ΚΟΣΜΟΣ

Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ

Η βία των συμμοριών προκαλεί νέα προσφυγική κρίση στην Κεντρική Αμερική

Η βία των συμμοριών σε χώρες της Κεντρικής Αμερικής έχει προκαλέσει μια προσφυγική κρίση, η οποία θυμίζει την αντίστοιχη της δεκαετίας του 1980, όταν οι πόλεμοι στις χώρες που αποτελούν το Βόρειο Τρίγωνο της Κεντρικής Αμερικής (Ονδούρα, Γουατεμάλα, Ελ Σαλβαδόρ) εξανάγκασαν τεράστιο αριθμό κατοίκων να φύγουν από τις πατρίδες τους, ανακοίνωσε σήμερα η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR).
mex

Δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες από την Ονδούρα, την Γουατεμάλα και το Ελ Σαλβαδόρ καταφεύγουν σε γειτονικές χώρες, καθώς και στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, όπου η μετανάστευση έχει μετατραπεί σε ένα από τα κεντρικά θέματα της προεκλογικής περιόδου.

«Ο αριθμός των ανθρώπων που δραπετεύουν από την βία στην Κεντρική Αμερική – μεγάλο μέρος της οποίας συνδέεται με τις συμμορίες – έχει αυξηθεί ραγδαία, σε επίπεδα που δεν είχαν καταγραφεί από τη δεκαετία του 1980, όταν η περιοχή μαστιζόταν από εμφύλιες συγκρούσεις», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Άντριαν Έντουαρντς, εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας. «Οι αριθμοί είναι συγκλονιστικοί», επισήμανε.

Οι ΗΠΑ παραμένουν η χώρα όπου υποβάλλονται οι περισσότερες αιτήσεις χορήγησης ασύλου από τις χώρες του Βόρειου Τριγώνου και ο αριθμός των αιτήσεων διπλασιάστηκε το 2015 σε σύγκριση με το 2014, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά δεδομένα, ανέφερε η Ύπατη Αρμοστεία, χωρίς να δημοσιοποιήσει τον συνολικό αριθμό. 3.423 άνθρωποι, κυρίως από το Ελ Σαλβαδόρ και την Ονδούρα, υπέβαλαν αιτήσεις να τους χορηγηθεί άσυλο στο Μεξικό το 2015, αριθμός αυξημένος κατά 65%, τόνισε ο Έντουαρντς. Στην Κόστα Ρίκα καταγράφηκαν 2.203 αιτήσεις πέρσι, ενώ στο μικροσκοπικό Μπελίζ 633 άνθρωποι ζήτησαν άσυλο, αριθμός δεκαπλάσιος συγκριτικά με το 2014. Η Νικαράγουα και ο Παναμάς κατέγραψαν παρόμοια αύξηση των αιτήσεων.

«Η βία μεγάλης κλίμακας και η καταδίωξη από μέλη ένοπλων, εγκληματικών οργανώσεων έχουν πλέον μετατραπεί – μαζί με τη φτώχεια και την ανεργία – στον βασικό γενεσιουργό παράγοντα των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών από τις χώρες του Βόρειου Τριγώνου της Κεντρικής Αμερικής», δήλωσε ο Έντουαρντς, καλώντας τις χώρες υποδοχής προσφύγων να κάνουν περισσότερα για την προστασία των πιο ευάλωτων από αυτούς.

«Ανησυχούμε ιδιαίτερα για την αύξηση του αριθμού των ασυνόδευτων παιδιών και των γυναικών προσφύγων που βρίσκονται αντιμέτωποι με στρατολόγηση σε συμμορίες, σεξουαλική βία και δολοφονίες», πρόσθεσε.

Η Ύπατη Αρμοστεία σημείωσε πως βοηθά τις κυβερνήσεις να βελτιώσουν τις δυνατότητες καταγραφής των ανθρώπων που δικαιούνται διεθνή προστασία.

«Σήμερα, βλέπουμε καταστάσεις όπου παιδιά και έφηβοι κρατούνται σε κάποιες περιπτώσεις σε κέντρα κράτησης», τόνισε ο Έντουαρντς, υπογραμμίζοντας πως: «Είναι πραγματικά κρίσιμο οι αρχές σε αυτές τις χώρες να διαθέτουν τους απαραίτητους πόρους και τα μέσα για να προσφέρουν βιώσιμες εναλλακτικές λύσεις σε αυτά τα παιδιά».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.