ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πώς αντιμετωπίζει η κυβέρνηση τον «ελιγμό» Σόιμπλε και τις απαιτήσεις για «προαιρετικά» νέα μέτρα

Η συμφωνία «ξαναγράφεται», το Μαξίμου ανησυχεί

Σε διακεκαυμένη ζώνη εισέρχονται οι διαπραγματεύσεις Αθήνας-δανειστών για την επίτευξη συμφωνίας επί της πρώτης αξιολόγησης, αφού ο χρόνος εξαντλείται, ενώ ο ελιγμός του Βερολίνου και τα νέα μέτρα ύψους 3 δισεκατομμυρίων ευρώ που έβαλε στο τραπέζι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και ο Κλάους Ρέγκλινγκ, καθιστούν την ελληνική συμφωνία σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες.
tsiprasmaximou

του Γιώργου Μελιγγώνη

«Τώρα ανοίγει το παιχνίδι της διαπραγμάτευσης». Αυτό είπε προχθές το βράδυ ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, όταν βγήκε από το γραφείο της Κριστίν Λαγκάρντ. Επρόκειτο για την δεύτερη συνάντηση που είχε ο υπουργός Οικονομικών με την διευθύντρια του ΔΝΤ, καθώς μεταξύ της πρώτης συνάντησης και της δεύτερης, είχε προκύψει η μυστική συνάντηση του «κλαμπ της Ουάσινγκτον» και οι διαρροές στην Washington Post που παρουσιάζουν τους δανειστές να ζητούν νέα μέτρα, ύψους 3 δισεκατομμυρίων, που θα ληφθούν μόνο αν η Αθήνα δεν πιάσει τους στόχους της.

Επικαιροποίηση επί τα χείρω

Επί της ουσίας, η κυβέρνηση έρχεται αντιμέτωπη αφενός με τη «επικαιροποίηση» της συμφωνίας, η οποία «ξαναγράφεται» και τα μέτρα «βαραίνουν», επειδή έχουν περάσει 9 μήνες από τότε που υπεγράφη η συμφωνία της 13ης Ιουλίου και στο ΔΝΤ ειδικά θεωρούν πως, όσο περνά ο χρόνος, τόσο αυξάνεται ο λογαριασμός. Επίσης, οι νέες απαιτήσεις των δανειστών  ποτελούν
και μία «συμβιβαστική» κίνηση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που προσπαθεί να κρατήσει το ΔΝΤ στο παιχνίδι –κάτι που για το Βερολίνο αποτελεί ύψιστη στρατηγική επιλογή.

Σε κάθε περίπτωση, όλα αυτά τα νέα δεδομένα προκαλούν προβληματισμό στο Μαξίμου, ενώ χθες το βράδυ, κυβερνητικές πηγές επιβεβαίωσαν τις επιπλέον απαιτήσεις: «Μέσα στις διαφορετικές προτάσεις που κατατέθηκαν προκειμένου να υπάρξει προσέγγιση ανάμεσα στους θεσμούς, είναι και αυτή για περαιτέρω μέτρα που θα αποφασιστούν μεν από τώρα αλλά θα εφαρμοστούν, εάν και μόνο εάν, δεν καλύψουμε το στόχο του 3,5%, το 2018. Με δυο λόγια, η συγκεκριμένη πρόταση προβλέπει να κλείσει η αξιολόγηση με τα μέτρα που υπολογίζουν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και συμφωνούν και οι ελληνικές αρχές και, μόνο αν το 2018 δεν πιάσουμε το στόχο, να είμαστε υποχρεωμένοι, τότε, να εφαρμόσουμε και κάποια από τα μέτρα που προτείνει το Δ.Ν.Τ. Και είναι ξεκάθαρο ότι σ' αυτή την πρόταση, τα περαιτέρω μέτρα προτείνεται να είναι ανάλογα με την
απόκλιση από το στόχο. Για παράδειγμα, μια απόκλιση 0,3% (δηλαδή, να έχουμε 3,2% πρωτογενές πλεόνασμα και όχι 3,5%) θα οδηγούσε σε μέτρα ύψους μόνο 0,3%», υποστηρίζει, χαρακτηριστικά, άτυπη ενημέρωση από το Μέγαρο Μαξίμου,με την οποία η κυβέρνηση επιβεβαιώνει τις επιπρόσθετες απαιτήσεις.

