ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τράπεζες

Η διαπραγμάτευση και η επιστροφή σε κερδοφορία

Ανησυχία προκαλούν οι καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης.
trapeza

Προβληματισμό και ανησυχία προκαλούν στις διοικήσεις των τραπεζών οι καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της διαπραγματεύσεις και ακόμα περισσότερο η απειλή αδιεξόδου στην αξιολόγηση που θα οδηγούσε σε πολιτικές εξελίξεις.

Οι καθυστερήσεις και ο κίνδυνος νέας αναταραχής καθιστούν αμφίβολη την επίτευξη του στόχου για την επιστροφή σε κερδοφορία την εφετινή χρονιά

ύστερα από 6 χρήσεις ιστορικά υψηλών ζημιών για τον κλάδο. Όπως σημειώνουν στελέχη τραπεζών η επίτευξη του στόχου εξαρτάται αποκλειστικά από την εξέλιξη των «κόκκινων» δανείων και κατ’ επέκταση της οικονομίας. Ειδικά σε ότι αφορά τα «κόκκινα» δάνεια κρίσιμη θα είναι η έκβαση της διαπραγμάτευσης κυβέρνησης – δανειστών καθώς ο τρόπος αντιμετώπισης του δύσκολου αυτού θέματος αποτελεί ένα από τα ανοιχτά μέτωπα της διαπραγμάτευσης.

Οι διοικήσεις των τραπεζών έχουν υποσχεθεί στους ξένους επενδυτές ότι η τρέχουσα χρονιά θα σηματοδοτήσει την επιστροφή σε κερδοφορία, ενώ, ακόμα και σε περίπτωση που η εξέλιξη της οικονομίας είναι δυσμενέστερη των εκτιμήσεων, δηλαδή στο χειρότερο ενδεχόμενο, θα εμφανίσουν αποτελέσματα κοντά στο μηδέν. Οχι όμως ζημίες.

Για να εξασφαλίσουν την επιστροφή σε κερδοφορία το 2016, οι τράπεζες προχώρησαν στη διενέργεια ιδιαίτερα υψηλών προβλέψεων το 2015, έτσι ώστε φέτος να τις περιορίσουν δραστικά. Σημειώνεται ότι οι συστημικές τράπεζες το 2015 εμφάνισαν κέρδη πριν από προβλέψεις περίπου 4 δισ. ευρώ. Ωστόσο, προχώρησαν σε προβλέψεις για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων ύψους 11,5 δισ. ευρώ, εξανεμίζοντας τη λειτουργική κερδοφορία και οδηγώντας τα τελικά αποτελέσματα σε νέες υψηλότατες ζημίες.

Σύμφωνα με στελέχη τραπεζών, τρία είναι τα σημεία που μπορούν να κάνουν τη μεγάλη διαφορά το 2016: η επιβράδυνση των μη εξυπηρετούμενων δανείων –κάτι που ήδη αποτυπώθηκε στα αποτελέσματα του τέταρτου τριμήνου του 2015– η περαιτέρω μείωση του λειτουργικού κόστους και η βελτίωση των επιτοκιακών εσόδων. Σημειώνεται ότι τη διετία 2014-2015 τα επιτόκια καταθέσεων έχουν μειωθεί δραστικά, δίνοντας μεγάλη ώθηση στα επιτοκιακά αποτελέσματα.

Ώθηση σε επιστροφή σε κέρδη δίνει και η απόφαση – δώρο της ΕΚΤ για την αγορά των ομολόγων EFSF που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους οι τράπεζες κίνηση που μπορεί να αποδώσει όφελος (από την αγοραπωλησία και την αποτίμηση των ομολόγων) που θα κυμανθεί μεταξύ 650 και 900 εκατ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.