ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Bloomberg

Κλιμακώνεται η ένταση μεταξύ Γερμανίας-ΕΚΤ

Στην αύξηση της έντασης μεταξύ της Γερμανίας και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για την πολιτική των αρνητικών επιτοκίων και της ποσοτικής χαλάρωσης που ακολουθεί αυτή, αναφέρεται δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg.
soible ntragi

«Η δυσφορία των Γερμανών έναντι της ΕΚΤ αυξάνεται - και τα αισθήματα φαίνεται να είναι αμοιβαία», σημειώνει το δημοσίευμα. Η εξέλιξη αυτή αντανακλά, σύμφωνα με το Bloomberg, τις πιέσεις που υπάρχουν στην Ευρωζώνη, η οποία δεν έχει ολοκληρώσει την ανασυγκρότησή της μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση και τη διπλή ύφεση.

Λίγες ημέρες πριν από τη συνεδρίαση της G20 (της ομάδας των 20 μεγαλύτερων αναπτυγμένων και αναπτυσσόμενων οικονομιών) και της συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στην Ουάσιγκτον, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε ότι ο Πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι είναι συνυπεύθυνος για την άνοδο των λαϊκιστικών κομμάτων. Με τους εκπροσώπους της κυρίαρχης γερμανικής τάσης να καταγγέλλουν την ΕΚΤ, οι αξιωματούχοι της τελευταίας αγανακτούν για το ότι δέχονται επιθέσεις από πολιτικούς που απέτυχαν να αναβαθμίσουν τα οικονομικά θεμέλια της Ευρωζώνης.

Ενώ ο εκπρόσωπος του Σόιμπλε δήλωσε χθες ότι η ανάδειξη των κινδύνων από την πολιτική της ΕΚΤ είναι «δικαιολογημένη», άλλοι προειδοποιούν ότι αυτή αποτελεί σύμπτωμα μίας επικίνδυνης έλλειψης συναίνεσης στην Ευρωζώνη. Από τη διαφωνία για το προσφυγικό έως την αβελτηρία στη διαχείριση της οικονομικής πολιτικής, οι Γερμανοί ψηφοφόροι και η ΕΚΤ είναι απογοητευμένοι γι' αυτό που θεωρούν ως τις μη τηρηθείσες υποσχέσεις της άλλης πλευράς, σημειώνει το Bloomberg. «Η Γερμανία δεν διαφέρει από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς συνεχίζει (να αναζητά) εξιλαστήρια θύματα», δήλωσε ο Μάρτσελ Φράτσερ, Πρόεδρος του Γερμανικού Ιδρύματος Οικονομικής Έρευνας και πρώην αξιωματούχος της ΕΚΤ. Η συζήτηση «είναι πολύ επιβλαβής για την αξιοπιστία της ΕΚΤ, καθώς το δημόσιο αίσθημα είναι ότι κάνει κάτι τρομακτικά καταστροφικό», πρόσθεσε ο Φράτσερ.

Η γερμανική οργή για τα χαμηλά - και αρνητικά - επιτόκια, που θεωρείται ότι απαλλοτριώνουν τους αποταμιευτές, έχει τροφοδοτηθεί από τις επανειλημμένες αυξήσεις των προγραμμάτων στήριξης της κεντρικής τράπεζας.

Επιπλέον, η αντίληψη ότι η ΕΚΤ μπορεί να καταργήσει το χαρτονόμισμα των 500 ευρώ έχει αυξήσει τις υποψίες στη Γερμανία, όπου οι συναλλαγές γίνονται κυρίως με μετρητά, ότι η κεντρική τράπεζα θέλει να καταργήσει τα χαρτονομίσματα για να μειώσει περαιτέρω τα επιτόκια. Η δημόσια διατύπωση εκτιμήσεων για ένα άλλο μέτρο, γνωστό ως «χρήμα από το ελικόπτερο» - που συνιστά άμεση χρηματοδότηση της οικονομίας από την κεντρική τράπεζα - έχει εκτοξεύσει τη δυσφορία στα όρια της υστερίας σε τμήματα του γερμανικού πληθυσμού.

Ο Ντράγκι χαρακτήρισε «πολύ ενδιαφέρουσα ιδέα» το μέτρο αυτό τον περασμένο μήνα, αν και ο ίδιος και οι συνεργάτες του αναφέρουν ότι δεν το έχουν συζητήσει. «Όσο περισσότερο συνεχισθεί η φάση των χαμηλών επιτοκίων, τόσο σοβαρότερες θα είναι οι συνέπειες για τους αποταμιευτές, τα συνταξιοδοτικά ταμεία και τις συνταξιοδοτικές υποχρεώσεις των εταιρειών», δήλωσε η 'Αντγιε Τίλμαν, εκπρόσωπος για τη χρηματοπιστωτική πολιτική του χριστιανοδημοκρατικού κόμματος της 'Αγκελα Μέρκελ, προσθέτοντας: «Η ΕΚΤ πρέπει να εξηγεί συνεχώς δημόσια τις πολιτικές της. Και το πιο σημαντικό είναι ότι πρέπει να επεξεργασθεί ένα σενάριο εξόδου».

