ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

ΗΛΙΘΙΟΙ ή ΠΡΟΒΟΚΑΤΟΡΕΣ ΟΣΟΙ ΚΑΝΟΥΝ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΜΕ ΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚO GREXIT...

Έχω την εντύπωση πως στην κυβέρνηση έχουν πάρει κάπως αψήφιστα την ιστορία με το πιθανό ποδοσφαιρικό Grexit των ομάδων μας από τις διεθνείς διοργανώσεις. Διαβάζω και ακούω ότι ο υφυπουργός Αθλητισμού Κοντονής όχι μόνον θα επιμείνει στο "όχι" όσον αφορά τη συνέχιση των αγώνων για το Κύπελλο Ελλάδος, αλλά έχει, λέει, τη στήριξη άμα και παρότρυνση του πρωθυπουργού να μην κάνει βήμα πίσω στη διαμάχη με την FIFA ακόμη κι αν αυτό οδηγήσει στη διεθνή απομόνωση και την αποβολή των ελληνικών ομάδων απ' όλες τις ποδοσφαιρικές εκδηλώσεις.

Και λέω πως το έχουν πάρει αψήφιστα αυτό το θέμα στην κυβέρνηση γιατί εφόσον ήθελε συμβεί δεν έχουν καταλάβει το μέγεθος της ζημίας θα υποστεί όχι το άθλημα ή οι ομάδες που θα καταστραφούν, αλλά η ίδια η κυβέρνηση και το πολιτικό σύστημα. Το ποδόσφαιρο και γενικότερα οι αθλητικές εκδηλώσεις είναι, για σημαντικό αριθμό Ελλήνων πολιτών, ίσως ένα από τα τελευταία καταφύγια αποσυμπίεσης από τη δύστυνη πραγματικότητα και ταυτόχρονα μία από τις ελάχιστες πηγές ευχαρίστησης.

Η δε συμμετοχή των ελληνικών ομάδων στις ευρωπαϊκές και διεθνείς διοργανώσεις είναι από τις ελάχιστες διαδικασίες που κάνουν τον Έλληνα να έχει, έστω και για λίγο, για όσο διαρκεί ένας αγώνας, την αίσθηση ή έστω την ψευδαίσθηση ότι είναι ισότιμος με τους ξένους, ότι μπορεί να τους κοιτάξει και εάν η ομάδα του είναι καλή και να τους αντιμετωπίσει στα ίσια.

Το αίσθημα της μειωμένης εθνικής κυριαρχίας λόγω μνημονίου μπορεί να υπάρχει στην πολιτική, στην οικονομία δεν υπάρχει όμως στο ποδόσφαιρο. Έντεκα αυτοί έντεκα και μεις. Και είναι φορές που τους βάζουμε από κάτω ή είμαστε εμείς που με την αγωνιστική μας συμπεριφορά επιβάλλουμε, στο γήπεδο, το νόμο του ισχυρού. Αυτό θα ήταν χειρότερο κι από έγκλημα θα ήταν λάθος η κυβέρνηση Τσίπρα να το στερήσει από τους Έλληνες. Δεν μπορεί να στερήσει τη χαρά της νίκης ή τη λύπη της ήττας από τους φιλάθλους επειδή κάποιοι ανεγκέφαλοι οπαδοί του ΠΑΟΚ δεν μπορούσαν να συμβιβαστούν με τη νίκη του Ολυμπιακού στην Τούμπα.

Σε τελική δε ανάλυση τι φταίει ο Ολυμπιακός για να τιμωρηθεί ή και το πιό σημαντικό γιατί θα πρέπει να τιμωρηθούν και η ΑΕΚ και ο Ατρόμητος για κάτι για το οποίο δεν φέρουν καμμία ευθύνη. Γιατί να αφαιρεθεί από τον Ολυμπιακό, την ΑΕΚ και τον Ατρόμητο η δυνατότητα να κατακτήσουν το Κύπελλο; Έκαναν τη βλακεία, το λάθος, το αδίκημα, το έγκλημα όπως θέλετε πείτε το οι ΠΑΟΚτσήδες, να τιμωρηθούν αυτοί. Γιατι πρέπει τα σπασμένα να τα πληρώσουν και οι άλλοι, μεταξύ των οποίων και ο Παναθηναϊκός και ο Πανιώνιος που με τη συμμετοχή τους στα πλέϊ οφ εξασφάλισαν την έξοδο τους στην Ευρώπη. Και όχι μόνον αυτοί, αλλά και άλλοι που πιθανώς του χρόνου θα τερμάτιζαν σε υψηλές θέσεις στο πρωτάθλημα. Γιατί θα πρέπει να αφαιρεθεί το κίνητρο από το σύνολο των ομάδων του επαγγελματικού ποδοσφαίρου να βελτιώνονται. Γιατί μια αποβολή από το ευρωπαϊκό γίγνεσθαι έχει ως συνέπεια και την αφαίρεση του κινήτρου διάκρισης. Και χωρίς κίνητρο δεν γίνεται τίποτε.

