ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διαφωνούν ακόμη και όπου … συμφώνησαν

Ύστατη προσπάθεια για σύγκλιση λίγο πριν το Eurogroup - Σκηνικό… ρήξης στη διαπραγμάτευση

Σκηνικό… ρήξης στήθηκε για ακόμη μία φορά στις διαπραγματεύσεις Αθήνας-  δανειστών και ενώ σήμερα λίγες ώρες πριν από την συνεδρίαση του Eurogroup, οι δύο πλευρές κάνουν μία ύστατη προσπάθεια να τα βρουν.
tsakalotos

του Βαγγέλη Δουράκη

Συνεχίζουν να συμφωνούν … διαφωνώντας, καθώς πέρα από την απόσταση που χωρίζει την Κυβέρνηση και τους θεσμούς τόσο στο πεδίο του Ασφαλιστικού, όσο και  στα «κόκκινα δάνεια», ακόμη και εκεί που οι δύο πλευρές έδωσαν τα …χέρα – όπως στην υιοθέτηση του πακέτου των έμμεσων φόρων- υπάρχει διάσταση απόψεων όσον αφορά στην .. απόδοση των μέτρων!!

Έτσι, ένας νέος γύρος διαπραγματεύσεων ξεκινά το πρωί στις 10 πμ για τα  κόκκινα δάνεια αλλά και για το πακέτο μέτρων των 5,4 δισ. ευρώ μετά την  αποτυχία εύρεσης πεδίων σύγκλισης στον υπερ-μαραθώνιο γύρο της Τετάρτης που ξεκίνησε στις 10.30 πμ και ολοκληρώθηκε στις 3 τα ξημερώματα.

Για «ένα διάλειμμα ωρών» και επανεκκίνηση διαπραγματεύσεων έκανε λόγο  κορυφαίο στέλεχος της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας.

Αναφέρθηκε σε σύγκλιση «αλλού περισσότερο και αλλού λιγότερο» κατά τη διάρκεια του βραδινού γύρου αλλά ερωτηθείς αν περιμένει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο στο νέο γύρο συζητήσεων ανέφερε «θα δούμε».

«Πάμε με τις θέσεις μας στο Eurogroup  όπου θα αναζητηθεί κάποια λύση» στο ασφαλιστικό ανέφερε ο υπουργός Εργασίας αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο τα νομοσχέδια να μην κατατεθούν σήμερα αλλά την Παρασκευή. Μάλιστα, πηγές έκαναν λόγο για «πολιτική λύση», καθώς οι δύο πλευρές δεν τα βρίσκουν στις επικουρικές (οι δανειστές ζητούν περαιτέρω μειώσεις), όταν οι θεσμοί δεν δέχονται ούτε την αύξηση εισφορών..

Ο χρόνος που απομένει είναι πάρα πολύ λίγος, καθώς  το απόγευμα αναχωρεί ο ΥΠΟΙΚ Ευκλείδης Τσακαλώτος αλλά και οι επικεφαλής των 4 θεσμών για το Eurogroup  που λαμβάνει χώρα το πρωί της Παρασκευής στο Άμστερνταμ.

Στο τραπέζι σήμερα  τίθενται ξανά πέρα από τα μέτρα και τα κόκκινα δάνεια, με τις διαφωνίες να παραμένουν ακέραιες παρά την προσπάθεια που επιχειρήθηκε  επί σειρά ωρών σε τεχνικό επίπεδο αλλά και σε διαπραγματεύσεις κορυφής.

Πηγές εκ Βρυξελλών  έκαναν σαφές ότι  είναι εξαιρετικά απίθανο να υπάρξει συμφωνία στο Εurogroup της Παρασκευής αλλά και επιβεβαίωσαν τη μεγάλη απόσταση που υπάρχει στο ασφαλιστικό.

Πρόσθεσαν μάλιστα ότι η διενέργεια νέου έκτακτου Εurogroup την επόμενη εβδομάδα θα αποφασιστεί όταν και εφόσον υπάρξει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις. Σημειώνεται ότι  εδώ και μέρες πηγές των θεσμών θεωρούν ως πιθανή την ημερομηνία της Μεγάλης Πέμπτης 28 Απριλίου για τη διενέργεια μιας έκτακτης συνόδου του Eurogroup, ενώ ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είχε προσδιορίσει ως ορόσημο την 24η - 25η Απριλίου.

Τα ξημερώματα της Πέμπτης ολοκληρώθηκε ένας υπερμαραθώνιος διαπραγματεύσεων  μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών με στόχο να βρεθούν πεδία σύγκλισης στα μεγάλα ανοιχτά μέτωπα.

Ο βραδινός γύρος διαβουλεύσεων άρχισε στις 9.30 το βράδυ της Τετάρτης.

