ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Κελεύσματα και πταίσματα

Με πυροτεχνήματα, αποπροσανατολισμούς και εντυπωσιοθηρία εξελίχθηκε η συζήτηση των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή για τις αναφερόμενες παρεμβάσεις της κυβέρνησης στη λειτουργία της Δικαιοσύνης. Μου έδωσε την εντύπωση ενός φλύαρου επικοινωνιακού σόου στο όποιο διακρίθηκε ως πρωταγωνιστής ο πρωθυπουργός με τη πρωτότυπη ερμηνεία του. Ιδίως όταν με αξιοθαύμαστες τρίπλες απέφυγε να δώσει μια, τουλάχιστον, εξήγηση για τις πολλαπλές μυστικές συναντήσεις του με έναν εκ των θεωρούμενων εμβληματικών εκπροσώπων της διαπλοκής. Ας το θεωρήσω, όμως, “πταίσμα”, αν είναι τέτοιο, όπως τόνισε για την περίπτωση του ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης.

Να μη εμπλέξω τώρα προς εξήγηση και τα θέματα της διάκρισης των εξουσιών τα οποία φαίνεται να μην κατανοεί πλήρως ο πρωθυπουργός. Ειδικότερα αφότου παραδέχθηκε από του βήματος της Βουλής ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης παρακίνησε την αρμόδια εισαγγελέα να μη βάλει στο αρχείο μια υπόθεση. Να παραλείψω ακόμη την γραμματολογική άγνοια του για τη λέξη “παρακινώ” που σημαίνει “παροτρύνω” ή “ωθώ” και εννοιολογικά ερμηνεύεται ως “προσπαθώ να κάνω κάποιον να πράξει κάτι με τα κατάλληλα λόγια ή ενέργειες”. Ας το θεωρήσω ως απλό λεκτικό ολίσθημα, το οποίο συγχωρεί και ο Καμμένος . Όχι ως παραδοχή παρέμβασης στο αυτοδιοίκητο των δικαστηρίων, η οποία βλάπτει το πολίτευμα,

Να εξαιρέσω ακόμη ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός επικεντρώθηκε σε δεκατρείς νομοθετικές διατάξεις προηγούμενων κυβερνήσεων τις οποίες κρίνει ως παράνομες παρεμβάσεις στην Δικαιοσύνη. Να παραδεχτώ ότι ενδεχομένως μερικές από αυτές είναι «σκανδαλώδεις» ή και «προκλητικές». Πρόκειται, ωστόσο, για νομοθετικές διατάξεις ψηφισμένες, σε κάθε περίπτωση, από δημοκρατικά εκλεγμένη Βουλή. Και προφανώς είναι ενημερωμένος επ΄αυτού. Αναρωτιέμαι, όμως, μήπως άλλος κυβερνά αυτό τόπο επί 14 μήνες.

Διότι, όπως σωστά του επισήμανε η Φώφη Γεννηματά, γιατί αφού “τον χαλάνε” αυτές οι διατάξεις δεν τις κατάργησε από την πρώτη μέρα όλες; Πράγμα που θα μπορούσε, έχοντας αυτός και ο κυβερνητικός συνεταίρος του την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, να κάνει "με έναν νόμο και ένα άρθρο". Ας προσπεράσω, όμως την κακοήθη υποψία ότι ο ίδιος επιλέγει αφασικά να τις διατηρεί ανέπαφες. Υπάρχουν και σοβαρότερα θέματα. Όπως πχ ότι έργο της Δικαιοσύνης είναι η τήρηση της νομιμότητας. Όχι η υπηρέτηση του αμοραλισμού και της καθεστωτικής αντίληψης της εκάστοτε εξουσίας.

