ΚΟΣΜΟΣ

Σε δεινή κατάσταση τα οικονομικά του

Κούρεμα στους μισθούς των τρομοκρατών του ISIS

Οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί και η απώλεια εδαφών περιορίζουν σημαντικά τα έσοδα του Ισλαμικού Κράτους.
isis

Όσο συνεχίζεται η προέλαση συριακών και ιρακινών δυνάμεων στις περιοχές του ΙΚ τόσο μειώνονται τα έσοδα της οργάνωσης από την εμπορία ανθρώπων, τα ναρκωτικά και τις απαγωγές. Όμως τα οικονομικά των τζιχαντιστών πλήττονται και από την απόφαση του Ιράκ να μην εμβάζει πια χρήματα σε δημοσίους υπαλλήλους τους που ζουν στις περιοχές που ελέγχει το Ισλαμικό Κράτος. Από τα 170 εκ. δολάρια που έδινε η Βαγδάτη για μισθούς, οι μαχητές του ΙΚ παρακρατούσαν περίπου το 10%.

Αντιδρώντας στον δραστικό περιορισμό των εσόδων το Ισλαμικό Κράτος αποφάσισε να μειώσει κατά 50% τα χρήματα που καταβάλλει στους μαχητές του, γράφουν οι New York Times. H δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται το ΙΚ δεν σημαίνει πάντως ότι το Ισλαμικό Κράτος ηττήθηκε, επεσήμανε πρόσφατα ο γερμανός ειδικός σε ζητήματα Εγγύς Ανατολή Γκίντερ Μάιερ, τονίζοντας ότι «πολλοί τζιχαντιστές έχουν μεταφερθεί στη Λιβύη και κατά συνέπεια δεν θα πρέπει να υπολογίζουμε ούτε σε μια ολοκληρωτική ήττα κατά της οργάνωσης στις μουσουλμανικές χώρες, αλλά ούτε και σε περιορισμό του κινδύνου τρομοκρατικών ενεργειών στην Ευρώπη».

Πρόσφατη έκθεση της αμερικανικής εταιρείας αναλύσεων International Handling Services (IHS) υποστηρίζει ότι τα οικονομικά του ΙΚ πηγαίνουν πλέον από το κακό στο χειρότερο. Ενώ πέρυσι τα μηνιαία έσοδα της τρομοκρατικής οργάνωσης ανέρχονταν σε 80 εκ. δολάρια, φέτος εισρέουν κάθε μήνα στα ταμεία της μόλις 56 εκ. δολάρια.

ΠΗΓΗ: DW

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.