ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Δεν υπάρχει σχεδιασμός για εκλογές ή δημοψήφισμα»

Γεροβασίλη: «Δεν μας αφορά το πολιτικό κόστος»

Δεν αποτελεί πολιτικό πρόβλημα για την κυβέρνηση, αλλά οικονομικό πρόβλημα για τη χώρα, τυχόν επιβολή προληπτικών μέτρων και δεν μπορεί να ανοίξει μια τέτοια συζήτηση προτού ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και προτού ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος, είναι η θέση της κυβέρνησης απέναντι στο σενάριο λήψης προληπτικών μέτρων, όπως αυτή αποτυπώθηκε από τις απαντήσεις που έδωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη στις ερωτήσεις που δέχθηκε σήμερα κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.
gerovasili

«Δεν είναι σημαντικό το αν αποτελεί πολιτικό πρόβλημα ή όχι για την κυβέρνηση. Δεν αποτελεί πολιτικό πρόβλημα για την κυβέρνηση. Αποτελεί οικονομικό πρόβλημα για τη χώρα για την πορεία της χώρας σε μια κρίσιμη φάση, που περιμένουμε να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, προκειμένου να ξεκινήσει μια άλλη πορεία οικονομικής σταθερότητας για τη χώρα», είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος στο ερώτημα αν όντως για την κυβέρνηση η λήψη επιπλέον μέτρων συνιστά απειλή για πολιτικό πρόβλημα, σύμφωνα με δήλωση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη.

Η κ. Γεροβασίλη προσέθεσε μάλιστα: «με αυτή την έννοια, λοιπόν, είναι οικονομικό πρόβλημα για τη χώρα. Ξέρουμε ότι με βάση τη συμφωνία, τα προδιαγεγραμμένα βήματα είναι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης, στη συνέχεια θα ανοίξει η συζήτηση για το χρέος, όπου σε αυτή τη συζήτηση για το χρέος θα μπορούσαμε να δούμε τότε αν υπάρχουν αποκλίσεις, να κλείσουν αυτές οι αποκλίσεις. Ωστόσο, μια συζήτηση πριν από όλα αυτά δεν εφάπτεται ούτε της συμφωνίας και δεν συνιστά σεβασμό στα κοινώς συμφωνηθέντα».

Στο ερώτημα αν το πακέτο επιπλέον προληπτικών μέτρων είναι αξίωση που εγείρει μόνο το ΔΝΤ ή και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, η κυβερνητική εκπρόσωπος είπε ότι «έχει ανακοινωθεί προς τον υπουργό Οικονομικών, χωρίς όμως να έχει γίνει επισήμως συζήτηση επ΄ αυτού και χωρίς να έχει επισήμως κατατεθεί πρόταση. Έχει ενημερωθεί απλώς και περιμένουμε να δούμε αν θα τεθεί στην επόμενη φάση των διαπραγματεύσεων», είπε η κ. Γεροβασίλη.

Στο ερώτημα πώς θα πράξει η κυβέρνηση στην περίπτωση που δανειστές επιμείνουν στη λήψη προληπτικών μέτρων πριν από την αξιολόγηση, και στο ερώτημα αν η κυβέρνηση βλέπει ακόμη και εκλογές στην περίπτωση που υπάρξει πίεση από την πλευρά των εταίρων, η κυβερνητική εκπρόσωπος είπε ότι η διαπραγμάτευση ξεκινά τώρα και η κυβέρνηση δεν θα προεξοφλήσει βήματα σε υποθετικές ερωτήσεις.

Η κ. Γεροβασίλη ανέφερε ότι «εκείνοι που με λαχτάρα περιμένουν να επιβληθούν δυσάρεστα μέτρα για τον ελληνικό λαό προκειμένου να αποσταθεροποιηθεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και να προχωρήσουν άλλα σενάρια, καλό θα ήταν όλοι αυτοί οι κύκλοι, και πολιτικοί κύκλοι της αντιπολίτευσης, να συνταχθούν στην εθνική γραμμή και να δουν αν και πόσο είναι δίκαιο και σωστό για την ελληνική οικονομία και την κοινωνία να ξεκινήσει μια τέτοιου τύπου συζήτηση και καλό θα ήταν να συνταχθούν με την εθνική προσπάθεια».

