ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

ΓΙΑ ΜΙΑ ΧΟΥΦΤΑ ΞΕΡΑ ΦΑΣΟΛΙΑ, ΓΙΑ ΜΙΑ ΠΡΕΖΑ ΒΟΗΘΕΙΑΣ...

Κρεμάται επί ξύλου. Ο Άνθρωπος; Ο Θεός; Αδιάφορο. Κρεμάται. Αυτό έχει σημασία, αξία και νόημα. Ό,τι κρεμάται.Και από μικρός, προτού ακόμη προλάβω να γεννηθώ, η μάνα μου και ο μακαρίτης ο πατέρας μου με είχαν «εκπαιδεύσει» να ‘μαι μ’ Αυτόν. Με τον Εσταυρωμένο. Μ’ όλους τους εσταυρωμένους. Με τον Κατατρεγμένο. Μ’ όλους τους κατατρεγμένους. Με τον Κυνηγημένο. Μ’ όλους τους κυνηγημένους. Με τους φτωχούς και τους απόκληρους. Μ’ αυτούς που η εξουσία μισεί και καταδιώκει. Μ’ αυτούς που θέλουν να γκρεμίσουν την καθεστηκυία τάξη. Με τους εχθρούς των Γραμματέων και των Φαρισαίων. Του τότε και του σήμερα. Μ’ αυτούς που έχουμε ανοιχτούς λογαριασμούς.

Σταματώ εδώ, για να μην βλασφημήσω, επειδή Αυτός δεν το θέλει. Και μέρες που ‘ναι νοιώθω την ανάγκη να υπακούσω στο θέλημά Του. Για να Τον τιμήσω. Κι ας μην Τον ξέρω. Κι ας μην με γνωρίζει. Κι ας διαφωνώ με την πραότητα και τους συμβιβασμούς Του. Καταφάσκω στην άρνησή Του. Υποκλίνομαι στη μεγαθυμία Του. Στο άφες αυτοίς ου γαρ οίδασι τι ποιούσιν. Γι’ αυτό δεν Τον ξεχνάω. Επειδή είναι Αυτός που η κυρά Χρυσούλα και ο μπάρμπα Γιώργος μου είπαν και με έμαθαν ότι πρέπει να ‘μαι. Όχι, οπωσδήποτε Αυτός, αλλά αυτό που συμβολίζει.

Αν και δεν Τον γνώρισα ούτε και θα Τον γνωρίσω, δεν ξέρω γιατί, αλλά Τον αγαπάω. Τον θαυμάζω. Τον συμπονάω. Συμπάσχω μαζί Του. Νοιώθω τα καρφιά Του να μπήγονται στα δικά μου χέρια. Η λόγχη να κεντάει τα δικά μου πλευρά. Ο στέφανος εξ ακανθών να σφίγγει και το δικό μου κεφάλι. Ο Γολγοθάς Του, να ‘ναι και δικός μου. Τα ιμάτια Του εφ’ ων έθεσαν κλήρο να ‘ναι και δικός μου μανδύας, ουχί κεκοσμημένος, αλλά κατάσαρκο πουκάμισο του Ηρακλή που ύφανε η Διηνάϊρα.

Κρεμάται λοιπόν επί ξύλου. Όπως εσύ. Δύει το κάλλος Του. Όπως της Ελλάδας. Τετέλεσται. Όπως όλοι μας, στους σκοτεινούς και σάπιους καιρούς που ζούμε. Αυτός όμως ξέρει ότι σε τρεις ημέρες θα αναστηθεί. Εμείς αγνοούμε το εάν και πότε. Το βάρος Του, ακόμη κι αν αίρει τις αμαρτίες του κόσμου είναι σαν τον Άτλαντα. Το δικό μας μαρτύριο είναι σαν του Προμηθέα και του Σίσυφου. Αυτός μπορεί να συγχωρεί. Εμείς δεν πρέπει να ξεχνάμε ποιοι και πως μας έφεραν εδώ· στο σταυρό. Αυτός πέρασε απέναντι. Εμείς παραμένουμε εδώ. Στα σκοτεινά προχωράμε, στα σκοτεινά. Όχι μόνον εμείς, αι γενεαί πάσαι.

Η ζωή εν τάφω δεν είναι πλέον μόνον δική Του. Είναι και δική μας. Καθημερινή και διαρκής. Χρωματισμένη όχι με μελάνι, αλλά με αίμα. Δικό μας. Κι επειδή δε φτάνει δανειζόμαστε κι από των παιδιών που δεν έχουν ακόμη γεννηθεί. Κι αυτό μεγαλώνει τη θλίψη άμα και την οργή μας. Ίσως επειδή δεν είχαμε συνηθίσει να κάνουμε την περιφορά του δικού μας επιτάφιου. Ξέραμε να κηδέψουμε Αυτόν, αλλά όχι τους εαυτούς μας. Και τώρα πρέπει να το κάνουμε.