Αδιαφορώ, ως εκ τούτου, για τις εξω-αξιοκρατικές προσωπικές αναφορές για τους δικαστές («γιατί ασχολείται αυτός μαζί μου;, αυτός είναι, και αυτός δεν είναι φίλος μου ») του πρώην αρχηγού της ΕΥΠ επί Καραμανλή και άτεγκτου νυν αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης αρμόδιου για θέματα διαφθοράς. Ας τις λέει αυτές στις παρέες του και όχι στη Βουλή Παρακάμπτω επίσης αν, ως υποτιθέμενο θύμα συνωμοσιών και ανήθικων σκευωριών, «ξεκατινιάζεται» υπονοώντας επικίνδυνα οικογενειακή ευθύνη επειδή ο σύζυγος μιας εισαγγελέως πολιτεύεται με αντίπαλο κόμμα. Ας έχει χόμπι το κουτσομπολιό και όχι την ενασχόληση με το έργο δικαστών και εισαγγελέων λόγω πολιτικών διαφορών

Στέκομαι, ωστόσο, στην υπερήφανη δήλωση του ότι “ σήμερα η Δικαιοσύνη αναπνέει ελεύθερα και οι λειτουργοί της νιώθουν ασφαλείς και απελευθερωμένοι”.Γι αυτό και απορώ που δεν βρήκε την ανάσα να πει κουβέντα για την καθυστέρηση της δίκης των υπόδικων χρυσαυγιτών και την αποφυλάκιση τους επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ; Κι ακόμη απουσίασε στο λόγο του κάθε αναφορά στο ζήτημα της αποφυλάκισης του Γιώργου Ρουπακιά καθ' ομολογίαν δολοφόνου του Παύλου Φύσσα. Λες και η κωλυσιεργία στη μεγαλύτερη δίκη από την άποψη των πολιτικών προεκτάσεων δεν αποτελεί μείζον πρόβλημα της δικαιοσύνης. Αρκέστηκε μόνον ο πρωθυπουργός, χωρίς να προτείνει θεραπεία, να αναφέρει ότι ο χρόνος αναμονή για τις δίκες στην Ελλάδα, ο είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος στον κόσμο.

Πάλι καλά που οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν χειροκρότησαν τέτοιο εθνικό ρεκόρ. Βρέθηκε, όμως ο χρυσαυγίτης Μιχαλολιάκος να εξάρει, λίγο πολύ ξεδιάντροπα, τις επιδόσεις και την απόδοση της ανεξάρτητης δικαιοσύνης επί των ημερών Τσίπρα στη πρωθυπουργία. Προφανώς και έχει τους δικούς του τυχοδιωκτικούς λόγους για αυτούς τους κολακευτικούς επαίνους. Το πρόβλημα εντοπίζεται πλέον στην ίδια τη πρωτοδεύτερη φορά αριστερά κυβέρνηση. Αν δεν προσβάλλεται από κόρακος εκστομισμένες εγκωμιαστικές επιδοκιμασίες, και ακόμη χειρότερα αν τις χάψει, τότε σίγουρα κάπου έχει κάνει λάθος. Γατί όσο κι αν θέλει να διατρανώνει ότι ουδέποτε αμφισβήτησε δικαστικές αποφάσεις, θα φτάσει η ώρα που η ίδια η ζωή θα αμφισβητήσει τα κελεύσματα του ήδη σπαταλημένου ηθικού της πλεονεκτήματος.

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. Τα είπες όλα, Μήτσο μου!!! Ούτε σχόλια δεν μας αφήνεις περιθώρια να κάνουμε – κι αυτό με μια έξυπνη, βιτριολική γραφή ( «δεν ασχολούμαι μ” αυτό που… και που…και πού…»), που «φορτώνει» με ελιγμούς και στην κορύφωση χτυπάει στον στόχο. Στόχο, μάλιστα, (δηλ. την στάση της ΧΑ) που δεν είδα πουθενα στον τύπο -έντυπο ή ηλεκτρονικό – να επισημαίνεται. Κείμενο όλο ψίχα, γραφή απόλαυση!

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.