Την Παρασκευή, ο Σόιμπλε δήλωσε από το Κρόνμπεργκ της Γερμανίας ότι το 50% της επιτυχίας του κόμματος «Εναλλακτική για τη Γερμανία», που είναι κατά των μεταναστών, μπορεί να αποδοθεί στη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ. «Υπάρχει σε αυτή τη χώρα, αλλά και στην Ευρώπη και διεθνώς, μία συζήτηση για τη νομισματική πολιτική και τις συνέπειές της», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Σόιμπλε, Μάρτιν Γιέγκερ, προσθέτοντας: «Είναι μία δικαιολογημένη συζήτηση που πρέπει να γίνει. Αλλά αυτό, δεν πρέπει βέβαια να συγχέεται με μία προσπάθεια άσκησης οποιουδήποτε άμεσου ελέγχου».

Η άποψη της ΕΚΤ είναι ότι η χαλαρή νομισματική πολιτική είναι αναγκαία για να επιτύχει τον στόχο της για τον πληθωρισμό και να αναθερμάνει την οικονομία της Ευρωζώνης. Επιπλέον, σημειώνεται ότι η κεντρική τράπεζα θα μπορούσε να κάνει λιγότερα, αν οι πολιτικοί έκαναν περισσότερα. Παρακαλώ, δώστε μας ένα πολιτικό σύστημα, ένα δημοσιονομικό σύστημα, ένα θεσμικό σύστημα», που αποφεύγει «όλα αυτά τα θέματα να έρχονται στην ΕΚΤ», δήλωσε το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της, Μπενουά Κερέ, σε συνέντευξη στη Φρανκφούρτη στις 7 Απριλίου, προσθέτοντας: «Όλες οι συζητήσεις που γίνονται για τη νομισματική πολιτική ή τα μηδενικά επιτόκια, είναι πολύ λιγότερο σημαντικές», δήλωσε ο Κερέ.

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
 1. NMan. 19:22 12/04/2016

  Η παροιμία του Γερμανού υπουργού Οικονομικών

  Επίθεση του Σόιμπλε στον Τσίπρα: Με τα όσα λέει για το ΔΝΤ δεν βοηθάει την Ελλάδα
  Ευθεία επίθεση στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
  Τέτοιες δηλώσεις «δεν είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αναφερόμενος σε όσα είπε το βράδυ της Δευτέρας ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σχετικά με την συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα στήριξης.
  «Νομίζω ότι διαπραγματευτήκαμε επί μακρόν με τον κ. Τσίπρα, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Και πιστεύω ότι το υπέγραψε. Και έκανε και εκλογές μετά για να έχει και την εντολή του ελληνικού λαού ώστε να μπορέσει να τηρήσει αυτά που υπέγραψε. Δεν έλαβα καν υπ” όψη μου ότι μιλάει πάλι για το τι δεν θέλει να τηρήσει. Δεν είναι προς το ελληνικό συμφέρον», δήλωσε ο κ. Σόιμπλε μετά την συνεδρίαση του Ecofin στις Βρυξέλλες και πρόσθεσε: «Θα έπρεπε να επικεντρώσουν την προσοχή τους στο να κάνουν αυτό που έκαναν. Δεν ήμασταν ποτέ στενόμυαλοι. Είναι όπως πάντα εκτός χρόνου – εκτός κάθε χρονικών προθεσμιών στην συμφωνία. Αλλά το να το θέτεις υπό αμφισβήτηση επί της αρχής μπορεί να είναι αναγκαίο για εσωτερικούς πολιτικούς λόγους – διαθέτει ισχνή πλειοψηφία, όπως είδα, αυτό ίσως να μην είναι εύκολο. Αλλά δεν είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας». Ανέφερε μάλιστα και μια γερμανική παροιμία: «Η λαϊκή γλώσσα των Γερμανών έχει και μια συμβουλή προς την στάμνα: Δεν πρέπει να πηγαίνεις τόσες φορές στο πηγάδι μέχρι να σπάσει η στάμνα. Αυτό δεν είναι καλό για την στάμνα».
  Απαντώντας δε στο ερώτημα δημοσιογράφου, ο οποίος ανέφερε ότι το ελληνικό πρόγραμμα θα στοιχίσει λιγότερο από ό,τι είχε αρχικά υπολογιστεί, ο Γερμανός Χριστιανοδημοκράτης είπε αστειευόμενος: «Είναι σχεδόν τζάμπα. Μπορούμε τώρα να χρηματοδοτήσουμε τα χριστουγεννιάτικά μας δώρα από αυτό. Αν συνεχίσετε να το λέτε, θα το πιστέψω».

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.