Και το κυριότερο γιατί να τη πληρώσει για δεκαετίες, ναι για δεκαετίες, το ελληνικό ποδόσφαιρο στο σύνολό του. Αν οι ελληνικές ομάδες αποκλειστούν από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις θα στερηθούμε τους βαθμούς που χρειάζονται οι σύλλογοι, αλλά και η εθνική ομάδα, για να παραμένουν σχετικά υψηλά στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια κατάταξη οι σύλλογοι, αλλά και η εθνική ομάδα. Η αποβολή θα ισοδυναμούσε με καταστροφή. Το ποδοσφαιρικό Grexit δεν θα τελείωνε επαγγελματικά μόνον τις ΠΑΕ και τους ποδοσφαιριστές, αλλά και θα οδηγούσε σε οικονομικό μαρασμό δεκάδες επιχειρήσεις, αλλά και εργαζόμενους που ψωμίζονται από το χώρο του ποδοσφαίρου και φυσικά θα πρέπει να ξεχάσουμε τις επιχειρηματικές επενδύσεις. Όχι μόνον των παραγόντων, αλλά και των εταιρειών μεταξύ των οποίων εξυπακούεται και ο ΟΠΑΠ, ο οποίος θα έχει μεγάλες απώλειες.

Όπως απώλειες θα έχει από διαφυγόντα έσοδα (εισιτήρια, διαφημήσεις, προβολές, φόρους επί κερδών) και το ίδιο το κράτος. Και τα οποία για να αναπληρώσει θα πρέπει να βρει ισοδύναμα. Δηλαδή κι άλλα μέτρα. Δεν ξέρω λοιπόν αν όντως έχουν συνειδητοποιήσει στην κυβέρνηση τις παράπλευρες απώλειες που θα έχει η ποδοσφαιρική απομόνωση της Ελλάδας. Και δεν αναφέρομαι μόνον στο ψυχολογικό κλακάζ των φιλάθλων ή στον επαγγελματικό αφανισμό ποδοσφαιριστών, εργαζομένων και επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο χώρο του ποδοσφαίρου -ακόμη και γραφεία ταξιδίων θα επηρεαστούν.

Και να σταματήσει όλη αυτή η φιλολογία περί εξυγίανσης. Εφαρμόστε το νόμο σε αδικήματα. Κατά προσώπων που τα διαπράττουν. Τιμωρείστε μια ομάδα που παρανομεί. Όχι όλο το ποδόσφαιρο. Όχι να την πληρώσουν όλοι για ένα παράγοντα, μια διαιτησία μια κλίκα, μια παράγκα. Γκρεμίστε την παράγκα, όχι το επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Τόσο απλό. Η τάση για γενίκευση δεν είναι δημοκρατική αρχή. Η έννοια της συλλογικής ευθύνης είναι ίδιον του φασισμού. Δεν επικρατεί παντού σαπίλα ή εν πάση περιπτώσει δεν είναι αποκλειστικό προνόμιο των Ελλήνων η διαφθορά. Οι κυβερνήσεις οφείλουν να εντοπίζουν τις παρεμβάσεις και τις αδικίες και να τις αποκαθιστούν. Οι υπουργοί δεν είναι τελάληδες ηθικής, είναι επαγγελματίες της πολιτικής που αναλαμβάνουν να παράξουν συγκεκριμένο έργο σε δεδομένες συνθήκες και περιορισμένο χρόνο. Και το κυριότερο να υπερασπίζονται τα συμφέροντα των πολιτών και του δημοσίου εν τοις πράγμασι και όχι σε τηλεδίκες. Και φυσικά να μην μετατρέπονται τα ποδοσφαιρικά ντέρμπι σε πολιτικά παίγνια με εκδοτικά και άλλα συμφέροντα.