Η αρχή έγινε από το ταμείο αποκρατικοποιήσεων και ακολούθησαν τα κόκκινα δάνεια όπου  οι αποστάσεις παραμένουν μεγάλες με τους θεσμούς να επιμένουν σε μεταβατική περίοδο το πολύ μέχρι το τέλος του 2016 αλλά και σε περιορισμένα κριτήρια προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Το κυρίως «πιάτο» ήταν το πακέτο των μέτρων ων 5,4 δισ. ευρώ. Η κυβέρνηση επιχειρεί να καταθέσει σήμερα στη Βουλή το νομοσχέδιο με τα δύο από τα τρία υπο-πακέτα των μέτρων για το ασφαλιστικό και την φορολογία εισοδήματος (αξίας 1,8 δισ.  ευρώ έκαστο) και επιθυμεί να έχει την σύμφωνη γνώμη των θεσμών.

Ωστόσο, το βράδυ,  σύμφωνα με διαπραγματευτικές πηγές, στο πεδίο του ασφαλιστικού ανοιχτό έμενε το θέμα των επικουρικών συντάξεων αλλά και των εισφορών, ενώ  στο φορολογικό πακέτο το μεγαλύτερο αγκάθι ήταν το ύψος του αφορολόγητου με τους δανειστές να επιμένουν στη μείωση του περί τα 8.100 ευρώ.

Ανοιχτό παρέμενε και  το πακέτο των έμμεσων φόρων με μεγαλύτερο ζητούμενο τη μείωση της ψαλίδας που παραμένει αναφορικά με την απόδοσή τους.

Ελληνικές πηγές νωρίτερα είχαν ανακοινώσει συμφωνία για την αύξηση του ΦΠΑ από το 23% στο 24% με παράλληλη διατήρηση του μειωμένου συντελεστή στο 13%.

Όσον αφορά τα λεγόμενα μέτρα – «ρεζέρβα» των σχεδόν 3 δισ. ευρώ, οι δηλώσεις που έγιναν από τις Βρυξέλλες δείχνουν ότι υπάρχει διάσταση απόψεων και μεταξύ των θεσμών.

Πηγές κοντά στο Βεριλίνο  επέμεναν ότι πρέπει τα μέτρα όχι μόνο να προσδιοριστούν, αλλά και να ψηφιστούν πριν  από την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης.

Η κυβέρνηση ποντάρει πολλά στη σημερινή ανακοίνωση από την Εurostat των επικυρωμένων στοιχείων για τις δημοσιονομικές επιδόσεις της Ελλάδας το 2015. Αναμένεται από κυβερνητικές πηγές πρωτογενές πλεόνασμα στο φάσμα του  0,2%  -0,4% του ΑΕΠ (ακόμη και στο 0,7% του ΑΕΠ σε ένα σενάριο), έναντι στόχου του προϋπολογισμού για πρωτογενές έλλειμμα 0,25% του ΑΕΠ και με το οποίο επιχειρείται να λειανθεί το πακέτο μέτρων που ζητούν οι δανειστές.

2 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
 1. ΝΜαν. 10:43 21/04/2016

  Πάνο δεν είμαστε στα μπουζούκια

  ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΗΣ

  Καμμένος: Προεδρούκο, βάλε ένα ουίσκι -Μεϊμαράκης: Πάνο δεν είμαστε στα μπουζούκια

  Η συνεδρίαση για την ψηφοφορία προς σύσταση προκαταρκτικής την Πέμπτη το βράδυ είχε πολύ ένταση, αφού οι τόνοι ανέβηκαν από τους εκπροσώπους των κομμάτων, προσωπικές αντιπαραθέσεις, αλλά και απολαυστικούς διαλόγους που δεν καταγράφηκαν από την κάμερα του καναλιού της Βουλής.
  Όπως γράφουν τα Νέα την ώρα που η συνεδρίαση για την ψηφοφορία είχε διακοπεί, και το γραφείο του προέδρου της Βουλής, Ευάγγελου Μεϊμαράκη γέμισε με εκπροσώπους των κομμάτων προκειμένου να καταστεί σαφής η διαδικασία σημειώθηκε ο εξής διάλογος ανάμεσα στον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνο Καμμένο και τον Πρόεδρο της Βουλής. Ο πρώτος ήθελε ένα ποτό και είπε στον κ. Μεϊμαράκη «Προεδρούκο μου, βάλε μου ένα ουίσκι» και του τσίμπησε το… μάγουλο. Ο κ. Μεϊμαράκης του είπε «Πάνο σοβαρέψου. Δεν είμαστε στα μπουζούκια», εκείνος όμως φαίνεται πως επέμεινε και του είπε: «Ελα μωρέ τώρα. Καλά, θα το πω στη Βούλα», τη γραμματέα του προέδρου της Βουλής.
  Ωστόσο ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων μιλώντας στο iefimerida.gr διέψευσε το περιστατικό και δήλωσε πως θα κινηθεί νομικά εναντίων των Νέων.

