ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τράπεζες

Γιατί ανησυχούν οι ξένοι για τα «κόκκινα» δάνεια

Αντιδρούν στην πρόθεση της κυβέρνησης να εξαιρεθεί η πώληση κόκκινων δανείων ιδιωτών.
kokkinadaneia

Δυσαρέσκεια προκαλεί στους ξένους επενδυτές - μετόχους των τραπεζών η εμπλοκή της διαπραγμάτευσης κυβέρνησης - θεσμών για το θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, θεωρώντας ότι η πλήρης απελευθέρωση της ε λόγο αγοράς αποτελεί προϋπόθεση για την διασφάλιση της κεφαλαιακής βάσης των τραπεζών και της επιστροφής του κλάδου σε κερδοφορία.

Οι ξένοι μέτοχοι των τραπεζών έχουν μεταφέρει στις διοικήσεις των εγχώριων τραπεζών την ανησυχία τους για την επιμονή της κυβέρνησης να εξαιρεθεί από τη μεταβίβασης σε τρίτους του μεγαλύτερου μέρος των «κόκκινων» δανείων νοικοκυριών και ελεύθερων επαγγελματιών, κάτι που έρχεται σε αντίθεση με τη συμφωνία που υπογράφηκε τον περασμένο Αύγουστο. Μάλιστα ορισμένοι έχουν ξεκαθαρίσει στις διοικήσεις ότι δεν πρόκειται να συμμετέχουν σε νέες αυξήσεις κεφαλαίου αν οι εξελίξεις στο μέτωπο των «κόκκινων» δανείων είναι αρνητικές και αποδυναμώσουν, και πάλι, την κεφαλαιακή βάση των τραπεζών. Σημειώνεται ότι τα τελευταίες δυο χρόνια έχουν πραγματοποιηθεί δυο ανακεφαλαιοποίησης προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις από την πολύ μεγάλη αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Σήμερα, τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα που περιλαμβάνουν και τα δάνεια που εμφανίζουν μεγάλες πιθανότητες αθέτησης ξεπερνούν τα 110 δισ. ευρώ.

Στελέχη τραπεζών το ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων αποτελεί την υπ’ αριθμόν ένα προτεραιότητα για τις τράπεζες ενώ επαναλαμβάνουν ότι το ζητούμενο δεν είναι, τουλάχιστον σε πρώτο χρόνο, να προχωρήσουν σε πωλήσεις πακέτων «κόκκινων» δανείων σε τρίτους αλλά να αποκτήσουν την απαραίτητη ευελιξία προκειμένου να κινηθούν γρήγορα και αποτελεσματικά στον τομέα των ανακτήσεων και κυρίως να αντιμετωπίσουν τους αποκαλούμενους στρατηγικούς επενδυτές. Δηλαδή δανειολήπτες που δεν εξυπηρετούν τις υποχρεώσεις τους χωρίς να έχουν οικονομικό πρόβλημα. Σημειώνεται ότι στην τριετία 2013 - 2015 οι τράπεζες έχουν προχωρήσει σε διαγραφές δανείων ύψους 5 δισ. ευρώ. Η διαγραφή των δανείων είναι λογιστική, και αφορά τους ισολογισμούς των τραπεζών και μόνο. Οι απαιτήσεις για τα δάνεια αυτά παραμένουν και οι τράπεζες μπορούν να μεταβιβάσουν τα δάνεια αυτά σε τρίτες εταιρείες προκειμένου να διεκδικήσουν τις οφειλές. Τραπεζικές πηγές σημειώνουν πάντως ότι οι εξελίξεις το τελευταίο εξάμηνο στο μέτωπο των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι ενθαρρυντικές. Οι επίπτωση των κεφαλαιακών περιορισμών στην ποιότητα των χαρτοφυλακίων δανείων ήταν σημαντικά ηπιότερες των αρχικών εκτιμήσεων ενώ οι περισσότερες τράπεζες παρουσίασαν μείωση του ρυθμού δημιουργίας νέων «κόκκινων» δανείων κατά το δ’ τρίμηνο του 2015 τάση που φαίνεται ότι διατηρείται και κατά το α’ τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Σημειώνουν ότι όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι η οικονομία βρίσκεται στον πυθμένα τις πολυετούς ύφεσης και εκτιμούν ότι μόλις ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και ακολουθήσουν ορισμένα βασικά βήματα για την απομάκρυνση της αβεβαιότητας τότε η οικονομία μπορεί να ανακτήσει τον βηματισμό της και να επιστρέψει γρήγορα σε ανοδική πορεία.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.