ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυβέρνηση: «Επιπλέον μέτρα, μόνο αν...»

Η «ρήτρα μέτρων» τρομάζει το Μαξίμου

maximou

Απρόβλεπτη τροπή παίρνουν οι διαπραγματεύσεις για την πρώτη αξιολόγηση του τρίτου Μνημονίου, μετά την «ντρίμπλα» του Βερολίνου και την πρόταση για... «ρήτρα προαιρετικών μέτρων» ύψους 3 δισ. προκειμένου να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις του ΔΝΤ.

Κυβερνητικά στελέχη δεν κρύβουν τον αιφνιδιασμό του Μαξίμου, αλλά και του οικονομικού επιτελείου, για την απόφαση του «κλαμπ της Ουάσινγκτον» και πλέον, αυτά τα νέα «προαιρετικά» μέτρα μπαίνουν στο τραπέζι των συζητήσεων, αποτελώντας πρόσθετο πονοκέφαλο για την ελληνική πλευρά.

Την Κυριακή, η πρώτη αντίδραση του Μεγάρου Μαξίμου ήταν να παραδεχθεί, μέσω non paper, ότι οι εν λόγω απαιτήσεις είναι πάνω στο τραπέζι. Μάλιστα, βάσει της διατύπωσης του εν λόγω σημειώματος, μπορούσε να εικάσει κανείς ότι η κυβέρνηση συζητεί την λήψη της «ρήτρας μέτρων», καθώς το Μαξίμου διευκρίνιζε πως πρόκειται για μέτρα προαιρετικά και υποθετικά, τα οποία θα ληφθούν μόνο αν το 2018 πέσει έξω το πρόγραμμα και η εκτέλεση του προϋπολογισμού δεν φτάσει σε πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ.
Φρένο στις απαιτήσεις

Ωστόσο, σήμερα, η θέση της κυβέρνησης άλλαξε: το Μαξίμου επιχειρεί να «φρενάρει» τη σχετική συζήτηση, αφού ήδη στην κυβέρνηση, αλλά και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, το κλίμα έχει αρχίσει να βαραίνει επικίνδυνα. Έτσι, μετά την σύσκεψη που έγινε στο Μαξίμου, όπου ο πρωθυπουργός αξιολόγησε όλα τα νέα δεδομένα με τους κορυφαίους υπουργούς, με το οικονομικό επιτελείο και τους συνεργάτες του, η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη επιχείρησε να «φρενάρει» τη σχετική συζήτηση.

«Η ελληνική κυβέρνηση παραμένει σταθερή στη θέση της. Είναι έτοιμη να υλοποιήσει όσα προβλέπονται από τη συμφωνία του Ιουλίου του 2015. Τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο», διεμήνυσε η κ. Γεροβασίλη, επικαλούμενη, μάλιστα, τις λαθεμένες προβλέψεις των δανειστών, αλλά και τη βελτίωση των δημοσιονομικών μεγεθών της χώρας: «Όλα τα μακροοικονομικά και δημοσιονομικά μεγέθη αποδεικνύουν άλλωστε ότι η ελληνική οικονομία από τον Ιούλιο του 2015 έχει πάει πολύ καλύτερα από όλες τις προβλέψεις. Οικονομικά μεγέθη τα οποία αναμένεται να επαληθευτούν από τη EUROSTAT τις επόμενες ημέρες», είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος.
Παράλληλα, η κ. Γεροβασίλη διεμήνυσε προς όλες τις κατευθύνσεις ότι η κυβέρνηση αναμένει να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση όπως φαινόταν την προηγούμενη εβδομάδα: «Αναμένουμε την ολοκλήρωση της συμφωνίας σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων πριν το EUROGROUP, στη βάση των δεδομένων και των
προτάσεων της ελληνικής πλευράς. Τις επόμενες ημέρες κατατίθενται στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής οι δύο σημαντικές μεταρρυθμίσεις που φέρουν τη σφραγίδα της κυβερνητικής πολιτικής για το ασφαλιστικό και τη φορολογία εισοδήματος. Σε ό,τι αφορά τις γνωστές διαφωνίες μεταξύ των θεσμών αναφορικά με τους στόχους για πρωτογενές πλεόνασμα το 2018, αλλά και για το βάθος της αναγκαίας αναδιάρθρωσης του χρέους, επισημαίνουμε για άλλη μια φορά ότι η συμφωνία του Ιουλίου του 2015 είναι σαφής: πρώτα η πρώτη αξιολόγηση και αμέσως μετά η συζήτηση και συμφωνία για το χρέος», κατέληξε η κ. Γεροβασίλη.

