ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Γιατί μας προέκυψε η «φόρμουλα» Σόιμπλε

Η... παρέμβαση Σόιμπλε ίσως δεν ήταν μεγάλη έκπληξη για όσους φροντίζουν να μην παρασύρονται από τις κραυγές των πολιτικών και να βλέπουν τα πράγματα όπως δυστυχώς είναι: Κυνικά.. τεχνοκρατικά..  Από τούτη δω την γωνιά λοιπόν στις 22 Φεβρουαρίου στην άποψη υπό τον τίτλο «Πρέπει να μεγαλώσετε και ή θα κάνετε δουλειά ή…» γράφαμε αυτολεξεί:

«Η Ευρώπη έχει στρέψει το βλέμμα της στο προσφυγικό ζήτημα και εκεί μοιάζει να κατευθύνονται όλες οι προσπάθειες των Βρυξελλών… Η μόνη σταθερά σε αυτό που αποκαλούμε πλέον το «κουαρτέτο των θεσμών» μοιάζει να είναι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, από το οποίο ξέρεις τι να περιμένεις: Από την στιγμή που … ξαναμπήκε στο «κόλπο» της αξιολόγησης, αρέσκεται να επιδεικνύει το γνωστό του πρόσωπο, εκείνο  του «κακού αστυνόμου».

Η Κομισιόν από την άλλη πλευρά μοιάζει πιο πρόθυμη να συμβιβαστεί -ίσως συνιστά το πλέον αδύναμο «κρίκο» των θεσμών- αλλά το ζήτημα της οικονομίας της Ελλάδας για εκείνη φαίνεται να έχει περάσει σε δεύτερο πλάνο, αφού το «προσφυγικό» είναι εκείνο που την «καίει».

Ο Μάριο Ντράγκι πάλι θέλει μια λύση σύντομα τουλάχιστον μέχρι τον Απρίλιο ενόψει της ποσοτικής χαλάρωσης… αλλά μέχρι εκεί. Επίσης, γρήγορα θέλει να κλείσει η αξιολόγηση και ένας από τους «παίχτες» Κράτη – μέλη και συγκεκριμένα η Γαλλία: Από το καλοκαίρι και μετά εισέρχεται σε εκλογική περίοδο και είναι βέβαιο πως η ενασχόλησή της με το ζήτημα Ελλάδα θα ατονήσει.. Στο Βερολίνο υπάρχει ο πόλος Μέρκελ και ο πόλος Σόιμπλε: Η «φραου» ως επί το πλείστον επικεντρώνεται σε «διευκολύνσεις» για την Ελλάδα που αφορούν όμως το «προσφυγικό».. Το «κομμάτι» αξιολόγηση το έχει αναλάβει ο «ντόκτορ» Σόιμπλε που έχει παραδώσει τον ρόλο του «σκληρού» στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, περιμένοντας ίσως να παίξει τον ρόλο του «σωτήρα» προτείνοντας την κατάλληλη στιγμή έναν συμβιβασμό στην Αθήνα που όμως …δεν θα είναι ευκολοχώνευτος»..

Όπως όλα δείχνουν οι εξελίξεις κινούνται σε αυτό το πλαίσιο, αλλά το «αγκάθι» ήταν εμφανές πως δεν ήταν πια η Ελλάδα. Λέγαμε λοιπόν στις 11 του μήνα και πάλι από τούτη δω την γωνιά του matrix24 στην άποψη με τίτλο «Να τα βρουν μεταξύ τους οι δανειστές»: «Το “ευκολάκι” θα ήταν να πει κανείς πως για ακόμη μία φορά σε αυτό τον γύρο των διαπραγματεύσεων “φταίει” η Αθήνα που βάζει “φρένο” στα όσα προβλέπονται από την συμφωνία και προτείνει πράγματα μακριά από την “φιλοσοφία” τους ή που αρνείται διαρθρωτικές αλλαγές απαραίτητες για να αλλάξει σελίδα.. Και η έτσι η ελληνική πλευρά που «δεν ξέρει τι χρειάζεται για να φτάσει στον στόχο της» με αυτή την στάση της “μπλοκάρει” την διαπραγμάτευση…  θα μπορούσε να πει κάποιος που «ποντάρει» στα “ευκολάκια”!