Σε ερώτημα για το ενδεχόμενο εκλογών και για το ενδεχόμενο διεξαγωγής δημοψηφίσματος, η κυβερνητική εκπρόσωπος απάντησε ότι δεν υπάρχει σχεδιασμός της κυβέρνησης ούτε για εκλογές ούτε για δημοψήφισμα. «Ξέρετε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα στο οποίο διατυπώνονται ελεύθερα και δημοκρατικά οι απόψεις, απόψεις που δρουν κάθε φορά σε όφελος της τελικής απόφασης», είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος ερωτηθείσα για τη στάση των 53+ του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο ερώτημα αν ο ΣΥΡΙΖΑ, πίσω από τις αξιώσεις για προληπτικά μέτρα, βλέπει μια έξωθεν συντεταγμένη υπονόμευση, η κυβερνητική εκπρόσωπος είπε πως η κυβέρνηση δεν βλέπει σενάρια υπονόμευσης από κύκλους του εξωτερικού, ίσα-ίσα που από όλα τα επίσημα χείλη διατυπώνεται η αναγκαιότητα γρήγορης αξιολόγησης και πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας, ώστε η χώρα να βγει από τη δύσκολη αυτή φάση.

Είπε, όμως, ότι «κάποιοι κύκλοι στο εσωτερικό, βεβαίως, χαίρονται πολύ όταν επιχειρούνται παραβιάσεις κανόνων της συμφωνίας του περασμένου καλοκαιριού και όταν διαφαίνονται δύσκολες προτάσεις, που δεν πλήττουν την κυβέρνηση, αλλά πλήττουν την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό».

Στο σημείο αυτό, η κ. Γεροβασίλη υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ουδέποτε σκέφτηκε το πολιτικό κόστος. «Ούτε και σήμερα μας αφορά το πολιτικό κόστος. Μας αφορά το κόστος για τον ελληνικό λαό και την ελληνική κοινωνία. Μόνο αυτό θα είναι το κριτήριο μας για όλες μας τις κινήσεις», είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Ειδικότερα για το ενδεχόμενο προληπτικών μέτρων, η κυβερνητική εκπρόσωπος είπε ότι η κυβέρνηση θα τηρήσει τη δύσκολη συμφωνία του καλοκαιριού και διαπραγματεύεται πάνω σε στοιχεία που δείχνουν ότι η Ελλάδα μπόρεσε να καλύψει τους στόχους. Τα στοιχεία αυτά θα είναι, όπως τόνισε, και το όπλο της κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις. Επισήμανε ακόμη ότι, όπως σε κάθε συμφωνία, έτσι και στη συμφωνία του περασμένου καλοκαιριού, έχει αποτυπωθεί ότι αν οι στόχοι δεν προσεγγίζονται τότε προκύπτει η ανάγκη νέων μέτρων.

«Ωστόσο, δεν είναι δυνατόν από σήμερα και με άλλα οικονομικά στοιχεία και με άλλα δεδομένα, κάποιος να βάλει στη συζήτηση μέτρα για το 2018 στην περίπτωση που δεν πετύχουν οι στόχοι.Αν πετύχουν οι στόχοι το 2018 και αν υποθέσουμε ότι γινόταν όλο αυτό σε βάρος της οικονομίας, διότι μια τέτοια συζήτηση αποσταθεροποιεί και το κλίμα στην οικονομία, τότε ποιος θα το πλήρωνε αυτό το 2018;», είπε η κ. Γεροβασίλη και προσέθεσε πως με αυτό το σκεπτικό, δεν είναι λογική μια τέτοια συζήτηση σήμερα.

Σε ερώτηση «ποιο είναι το τέλος χρόνου για την ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση», η κυβερνητική εκπρόσωπος ανέφερε ότι το χρονοδιάγραμμα έχει θέσει ο υπουργός Οικονομικών. «Εμείς επιταχύνουμε και κάνουμε τα βήματα που πρέπει για την επίτευξη της αξιολόγησης. Οι χρόνοι έχουν αποτυπωθεί από τον υπουργό Οικονομικών», είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

6 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
 1. Mνήμων 18:40 19/04/2016

  ΤΙ…ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΤΟ ΔΝΤ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ, ΟΤΑΝ ΤΟ ΧΡΗΜΑ ‘’ΡΕΕΙ’’ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ?

  ΤΙ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΤΟ ΦΙΛΟΤΙΜΟ ΟΤΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ Ο ΣΥΝΕΤΑΙΡΟΣ..ΕΝΤΕΛΩΣ?