Νέες «κόκκινες γραμμές»

Επί της ουσίας, πάντως, στο Μαξίμου γνωρίζουν ότι οι πιέσεις των δανειστών για την «ρήτρα επιπλέον μέτρων» θα ενταθούν τις επόμενες ημέρες. Για τον λόγο αυτό, κυβερνητικές πηγές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να συζητήσει αυτό το ενδεχόμενο, υπό ορισμένες βασικές προϋποθέσεις: πρώτον,
στόχος της κυβέρνησης θα είναι η «ρήτρα μέτρων» να αναληφθεί ως πολιτική δέσμευση, αλλά να μην νομοθετηθεί στη Βουλή, προκειμένου να μην προκληθεί κάποιο κοινοβουλευτικό «ατύχημα». Και, δεύτερον, προϋπόθεση αποδοχής αυτής της ρήτρας θα είναι, κατά το Μαξίμου, να συνοδεύεται από μία ισχυρή
δέσμευση για σοβαρή απομείωση του δημόσιου χρέους της χώρας, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.

4 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
 1. ΑΝΥΠΟΛΗΨΙΑ, ΦΙΕΣΤΕΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΓΕΛΟΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ‘’ΗΛΙΘΙΩΝ’’
  ΤΣΙΠΡΑΣ ΚΑΙ καΜένος εντελώς.

  Αν (?) κάποιος έλληνας πολίτης είχε αρκετά ,όχι πολλά χρήματα, όσα χρειάζεται σήμερα ένας έλληνας για να περνάει καλά στη ζωή του, ρωτάμε απλά και καθαρά: Αν κάποιος από τους ΄΄Ηλιθίους’’ ..εξουσιαστές του ζητούσε δανεικά …100 ευρώ ! θα εμπιστευόταν να τα δώσει ?
  Η απάντηση εύκολη και ..λογική!
  Πως λοιπόν έχουμε απαίτηση να τον εμπιστευτούν οι ξένοι και να δώσουν τα λεφτά των λαών τους για να ‘’διασκεδάζουν’’ οι πολιτικά ανάπηροι ..καντηλανάφτες της διεθνούς διαπλοκής?
  Πως λοιπόν, ισχυρίζονται και απαιτούν ..μείωση του χρέους, όταν οι δανειστές γνωρίζουν, , ότι η ‘’αριστερο-ακροδεξιά κλίκα δεν έχει ούτε ιερό ,ούτε όσιο, όσο αφορά ..λόγους τιμής…υποσχέσεις..όρκους και αθεϊσμό και εξόφληση των δανείων.
  Κανείς δεν εμπιστεύεται συκοφάντες, ψεύτες και υβριστές
  Αυτή είναι και η ‘’ειδοποιός’’ διαφορά ανάμεσα στην προσωπικότητα του Γιώργου Παπανδρέου που αυτόματα δημιουργεί κλίμα εμπιστοσύνης, κατανόησης και πεποίθησης τήρησης των συμφωνιών. Έτσι μείωσαν το χρέος κατά 120 δις ευρώ επειδή ΓΝΩΡΙΖΑΝ ποιος ήταν και τι θα έκανε ο Γιώργος Παπανδρέου.
  Κανείς δεν εμπιστεύεται ‘’αριστερούς’’ και ακροδεξιούς συνεταίρους.
  Είναι να απορεί κανείς τόσο με την έλλειψη στοιχειώδους λογικής, όσο και με την ανεύθυνη και απερίσκεπτη ‘ ’αποφασιστικότητα ’’, που ωθεί τους έλληνες στην αυτοκαταστροφή και στην εμφύλια πάντοτε διαχρονική διαμάχη.
  Η αυτογελοιοποίηση του Αλέξη και ο βαθμός της αναισθησίας του, αποτελούν σήμερα τον χειρότερο και πιο επικίνδυνο παράγοντα για τα εθνικά μας συμφέροντα.
  Ήταν γνωστό και φανερό σε όλους τους ξένους, αλλά δυστυχώς και στους Έλληνες, ότι το δίδυμο της ιδεολογικής κοινωνικής και πολιτικής ισοπέδωσης και ανικανότητας, μόνο προβλήματα και κινδύνους θα μπορούσε να δημιουργήσει στην Ελλάδα. Παρά ταύτα όμως, οι Έλληνες ως συνήθως, απέδειξαν τις λάθος επιλογές του στις κρίσιμα εθνικά ώρες.
  ‘’Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα ‘’
  –Από την σκύλα στη Χάρυβδη οι Έλληνες . Από τους Σαμαρά –Βενιζέλο στους Τσίπρα καΜένο εντελώς.
  *Στους χειρότερους διαπραγματευτές ο Αλέξης , στους πλέον αστοιχείωτους, (ακόμη γελάνε οι Αμερικάνοι και όλο το ‘’Νταβός’’) και στους πλέον ‘’ ευλύγιστους ’’ σφουγγοκωλάριους της πολιτικής πιάτσας.
  *Στους χειρότερους συκοφάντες ,ψεύτες, φοροφυγάδες και υβριστές ο ΚαΜένος εντελώς.