 2. ΝΜαν. 10:31 21/04/2016

  Δεν είμαστε εντολοδόχοι του παρελθόντος δεν είμαστε διαχειριστές των μνημονίων

  *‘’Καβάλησαν’’ το τρένο της άγνοιας, του θράσους και με οδηγό ‘’άγνωστους’’ καθοδηγητές και ‘’αιμοδότες’’ , πίστεψαν πως έγιναν ..άντρες και ..πολιτικοί τα χθεσινά παιδία, που το μόνο που ήξεραν ήταν: Καφέ- Καφενέ- μαμ- και νάνι.

  *Άνοιξαν το στόμα τους και ΔΕΝ ήξεραν τι έλεγαν. Προκάλεσαν όλη την Ευρώπη και ειδικά την Γερμανία. Ίσως το γαλλικό ‘’πρακτοριλίκι ’’ έτσι να τους είχε παροτρύνει.

  *Πίστευαν, ότι ο ανόητος ψεύτης και συκοφάντης ακροδεξιός καΜένος εντελώς, θα μπορούσε να κάνει ‘’χρήση’’ του ειδικού Γαλλικού ..προνομίου της εποχής των Σαρκοζίδων.

  *Ο πρόεδρος της ομάδας των σχολικών παραμυθιών καθοδηγούμενος, πίστεψε πως ‘’κοιτώντας’’ στον καθρέφτη και αντιγράφοντας ..κινήσεις θα γινόταν πολιτικός.
  ‘’Μοιάζει’’ του Ανδρέα, έλεγαν κρυφά και μουλωχτά οι ‘’τοιχογλύφτες’’ πρώην κουκουλοφόροι, θέλοντας να ‘’κλέψουν’’ τέχνη και δύναμη πολιτική.

  *Ξεκίνησαν βάζοντας ’’κόκκινες’’ γραμμές σαν τους εχθρούς του Χριστιανισμού, οι άθεοι νομίζοντας ότι το..μπόϊ τους ήταν αρκετό. Δεν ήξεραν όμως ότι ήταν η ..σκιά τους.

  *Μιλώντας για τις «κόκκινες γραμμές» στην διαπραγμάτευση, ο Τσίπρας τόνισε ότι «δεν είναι μόνο της Ελλάδας, αλλά και όλης της δημοκρατικής Ευρώπης».

  *»Δεν δίνουμε έναν αγώνα μόνο στο όνομα του ελληνικού λαού, αλλά και στο όνομα όλων των λαών της Ευρώπης», υπογράμμισε για να αναφερθεί κατόπιν στις αξίες του Διαφωτισμού. Σύμφωνα με… τον πρωθυπουργό τον αγώνα για λύση απέναντι στη λιτότητα που διεξάγει η κυβέρνηση, βλέπουν οι και υπόλοιποι λαοί σαν λύση και για τους ίδιους.

  * «Δεν είμαστε εντολοδόχοι του παρελθόντος, δεν είμαστε διαχειριστές των μνημονίων. Η σωτηρία δεν έρχεται παρατείνοντας το λάθος, όπως μας ζητούν κάποιοι δανειστές», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός. «Τους απαντάμε «δεν βιαζόμαστε, δεν συμβιβαζόμαστε», εργαζόμαστε σκληρά για μια έντιμη συμφωνία. Δηλαδή μια συμφωνία χωρίς τη λιτότητα, χωρίς το μνημόνιο, χωρίς την τοξική παρουσία της τρόικα. Οτιδήποτε άλλο δεν είναι συμφωνία, είναι παράδοση, είναι ολοκλήρωση της ευθανασίας της…

  *Σήμερα, με καμένα εντελώς τα πυροτεχνήματα, στέκονται σαν »νάνοι» μπροστά σε αυτούς που μέχρι προ ολίγου, υποτιμούσαν και προκαλούσαν αν και επαιτούσαν στα κρυφά ελεημοσύνη.

  *Βρίζανε ασύστολα αυτούς που θα τους ΔΑΝΕΙΖΑΝ !!! για να γλιτώσουμε την χρεοκοπία που μας οδήγησε η κλίκα Καραμανλή.

  Σήμερα, αντί να συμμορφωθούν και να ζητήσουν συγγνώμη απο την λαό για την ΑΠΑΤΗ ΤΟΥΣ!!! συνεχίζουν να προκαλούν και τη δική μας μοίρα , οι άθλιοι.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.