Οι σκέψεις του Μαξίμου

Τούτων δοθέντων, στην κυβέρνηση πλέον ζυγίζουν όλα τα νέα δεδομένα, μετά τον «ελιγμό» των δανειστών που καθιστά ακόμη περισσότερο σύνθετες τις συζητήσεις. Κατά πληροφορίες, η τελική στάση της κυβέρνησης δεν έχει ακόμη αποφασιστεί και ουδείς στο Μαξίμου αποκλείει αυτή τη στιγμή την ανάληψη της δέσμευσης για επιπλέον μέτρα, προκειμένου να κλείσει η διαπραγμάτευση. Συν τοις άλλοις, η τελική απόφαση της κυβέρνησης θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες, που θα οδηγήσουν τον Αλέξη Τσίπρα στην απόφαση είτε να αναλάβει το πρόσθετο πολιτικό κόστος που θα προκύψει από τις νέες απαιτήσεις, είτε δηλώσει ότι τα νέα μέτρα ξεπερνούν τα όρια των πολιτικών αντοχών της κυβέρνησης, αλλά και της κοινωνίας.

Βασικό κριτήριο για το Μέγαρο Μαξίμου θα είναι, φυσικά, να μείνουν αυτά τα μέτρα «προαιρετικά»: δηλαδή, να προβλέπεται η λήψη τους μόνο εάν η κυβέρνηση δεν πετύχει για το 2018 τους στόχους του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5%. Παράλληλα, υπό διαπραγμάτευση παραμένει αν η κυβέρνηση απλώς θα δεσμευθεί για τα μέτρα αυτά ή αν θα πρέπει να τα νομοθετήσει αναλυτικά, ένα προς ένα, τώρα. Στην δεύτερη περίπτωση, τα πράγματα προφανώς θα είναι πιο δύσκολα και το Μαξίμου ενδέχεται να πει «όχι» στους δανειστές. Τρίτον, στην κυβέρνηση, όπως λένε κυβερνητικές πηγές, θα κρίνουν το «συνολικό πακέτο»: δηλαδή, ποια θα είναι η πρόταση των δανειστών όχι μόνο για τα επιπλέον των 5,4 δισεκατομμυρίων ευρώ μέτρα, αλλά και για την απομείωση του ελληνικού χρέους.

3 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
 1. ΕΛΕΓΕ ΤΟΤΕ ΠΟΥ ΗΘΕΛΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ….ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ, Ο ΜΙΚΡΟΥΛΗΣ »ΑΛΕΞΙΣ»»

  Δεν υπογράφουμε παράταση –
  Η Ελληνική Δημοκρατία δεν εκβιάζεται (Βίντεο)

  «Η απομείωση του χρέους είναι μια πολιτική απόφαση και μόνο» τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ζητώντας ψήφο εμπιστοσύνης από το βήμα της Βουλής. Υπογράμμισε ότι «δεν υπάρχει δρόμος επιστροφής στα μνημόνια» και απέρριψε το ενδεχόμενο παράτασης του τρέχοντος προγράμματος, εξαπολύοντας σφοδρά πυρά κατά της προηγούμενης κυβέρνησης.
  «Μια κυβέρνηση, που πριν καν λάβει την ψήφο εμπιστοσύνης, έχει κερδίσει μια πρωτοφανή εμπιστοσύνη και αποδοχή στην ελληνική κοινωνία. Εμάς δεν μας στηρίζουν ισχυροί παράγοντες μέσα και έξω από τη χώρα. Εμείς δεν έχουμε άλλη δύναμη από την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού» είπε, προσθέτοντας ότι «η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να πετύχει στο όνομα όλων των ευρωπαϊκών λαών».
  Και τόνισε:
  Αύριο στο Eurogroup δεν θα βρίσκεται ο Γιάνης Βαρουφάκης, θα βρίσκονται 10 εκατ. Έλληνες 1,5 εκατομμύριο άνεργοι, οι 2,5 εκατομμύρια φτωχοί, οι 300.000 νέοι που έφυγαν μετανάστες.

