ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εσωκομματική αντιπολίτευση, αλλά…

Γιατί οι «53» δεν είναι… «λαφαζανικοί»

Τροφή σε… άλλου τύπου πολιτικά σενάρια έδωσε η χθεσινή ανακοίνωση της τάσης των «53 του ΣΥΡΙΖΑ, με την οποία οι περίπου 10 βουλευτές που ανήκουν σ’ αυτή εκφράζουν την διαφωνία τους με το νομοσχέδιο για το προσφυγικό. Έτσι, το ερώτημα αν «είναι οι 53 οι νέοι λαφαζανικοί» επανήλθε στα χείλη πολλών. Ωστόσο, η απάντηση παραμένει αρνητική.

του Γιώργου Μελιγγώνη

Πρόκειται για ένα ερώτημα που άρχισε να εκφράζεται από πολλές πλευρές ήδη από την επομένη των εκλογών της 20ης Σεπτεμβρίου, αφού πολλοί έψαχναν έναν νέο εσωκομματικό «μπαμπούλα». Με νωπά ακόμη τα τραύματα της διάσπασης και
της απώλειας της δεδηλωμένης, μετά την αποστασία του Παναγιώτη Λαφαζάνη και των βουλευτών της «Αριστερής Ενότητας», πολλοί –άλλοι καλοπροαίρετα και άλλοι κακοπροαίρετα- έθεταν το έρωτημα κατά πόσον ο ΣΥΡΙΖΑ θα αποδεικνυόταν
ανθεκτικός στα δύσκολα και στους συμβιβασμούς που έρχονταν –ένα ερώτημα που, στον πυρήνα του, αφορά το κατά πόσον ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να κυβερνήσει.

Μάλιστα, προς τούτο, δεν ήταν λίγοι όσοι επικαλέστηκαν τις φήμες που ήθελαν τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να μην θέλει να είναι υποψήφιος ή τις πιέσεις που δέχθηκε ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης προκειμένου να ενταχθεί στο ψηφοδέλτιο της Α’ Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ.

Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι αρκετά στελέχη της «Ενωτικής Κίνησης» των «53» πράγματι «ζορίστηκαν» από τον συμβιβασμό της 13ης Ιουλίου, απέδειξαν όλοι τους ότι δεν είναι… «λαφαζανικοί». Και πως δεν πρόκειται να χρεωθούν την πτώση της πρώτης αριστερής κυβέρνησης στην ιστορία της χώρας. Και αυτό αφορά –ως τώρα τουλάχιστον- και αυτούς που έμειναν, αλλά και εκείνους που έφυγαν: όσοι έφυγαν, άφησαν πίσω τις έδρες και τα αξιώματά τους (ενδεικτικά παραδείγματα ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, αλλά και ο πρώην γραμματέας του κόμματος, Τάσος Κορωνάκης) ενώ ορισμένοι εξ αυτών δεν κατήλθαν καν ως
υποψήφιοι.

Παράλληλα, όσοι έμειναν, διευκρινίζουν σε κάθε περίπτωση, με κάθε αφορμή και παρά τις πολιτικές διαφωνίες τους, ότι στηρίζουν την κυβέρνηση χωρίς δεύτερη σκέψη.

Εξάλλου, αξίζει να σημειωθεί ότι ο άτυπος επικεφαλής των «53» είναι ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, οπότε η εν λόγω τάση στον ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζει από πρώτο χέρι πως όσο σκληρή προσπάθεια μπορεί να γίνει στην διαπραγμάτευση, ήδη γίνεται.

Άλλο αντιπολίτευση, άλλο υπονόμευση

Όπως προαναφέρθηκε, τα ως άνω σενάρια προκλήθηκαν μετά τη χθεσινή ανακοίνωση των «53», με την οποία η εν λόγω τάση του ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει την διαφωνία της με την συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας για το προσφυγικό και την «ανταλλαγή» προσφύγων με παράτυπους μετανάστες, που ξεκινά από την Δευτέρα.

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι όλοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ακόμη κι εκείνοι που χθες εξέφρασαν προβληματισμούς και ενστάσεις στον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, διευκρινίζουν σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους, ότι «δεν τίθεται θέμα καταψήφισης του νομοσχεδίου». Μ’ άλλα λόγια, είναι άλλο πράγμα η διαφωνία και άλλο η άρση της στήριξης της κυβέρνησης, όπως παραδέχονται και οι ίδιοι.

Κατά τα λοιπά εξάλλου, οι εν λόγω βουλευτές συμμερίζονται την «αγωνία» του Μεγάρου Μαξίμου να είναι όλα έτοιμα ώστε από την Δευτέρα να εφαρμοστεί η συμφωνία και να μην παραμείνει «κενό γράμμα».

