ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ερώτηση του βουλευτή του Ποταμιού περί του χρόνου αναμονής για ακτινοθεραπεία στα δημόσια νοσοκομεία

Κ. Μπαργιώτας: «Ο Πολάκης δεν απαντά, να δώσει απαντήσεις ο Πρωθυπουργός»

Επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Λάρισας του Ποταμιού Κώστα Μπαργιώτα στον πρωθυπουργό για το «κατεπείγον θέμα των πολύμηνων αναμονών ασθενών για ακτινοθεραπεία στα Δημόσια νοσοκομεία».

Όπως σημειώνει ο κ. Μπαργιώτας ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου αρνούνται συστηματικά να απαντούν σε επίκαιρες ερωτήσεις απαξιώνοντας τον κοινοβουλευτικό έλεγχο.   Μάλιστα, για το θέμα ο κ. Μπαργιώτας είχε απευθύνει επιστολή προς τον Πρόεδρο της Βουλής (αριθμ. πρωτ. 146, 15/01/2016), χωρίς ανταπόκριση.

«Τη στιγμή που η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας κωφεύει, ο χρόνος αναμονής για ακτινοθεραπεία κυμαίνεται από 2 έως 5 μήνες και ο τεχνολογικός εξοπλισμός των ακτινοθεραπευτικών κέντρων στις δημόσιες δομές είναι απαρχαιωμένος. Ειδικά στην επαρχία η κατάσταση είναι τραγική και οι ελλείψεις τεράστιες. Με βάση τα διεθνή δεδομένα, η Ελλάδα θα έπρεπε να έχει 60 μηχανήματα ενώ έχει 37, από τα οποία μόνο 24 είναι στο δημόσιο τομέα. Τα 14 από αυτά είναι πεπαλαιωμένα, παρουσιάζουν συνεχείς βλάβες ή δεν υποστηρίζονται πλέον από τις εταιρίες. Από την ολιγωρία του Υπουργείου κινδυνεύει και η μεγάλη δωρεά του ιδρύματος ''Σταύρος Νιάρχος'' ύψους 16 εκατ. ευρώ, η οποία αφορά την προμήθεια 7 γραμμικών επιταχυντών σε ισάριθμα νοσοκομεία του ΕΣΥ, καθώς για να προχωρήσει, το ίδρυμα έχει εύλογα θέσει ως μοναδικό όρο να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα, όπως προσλήψεις κλπ., ώστε να λειτουργήσουν πλήρως», σημειώνει ο βουλευτής του Ποταμιού.

«Το Υπουργείο υπόσχεται και πάλι προσλήψεις, απαντώντας σε πρόσφατη επιστολή του ΙΣΑ (28/03/2016). Ωστόσο, ανακοινώνονται 11 προσλήψεις σε 6 νοσοκομεία που δεν έχουν ακτινοθεραπευτικά τμήματα, ενώ δεν έχουν συμπεριληφθεί νοσοκομεία της περιφέρειας που αντιμετωπίζουν οξύ πρόβλημα. Επειδή οι διαρκείς υπουργικές εξαγγελίες για προσλήψεις στο ΕΣΥ συνιστούν δηλώσεις προθέσεων, αλλά per se δεν λύνουν το πρόβλημα, το Ποτάμι ζητά απαντήσεις πλέον από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό. Πότε θα ολοκληρωθεί η διαδικασία των προσλήψεων που έχουν εξαγγελθεί ήδη από το 2015 (4Κ, ΦΕΚ 5/15-10-2015 και 5Κ, ΦΕΚ 6/27-10-2015); Με ποιο κριτήριο έγινε η επιλογή των νοσοκομείων που θα στελεχωθούν με πρόσθετο προσωπικό; Στα νοσοκομεία της επαρχίας δεν υπάρχουν πρόσθετες ανάγκες; Με ποια λογική προκηρύσσονται θέσεις σε νοσοκομεία στα οποία δεν υπάρχουν ακτινοθεραπευτικά τμήματα; Έχουν δρομολογηθεί οι 42 απαραίτητες προσλήψεις για την υλοποίηση της δωρεάς του Ιδρύματος ''Σταύρος Νιάρχος''; Εάν ναι, θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες μέχρι τέλος Ιουνίου, που είναι η καταληκτική προθεσμία;», διερωτάται ο κ. Μπαργιώτας.

Δείτε εδώ την παρέμβαση του κ. Μπαργιώτα προς τον Πρόεδρο της Βουλής, μετά την ανακοίνωση της αναβολής της συζήτησης επίκαιρης ερώτησης προς τον Υπουργό Υγείας για το ίδιο θέμα.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επίκαιρης ερώτησης:

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ κ. ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ

ΘΕΜΑ: «Πολύμηνες αναμονές για ακτινοθεραπεία στα Δημόσια νοσοκομεία».

