ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συνέντευξη

Γιούνκερ: Η Ελλάδα δεν χρειάζεται έκτακτα μέτρα

Η Κομισιόν δεν προωθεί το σχέδιο για έκτακτα μέτρα και ο πρόεδρός της θεωρεί ότι δεν χρειάζονται, σύμφωνα με αποκλειστική συνέντευξη του Ζαν Κλόντ Γιούνκερ που δημοσιεύεται στο ΜΝΙ και το Euro2day.gr.
junker

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στην δημοσιογράφο Αγγελική Παπαμιλτιάδου, o κ. Γιούνκερ δηλώνει: Δώστε χρόνο στην Ελλάδα και την κυριότητα των μέτρων.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, επίσης, αναφέρει ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται μέτρα εκτάκτου ανάγκης (contingency measures) και ότι αυτό το πλάνο δεν είναι πρόταση που θέλει να ακολουθήσει η Κομισιόν. Θα την εξετάσει σοβαρά μόνο εάν θέλουν όλα τα μέρη και σε στενή συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση.

Ακόμη, παραδέχεται ότι η διαφορά με το ΔΝΤ πρέπει να γεφυρωθεί, ότι το Ταμείο πρέπει να παραμείνει στο πρόγραμμα, αλλά τονίζει ότι δεν είναι αυτοσκοπός να ικανοποιηθεί το ΔΝΤ πάση θυσία.

Εμφανίζεται πεπεισμένος ότι τα στοιχεία της Eurostat που δημοσιεύονται την Πέμπτη θα δικαιώσουν την Κομισιόν, κάτι που έχει αναφέρει στην κατ' ιδίαν συνάντησή του με την Κριστίν Λαγκάρντ στην Ουάσιγκτον, όπως σημειώνει.

Ο κ. Γιούνκερ λέει, επίσης, ότι δεν είναι σοφό να βάζει κανείς χρονοδιαγράμματα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, αλλά είναι σίγουρος ότι θα υπάρξει συμφωνία σύντομα.

Αποκλείει το ενδεχόμενο ενός πιστωτικού γεγονότος καθώς όλοι αντιλαμβάνονται τις συνέπειές του, και υπογραμμίζει ότι όποιος τολμήσει να επαναφέρει το σενάριο Grexit «παίζει με τη φωτιά». Διαμηνύει, δε, ότι η συζήτηση για το χρέος πρέπει να ξεκινήσει τώρα και να ολοκληρωθεί σύντομα καθώς είναι πολιτικό το θέμα και η ΕΕ πρέπει να δείξει ότι προχωράει.

Αποκλείει το ονομαστικό κούρεμα του χρέους και αναφέρει ότι η επιλογή για "automatic reprofiling" θα εξαρτηθεί από τα άλλα σημεία της συμφωνίας.

Παραδέχεται πως ένας υπάλληλος της Κομισιόν έστειλε email στην ελληνική κυβέρνηση ότι η νομοθέτηση χωρίς την έγκριση των θεσμών είναι μονομερής ενέργεια και ότι δεν ενέκρινε το συγκεκριμένο email. Από την άλλη, όμως, παρότι ο ίδιος πιστεύει ότι η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να νομοθετήσει, υπογραμμίζει ότι κάτι τέτοιο θα επιβάρυνε τις συνομιλίες.

Όπως μάλιστα αναφέρει το Euro2day, ο κ. Γιούνκερ «φωνάζει» δώστε χρόνο και χώρο στην Ελλάδα, ενώ ανεβάζει το προσφυγικό ως μείζον πρόβλημα.-

ΑΠΕ-ΜΠΕ

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
 1. Mνήμων 13:51 20/04/2016

  Κομισιόν: Δική μας πρόταση η σταδιακή λήψη των μέτρων
  ============================================
  4/18/2016 Βρυξέλλες,

  Πρόταση του Πιέρ Μοσκοβισί και της Κομισιόν, από κοινού και όχι απέναντι στον Τόμας Βίζερ του Euro Working Group, αποτελεί η σταδιακή λήψη των απαραίτητων μέτρων για την επίτευξη του στόχου του 3,5% το 2018.
  Αυτό μεταφέρουν πηγές της Κομισιόν και του Euro Working Group στο Real.gr μετά από τις φήμες περί του αντιθέτου από την Ουάσιγκτον. Κοινοτικές πηγές έλεγαν ότι «από την πρώτη ημέρα της διαπραγμάτευσης και από την πρώτη στιγμή που εκδηλώθηκε η διχογνωμία για το αν και κατά πόσο μπορεί να επιτευχθεί ο στόχος του 2018 και με ποια μέτρα οι κοινοτικές υπηρεσίες όπως και σε κάθε άλλη διαπραγμάτευση στα 6 χρόνια του ελληνικού προγράμματος υποστήριζαν τη λογική διευθέτηση της σταδιακής λήψης μέτρων».
  Όπως διευκρινίστηκε στο Real.gr: «Το κλειδί στη συμφωνία των δύο πλευρών θα ήταν ο χρόνος της λήψης των μέτρων». Η πρακτική αυτή εφαρμόζεται σε κάθε αξιολόγηση, κάθε ελληνικού ή άλλου προγράμματος και συνίσταται στο ότι μέτρα για τις πέραν της μίας επόμενες χρονιές (2018) νομοθετούνται όταν έχουν κλείσει τα στοιχεία της μίας τουλάχιστον από τις εν λόγω χρονιές: παράδειγμα νομοθετώ για το 2018 όταν έχουν κλείσει στοιχεία για το 2016, δηλαδή Απρίλιο του 2017.
  Τα στελέχη της Κομισιόν που μετέχουν στη διαπραγμάτευση είχαν παρουσιάσει αυτό το σκεπτικό πολλές φορές τις τελευταίες εβδομάδες και αυτό αποτελούσε τη βασική τους διαπραγματευτική θέση στις μεταξύ των θεσμών συζητήσεις πριν από την κάθοδο στην Αθήνα. Σε αντίθεση με το ΔΝΤ που έλεγε: «νομοθέτηση όλων των μέτρων τώρα».
  Την ίδια ώρα πηγές της Κομισιόν διαψεύδουν τη φράση: «θα πέσει η κυβέρνηση εάν πάρει αυτά τα μέτρα» που αποδίδεται στον Μοσκοβισί σημειώνοντας ότι ουδέποτε ο Επίτροπος Οικονομικών μετακινήθηκε από την πάγια θέση πως πρέπει να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα, όποια κι αν είναι αυτά, για την επίτευξη του 3,5%. Επιπλέον η υποτιθέμενη κόντρα μεταξύ του Τόμας Βίζερ, επικεφαλής του Euro Working Group και του Πιέρ Μοσκοβισί ή του επιτελείου του, είναι εξωφρενική και απέχει από την πραγματικότητα παρασάγγας.

  Συνεπώς η πρόταση για τη σταδιακή λήψη μέτρων, όπως έχει μεταδώσει το Real.gr εδώ και ενάμιση μήνα,
  ===========================================================================
  κάθε άλλο παρά καινούργια είναι. Απλά τώρα το ΔΝΤ δείχνει να την αποδέχεται.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.