Πάντως, στην ανακοίνωσή τους, υπό τον εύγλωττο τίτλο «Να αντισταθούμε στη λογική του κλεισίματος που προωθεί η συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας, να συνεχίσουμε να δίνουμε τη μάχη υπέρ των προσφύγων- μεταναστών και των δικαιωμάτων
τους», οι «53» ασκούν δριμεία κριτική στην συμφωνία –«και όχι στην κυβέρνηση», όπως διευκρινίζει εις εξ αυτών.
«Δεν συνάδει με τη διεθνή νομιμότητα, δεν αντλεί την έμπνευσή της από τις ουμανιστικές ευρωπαϊκές αξίες (που είχαν, σε σημαντικό βαθμό αναδειχθεί, το καλοκαίρι του 2015 στο ζήτημα)• αντίθετα, βάζει τη σφραγίδα της στη λογική των κλειστών συνόρων, της μείωσης των ανθρώπινων ροών και της Ευρώπης-φρούριο ακόμη και έναντι του πρόσφυγα, υπονομεύει στην πράξη τη συνθήκη της Γενεύης (όταν λ.χ. μιλάει για ανταλλαγή ενός Σύρου με έναν Σύρο), και μετατρέπει το προσφυγικό από ευρωπαϊκό και διεθνές θέμα σε ελληνοτουρκικό», υπογραμμίζουν χαρακτηριστικά οι «53» για την συμφωνία και απορρίπτουν τις προβλέψεις της, σημειώνοντας: «Αρνούμαστε να δεχτούμε ότι η είσοδος των προσφύγων σε ευρωπαϊκό έδαφος είναι "παράτυπη". Για μας, παράτυπη δεν είναι η προσφυγιά, αλλά οι λόγοι που τη δημιούργησαν. Παράτυπη και παράνομη είναι κάθε απόπειρα ακύρωσης των διεθνών συμβάσεων και ιδιαίτερα της συνθήκης της Γενεύης. Παράνομα είναι τα κάστρα που φτιάχνει η Ευρώπη, τα κλειστά κέντρα, η πολιτική αποτροπής, οι σκηνές απόγνωσης, η αναλγησία ακόμα και μπροστά σε ευάλωτες ομάδες και ασυνόδευτα παιδιά».

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. Οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ δεν αιφνιδιάστηκαν από το διάγγελμα της ομάδας των 53, εγώ μάλιστα αναρωτιόμουν γιατί καθυστέρησαν. Συγκαλυμμένο τελεσίγραφο λοιπόν και από στελέχη , που το κόμμα και η κυβέρνηση τους έχει αναθέσει να διαχειρίζονται θέματα ιστορικής σημασίας για την πορεία του τόπου και του λαού μας. Το timing , όπως λέμε στα ελληνικά, αυτής της επιθετικής προς την κυβέρνηση παρέμβασης ,βλέπει το φως της δημοσιότητας σε μια από τις πιο κρίσιμες στιγμές στο σύνολο των κρίσιμων στιγμών, που βιώνουμε όλοι μας. Όσοι όμως είναι , ψυλλιασμένοι και καχύποπτοι σου έρχεται στη θύμηση , η στιγμή του πρωτοφανούς στα πολιτικά χρονικά « καταψηφίζω, αλλά στηρίζω…». Αναρωτιέται ο καχύποπτος «Συριζαίος», γιατί τώρα και όχι πριν ένα μήνα, γιατί τώρα και όχι μετά από ένα μήνα ή στο προσυνεδριακό διάλογο. Αν η πίεση που ασκείται από τους 53, γίνεται για να προσθέσει άλλο ένα βέλος στη διαπραγματευτική «φαρέτρα» της κυβέρνησης , κατά τη γνώμη μου αναποτελεσματική, με δυσκολία βέβαια μπορεί να γίνει κατανοητή. Αν όμως η δημόσια παρέμβαση σας χρησιμοποιείται σας μοχλός πίεσης για εγκατάλειψη της προσπάθειας και παραίτηση και «γαία πυρί μιχθήτω», τότε έχουμε μια πολιτικά ανώριμη, ανεύθυνη και τυχοδιωκτική παρέμβαση, που θα αναδείξει, για λίγες ή πολλές ημέρες, για λίγους ή πολλούς μήνες ένα «ηρωικό ΣΥΡΙΖΑ που καθοδηγείται από «ήρωες» πολιτικούς ηγέτες και ταυτόχρονα η ίδια κυβέρνηση και το ίδιο κόμμα, θα παραδώσουν τον ελληνικό λαό προδομένο και άοπλο, προς βορά στην αρένα των «μονομάχων». Αν μάλιστα κάποιος παρακολουθήσει τους πανηγυρισμούς της ISKRA και του γκρουπούσκολου της ΛΑΕ, τότε ευλόγως θα αναρωτηθεί, καλά δεν βγήκε κανένα συμπέρασμα από τη δειλία της φράξιας Λαφαζάνη ; είναι δυνατόν την κορυφαία πολιτική του κόμματος να την υποστηρίζουν αποτελεσματικά ηγετικά στελέχη που την αντιμάχονται ή στη καλύτερη δεν την πιστεύουν ; Κάποιος καλοθελητής ή έντιμος αριστερός ή ειλικρινής παρατηρητής εύκολα θα αναρωτηθεί, πως μπορεί η εκπρόσωπος του κόμματος να είναι στην ίδια ομάδα π.χ. με τη Διώτη, που όπου σταθεί και όπου βρεθεί, βρίζει την ηγετική ομάδα της Κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ; Μήπως επίσης είναι έντιμο ο Τσακαλώτος να αναδεικνύεται σε κορυφαίο παράγοντα της διαπραγμάτευσης και από πίσω να διαρρέει, ότι δεν θα είναι στην επόμενη κυβέρνηση, η οποία ουσιαστικά θα αναλάβει να υλοποιήσει αυτά που θα υπογράψει αυτός ;
    Αφού δεν θέλετε λοιπόν να περιμένετε το συνέδριο , όπου οι θέσεις σας θα κονταροχτυπηθούν και θα αναμετρηθούν δημόσια και στα όργανα του κόμματος , αν δεν μπορείτε να στηρίξετε την κυβέρνηση με την δημιουργική, αλλά ρεαλιστική κριτική σας, σωπάστε ή τίμια παραιτηθείτε, είναι κρίμα να μπείτε και εσείς στη «ξεφτίλα» να σας παραιτήσει και εσάς ο λαός, με τη ψήφο του.

    Μιχάλης Τζανίνης

    ΣΥΡΙΖΑ Β΄ΔΙΑΜ/ΜΑ ΠΕΙΡΑΙΑ

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.