MEDIA

Δυσοίωνα σενάρια από τον γερμανικό Τύπο

«Η Ελλάδα απειλείται με χρεοκοπία σε τέσσερις εβδομάδες»

Η αδυναμία κυβέρνησης και πιστωτών να καταλήξουν σε τελική συμφωνία για το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος στήριξης επαναφέρει στις σελίδες του γερμανικού Τύπου δυσοίωνα σενάρια για την εξέλιξη της ελληνικής οικονομίας.
greece

«Η χρεοκοπία απειλεί (σ.σ. να επέλθει) σε τέσσερις εβδομάδες: η ελληνική κρίση επιστρέφει» σημειώνει σε τίτλο ρεπορτάζ της η Westdeutsche Allgemeine Zeitung, θέτοντας το ερώτημα αν «πρέπει τώρα να επέμβει και πάλι η ΕΕ».

Όπως επισημαίνει μεταξύ άλλων ο αρθρογράφος, «ειδικοί προειδοποιούν εδώ και αρκετό διάστημα με κεκαλυμμένο τρόπο ότι η ελληνική κρίση επιστρέφει. Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Αθήνας και δανειστών για ένα νέο πακέτο λιτότητας βρίσκονται σε σημείο μηδέν», σχολιάζει το δημοσίευμα και προσθέτει: «Σε περίπτωση που δεν ολοκληρωθούν γρήγορα οι διαβουλεύσεις, ενδέχεται να εξαντληθούν τα χρήματα της Αθήνας ήδη σε δύο εβδομάδες. Ως εκ τούτου, τίθεται το ερώτημα: πρέπει η ΕΕ να εμβάσει στην Αθήνα σύντομα πρόσθετα κεφάλαια ώστε να βοηθήσει τη χώρα να βγει από τη δύσκολη θέση;».

Λύση στο προσωρινό αδιέξοδο θα επιχειρήσει να δώσει το έκτακτο Eurogroup στις 9 Μαΐου, όπως μεταδίδουν σήμερα πολλές γερμανικές εφημερίδες στις ηλεκτρονικές τους εκδόσεις. Στην ιστοσελίδα της Frankfurter Allgemeine Zeitung επισημαίνεται ότι το σημείο τριβής στην τρέχουσα αντιπαράθεση μεταξύ Ελλάδας και δανειστών είναι το «προληπτικό πακέτο» μέτρων ύψους 3,6 δις ευρώ. Όπως σημειώνεται, «αυτή η πρόσθετη απόφαση φαίνεται να είναι κάτι σαν γέφυρα μέσω της οποίας θα μπορούσε να εμπλακεί με δικά του κεφάλαια στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα και το ΔΝΤ, όπως επιθυμεί κατά πρώτο λόγο η γερμανική κυβέρνηση».

Deutsche Welle

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
 1. Η Ελλάδα παίζει με τα λεφτά των άλλων και κατηγορεί ΔΝΤ και Κομισιόν για το χρέος της

  Ο Worstall χαρακτηρίζει «αρκετά αριστοτεχνικό» τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ περνά αυτή τη διαφορά μεταξύ των δανειστών σε συνδυασμό με τη δική της αντίσταση στις απαιτήσεις τους και ερμηνεύει την ελληνική τακτική στη διαπραγμάτευση με την εξής φράση: «Εμείς, οι Ελληνες, θέλουμε πραγματικά να είμαστε καλά παιδιά και να επιτύχουμε συμφωνία, αλλά εκείνοι οι τερατώδεις ξένοι δεν μας αφήνουν».
  «Κι αυτό είναι μια ενδιαφέρουσα διάσταση απόψεων» σχολιάζει ο αμερικανός αναλυτής, προσθέτοντας πως το ΔΝΤ απαιτεί συγκεκριμένες δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις και διαφαίνεται θετικό σε μια νέα αναδιάρθρωση χρέους, ενώ η Κομισιόν που «περικλείεται περισσότερο από την πολιτική» από όσο το Ταμείο, επιμένει στο πλεόνασμα και δεν συμφωνεί επ’ ουδενί σε νέο «κούρεμα». Ο κύριος λόγος, επαναλαμβάνει ο Worstoll, σε αυτή τη διάσταση απόψεων είναι η πολιτική.
  Οι κυβερνήσεις των κρατών-μελών της ΕΕ λογοδοτούν στους ψηφοφόρους τους, οι οποίοι «δεν έχουν καμία διάθεση να δανείσουν κι άλλα χρήματα στους Ελληνες». Ενα νέο «κούρεμα» λοιπόν, θα προκαλούσε θύελλα αντιδράσεων στα εσωτερικά πολλών ευρωπαϊκών χωρών, είτε αυτές είναι πλούσιες, όπως η Γερμανία, είτε πιο φτωχές και από την Ελλάδα, όπως η Σλοβενία.
  Ωστόσο, «ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει διάθεση να συμφωνήσει σε όλες τις απαιτήσεις και των δύο (ΔΝΤ και ΕΚΤ): να λυγίσει δηλαδή σε αυτούς που απαιτούν μεταρρυθμίσεις και επίσης να εξασφαλίσει μεγάλο πρωτογενές πλεόνασμα που να επιτρέπει τη στήριξη του χρέους».
  Ετσί, κατά τον αρθρογράφο του Forbes, οι προοπτικές για συμφωνία Ελλάδας-πιστωτών δεν είναι πολλές.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.