 2. NB. 21:55 18/04/2016

  Οι μάσκες πέφτουν κάτω από την φόβο των γεγονότων

  και την πίεση του ενημερωμένου πλέον λαού. Όλοι σχεδόν σήμερα γνωρίζουμε την αλήθεια την οποία ομολογούν ντόπιοι και ξένοι. Σήμερα ξέρουμε ότι όσα έλεγε ο Γιώργος Παπανδρέου,
  ήταν αλήθεια και αντί να τον βοηθήσουν να σωθούμε με όσο το δυνατόν λιγότερες θυσίες και απώλειες, τον πρόδωσαν, τον ανέτρεψαν και του ‘’φόρτωσαν’’ και την ευθύνη του Καραμανλικού εγκλήματος.
  Αν οι αποστάτες του Βενιζέλου
  και οι προδότες του Σαμαρά και του Τσίπρα με τον ηλίθιο συκοφάντη και ψεύτη καΜένο εντελώς, δεν ανέτρεπαν τον Παπανδρέου, σήμερα, μετά τα πρωτοφανή επιτυχή αποτελέσματα του 2010, θα είχαμε βγεί ξανά στις αγορές με ΜΗΔΕΝΙΚΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ και υψηλό ηθικό.
  Σήμερα πάλι, ο λαός μας
  αντιλαμβάνεται πως ΜΟΝΟ με τον Γιώργο θα βγούμε από τα αδιέξοδα της προδοσίας και αποστασίας.
  Ο Γιώργος έδειξε και απέδειξε. ότι είναι σοβαρός, ήρεμος και αξιοσέβαστος πολιτικός από όλο τον κόσμο.
  Πολιτικός με αυτοσεβασμό και ανθρωπιά έμφυτη.

 3. NMan. 21:52 18/04/2016

  Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα,

  που ΟΛΗ η αντιπολίτευση, «κινήθηκε» μέσα στα πλαίσια της Εσχάτης Προδοσίας ! Οι συνέταιροι και απόγονοι του βρώμικου [[89]] ! έδωσαν τα πάντα, προκειμένου να επιτύχουν αυτό που δεν πέτυχαν το 1989. Είναι πια φανερό ότι όλοι μαζί, συνταξιούχοι κόκκινοι δικαστές, ασύμμετρες και αόρατες δυνάμεις και απειλές, παλιοί και νέοι εφιάλτες, δασκαλεμένοι και «άγουροι», συμμετείχαν στην αποπομπή του Γιώργου Παπανδρέου, ώστε οι νέοι ‘’εξουσιαστές’’ να ξεπουλήσουν την Ελλάδα και τους Έλληνες.
  Έτσι η δημοκρατία υφίσταται σήμερα το βιασμό της, από τους αιρετούς φασίστες και υπηρέτες ξένων και ντόπιων νταβατζήδων και τραπεζικών παρακυκλωμάτων.
  Η Ελλάδα σήμερα, παρουσιάζει μέσα και έξω την πιο άθλια αντιδημοκρατική και αμοραλιστική εικόνα παράνοιας και συμφερόντων.
  Η Ελλάδα σήμερα αργοπεθαίνει στα χέρια ‘’μισθωτών’’ και νταβατζήδων της.

 4. Mνήμων 18:40 18/04/2016

  ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ ΚΑΙ ΨΙΝΑΚΗΣ! Να οι ψαρούκλες… να και οι συναγρίδες!

  http://www.press-gr.com/2016/04/blog-post_305.html

  Και να οι ψαρούκλες…
  Και να οι…συναγρίδες…
  Ο ψαροφάγος και καλοπερασάκιας υπουργός, γνωστός ως ο Κουρουπλής ο …»παλαμάκιας» την…»έκανε» για το Μαραθώνα ώστε να μην στερηθεί την ψητή συναγρίδα, που είναι η αδυναμία του…!!
  Την ίδια στιγμή που οι συνάδελφοι του υπουργοί στο Χίλτον….»διαπραγματεύονται σκληρά» τις πρώτες κατοικίες, τα στεγαστικά δάνεια και τις εναπομείνασες συντάξεις…
  Ούτε….»μαρίδα» δεν θα δουν οι έλληνες….!!
  Οχι…»συναγρίδα»..

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.