ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δύο διαφοροποιήσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ

Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τους πρόσφυγες

vouli

Από τον ΣΥΡΙΖΑ υπήρξαν δύο διαφοροποιήσεις όσον αφορά στο άρθρο 60, που επιβάλλει χρονικά συντομότερη διαδικασία (14 ημερών) στην εξέταση του αιτήματος ασύλου.  Η Βασιλική Κατριβάνου καταψήφισε το άρθρο ενώ η Τασία Χριστοδουλοπούλου δήλωσε «παρών».

Την ονομαστική ψηφοφορία ζήτησε η Χρυσή Αυγή. Υπέρ του νομοσχεδίου επί της αρχής τάχθηκαν ο ΣΥΡΙΖΑ, η Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ), το Ποτάμι και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες. Αντίθετα καταψήφισαν η ΝΔ, η Χρυσή Αυγή, το ΚΚΕ και η Ένωση Κεντρώων.

Ψηφίστηκε επίσης το σύνολο των άρθρων του νομοσχεδίου, ενώ σε ονομαστική ψηφοφορία, τέθηκαν τα άρθρα του νομοσχεδίου:
5, 7, 8, 11, 22, 46, 72 από τη Νέα Δημοκρατία
10, 19, 22, 43, 45, 46, 67, 73 από τη Χρυσή Αυγή
39,41, 46, 54, 55, 56, 57, 60 από το ΚΚΕ

Κατά την ψηφοφορία επί των άρθρων, η Νέα Δημοκρατία υπερψήφισε τα άρθρα, 18, 23, 24, 33, 45, 47, 66, 73,75 και καταψήφισε τα άρθρα, 5, 7,8,11, 22, 46, 72.

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη, δήλωσε "παρών", στα άρθρα 8,10,11,72,73 και υπερψήφισε τα υπόλοιπα.

Το Ποτάμι, καταψήφισε τα άρθρα 5,7,11,19,72 και υπερψήφισε τα υπόλοιπα.

Το ΚΚΕ υπερψήφισε το άρθρο 67, καταψήφισε τα άρθρα ,8,10,11,39,41,46,54,55,56,57,60,73 και δήλωσε "παρών", στα άρθρα 5,19,22,43,45,72.
Απόντες ήταν και τρεις βουλευτές των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Θανάσης Παπαχρηστόπουλος Κώστας Ζουράρις και Βασίλης Κόκκαλης. Οι δυο πρώτοι ωστόσο, δήλωσαν με επιστολή τους πως εάν ήταν παρόντες θα υπερψήφιζαν το νομοσχέδιο. Η θετική τους ψήφος δεν προσμετράται.

Απόντες ήταν από τη ΝΔ οι κ.κ. Βαγγέλης Μεϊμαράκης, Μάνος Κόνσολας, Τάσος Δημοσχάκης, Κώστας Κοντογεώργος, Κώστας Τζαβάρας, Λευτέρης Αυγενάκης και Γιώργος Βαγιωνάς.

Από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη απουσίαζαν η πρόεδρος της Φώφη Γεννηματά, ο Γιάννης Μανιάτης, η Εύη Χριστοφιλοπούλου, ο Θεόδωρος Παπαθεοδώρου και ο Μιχάλης Τζελέπης.

Απόντες ήταν ακόμη ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης και οι βουλευτές του Γιάννης Σαρίδης, Αριστείδης Φωκάς και Αναστάσιος Μεγαλομύστακας, ο Χάρης Θεοχάρης, η Κατερίνα Μάρκου και ο Κώστας Μπαργιώτας από το Ποτάμι, καθώς και οι ανεξάρτητοι Νίκος Νικολόπουλος και Λεωνίδας Γρηγοράκος.

Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ένα «εργαλείο» και ζήτησε να μην δοθεί «άλλη διάσταση» όπως επίσης είπε ότι δεν ζητεί από κανέναν «λευκή επιταγή» αλλά επισήμανε πως «δεν είναι η φάση για γενικότερη αντιπολίτευση». «Χρειαζόμαστε εργαλεία. Μπορεί να μην είναι το καλύτερο. Μπορεί να χρειαστούν κι άλλες νομικές παρεμβάσεις. Η χρήση του εργαλείου θα δείξει αν ήταν αναγκαίο, κατεπείγον ήταν οπωσδήποτε» ανέφερε ο αρμόδιος υπουργός.

Δεδομένου, δε ότι εκ μέρους των κομμάτων εκφράστηκε σφοδρή κριτική και για την Συμφωνία των Βρυξελλών ο κ. Μουζάλας ξεκαθάρισε ότι «Δεν είπα ποτέ ότι είναι μια καλή συμφωνία. Είπα ότι είναι μια καλή συμφωνία, που μπορούσαμε να υπογράψουμε. Εάν την έκανα μόνος μου θα ήταν άλλη, αν την έκανα μαζί σας θα ήταν καλύτερα. Μίλησα ανάμεσα σε αυτό που ήθελα και σε αυτό που μπόρεσα».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.