ΚΟΣΜΟΣ

Πενταετής θητεία

Κόσοβο: Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέλαβε ο Θάτσι

Καθήκοντα Προέδρου της Δημοκρατίας του Κοσόβου ανέλαβε ο Χάσιμ Θάτσι, σε επίσημη τελετή που πραγματοποιήθηκε στο κέντρο της πρωτεύουσας Πρίστινας.
thatsi

Η απερχόμενη Πρόεδρος Ατιφέτε Γιαχιάγκα παρέδωσε στον διάδοχο της Χάσιμ Θάτσι το Σύνταγμα του Κοσόβου, όπως προβλέπεται από την διαδικασία, ενώπιον 1.200 επίσημων προσκεκλημένων.

Η παρουσία πολιτών απαγορεύτηκε αφού υπήρξαν ανακοινώσεις από την πλευρά της αντιπολίτευσης ότι υποστηρικτές της θα εμποδίσουν την τελετή παράδοσης-παραλαβής. Παρά τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας ακτιβιστές του κινήματος "Αυτοδιάθεση" κατάφεραν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό πριν την έναρξη της τελετής και εισέβαλαν στο κέντρο της πόλης, όπου χρησιμοποίησαν δακρυγόνα. Μετά την παρέμβαση της αστυνομίας οι διαδηλωτές απομακρύνθηκαν και η τελετή διεξήχθη κανονικά.

Ο Χάσιμ Θάτσι στην ομιλία του υποσχέθηκε ότι στόχος της πολιτικής του θα είναι η ένταξη του Κοσόβου στον ΟΗΕ, στους ευρωατλαντικούς θεσμούς και η ομαλοποίηση των σχέσεων με την Σερβία.

«Μετά τον αγώνα για ελευθερία και ανεξαρτησία αρχίζει τώρα η μάχη για την ένταξη στον ΟΗΕ, το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο νέος Πρόεδρος του Κοσόβου.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις σχέσεις με τη Σερβία, τονίζοντας ότι ο διάλογος που διεξάγεται υπό την αιγίδα της ΕΕ θα πρέπει να συνεχιστεί και να ολοκληρωθεί με τη σύναψη σχέσεων φιλίας και εμπιστοσύνης. «Επιθυμούμε να συνάψουμε σχέσεις καλής γειτονίας με τη Σερβία και στον διάλογο που διεξάγουμε θα πρέπει να περάσουμε από την φάση της εξομάλυνσης των σχέσεων στο στάδιο της συμφιλίωσης των δύο χωρών και των δύο λαών», τόνισε ο Χάσιμ Θάτσι. Αναφέρθηκε επίσης και στους Σέρβους του Κοσόβου, τονίζοντας ότι είναι ισότιμοι πολίτες με τους Αλβανούς, και υποσχέθηκε ότι θα προωθήσει τη δημιουργία μόνιμου μηχανισμού διαλόγου μεταξύ των εθνικών κοινοτήτων που συνθέτουν το Κόσοβο.

«Στο Κόσοβο οικοδομείται η Δημοκρατία των πολιτών και δεν θα γίνονται διακρίσεις με βάση εθνικά ή θρησκευτικά κριτήρια», επισήμανε ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο Χάσιμ Θάτσι.

Ο Χάσιμ Θάτσι εξελέγη Πρόεδρος της Δημοκρατίας από το Κοινοβούλιο στις 26 Φεβρουαρίου, στην τρίτη ψηφοφορία, μετά από μία επεισοδιακή συνεδρίαση που διακόπηκε πολλές φορές από βουλευτές της αντιπολίτευσης, οι οποίοι χρησιμοποίησαν δακρυγόνα εντός της αίθουσας.

Η θητεία του προέδρου της Δημοκρατίας στο Κόσοβο διαρκεί πέντε χρόνια.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.