ΚΟΣΜΟΣ

Reuters

Η Τουρκία αναμένει περισσότερους Σύρους να επιστραφούν από την Ελλάδα

Η Τουρκία άρχισε να δέχεται τους πρώτους Σύρους που επιστρέφονται από την Ελλάδα, υπό τους όρους της συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση η οποία τέθηκε σε ισχύ την περασμένη εβδομάδα για να μειώσει την εισροή νέων μεταναστών στην Ευρώπη, και αναμένει ότι ο αριθμός των Σύρων που επιστρέφονται θα ανέβει στο άμεσο μέλλον, είπε χθες ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος.

Μόνο δύο Σύροι επιστράφηκαν στην Τουρκία κατά τους πρώτους δύο γύρους επιστροφών με πλοίο όταν τέθηκε σε ισχύ την περασμένη Πέμπτη, είπε ο υπουργός της Τουρκίας για Θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης Βολκάν Μποζκίρ στο Ρόιτερς.

Ο λόγος που η Τουρκία δεν δέχθηκε έως τώρα περισσότερους Σύρους είναι ότι έθετε τους Σύρους σε καθεστώς προστασίας, αλλά όχι ως πρόσφυγες. Έχαναν αυτό το καθεστώς εάν έφευγαν από τη χώρα και επέστρεφαν πάλι, είπε ο Μποζκίρ, προσθέτοντας ότι αυτοί οι κανονισμοί μόλις άλλαξαν.

"Εκδόσαμε ένα κυβερνητικό διάταγμα το οποίο επαναφέρει το καθεστώς αυτό ακόμα κι αν επιστρέψουν", είπε, στο περιθώριο μιας ομιλίας στην Διπλωματική Ακαδημία της Βιέννης. "Οπότε τώρα στο δεύτερο και τρίτο κύμα θα έχουμε περισσότερους Σύρους από ότι Πακιστανούς και Αφγανούς", είπε, αναφερόμενος σε εθνικότητες που ήταν μεταξύ των πολυπληθέστερων στους δύο γύρους των επιστροφών την περασμένη εβδομάδα (συνολικά 340 άτομα).

"Τώρα έχουμε νέους καταλόγους από την Ελλάδα, όπου ελέγχουν τους πάντες και μας στέλνουν δακτυλικά αποτυπώματα, και τώρα θα πάρουμε και Σύρους επίσης", είπε στο Ρόιτερς.

Ο αριθμός των ατόμων που αναλαμβάνουν το επικίνδυνο ταξίδι του διάπλου του Αιγαίου στα ελληνικά νησία από την Τουρκία έχει πέσει δραματικά τους τελευταίους μήνες, είπε κατά τη διάρκεια ερωτήσεων από πανεπιστημιακούς και φοιτητές.

"Τον Οκτώβριο, 5.000 και 6.000 παράτυποι μετανάστες έφταναν στην Ελλάδα καθημερινά", είπε. "Τα πιό πρόσφατα στοιχεία είναι 75 στις 11 Απριλίου, μηδέν στις 10 Απριλίου, 59 στις 9 Απριλίου, οπότε έχουμε επιστρέψει στα διψήφια νούμερα και ακόμα και αυτά θα πέσουν και θα φτάσουμε στο μηδέν", πρόσθεσε.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.