ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποιοί είναι

Η τριμελής που θα αδειοδοτήσει τα funds που θα αγοράσουν τα «κόκκινα» δάνεια

Tριμελής επιτροπή συστάθηκε στο υπουργείο Οικονομίας για την εξέταση των φακέλων αδειοδότησης των εταιρειών που θα διεκδικήσουν αδειοδότηση για τη διαχείριση ή πώληση δανείων.
daneia

Με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών κ.κ. Γιώργου Σταθάκη και Ευκλείδη Τσακαλώτου, καθορίσθηκαν τα μέλη της εν λόγω επιτροπής, έργο της οποίας είναι η εξέταση των φακέλων αδειοδότησης των εταιριών διαχείρισης και μεταβίβασης απαιτήσεων του Ν. 4354/2015, και ειδικότερα η διαπίστωση της τήρησης των προϋποθέσεων του νόμου με την επιφύλαξη των ειδικότερων εποπτικών αρμοδιοτήτων της Τράπεζας της Ελλάδος.

Στον νόμο αναφέρεται ότι τη χορήγηση άδειες στις συγκεκριμένες εταιρίες από την Τράπεζα της Ελλάδος, προηγείται απλή γνώμη της εν λόγω Επιτροπής, ενώ σε περίπτωση που παρέλθει άπρακτη η προθεσμία των 10 ημερών τότε η Τράπεζα της Ελλάδος εκδίδει την απόφαση της μέσα σε αποκλειστική προθεσμία 20 ημερών από την επομένη της υποβολής της σχετικής αίτησης και χωρίς τη γνώμη της Επιτροπής.

Σημειώνεται πως με πρωτοβουλία της Τράπεζας της Ελλάδος, οι αιτήσεις των ενδιαφερόμενων νομικών προσώπων, διαβιβάζονται μετά πλήρους φακέλου και συνοπτικού σημειώματος, στην Επιτροπή, η οποία πρέπει εντός 10 εργάσιμων ημερών να συντάξει αιτιολογημένη γνώμη και να τη διαβιβάσει μετά του πλήρους φακέλου στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Η Επιτροπή απαρτίζεται από τους:

 • Ιωάννη Κοτσέλη, Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Πολιτικής και Ενημέρωσης Καταναλωτή της Γενικής Διεύθυνσης Προστασίας Καταναλωτή και Εποπτείας της Αγοράς της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του υπουργείου Οικονομίας ως πρόεδρο, με αναπληρώτρια την Καλλιόπη Οικονόμου υπάλληλο της ως άνω Δ/νσης.
 • Νικόλαο Κοτή, Προϊστάμενο του Τμήματος Χρηματοπιστωτικών Ιδρυμάτων της Διεύθυνσης Εταιρειών και Γενικού Εμπορικού Μητρώου της Γενικής Δ/νσης Αγοράς της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του υπουργείου Οικονομίας, ως μέλος, με αναπληρωτή τον Φιλδισάκο Γεώργιο Προϊστάμενο του Τμήματος Έρευνας Αγοράς και Οικονομοτεχνικής Ανάλυσης της Δ/νσης Έρευνας Αγοράς και Τεχνικών Προδιαγραφών της Γενικής Δ/νσης Δημοσίων Συμβάσεων και Προμηθειών της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Οικονομίας και
 • την κα Μαλαματή Μίχη, δικηγόρο, που υπηρετεί στη Γενική Διεύθυνση Οικονομικής Πολιτικής του Υπουργείου Οικονομικών, ως μέλος, με αναπληρώτρια την Γεωργία – Ιωάννα Σιψή υπάλληλο της Δ/νσης Χρηματοοικονομικής Πολιτικής της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικής Πολιτικής του Υπουργείου Οικονομικών

 

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
 1. ΝΒ 13:24 26/04/2016

  ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ….!!!!!!!

  ΝΑ ΓΙΑΤΙ ΟΙ »ΗΛΙΘΙΟΙ» ΤΑ ΕΒΑΛΑΝ ΜΕ ΤΟ ΔΝΤ
  ===================================
  ΤΟ ΔΝΤ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ ΤΩΝ Π Ρ Ω Η Ν !! ..ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ
  ==============================================================
  ΞΕΠΟΥΛΗΣΑΝ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΟΙ ΣΥΡΙΖΑΛΕΝ ΑΝΤΙ ΠΙΝΑΚΙΟΥ (ΜΕΤΟΧΩΝ) ΦΑΚΗΣ!

  ΟΙ ΝΕΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ ΤΟΥΣ!

  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΤΙΑ ΜΑΣ !!

  ΣΟΚ Σαρωτικές αλλαγές στα Δ.Σ. των τραπεζών!

  Με ένα δημοσίευμα… «βόμβα» για τον τραπεζικό τομέα προαναγγέλλονται αλλαγές στα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών σύμφωνα με τους financial times. Το σχετικό δημοσίευμα αναφέρει ότι έρχονται σαρωτικές αλλαγές στις διοικήσεις των τραπεζών αφού τις επόμενες ημέρες περίπου 20 από τα 55 μέλη των δ.σ. θα αντικατασταθούν, καθώς θα «κοπούν» στη σχετική αξιολόγηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).