 2. ΝΜαν. 11:09 18/04/2016

  ΠΟΙΟΣ ΤΡΕΛΟΣ ΘΑ ΔΑΝΕΙΖΕ ΤΣΙΠΡΑ ΚΑΙ καΜένο εντελώς
  με αυτή την συμπεριφορά?
  =========================================
  Αγωνιούμε και ψάχνουμε να βρούμε αιτίες που διαρκώς οι δανειστές αναβάλλουν και διαρκώς αποδεικνύουν την ΕΛΛΕΙΨΗ εμπιστοσύνης ΟΛΩΝ !!! των δανειστών στο πρόσωπο του Αλέξη καΜένου εντελώς.
  Ποιος ξένος μπορεί να δεσμευτεί στο λαό του, ότι ο Τσίπρας είναι πρόσωπο αξιόπιστο, και οικονομικά κατηρτισμένο, ώστε να κάνει διαχείριση των χρημάτων των λαών που μας δανείζουν?
  Βρίσαμε χυδαία , προσβάλαμε βάναυσα και προκαλέσαμε τους ΠΑΝΤΕΣ, αρχής γενομένης με το ‘’αχόρταγο’’ κατασκεύασμα της πολιτικής ηλιθιότητας που έγινε και υπουργό. Ποιον δεν έβρισε και ποιον δεν προκάλεσε τόσο ο ακροδεξιός συνέταιρος όσο και ο ίδιος ο Τσίπρας, με την αγραμματοσύνη του και τους κοκκινολαίμηδες συμβούλους του?
  Δυστυχώς, οι ‘’αριστεροί’’ προβοκάτορες της δημοκρατίας και της νομιμότητας, φαίνεται, πως βρίσκονται σε ‘’διατεταγμένη’’ υπηρεσία καταστροφής της Ελλάδας, κατάληψης της εξουσίας, κατάργηση της δημοκρατίας, Η, ??? υπό την επήρεια επικίνδυνων παραισθησιογόνων ουσιών?
  Ποιες υπογεγραμμένες συμφωνίες τήρησε και εφάρμοσε ο χουντο αναστημένος ‘’εκλεκτός’’ των ..εκλεκτών της Χούντας?
  Τι ακριβώς έχει ως ‘’ΑΤΟΥ’’ ο κ Τσίπρας, για να απαιτήσει και μείωση χρέους ?
  Ποιες διαρθρωτικές αλλαγές έχει εφαρμόσει και ποιους νόμους ενεργοποιήσει ώστε να αντιληφθούν και οι εταίροι μας-δανειστές, όταν δεν θα πάνε χαμένες οι θυσίες των λαών που θα πληρώσουν ‘’ την ασυλία Τσίπρα ‘’ στον Καραμανλή?
  Πόσες ..μυριάδες κομματικοί κολαούζοι ‘’κατέχουν’’ δημόσιες θέσεις λόγω μαυρογυαλούρικης συμπεριφοράς των πεινασμένων για εξουσία μπολσεβίκων.
  *Με ποια εχέγγυα έρχεται σήμερα ο Τσίπρας και υπόσχεται τόσο προεκλογικά ,όσο και μετεκλογικά μείωση του χρέους από την ΕΕ, όταν ΚΑΝΕΙΣ !!! δεν την του υπεσχέθη, κι όταν η μέχρι σήμερα ΣΠΑΤΑΛΗ και μικροκομματική διακυβέρνηση της χώρας υπήρξε πελατειακή και αντισυνταγματική ‘’αντάξια’’ της κλίκας των όψιμων απογόνων του σταλινικού ολοκαυτώματος της δημοκρατίας, της ισότητας της ανθρωπιάς.
  Ποιος ΤΡΕΛΟΣ πολιτικός ηγέτης των μελών της ΕΕ, θα τολμήσει να προτείνει στο λαό του, να υποστεί νέες θυσίες, για να ‘’ακούνε’’ τις ΒΡΙΣΙΕΣ του Καμμένου και την βρόμικη προπαγάνδα, εκβιασμούς, ψευτοαντριλίκια και σπατάλη ασυγκράτητη , ανώφελη και μικροκομματική συμπεριφορά , από τους Τσιπρογιάννηδες , με τα χρήματα που θα στερηθούν οι ίδιοι και τα παιδιά τους?
  Τι ακριβώς προτείνει ή, έκανε υπέρ της ελληνικής οικονομίας και των ελλήνων, εκτός του: ΝΑ ‘’ΧΑΡΙΣΕΙ’’ τον ‘’Αστέρα’’ ,να ‘’δωροθετήσει’’ τα ελληνικά αεροδρόμια, να καταστήσει τους τούρκους πιο ασύδοτους και πιο επικίνδυνους και να διορίσει όλα τα κομματικά του απολειφάδια, ως ‘’αναγκαία’’ στοιχεία προόδου προς την χρεοκοπία?