Ήγγικεν η ώρα να τυλίξουμε μόνοι το σάβανό μας. Να θάψουμε οι ίδιοι τους εαυτούς μας. Τα όνειρά μας, τους πόθους μας, τις ελπίδες μας, να τα καταθέσουμε ενέχυρο στον τόπο του μαρτυρίου για ένα δράμι ανάσας, για μία χούφτα ξερά φασόλια. Κι αυτά Κίνας. Για μία πρέζα βοήθειας. Από την Τρόϊκα. Κι αυτή με τόκο δυσβάσταχτο, με υποθήκη το μέλλον μας. Μ’ ένα φορτίο ασήκωτο που μας συνθλίβει. Και μ’ ένα Ηλί, Ηλί λάμα σαβαχθανί ξέπνοο, σχεδόν απρόφερτο. Με τις μυλόπετρες που όλα τα’ αλέθουν να γίνονται άστρα και με τα’ αγάλματα να στάζουν αίμα. Το δικό Του. Το δικό μας.

Σταυρωμένη Παρασκευή, προσμένοντας την Ανάσταση του Θεού και των ανθρώπων, αφίχθην στο Αγρίνιο απ’ όπου και θα σας γράψω αύριο λίγες λέξεις μυρωμένες με φρέζες, ζουμπούλια, πανσέδες, γαρύφαλλα και πασχαλιές. Κι ας μην μυρίζουν όπως όταν ήμουν παιδί κι ας μην υπάρχουν πλέον πολλά τριαντάφυλλα και σκυλάκια στους κήπους της γειτονιάς μου και στην ασβεστωμένη αυλή της μάνας μου…

3 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
 1. ΝΜαν. 22:24 29/04/2016

  ΤΟΝ ΣΤΑΥΡΩΣΑΝ ΓΙΑΤΙ ΕΒΑΛΕ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΣΤΑ ..ΑΦΕΝΤΚΑ ΤΟΥΣ !!!!

  ΠΡΩΤΑΚΟΥΣΤΟ…! ΠΡΩΤΟΓΝΩΡΟ…!

  ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ, ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ !!!!!

  ΤΟ ‘’ΕΙΔΙΚΟ ΒΑΡΟΣ’’ ΕΝΟΣ ΠΡΟΣΤΙΜΟΥ ΔΙΑΛΥΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.

  ΠΡΟΣΤΙΜΟ 1,2 ΔΙΣ ΕΥΡΩ σε Λάτση και Βαρδινογιάννη για λαθραία εισαγωγή πετρελαίου. Οι πάσης μορφής επίορκοι τρομοκρατήθηκαν, κι ενώ το κράτος άρχισε, επί τέλους, να λειτουργεί, οι επίορκοι τυφλοπόντικες τα ‘’έχασαν’’ !
  Τα ‘’κόκκινα’’ τηλέφωνα κτύπησαν και τα φερέφωνα άκουγαν χωρίς να μιλούν
  Το ίδιο βράδυ ξεκίνησε ο πόλεμος των ΜΜΕ κατά της κυβερνητικής προσπάθειας να σωθεί η χώρα

  Κι όμως με (ν)τροπολογία στις 11 Δεκ. 2013, Σαμαράς-Βενιζέλος, ΧΑΡΙΣΑΝ το πρόστιμο 1,2 Δις. ευρώ που είχε επιβάλλει για λαθραία διακίνηση και εισαγωγή πετρελαίου σε Λάτση και Βαρδινογιάννη. Και εμείς ‘’οι έντιμοι’’ που ..επαναστατούμε με το παραμικρό όταν θίγονται τα συμφέροντά μας, τι δίδαγμα δίνουμε στα παιδιά μας, στην Ελλάδα του αύριο? Που είναι η ηθική συμπαράσταση, στον έντιμο αγωνιστή που διώκεται από την κλίκα , γιατί είναι ΕΝΤΙΜΟΣ?

  Στις 25 Φεβρουαρίου, δεξιοί, αδέξιοι, ‘’αριστεροί’’ και ακροφασίστες, οδήγησαν τον ΓΙΩΡΓΟ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ στο ειδικό δικαστήριο , οι έντιμοι του Σύριζα, του Σαμαρά, του Βενιζέλου, του συκοφάντη και ψεύτη καμένου και των χρυσοδολοφόνων γιατί δεν …εισέπραξε 120.000 ευρώ από τη Λίστα Λαγκαρντ, ενώ αυτοί επί τρία χρόνια σχεδόν …τι εισέπραξαν?