  Ο ‘’αριστερός’’ Τσίπρας και ο ακροδεξιός ΚαΜένος συμφώνησαν στη δημιουργία «κοινού μετώπου για την αποκάλυψη της αλήθειας».
  *Είναι η αλήθεια των δανείων από τη Ρωσία, την Κίνα, το Αμπού Ντάμπι.
  *Είναι η αλήθεια της Κούβας, της Βενεζουέλας, της Αργεντινής, της Κορέας.
  *Είναι η αλήθεια του μαγειρέματος των ελλειμμάτων από τα θεσμικά ευρωπαϊκά όργανα.
  *Είναι η αλήθεια ενός μυστικού χρηματικού αποθέματος που θα επέτρεπε την Ελλάδα ή την Κύπρο να μην αποδεχθούν τις μπλόφες της τρόικας.
  *Είναι η αλήθεια κάθε διεθνούς συνομωσίας κατά της Ελλάδας.
  Ευτυχώς δεν έκαναν μέτωπο παραπλάνησης του ελληνικού λαού.
  Αλήθεια, σε τι διαφέρει ο Τσίπρας από τον καΜένο εντελώς?
  *Στην ..εξυπνάδα ? στα ..ένσημα ? στις πατρογονικές περιουσιακές δημιουργίες?
  *Στην ..ιδεολογία των ‘’εκχερσωμένων’’ κοινωνικών αγώνων των εργαζομένων?
  *Στην απ-ληστ(ε)ία της εξουσιομανίας και στον ανταγωνισμό της προδοσίας?
  *Στον ανταγωνισμό της σπατάλης του δημόσιου χρήματος και του ξεπουλήματος της δημόσια περιουσίας?
  *Στην κοινή ΠΗΓΗ ( λέγε με Γαλλία) της ‘’δημιουργίας τους και της κατάληψης της εξουσίας?
  *Στη λίστα Λαγκαρντ και στους ‘’δημιουργούς ‘’ τους προκειμένου να τους ‘’φέρουν’’ στην εξουσία?
  *ΠΟΙΟΣ(?) την έδωσε στον Βαξεβάνη ΔΥΟ μήνες πρίν έλθει στην Έλλάδα?
  ***ΑΛΗΘΕΙΑ, εδώ γεννάται το μέγιστο ερώτημα:
  *Ποιος είναι πιο ειδικός : στη συκοφαντία , στην πολιτική αλητεία, στο ψέμα , στην παραπληροφόρηση, στο ‘’πρακτοριλίκι’’ και τελικά στην προδοσία τόσων και τόσων αγώνων?
  *Κατόπιν όλων αυτών των σχετικά ελαχίστων, διερωτάται κανείς, ποιος ευρωπαίος σοσιαλιστής θα ‘’έκρινε’’ ότι ο χουντοαναθρεμμένος- χουντουποστηριζόμενος- και χουντοσυμπεριφερόμενος ‘’ψευτοπρίγκηπας’’ της ..αριστεράς θα ήταν λογικό, ηθικό και έντιμο να συμπεριληφθεί στα ευρωπαϊκά σοσιαλιστικά ‘’δημοτολόγια’’ ?
  *Κατόπιν όλων αυτών υπάρχει έστω και ΕΝΑΣ !!! έλληνας που δεν ντρέπεται που την διακυβέρνηση της χώρας ‘’κατέχει’’ παράνομα και ΑΝΑΞΙΑ, το εθνικοφρονοκουμμουνιστικό αυτό ‘’χαφιεδότσουρμο’’ ?????

 2. NMan. 18:13 19/04/2016

  Πίστευαν ότι θα είχαν τελειώσει με τον Γιώργο,

  αφού του φόρτωσαν τις ευθύνες για την χρεοκοπία, για το μνημόνιο, και για ότι άλλο…σκέφτηκαν.
  Όμως πρόλαβε να ψηφίσει νόμους προκειμένου να θέσει τις βάσεις για μια νέα Ελλάδα, για μια Ελλάδα που όλοι ονειρευόμαστε! Και ήταν έτοιμος να βάλλει φόρο στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές να συνυπογράψει με την Ελβετία το θέμα της φορολογίας των μαύρων χρημάτων και επί πλέον να ρυθμίσει το θέμα της ΠΑΡΑΝΟΜΗΣ λειτουργίας των τηλεοπτικών σταθμών.
  Τώρα τα πράγματα αλλάζουν κάθε στιγμή. Ο λαός μας βρίσκεται κάτω απο την ομπρέλα της παραπληροφόρησης και της πρόστυχης συκοφαντίας του Γιώργου Παπανδρέου. Όμως ο κόμπος έφτασε στο χτένι, ο διάτρητος μανδύας του βρόμικου κατεστημένου αποκαλύπτει τους εγκληματίες.
  Ποια θα είναι η αντίδραση του λαού μας σε όλους τους προδότες που του κατέστρεψαν την ζωή του?
  Πως θα αντιδράσει με την απόπειρα συγκάλυψης του Καραμανλή και την ΘΥΣΙΑ αίματος με τα νέα ΣΥΡΙΖΕΛΙΚΑ προγράμματα γενοκτονίας?