  *Την μείωση του χρέους κατά 120δις ευρώ, την μείωση των επιτοκίων, την αναβολή πληρωμής του χρέους μέχρι το 2022, την ΚΕΡΔΙΣΕ ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου με το σπαθί του.

  *‘’Χειροπιαστή απόδειξη’’ για τη μείωση χρέους προς την Ελλάδα του Γιώργου Παπανδρέου, απετέλεσαν οι νόμοι, οι διαρθρωτικές αλλαγές , τα ΠΡΟΣΤΙΜΑ σε Λάτσηδες και Βαρδινογιάννηδες, η διαύγεια, η φοροδοτική ισότητα, η άρση του τραπεζικού απορρήτου, ο οικονομικός εισαγγελέας, οι νόμοι για την δημοσιοϋπαλληλική ΛΕΡΝΑΙΑ της διαπλοκής.
  Ναι ! αυτόν που αυθημερόν ακύρωσε και διέγραψε ο Τσίπρας της διαπλοκής, ‘’πατσίζοντας’’ τα φακελάκια με την αγορασμένη ψήφο των φοροφυγάδων και των πελατειακών και βρώμικων ‘’συγχωνεύσεων’’.

  *Η μείωση του χρέους. εκ μέρους της ΕΕ. ήταν μια προσωπική νίκη και πολιτική κατάκτηση του Γιώργου Παπανδρέου, που απέδειξε ΠΡΩΤΑ!!! ότι αγωνίζεται και θα αγωνισθεί για την επιστροφή της Ελλάδας σε ένα δρόμο ανάπτυξης, ευνομίας, ισονομίας και ΔΙΑΥΓΕΙΑΣ !!!

  *Τι από όλα αυτά , εφάρμοσαν τόσο ό Σαμαράς, όσο και σήμερα το δίδυμο της ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟΤΗΤΑΣ και της σπατάλης?

  * ‘’Εξαίρεση’’ αποτέλεσαν οι Έλληνες που ..κόλλησαν στη λάσπη της διαπλοκής και πολλοί και της ιδιοτέλειας. Είχαν μάθει τον Έλληνα να επαιτεί ότι του ανήκει και όχι να το απαιτεί . Είχαν μάθει τον Έλληνα ότι η αξιοκρατία είναι για τους χαζούς, ενώ η πελατειακή ‘’εγγραφή’’ σε ..κάποιους κομματικούς καταλόγους, θα τον ‘’βολέψει’’.

  *Είχαν ‘’πείσει’’ τον Έλληνα ότι η λαμογιά είναι ‘’μαγκιά’’ και εξυπνάδα και ότι η εργασία και η ιδιοκτησία ..κουράζουν τον άνθρωπο και του δημιουργούν άγχος και προβλήματα. όπως έλεγαν οι πίσω από το τείχος της ντροπής , επί τόσα χρόνια μέχρι το 1990…

 3. Προδότης ο Γιώργος Παπανδρέου, ρε Αλέξη ?

