ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στη δημοσιότητα τα ονόματα των οφειλετών στην εφορία και τα ταμεία

Κατασχέσεις θυρίδων για όσους χρωστούν στο δημόσιο

Με κατασχέσεις θυρίδων και χρηματοοικονομικών προϊόντων απειλεί η γενική γραμματεία δημοσίων εσόδων όσους χρωστούν στο ελληνικό δημόσιο.

Όπως προκύπτει από το επιχειρησιακό σχέδιο που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα σε ένα μήνα από τη ψήφιση των νομοθετικών διατάξεων θα επεκταθεί η διαδικασία των ηλεκτρονικών κατασχέσεων στις θυρίδες και στα χρηματοικονομικά προϊόντα, δηλαδή σε αμοιβαία κεφάλαια, repos και ομόλογα. Ο επικεφαλής της γενικής γραμματείας δημοσίων εσόδων κ. Γ. Πιτσιλής προαναγγέλλει νέο πλαίσιο για τη φορολογία ακινήτων το οποίο θα είναι έτοιμο τον προσεχή Νοέμβριο καθώς και την επανεξέταση του πλαισίου φοροαπαλλαγών για τα φυσικά πρόσωπα μέχρι το τέλος του έτους, κάτι που μαθηματικά οδηγεί στη δραστική περικοπή των λιγοστών εκπτώσεων που έχουν απομείνει στους φορολογούμενους.

Σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο αναμένεται σύντομα η έκδοση υπουργικής απόφασης που θα ορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις για τη δημοσιοποίηση καταλόγου οφειλετών όχι μόνο από φόρους αλλά και εισφορές κοινωνικής ασφάλισης που εκκρεμούν για διάστημα μεγαλύτερο των τριών μηνών.

Όλα τα ονόματα των οφειλετών θα δημοσιοποιούνται στο διαδίκτυο προς συμμόρφωση. Ταυτόχρονα οι ελεγκτές του υπουργείου Οικονομικών θα αποκτήσουν πρόσβαση σε όλα τα πληροφοριακά συστήματα. Όπως προκύπτει το ηλεκτρονικό σύστημα taxis θα διασυνδεθεί με τα ηλεκτρονικά συστήματα της ΕΧΑΕ, της ΕΡΓΑΝΗ, με το μητρώο του υπουργείου Εσωτερικών για την άντληση στοιχείων ληξιαρχικών μεταβολών, καθώς και με το πληροφοριακό σύστημα της «Εθνικό Κτηματολόγιο & Χαρτογράφηση Α.Ε. » Η διασύνδεση με το Κτηματολόγιο γίνεται προκειμένου οι ελεγκτικές υπηρεσίες να έχουν πλήρη στοιχεία ιδιοκτησίας ακινήτων σε υποθέσεις ελέγχουν και είσπραξης οφειλών.

Όσον αφορά στον ελεγκτικό σχεδιασμό το 2016 θα διενεργηθούν 52.220 έλεγχοι για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και 51550 για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου. Συνολικά θα διενεργηθούν 103.770 έλεγχοι. Πιο συγκεκριμένα προβλέπει:
-400 ελέγχους σε μεγάλες επιχειρήσεις από το Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων (ΚΕΜΕΠ).
-600 ελέγχους από το Κέντρο Φορολογούμενων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ)
-3.400 πλήρεις ελέγχους από τις εφορίες.
-300 πλήρεις ελέγχους από τις εφορίες ανωνύμων εταιρειών (ΦΑΕΕ)
-15.700 μερικούς ελέγχους από τις εφορίες (μερικός έλεγχος γίνεται κατά κύριο λόγο σε ΦΠΑ ή σε συγκεκριμένα φορολογικά αντικείμενα)
-1.600 μερικών ελέγχων από τις εφορίες ανωνύμων εταιρειών (ΦΑΕΕ)
-2.000 ελέγχοι υποθέσεων Κεφαλαίου (πχ κληρονομιών κλπ)
-25.000 μερικών επιτόπιων ελέγχων από τις εφορίες (πχ έκδοση αποδείξεων κλπ)
-3.000 στοχευμένων μερικών επιτόπιων ελέγχων από τις υπηρεσίες είσπραξης και διασφάλισης δημοσίων εσόδων (ΥΕΔΔΕ)
-200 υποθέσεων έρευνας φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίου και ΦΠΑ

Έλεγχοι κατά του λαθρεμπορίου
Το επιχειρησιακό σχέδιο προβλέπει και τη διενέργεια 51.550 τελωνειακών ελέγχων και ελέγχων του γενικού χημείου του κράτους που αφορούν:

-6.000 εκ των υστέρων ελέγχους παραστατικών εισαγωγών και εξαγωγών
-5.000 εκ των υστέρων τελωνειακούς ελέγχους
-35.000 τελωνειακούς ελέγχους δίωξης
-5.000 ελέγχους από τις κινητές ομάδες ελέγχου για την παράνομη διακίνηση αγαθών
-180 ελέγχους από τα αντιλαθρεμπορικά σκάφη των τελωνείων
-550 ελέγχους σε χώρους παρασκευής,χρήησης και διακίνησης χημικών ουσιών και προιόντων

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.