ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πώς «διαβάζει» το Μαξίμου τις δηλώσεις Λαγκάρντ-Μέρκελ και τις εξελίξεις στην διαπραγμάτευση

Κυβέρνηση: Το 2015 πλησιάζει επικίνδυνα…

Με κομμένη την ανάσα τελούν στο Μέγαρο Μαξίμου και στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, καθώς ο Απρίλιος είναι ο καθοριστικός μήνας που θα κρίνει το κατά πόσον η χώρα θα γυρίσει σελίδα ή θα επιστρέψει σε μία επανάληψη του… εφιαλτικού 2015.
Alexis Tsipras

Την ίδια στιγμή, το Μέγαρο Μαξίμου επιχειρεί να εκπέμψει μήνυμα «ψυχραιμίας» σε σχέση με την διαπραγμάτευση, με κυβερνητικές πηγές να διαβεβαιώνουν ότι η αξιολόγηση μπορεί να κλείσει ως το τέλος του μήνα, παρά την δημόσια σύγκρουση της κυβέρνησης με το ΔΝΤ, που παραμένει παρόν στο πρόγραμμα.

Βεβαίως, στο Μαξίμου έχουν σοβαρούς λόγους να τελούν με κομμένη την ανάσα, όπως προαναφέρθηκε: το μελάνι της σύγκρουσης της κυβέρνησης με το ΔΝΤ παραμένει νωπό, ενώ, όπως κατέστησαν χθες σαφές η Γερμανίδα καγκελάριος,  Άνγκελα Μέρκελ και η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, το Ταμείο θα παραμείνει μέρος του προγράμματος. Παράλληλα, οι δύο κυρίες παραδέχθηκαν ότι «δεν έχουμε φτάσει ακόμη εκεί που θέλουμε», σε σχέση με τις διαπραγματεύσεις με την ελληνική πλευρά για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης. Μ’ άλλα λόγια, η Άνγκελα Μέρκελ εμφανίστηκε σε κοινή γραμμή με την Κριστίν Λαγκάρντ σε σχέση με τα μέτρα που ζητούνται από την Ελλάδα για να κλείσει η διαπραγμάτευση.

Διαπραγμάτευση μετ’ εμποδίων

Πάντως, όπως παραδέχονται και στελέχη με γνώση της διαπραγμάτευσης, όσο η παρούσα εβδομάδα φτάνει προς το τέλος της, τόσο μειώνονται οι πιθανότητες να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, καθώς και τα δύο χρονικά ορόσημα είναι, πλέον, πολύ κοντά: η εαρινή Σύνοδος του ΔΝΤ είναι την ερχόμενη εβδομάδα, στις 14 Απριλίου, ενώ τα στελέχη που μετέχουν στις συζητήσεις θα απουσιάσουν περίπου 4 ημέρες από τις συζητήσεις. Άρα, οι διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν εκ νέου μία «ανάσα» πριν το Eurogroup της 22ας Απριλίου και όλα δείχνουν ότι σε αυτή τη συνεδρίαση, οι υπουργοί
Οικονομικών των κρατών-μελών της Ευρωζώνης δε θα ανακοινώσουν επισήμως την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Μ’ άλλα λόγια, ως τώρα και παρά τις προτάσεις της κυβέρνησης για νέα «φοροκαταιγίδα» προκειμένου να κλείσει η διαπραγμάτευση, οι συζητήσεις στο Χίλτον διεξάγονται χαλαρά –«σαν να αποδέχονται όλοι ότι ακόμη δεν είναι ώριμες οι συνθήκες για να φτάσουμε σε συμφωνία», όπως τονίζει και εις εκ των συμμετεχόντων στην συζήτηση.

Η ώρα της αλήθειας

Επί της ουσίας, οι τεχνοκράτες-επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων, αλλά και οι συμμετέχοντες υπουργοί αναμένουν να ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με το τι ζητείται από την Ελλάδα: αν το Βερολίνο δρομολογήσει τα πράγματα προς μία «ενδιάμεση» λύση, ούτως ώστε να «παραμεριστούν» κάπως οι αξιώσεις του ΔΝΤ, τότε η αξιολόγηση θα κλείσει με την «κόκκινη γραμμή» της κυβέρνησης να τηρείται: τα μέτρα δε θα ξεπεράσουν τα 5,4 δισεκατομμύρια ευρώ, ήτοι το 3% του ΑΕΠ.
Αν, όμως, το Βερολίνο και η Κομισιόν νίψουν τας χείρας τους και αφήσουν το ΔΝΤ να ζητεί ό,τι ζητεί, μπλοκάροντας την διαπραγμάτευση, τότε οι μέρες και οι εβδομάδες θα περνούν, τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους θα εξαντλούνται και το 2015 θα φαντάζει επικίνδυνα κοντά –ενεργοποιώντας άλλου τύπου οικονομικά, αλλά και πολιτικά σενάρια.

