος, σε μία προσπάθεια να σταματήσει να νομιμοποιεί την αδυναμία της Πολιτείας να διαχειριστεί την κατάσταση.

Αναγνωρίζοντας απολύτως το δράμα των προσφύγων που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την χώρα τους για να σώσουν τις ζωές τους και τις ζωές των παιδιών τους, ο Δήμος Πειραιά στάθηκε στο πλευρό τους όλο αυτό το διάστημα και το ίδιο κάνει και τώρα. Παρατηρεί ωστόσο ότι οι άνθρωποι αυτοί δεν θέλουν να μείνουν στην Ελλάδα. Αντίθετα, έχουν εγκλωβιστεί εδώ και ο εγκλωβισμός τους αυτός τείνει να δημιουργήσει πλέον ανεξέλεγκτες καταστάσεις.

«Η άθλια κατάσταση στο λιμάνι του Πειραιά δεν μπορεί να συνεχιστεί. Και θέλουμε να είναι σαφές ότι αυτό δεν το λέμε για λόγους σχετικούς με την οικονομία, τον τουρισμό και την κρουαζιέρα. Απλά αυτοί οι άνθρωποι δεν μπορούν να παραμένουν εδώ σε αυτές τις τραγικές συνθήκες», είπε μιλώντας στο Action 24 ο αντιδήμαρχος Επικοινωνίας του δήμου Πειραιά Ανδρέας Βεντούρης, περιγράφοντας το πρόβλημα όπως εξελίσσεται. «Αρχικά είχαμε πει να είναι 1.000 άτομα και το λιμάνι να λειτουργεί ως Κέντρο Ανάσχεσης.Καταλαβαίνουμε απολύτως, ότι το κλείσιμο των συνόρων δυσκόλεψε την κατάσταση,αλλά έχουμε φτάσει πλέον τα 6.000 άτομα και δεν υπάρχει ούτε ο απαραίτητος συντονισμός, ούτε οι κατάλληλες συνθήκες υγιεινής, ούτε περίθαλψη, ούτε ασφάλεια. Έχουμε πλέον και κρούσματα ηπατίτιδας και φυματίωσης», είπε, παρατηρώντας παράλληλα φαινόμενα κούρασης και θυμού στους ίδιους τους πρόσφυγες, τα οποία και ενίοτε μετατρέπονται σε ένταση.

Σημειώνοντας ότι ο Δήμος δεν έχει καμία δυνατότητα παρέμβασης σε θέματα καθαριότητας, υποδομών και ασφάλειας μέσα στο Λιμάνι, αφού ο χώρος ανήκει στον ΟΛΠ και την ευθύνη έχουν το Λιμενικό και σε ορισμένες περιπτώσεις η Αστυνομία, εξήγησε ότι από την πλευρά του Δήμου, επιχειρήθηκε να υπάρξει ένας συντονισμός σε σχέση με τη σίτιση των προσφύγων.«Με τεράστια προσπάθεια όλων των φορέων του Πειραιά, του Ολυμπιακού, πολλών εστιατορίων και επιχειρήσεων και φυσικά των απλών πολιτών – και θέλουμε να τους ευχαριστήσουμε όλους για αυτό - καταφέραμε να σιτίζονται αυτοί οι άνθρωποι», είπε,παρατηρώντας όμως ότι η κατάσταση έχει πλέον φτάσει στο απροχώρητο.

«Παρατηρούμε με θλίψη ότι όλη αυτή η προσπάθεια και η φυσική παρουσία μας στο Λιμάνι,νομιμοποιεί μια αποτυχημένη προσπάθεια διαχείρισης αυτής της κατάστασης από την Πολιτεία», είπε, συμπληρώνοντας ότι «δεν γίνεται να προσπαθούμε με τους εθελοντές να καλύψουμε την αδυναμία της Πολιτείας να διαχειριστεί την κατάσταση».Ο κ.Βεντούρης κατήγγειλε επιπλέον φαινόμενα πολιτικοποίησης της αλληλεγγύης, στα οποία και ξεκαθάρισε ότι ο Δήμος δεν έχει απολύτως καμία διάθεση να συμμετέχει.

«Για αυτούς τους λόγους, θα τερματιστεί και η σταθερή φυσική παρουσία στο χώρο του προσφυγικού καταυλισμού μέσω και του κυρίου Κόκκαλη, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα σταματήσουμε τις προσπάθειες να βοηθήσουμε με όποιον τρόπο μπορούμε αυτή την κατάσταση ή ότι αν παρουσιαστεί η οποιαδήποτε ανάγκη δεν θα κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε και στο βαθμό που μπορούμε για να την καλύψουμε», είπε, ζητώντας για άλλη μία φορά οι πρόσφυγες να απεμπλακούν και να πάνε στα Κέντρα Φιλοξενίας. «Ξέρουμε ότι αυτό δε μπορεί να γίνει από τη μία μέρα στην άλλη, αλλά αν υπάρξει επιτέλους σωστός προγραμματισμός, μπορεί να αρχίσει σταδιακά να μειώνεται ο πληθυσμός», πρόσθεσε,εκπέμποντας SOS για άμεση κινητοποίηση, προτού δημιουργηθούν ανεξέλεγκτες καταστάσεις...

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.