  * Ο ΑΠΟΣΤΑΤΗΣ Βενιζέλος, κατάλαβε ότι χάνει το παιχνίδι και ήλθε σε επαφή με τον Σαμαρά, τον άλλο ΑΠΟΣΤΑΤΗ, και κατόπιν Μπαροζικής οδηγίας και υποστήριξης αποφάσισαν την ανατροπή και την τιμωρία αυτών που αγνόησαν τα αφεντικά τους.
  Για πρώτη φορά, στην ιστορία της Ελλάδας, βρέθηκαν δύο πολιτικοί και επέβαλαν πραγματικό πρόστιμο σε λαθροδιακινητές τεραστίων ποσοτήτων πετρελαίου.

  »ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ» φώναζαν, προσπαθώντας να εμποδίσουν τον κόσμο να πληρώσει πιέζοντας ταυτόχρονα με κάθε τρόπο να αποσύρουν όλοι τις καταθέσεις τους για να πέσει η κυβέρνηση…..

  ΓΙΑΤΙ ο κ.Τσίπρας δεν επαναφέρει το πρόστιμο των 1,2 δις ευρώ με νέο νόμο, ΑΦΟΥ ΥΠΗΡΞΕ ΠΑΡΑΒΑΣΗ !!! ώστε με τα χρήματα αυτά να επιλύσει ΟΛΑ! σχεδόν τα παρόντα προβλήματα?

 2. ΝΜαν. 22:07 29/04/2016

  ΚΙ ΟΜΩΣ ΤΟΝ ΣΤΑΥΡΩΣΑΝ !

  OI ΠΙΛΑΤΟΙ ΣΗΜΕΡΑ..

  Απευθυνόμενος στους δικαστές ο συνήγορος του Γιώργου Παπακων κ. Βασιλακόπουλος
  =======================================
  υπογράμμισε ότι όλα αυτά είναι «Λογικοί ακροβατισμοί που δεν αρμόζουν σε ένα δικαστήριο του επιπέδου σας. Δεν μπορούμε να λέμε ότι θέλουμε, ούτε να παρασύρουμε το Δικαστήριο να κάνει άλματα λογικονομικά για να στηρίξει την κατηγορία.
  Έχω την πεποίθηση ότι ζω σε ένα κράτος δικαίου.
  ———————————————————————-
  Αν κάποιος αναζητήσει τι είδους κράτος είναι αυτό που χάνει cd, τότε θα αναρωτηθώ και εγώ τι κράτος είναι
  ————————————————————————————————————————————-
  αυτό που δέχεται να λάβει κλοπιμαία για να τα αξιοποιήσει».
  ————————————————————————————————

 3. ΚΙ ΟΜΩΣ ΤΟΝ ΣΤΑΥΡΩΣΑΝ ….

  Δεν έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος των συγγενών Παπακωνσταντίνου
  =================================================
  Παρά το θόρυβο που δημιουργήθηκε με την περίφημη λίστα Λαγκάρντ, ο διευθυντής του Κέντρου Ελέγχου Φορολόγησης Μεγάλου Πλούτου, Δημ. Μασίνης – πρώτος μάρτυρας κατηγορητηρίου- παραδέχτηκε ότι ο φορολογικός έλεγχος σε βάρος των 4 συγγενικών προσώπων του Γ. Παπακωνσταντίνου δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί.
  Ο μάρτυρας υποστήριξε ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου
  ————————————————————
  ότι τα ειδοποιητήρια θα αποσταλούν «από μέρα σε μέρα», με τον πρόεδρο της έδρας, Νικ. Πάσσο, να
  —————————————————————————————————————————-
  σχολιάζει : «Φανταστείτε να περιμέναμε και τον έλεγχο των 2.062 ατόμων της λίστας Λαγκάρντ. Με το χέρι ψάχνετε; όχι με υπολογιστή;».
  – Μάρτυρας: Δεν υπάρχει και τόσο εξειδικευμένο προσωπικό.
  Ο μάρτυρας φανερά αγχωμένος είπε στο Δικαστήριο ότι «έχει μεγάλο τρακ».
  – Πρόεδρος: Ουδείς πρέπει να φοβάται σε αυτή την αίθουσα, παρά μόνο οι παρανομούντες.
  – Εισαγγελέας: Θα τους ελέγχατε ποτέ αν δεν είχε γίνει αυτός ο μεγάλος θόρυβος;
  – Μάρτυρας: Μόνο εάν είχαν τα τεκμήρια για μεγάλη ακίνητη περιουσία, αλλά δεν ξέρω πότε γιατί έχουμε μεγάλο φόρτο… Πρώτα ελέγχουμε στη λίστα. Εμένα μου στέλνει το υπουργείο τα ονόματα και μέσα σε αυτά δεν ήταν τα ονόματα.
  «Ουδείς πρέπει να φοβάται σε αυτή την αίθουσα παρά μόνο οι παρανομούντες», σχολίασε ο πρόεδρος Ν. Πάσσος απευθυνόμενος στον Δημήτριο Μασίνα, διευθυντή του Κέντρου Φορολόγησης Μεγάλου Πλούτου που ξεκίνησε να καταθέτει.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.