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
 1. ΤΟΝ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΠΟΥΝ ΛΟΓΩ ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟΤΗΤΑΣ
  ΚΑΙ… ΑΝΤΙΠΡΟΣΦΟΡΑΣ?

  Το ‘’κουρολάγνειον ’’ σωσίβιο της διαπλοκής στον Αλέξη, από τον ‘’διυλίζοντα’’ τον κώνωπα … σύγχρονο REAL ‘’αυριανιστόγαμπρο’’ παρουσιάζει όλο και πιο ξεκάθαρα, πόσο εύκολα ο αυριανισμός αναγεννιέται μέσα από την ..κοπριά των χοίρων του.

  Ο Αλέξης έχει ΗΔΗ ‘’delete’’ από την διεθνή αλλά και την ντόπια διαπλοκή.

  Λίγες υπογραφές της ‘’νεκρώσιμης ακολουθίας’’ και της καθολικής παράδοσης και υποταγής απομένουν και ο επιτάφιος θρήνος των συνταξιούχων, των νέων, των αδύναμων ακούγεται κάθε μέρα πιο κοντά και πιο σπαρακτικός , ενημερώνοντας τους ζωντανούς νεκρούς που απομένουν πως το τέλος έφτασε.

  Ο πολιτικός βίος του Αλέξη πλησιάζει στο τέλος του.
  Ήδη οι ευρωπαίοι τον ‘’βλέπουν’’ με άλλο μάτι και άλλοι τον αποκαλούν ‘’ΗΛΙΘΙΟ’’ κατά πρόσωπο και άλλοι τον βλέπουν και κρυφογελάνε όταν δεν μιλάει και ‘’σκάνε’’ στα γέλια, όταν ο Αλέξης μιλάει ‘’σοβαρά’’ και φυσικά ακαταλαβίστικα για όσους τον ακούνε εξ ανάγκης, γνωρίζοντας ότι η τελευταία του λέξη είναι: ‘’Μανδάμ Μέρκελ money ‘’.

  Πόσο καιρό ακόμα άραγε θα αυτοξευτιλίζεται στα μάτια ΟΛΟΥ του κόσμου προσποιούμενος τον ‘’πρωθυπουργό’’ και πόσο καιρό θα κάνει πως δεν καταλαβαίνει και ότι δεν ψιχαλίζει ούτε στην Ελλάδα, ούτε και στο εξωτερικό, απλά τον φτύνουν ‘’αξιοπρόσεκτα’’ ?

  Πόσο φιλότιμο και πόση αντοχή μπορεί να έχει όταν ΟΛΟΙ και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό έχουν αντιληφθεί το πόσο μυθοπλάστης, φαντασιόπληκτος, ψεύτης και ανίκανος ‘’χαρταετός’’ απεδείχθη?

  *Εξαπάτησε το λαό ο Αλέξης, και ‘’ΕΚΛΕΨΕ’’ την ψήφο και την πολυθρόνα.

  *Διέλυσε την Ελλάδα ο Αλέξης, για να κάνει πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Πάκη, της Βουλής τη Ζωή και υπουργό άμυνας τον καΜένο εντελώς, και ετοιμάστηκε να ψηφίσει το νόμο για ’’χάρη’’ στους τρομοκράτες ώστε να βγούν και τα παράνομα τέκνα των συνεργατών μας?