Η κυβέρνηση οφείλει να προσέξει γιατί η ζημία που μπορεί να υποστεί από τυχόν ποδοσφαιρικό Grexit ενδέχεται να είναι πολύ μεγαλύτερη από μια κοινωνική αστοχία ή μια νέα φορολογική επιδρομή. Η ποδοσφαιρική αποβολή από την Ευρώπη μπορεί να αποτελέσει τον πυροκροτητή για μια τυφλή εξέγερση, από την οποίαν οι μόνοι σίγουρα μη ωφελημένοι θα είναι οι της κυβερνήσεως. Θα ισοδυναμούσε με τραγωδία ο θυμός που υπάρχει κάτω από τον κοινωνικό φλοιό για τους πολιτικούς και την πολιτική να βγει στην επιφάνεια από μια ρωγμή που μπορεί ν' ανοίξει η οργή των φιλάθλων των ποδοσφαιρικών ομάδων. Και να βγει τώρα που οι διαπραγματεύσεις για την αξιολόγηση βρίσκονται στο τελικό στάδιο. Τώρα που η διαχείριση του προσφυγικού προκαλεί πολιτικές εντάσεις και κοινωνικές παρενέργειες. Μόνον κάποιος πανηλίθιος ή συνειδητός προβοκάτορας θα έκανε παιχνίδι με το ποδοσφαιρικό Grexit. Νομίζω πως ήρθε η ώρα ο Τσίπρας να τους κόψει τη μπάλα...

4 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. Ε.Στ. 15:38 06/04/2016

    Για να τους κόψει ο Τσίπρας την μπάλα, πρέπει να διαθέτει… μπαλάκια.

  2. va.kont. 15:28 06/04/2016

    Το 1958 πήγα για πρώτη φορά στο γήπεδο και είδα τον αγαπημένο μου Παναιτωλικό από τότε κάθε Κυριακή εκεί πιστός να βλέπω το ματς.Το 1965 μετακομίσαμε στην πρωτεύουσα στην Αθήνα μου για να πάμε στο φροντιστήριο έτσι γινόταν τότε για αρκετούς που είχαν την δυνατότητα τέλος πάντων τότε λοιπόν πρωτοπήγα στην λεωφόρο.Κάθε Κυριακή μεσημέρι στου Δομάζου το μαγαζί στην Βικτώρια και με τα πόδια στο γήπεδο.Θύρα 1εκει καθόμαστε οι πατησιωτες.Εκεί η κυρία Χρύσα ο Αντώνης οτσικνιδοπουλος ο Γιώργος ο μαρτινης κι άλλοι πολλοί όλοι γνωστοί παναθηναϊκοί.Όταν παίζανε με τους γαβρους πηγαίναμε μαζί μαλώνανε αλλά είμαστε φίλοι πάνω από όλα.Χρόνια πολλά μία ολόκληρη ζωή εκεί κάθε Κυριακή.Θυμάμαι ότι λέγανε ότι ο Βαρδινογιάννης έκανε κουμάντο τότε και μπορεί να είχαν και κάποιο δίκιο αλλά ο μακαρίτης Γουλανδρής και ο μακαρίτης ο Νταιφας παίρνανε πρωταθλήματα ο μακαρίτης ο Μπαρλος με την ομαδαρα της α.ε.κ.το ίδιο.Και φτάσανε στο 1996 όταν δημιουργήθηκε η περιβόητη παράγκα και τα υπόλοιπα τα ξέρετε.Ο Κοντονής άργησε αλλά δεν πρέπει να διανοηθεί και να υποχωρήσει σε γραφτά σαν το δικό σου.Δεν έχω ελπίδα ότι θα γίνει κάτι αλλά ότι γίνει.Πιστεύω ότι μόνο ο Μελισανίδης μπορεί να διορθώσει το θέμα κι ας είναι αεκακη είναι αρσενικός παλιός και θα παίξει το παιχνίδι στα ίσια.Με λίγα λόγια ΘΕΛΩ ΠΙΣΩ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΜΟΥ.

  3. Κακά τα ψέματα αλλά μόνο ένας Παπαδόπουλος μπορεί να κάμει το ποδόσφαιρο νά ξανανθίσει.

  4. ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΕΧΟΥΝ ΧΑΣΕΙ ΤΗΝ ΜΠΑΛΑ….

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.