  Κύριε Τσίπρα,
  ασεβήσατε και αποκαλέσατε προδότη τον Πρωθυπουργό της χώρας και επιχειρήσατε να του προσάψετε την μομφή και κατηγορία του εθνικού μειοδότη. Προπηλακίσατε και ευτελίσατε κάθε θεσμό και κάθε λειτουργία της πολιτείας. Σαμποτάρατε και διαλύσατε παράνομα, προκλητικά και ασύδοτα κάθε εισπρακτικό μηχανισμό παρανομώντας ώστε να οδηγήσετε την χώρα και την οικονομία στο χείλος του γκρεμού και στην πολυετή χρέωση, υποθήκευση στέρηση της εθνικής της φωνής και κυριαρχίας.
  Συμβιβαστήκατε με τον εαυτόν σας, τις ιδέες σας, την ιδεολογίας σας, με ξένους φορείς παραεξουσίας , διαπλοκής , τοκογλυφίας, όπως ‘’εξομολογούνται’’ πρώην και νυν στενότατοι συνεργάτες σας, ώστε ‘’ΞΑΦΝΙΚΑ»’’ από …3%, να γίνετε πρόσωπα της ημέρας.
  *Εξαγοράσατε συνειδήσεις και υποσχεθήκατε εκλόγιμες θέσεις σε πολιτικά λιπόψυχους και μικρόψυχους τυχοδιώκτες, τους οποίους πολύ καιρό είχατε ‘’προϊδεάσει’’ για τα σχέδιά σας, που ήταν εφαρμογές αλλότριων συμφερόντων και υποδείξεων.
  *‘’Χορηγήσατε’’ ασυλία στην ΑΘΛΙΑ καταστροφική και αντεθνική καραμαλήτικη κλίκα, που κατέστρεψε και χρεοκόπησε την Ελλάδα και συνεργαστήκατε με την μπουρδολογία, της ακροδεξιάς καΜένης δεξαμενής ηλιθιότητας, συκοφαντίας, φοροδιαφυγής και ψευδολογίας.
  *Συνεργαστήκατε για την παραπομπή σε ειδικό δικαστήριο του ΕΝΤΙΜΟΥ υπουργού Γιώργου Παπακωνσταντίνου, κάνοντας χρήση και κατάχρηση της ύποπτα ‘’εισαχθείσης’’ και ειδικά προετοιμασμένης στην Γαλλία και την Ισπανία , λίστας Λαγκαρντ, ΔΥΟ μήνες ΠΡΙΝ φθάσει στα χέρια αρμοδίων, ‘’υπήρχε’’ ΗΔΗ στα χέρια δημοσιογράφου, φιλικά προσκείμενου προς τον Σύριζα.
  *Ποιον ρόλο ‘’έπαιξε’’ ο ακροδεξιός χώρος της συνεργασίας σας, στην βρόμικη, απαράδεκτη και φυσικά ‘’άχρηστη’’ λίστα, αφού η παρουσία της και η δημοσίευσής της, ‘’έδεσε’’ τα χέρια των αρμοδίων, για τους ειδικούς χειρισμούς που έπρεπε να κάνουν, προκειμένου ..κάτι να εισπράξουν, όπως έκαναν και οι ξένοι?
  *Τι ξέρουν, και πόσο είναι ‘’πνιγμένοι’’ μέχρι το λαιμό, άνθρωποι που σας παρέσυραν, προκειμένου να μην ενεργήσετε ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ώστε να μάθουμε τόσο τον ρόλο των μυστικών υπηρεσιών της Γαλλίας, των ‘’μυστικών’’ γαλλόφωνων πολιτικών χαφιέδων και του πρεσβευτή μας τότε στη Γαλλία που την ‘’παρέλαβε’’ και ..ΕΧΑΣΕ το συνοδευτικό της ΕΓΡΑΦΟ?
  *Τι μπορείτε, εκτός της παραιτήσεως σας, να προσφέρετε σε τούτο τον’’ έρημο’’ και κατάξερο από ΕΛΛΗΝΕΣ τόπο, που κάποτε άνθιζε ο πολιτισμός και η δημοκρατία?
  *Παραιτήσου κ. Τσίπρα όσο είναι νωρίς, τώρα που μπορείς.
  Έχει ο καιρός γυρίσματα…
  ΥΓ.
  Το γεγονός και μόνο, ότι ο..Πάκης είναι πρόεδρος, αυτό φτάνει για να ‘’αυτοκτονήσετε’’ δημόσια και ..επώδυνα.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.