Υπάρχει όμως κάτι που διαφεύγει της προσοχής: Η Ελλάδα έχει συμφωνήσει να πάρει μέτρα 5,4 δισ. ευρώ για την επόμενη τριετία, μέγεθος που συμπίπτει με αυτό που της ζητούσαν αρχικά οι εκπρόσωποι των Βρυξελλών… Τώρα το εάν ένα μέτρο από εδώ, ένα μέτρο από εκεί υπολογίζεται διαφορετικά ως απόδοση από την κάθε άλλη πλευρά ή δεν συμπίπτει (όπως πχ η αύξηση εισφορών) σε φιλοσοφία, είναι κάτι που εφόσον υπάρχει βούληση μπορεί να λυθεί..

Εδώ όμως έχουμε φτάσει να μιλάμε για μια διαπραγμάτευση που κινδυνεύει να τιναχτεί στον αέρα! Και σίγουρα το πρόβλημα δεν είναι αυτό.. Ούτε πως σώνει και καλά θέλουν να φτάσουν την Ελλάδα μέχρι Ιούλιο με την πλάτη στον τοίχο: Εν μέσω προσφυγικού και με… Brexit μια αναβίωση των σεναρίων Grexit θα προκαλέσει νέες αναταράξεις που θα απαιτήσουν διαχείριση στην κόψη του ξυραφιού.. Αν και βέβαια δεν πρέπει να ξεχνάμε πως «ο λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται».

Μήπως λοιπόν το “αγκάθι” είναι άλλο και όχι η Ελλάδα; Η εμμονή της Ευρώπης να μείνει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα (… αν και υπήρξαν και αδέξιοι χειρισμοί από την ελληνική πλευρά που σχεδόν εξανάγκασαν τους απέναντι να το κρατήσουν στο «παιχνίδι») δημιουργεί το πρώτο ζήτημα. Η Ουάσιγκτον έχει το δικό της σκεπτικό για να χειρίζεται αυτά τα θέματα και δεν έχει πρόβλημα να αναλάβει τον ρόλο του “κακού αστυνόμου”. Εδώ λοιπόν απαιτεί επιπλέον μέτρα από αυτά που υποτίθεται πως συμφώνησαν Ελλάδα και Βρυξέλλες».. Αν λοιπόν όλα πάνε καλά, το θρίλερ θα κλείσει σύντομα και παρά τα όσα ακούγονται από την μία ή την άλλη πλευρά η συμφωνία θα κλείσει..

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
 1. ΝΜαν. 13:03 18/04/2016

  Σόιμπλε : Έλληνες βρείτε λύσεις και τηρείστε δεσμεύσεις
  Προϋπόθεση «για ό,τι μπορεί να ακολουθήσει ή δεν ακολουθήσει» θεωρεί ο Βολφγκανγκ Σόιμπλε, την επιτυχή ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος σύμφωνα με τα όσα είπε στον γερμανικό ρ/σ Deutschlandfunk.
  Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών πέταξε το «μπαλάκι» στην Ελλάδα και τόνισε:
  «Η λύση του προβλήματος πρέπει να γίνει στην Ελλάδα, γιατί η ελληνική κυβέρνηση στην κοινή ανακοίνωση του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου επαναδιαβεβαίωσε ότι θα εφαρμόσει το συμπεφωνημένο πρόγραμμα. Η επιτυχημένη ολοκλήρωσή του αποτελεί προϋπόθεση για ό,τι μπορεί να ακολουθήσει ή δεν ακολουθήσει. Δυστυχώς μέχρι εκεί είμαστε πολύ μακριά (…) Η ελληνική κυβέρνηση έχει αρκετά προβλήματα να ξεπεράσει, της εύχομαι καλή δύναμη. Φυσικά έχει κάθε στήριξη, αλλά δεν μπορεί να αποφύγει τη λύση του προβλήματος».
  Αναφερόμενος στον Γ. Βαρουφάκη είπε πως δεν θα ήθελε να ανταλλάξει καθήκοντα μαζί του μιας και η θέση δεν είναι εύκολη και πρόσθεσε:
  «Έχει το δικαίωμα να τον παίρνουμε στα σοβαρά, όπως και ολόκληρη την κυβέρνηση. Γι αυτό και τους εμπιστευόμαστε ότι θα πράξουν αυτό που πρέπει, αλλά και το απαιτούμε».
  Ο ίδιος στέλνοντας μήνυμα στην Αθήνα είπε πως η Ελλάδα «πρέπει να εφαρμόσει τις δεσμεύσεις της», ενώ αναφερόμενος στο ποιες μπορεί να είναι οι εναλλακτικές λύσεις είπε: «Δεν χρειάζεται να συζητάμε για εναλλακτικές, η Ελλάδα δεσμεύτηκε στις 20 Φεβρουαρίου για την υλοποίηση αυτού του προγράμματος.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.