Κύριε Πρωθυπουργέ,

κατόπιν της συστηματικής άρνησης της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας να απαντά σε επίκαιρες ερωτήσεις που καταθέτω, -θέμα για το οποίο είχα απευθύνει επιστολή και προς τον Πρόεδρο της Βουλής (αριθμ. πρωτ. 146, 15/01/2016), χωρίς δυστυχώς ανταπόκριση,- απευθύνω σε εσάς επίκαιρη ερώτηση για το μείζον και κατεπείγον θέμα των πολύμηνων αναμονών ασθενών για ακτινοθεραπεία στα Δημόσια νοσοκομεία.

Ο χρόνος αναμονής για ακτινοθεραπεία κυμαίνεται από 2 έως 5 μήνες και ο τεχνολογικός εξοπλισμός των ακτινοθεραπευτικών κέντρων στις δημόσιες δομές είναι απαρχαιωμένος. Ειδικά στην επαρχία η κατάσταση είναι τραγική και οι ελλείψεις τεράστιες. Με βάση τα διεθνή δεδομένα, η Ελλάδα θα έπρεπε να έχει 60 μηχανήματα ενώ έχει 37, από τα οποία μόνο 24 είναι στο δημόσιο τομέα. Τα 14 από αυτά είναι πεπαλαιωμένα, παρουσιάζουν συνεχείς βλάβες ή δεν υποστηρίζονται πλέον από τις εταιρίες. Την ίδια στιγμή, κινδυνεύει η μεγάλη δωρεά του ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» ύψους 16 εκατ. ευρώ, η οποία αφορά την προμήθεια 7 γραμμικών επιταχυντών σε ισάριθμα νοσοκομεία του ΕΣΥ (Αλεξάνδρα, Αττικόν, Θεαγένειο, πανεπιστημιακά νοσοκομεία Αλεξανδρούπολης, Λάρισας, Πάτρας και Κρήτης), καθώς για να προχωρήσει, το ίδρυμα έχει εύλογα θέσει ως μοναδικό όρο να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα, όπως προσλήψεις κλπ. ώστε να λειτουργήσουν πλήρως.

Στις προκηρυγμένες θέσεις εργασίας και σε όσες πρόκειται να ακολουθήσουν παραπέμπει το Υπουργείο Υγείας σε απάντησή του στην από 28/03/2016 επιστολή του ΙΣΑ με θέμα «Σε κίνδυνο η υγεία των ογκολογικών ασθενών από τις πολύμηνες αναμονές για ακτινοθεραπεία». Συγκεκριμένα, αναφέρεται στις 11 προσλήψεις που περιλαμβάνονται στις υπό εξέλιξη προκηρύξεις (Προκήρυξη 4Κ-5 θέσεις Ακτινοφυσικών (ΠΕ) και 5Κ-6 θέσεις Ραδιολόγων-Ακτινολόγων (ΤΕ)), αλλά και στις 10 προσλήψεις της επόμενης προκήρυξης μόνιμου προσωπικού και στις 12 θέσεις που θα περιλαμβάνει η προκήρυξη για την Πρόσληψη Επικουρικού Προσωπικού. Ωστόσο, ανακοινώνονται 11 προσλήψεις σε 6 νοσοκομεία που δεν έχουν ακτινοθεραπευτικά τμήματα. Πρόκειται για τον Ευαγγελισμό, το Σισμανόγλειο, το Λαϊκό, το Αμαλία Φλέμινγκ, το ΚΑΤ και το Τζάνειο. Επιπλέον, στην ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας δεν έχουν συμπεριληφθεί νοσοκομεία της περιφέρειας που αντιμετωπίζουν οξύ πρόβλημα.

Επειδή η κατάσταση στα Δημόσια Νοσοκομεία είναι οριακή,
Επειδή οι διαρκείς υπουργικές εξαγγελίες για προσλήψεις στο ΕΣΥ συνιστούν δηλώσεις προθέσεων, αλλά per se δεν λύνουν το πρόβλημα,
ερωτάστε:

1) Πότε θα ολοκληρωθεί η διαδικασία των προσλήψεων που έχουν εξαγγελθεί ήδη από το 2015 (4Κ, ΦΕΚ 5/15-10-2015 και 5Κ, ΦΕΚ 6/27-10-2015); Με ποιο κριτήριο έγινε η επιλογή των νοσοκομείων που θα στελεχωθούν με πρόσθετο προσωπικό; Στα νοσοκομεία της επαρχίας δεν υπάρχουν πρόσθετες ανάγκες; Με ποια λογική προκηρύσσονται θέσεις σε νοσοκομεία στα οποία δεν υπάρχουν ακτινοθεραπευτικά τμήματα;

2) Έχουν δρομολογηθεί οι 42 απαραίτητες προσλήψεις για την υλοποίηση της δωρεάς του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος»; Εάν ναι, θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες μέχρι τέλος Ιουνίου, που είναι η καταληκτική προθεσμία;

Ο ερωτών βουλευτής
Κωνσταντίνος Μπαργιώτας (Λάρισας)

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.