  Οι κκ Νίκος Καραμούζης, Ματζούνης, Σάλλας και η κα Κατσέλη θα πρέπει να «αποδείξουν» ότι …. διαθέτουν «προαπαιτούμενα προσόντα» διαφορετικά κινδυνεύουν να είναι εκτός.
  Στόχος της αξιολόγησης από το ΤΧΣ είναι να βελτιωθεί η εταιρική διακυβέρνηση και να αντιμετωπιστεί η διαπλοκή όπως αναφέρει σχετικά το δημοσίευμα.
  Ενώ απώτερος στόχος είναι να μην μπορεί η κυβέρνηση να προωθεί «δικούς της ανθρώπους» όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα αφού το ΠΑΣΟΚ βάφτιζε στελέχη ως «μάνατζερ» επί υπουργίας του κ. Χριστοδουλάκη που σήμερα πρωτοστατούν στον τραπεζικό τομέα ως… ΣΥΡΙΖΑ!

  Η εταιρεία Spencer Stuart αμερικανικών συμφερόντων
  ================================================
  που έχει την στήριξη από ότι φαίνεται του ΔΝΤ έχει αναλάβει να βρει τους αντικαταστάτες για λογαριασμό
  —————————————————————————————————————————————–
  του ΤΧΣ και αναζητά στελέχη με τουλάχιστον 15 χρόνια τραπεζικής προϋπηρεσίας εκτός Ελλάδας, που να μην
  ————————————————————————————————————————————-
  διαθέτουν δεσμούς με τον εγχώριο χρηματοοικονομικό κλάδο τα τελευταία τουλάχιστον 10 χρόνια για να
  ——————————————————————————————————
  αποκλειστούν «βιλαέτια» του παρελθόντος σαν αυτά που προαναφέραμε.

  Η νέα σύνθεση των δ.σ. θα ανακοινωθούν
  ====================================
  πριν από τις γενικές συνελεύσεις των τραπεζών, τον Ιούνιο ενώ ξένοι επενδυτές που μίλησαν στους FT χαρακτηρίζουν το «ξεκαθάρισμα» στα δ.σ. σαν μια προϋπόθεση για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στον κλάδο.

  Οι πρόεδροι σε όλες τις επιτροπές των Δ.Σ. των τραπεζών
  =========================================
  πρέπει να είναι μέλη με διεθνή εμπειρία 15 ετών σε ξένα πιστωτικά ιδρύματα που τα τελευταία τρία χρόνια δεν έχουν παρουσία στην Ελλάδα και δεν είχαν οποιαδήποτε σχέση με τράπεζες που λειτουργούν στην Ελλάδα τα τελευταία 10 χρόνια.

  Τα μέλη των Δ.Σ. θα πρέπει κατ’ ελάχιστον
  ================================
  να διαθέτουν τουλάχιστον 10 χρόνια εμπειρίας σε ανώτερες διευθυντικές θέσεις στους τομείς της τραπεζικής, της ελεγκτικής, της διαχείρισης κινδύνων και της διαχείρισης επισφαλών περιουσιακών στοιχείων, εκ των οποίων, ειδικά για τα μη εκτελεστικά μέλη, τρία χρόνια ως μέλη Δ.Σ. σε πιστωτικό ίδρυμα ή επιχείρηση του χρηματοπιστωτικού τομέα ή σε διεθνές χρηματοπιστωτικό ίδρυμα.

  Επίσης, θα πρέπει να μην έχουν ασκήσει
  =================================
  ούτε να τους έχει αναταθεί κατά τα τελευταία πέντε χρόνια πριν από την ανάληψη καθηκόντων τους σημαντικό δημόσιο αξίωμα, όπως αυτό του αρχηγού του κράτους ή του προέδρου της κυβέρνησης, του ανώτερου πολιτικού αξιωματούχου, του ανώτερου κυβερνητικού, δικαστικού ή στρατιωτικού υπαλλήλου, ή σημαντική θέση ως ανώτερου στελέχους δημοσίων επιχειρήσεων ή στελέχους πολιτικού κόμματος.

  Επιπλέον, το Δ.Σ. θα πρέπει να περιλαμβάνει
  ================================
  τουλάχιστον τρεις εμπειρογνώμονες ως ανεξάρτητα, μη εκτελεστικά μέλη, με επαρκείς γνώσεις και διεθνή εμπειρία τουλάχιστον 15 ετών σε αντίστοιχα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, εκ των οποίων τουλάχιστον τρία χρόνια ως μέλη διεθνούς τραπεζικού ομίλου που δεν δραστηριοποιείται στην εγχώρια αγορά. Τα μέλη αυτά δεν θα πρέπει να είχαν οποιαδήποτε σχέση με πιστωτικά ιδρύματα που λειτουργούν στην Ελλάδα κατά τα προηγούμενα 10 χρόνια. Τα ανεξάρτητα, μη εκτελεστικά μέλη θα προεδρεύουν σε όλες τις επιτροπές του Δ.Σ.
  Τέλος,

  Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες μας,
  =================================
  σχετικά με τις απολύσεις προσωπικού στις τράπεζες όπως μας δήλωσε ανώτατο τραπεζικό στέλεχος της EUROBANK για λογαριασμό της πρόκειται για 1000 εργαζόμενους της EUROBANK με εθελουσία που όμως δεν… «βιάζονται» αφού έχουν περιθώριο μέχρι το 2017.

  Στη Εθνική ισχύει το ίδιο με 1500 όμως εργαζομένους…
  Προβλέπουμε μπόρα αλλαγών στις διοικήσεις των τραπεζών θυμηθείτε το αυτό….

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.