 3. Σήμερα ο λαός έμαθε την αλήθεια διά της πικρής και επώδυνης εμπειρίας του με τα μνημόνια 2 και 3 των Σαμαρά και Τσίπρα. Αισθάνεται ο λαός μας το κρύο στην ραχοκοκκαλιά του που του έφεραν οι επίπεδες περικοπές μισθών και συντάξεων, η γενίκευσης της ανεργίας η επιβολή υπέρογκων και αβασταχτων φόρων , τα capital controls με τα οποία εξαφανίστηκε και η παραμικρή ελπίδα ψεύτο ανάπτυξης της οικονομίας.

  Και ναι μεν είναι πασιφανές οτι υπάρχει μεγάλη διαφορά ρευστότητα και ανασφάλεια στα πολιτικά κόμματα με επακόλουθο η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να έρπεται, εντούτοις αυτοί που έκαναν για πλάκα το Δημοψήφιαμα και το έγραψαν στα χεσμένα τους σώβρακα, τώρα εξασκούν την. Σταλινική πολιτική της δικτατορίας. Τι και αν όλες οι ενδείξεις μαρτυρούν την δυσαρμονία ,εκλογικού αποτελέσματος πριν 1 1/2 χρόνο με την τωρινή κατάσταση ;Όσο για τους θεσμούς του κράτους. Δέστε και βγάλτε συμπεράσματα :

  ΠτΔ και ΠτΑΠ , δικά τους παιδιά που συντηρούν τις αποφάσεις της Αίγινας.

 4. NB. 16:04 19/04/2016

  Ο ‘’ΘΑΥΜΑΤΟΠΟΙΟΣ’’ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΤΟ ΧΑΟΣ ΣΤΗ ΨΥΧΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ !!!

  Κύριε πρωθυπουργέ του ΣΥΡΙΖΕΛ,

  Κύριε πρόεδρε του ΣΥΡΙΖΑ ,
  πολλές φορές λέγατε ότι υπήρχαν εναλλακτικές πήγες δανειοδότησης με δεκάδες δις, σε πολύ χαμηλά επιτόκια. Ψευδολογήσατε ασύστολα εις βάρος της πρόσφατα εκλεγμένης κυβέρνησης, και επιβαρύνατε τις πλάτες του λαού μας, με πολλά δις ευρώ λόγω ανικανότητας, παραπληροφόρησης και συμμετοχής στην προδοσία και ανατροπή της κυβέρνησης Παπανδρέου, που όπως αποδείχτηκε, ήταν η μόνη που είχε σχέδιο και λύσεις για την σωτηρία μας από την χρεοκοπία του Καραμανλή.
  Στις 29/2/2012 δηλώνατε στο real fm .
  ‘’Ο κ. Χριστόφιας όμως κατάφερε να δανειστεί από την Ρωσία του Πούτιν 2,5 δις ευρώ και να μην μπει στο ΔΝΤ και να αποφύγουμε να έχουμε και τις δυο χώρες του ελληνισμού στο ΔΝΤ και την επιτήρηση …..και συνεχίζετε λέγοντας ……η Ελλάδα είχε δυνατότητες εναλλακτικών πηγών δανεισμού .’’
  ‘’Δεν το έκανε όμως γιατί οκ. Παπανδρέου και η κυβέρνηση του υλοποιούσε προειλημμένες αποφάσεις ….’’