  *ισοπέδωσε κάθε προοδευτική ιδεολογική διαφορά και ‘’ταύτισε’’ τους αγώνες της εθνικής αντίστασης να μοιάζουν με αναρχικές καταλήψεις και καταστροφές των γνωστών-αγνώστων κουκουλοφόρων.
  ‘Ένα είναι σίγουρο. Αντίστροφη μέτρηση άρχισε και η κλεψύδρα της διαπλοκής, της συκοφαντίας, τους ψεύδους, της παρανομίας και της προδοσίας αδειάζει. Σίγουρα οι μέχρι τώρα ‘’προστάτες’’ έχουν απογοητευθεί μπροστά στην ΚΑΘΟΛΙΚΗ αντίδραση του απειλούμενου ξεπουλήματος και την ανικανότητα των χειρισμών στην Ευρώπη αλλά κυρίως, τον συνεχή λεκτικό ‘’μεταβολισμό’’ και την κακοποίηση της αλήθειας και της ηθικής. Το κράτος μετεβλήθη σε χώρο ‘’βολέματος’’ των φίλων και των συγγενών με τρόπο αδίστακτο και ηθικά και πολιτικά διαβλητό και ανέντιμο.

  Το πολιτικό τέλος της κλίκας Τσίπρα και η πλησιάζει και η εγκατάλειψη και αποκαθήλωση αποτελούν την μοναδική επόμενη πράξη του δράματος που ζούμε.

  Το ‘’αίμα’’ Παπακωνσταντίνου για…120.000 ευρώ ζητά αποκατάσταση, ‘’κάθαρση’’ και εκδίκηση για όλους τους συνεργούς και ηθικούς αυτουργούς, που σήμερα προβαίνουν σε πλήρη αφανισμό της περιουσίας του δημοσίου, αλλά και των αδύναμων και φτωχών Ελλήνων.
  [[Ο Τσίπρας κάποτε αποτιμούσε στο 1 δισ. τον Αστέρα Βουλιαγμένης, τώρα τον πούλησε 400 εκατ. ευρώ

  Πριν μεταλλαχθεί σε θλιμμένο εφαρμοστή του Μνημονίου, ο Αλέξης Τσίπρας υπήρξε ένας σπουδαίος επαναστάτης, τέτοιος που έμοιαζε έτοιμος να συντρίψει τον καπιταλισμό ανά τον πλανήτη.

  Στις 19 Απριλίου του 2013, μιλώντας στη Βουλή
  Με βάση τα ως τώρα γνωρίζουμε, μονάχα η χρηματιστηριακή αξία, όχι των παιγνιομηχανημάτων, του 33% των μετοχών του ΟΠΑΠ είναι στα 800 περίπου εκατομμύρια ευρώ, η ΔΕΠΑ και η ΔΕΣΦΑ προσφάτως, στην πρώτη ενδεικτική προσφορά, υπήρξε προσφορά που άγγιξε τα 1,9, ο Αστέρας αποτιμάται 1 δις. Μόνο αυτά δηλαδή κοντά στα 4 δις. Μόνο τα 4 από τα 15 που έχετε εδώ κοντά στα 4 δις. Ενώ εσείς τα έχετε αποτιμήσει και τα 15 στα 2,557 δις.

  *Τρέμουν στην ιδέα του ειδικού δικαστηρίου που τόσο ΑΝΑΝΔΡΑ και πρόστυχα ‘’έστησαν’’ μαζί με του προδότες Σαμαρά και Βενιζέλος, εις βάρος του ΕΝΤΙΜΟΥ Γ. Παπακωνσταντίνου. Τρέμουν που θα τους εξωπετάξει ο λαός με το ανεξίτηλο στίγμα του πουλημένου πρακτοράκου του κάθε ..Σόρος .

  *Τρίζουν τα κόκκαλα των αριστερών πατριωτών που έπεσαν στη μάχη προασπίζοντας ιερά και όσια.

  Νιώθουν την προδοσία σαν..πίσσα!
  Έχει ο καιρός γυρίσματα…
  ΥΓ.
  Θα δώσει ο Αλέξης, τα ονόματα των μεγαλοφοροφυγάδων με τη δεκάχρονη περίοδο ‘’χάριτος’’ για να μάθει και ο ΛΑΟΣ πόσο ‘’του στοίχισε’’ ο Αλέξης, αλλά και να μάθουμε όλοι, το μέγεθος της ανέντιμης διαπλοκής με ονοματεπώνυμο?

  Τι άλλο περιμένει ο λαός αφού ως έσχατο μέσο σωτηρίας αποδεικνύεται κάθε μέρα η αυτοπροστασία?

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.