  Κύριε πρόεδρε του ΣΥΡΙΖΑ ,
  σήμερα τι έχετε να πείτε σχετικά με τις άστοχες δηλώσεις σας που δηλητηριάζατε τις ψυχές των ανθρώπων;
  **Πάντως υπερβάλατε εαυτούς ‘’ αφού καταφέρατε’’ τη Ρωσία και την Κίνα μέσα στους έξη μήνες, της ταυτόχρονης διαπραγμάτευσης με τους συνεταίρους μας, στην ΕΕ , να …αγοράσουν το ελληνικό χρέος των 350 δις ευρώ, και μάλιστα χωρίς να ζητήσουν το παραμικρό αντάλλαγμα. Αυτό το θαύμα οι Έλληνες Χριστιανοί το χρωστάνε στα όνειρά σου, στις θυσίες που έκανες στον Αλλάχ, στην προσευχή σου και την πίστη σου στο λευκό περιστέρι που …αμόλησες και στο χειροφίλημα του παπά που σε ‘’ευλόγησε’’ προσωπικά και την λιτανεία των λειψάνων που διέταξε ο Πάνος μας. .
  Κύριε Τσίπρα, Αλέξη μας,
  Δεν ξέρουμε πώς να σε ευχαριστήσουμε και τι να σου ευχηθούμε, για τη προσφορά αίματος στην αδύναμη πατρίδα. Κανείς μας δεν πίστευε ότι θα βρισκόσουν εσύ, ένας ‘’μάγος’’ της πολιτικής, ένας νέος ‘’Κίσσινγκερ’’ που θα μετέφερε τη δόξα της Ελλάδας μας πιο υψηλά και πιο μακρά και από το..τσουνάμι της Φουκοσίμα στην μακρινή Ανατολή, και ταυτόχρονα θα ‘’άλλαζε’’ τον ρου του Δούναβη , ώστε να εκβάλλει υπογείως στη κατάξερη και έρημη Σαχάρα .
  ΥΓ.
  Καλά ‘’μας πέρασες’’ τόσο αφελείς και καΜένους εντελώς με όλα αυτά που εξακολουθείς να ‘’αναχαράζεις’’? Καλά , δεν ντρέπεσαι λίγο? Επαναλαμβάνεις τις αντιμνημονιακές σου υποσχέσεις και προκαλείς το δημόσιο αίσθημα με τις άθλιες ψευδολογίες, υποσχέσεις και δεν ντρέπεσαι καθόλου για την γενοκτονία που επιφέρουν τα μέτρα –εντολές των εμπόρων ‘’σάρκας’’ που σε έφεραν σε αυτή τη θέση για να ξεπουλήσεις και το τελευταίο παιδικό όνειρο, μετά το έγκλημα του ‘’ανενεργού’’ Καραμανλογόνου?
  Δεν παραιτείσαι τουλάχιστον να ..σε θυμούμαστε για κάτι αντρίκιο????

 5. NMan. 15:58 19/04/2016

  Μπορούσε η Ελλάδα να αποφύγει το Μνημόνιο;
  ==============================
  Σαφέστατα όχι, στην κατάσταση που βρισκόταν η οικονομία στα τέλη του 2009 – αρχές 2010. Κάθε χώρα που μπήκε σε Μνημόνιο μετά την Ελλάδα (Ιρλανδία, Πορτογαλία, Κύπρος), και με δεδομένη την οδυνηρή εμπειρία του ελληνικού Μνημονίου, είχε συνολικά καλύτερα οικονομικά μεγέθη και παρ’ όλα αυτά δεν κατάφερε να αποφύγει την προσφυγή. Η αδυναμία δανεισμού της Ελλάδας ήταν πλήρης και οι δανειακές ανάγκες τεράστιες.

  Το πρόβλημα είναι ξεκάθαρο και μοναδικό,
  αφού δαπανούσαμε κάθε χρόνο 30δις παραπάνω από αυτό που παράγαμε. Κάθε ευρώ που έμπαινε στη χώρα έβγαινε με την αγορά εισαγόμενων προϊόντων.
  Αν μας χάριζε κάποιος ολόκληρο το χρέος, τα 300 δις ευρώ, σε 10 χρόνια θα βρισκόμασταν στο σημείο που βρισκόμαστε σήμερα.

 6. Η Ελλάδα ΚΑΗΚΕ,

  οι προδότες ανέλαβαν την εκτέλεση των εντολών ΜΠΑΡΟΖΟ, ο Παπανδρέου ΕΠΕΣΕ!!! Το δημοψήφισμα της δημοκρατίας ‘’σκοτώθηκε’’ από τους προδότες.
  Σήμερα ο ΛΑΟΣ μας, γνωρίζει την αλήθεια, Γνωρίζει ‘’ΠΟΣΟ ΜΑΣ ΚΟΣΤΙΣΕ’’ ο Αντωνάκης για να γίνει πρωθυπουργός, γνωρίζει πόσο μας κόστισε ο Βαγγελάκης για να γίνει..μηδέν, όπως γνωρίζει πόσο μας κόστισε ο Αλέξης για ..να μας μάθει αγγλικά.
  Το ΜΟΝΟ που δεν ξέρουμε είναι πόσο μας στοίχισε ΤΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ-ΕΠΑΥΛΗ, της… ..πεθεράς του Πάνου?
  Ο αριθμός των θανάτων όμως,‘’στοίχειωσε ’’ την συμμορία των εκτελεστών δολοφόνων και των συκοφαντών του Γιώργου Παπανδρέου, αφού σε αυτόν έριξαν το ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ οικονομικό έγκλημα.

  Σήμερα ΤΡΕΜΟΥΝ την εκδίκηση του λαού που έμαθε την αλήθεια!

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.