ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Eπιφυλακτικό το ΔΝΤ για τα πρωτογενή πλεονάσματα

Κρ. Λαγκάρντ: Η Ελλάδα δεν χρειάζεται άλλη καθυστέρηση

Διατηρεί τις επιφυλάξεις του το ΔΝΤ για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων που περιλαμβάνονται στο ελληνικό πρόγραμμα.
lag

Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, μιλώντας πριν από λίγο στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου στην Ουάσινγκτον, εξέφρασε τον «σκεπτικισμό« της για το κατά πόσο είναι εφικτός ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ έως το 2018. Επιπροσθέτως χαρακτήρισε μη διατηρήσιμο τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Η ίδια απαντώντας σε σχετική ερώτηση υπογράμμισε την ανάγκη να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση το ταχύτερο δυνατό, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «το τελευταίο πράγμα που έχει ανάγκη αυτή τη στιγμή η Ελλάδα είναι μία ακόμη καθυστέρηση» και προσθέτοντας ότι σε αυτό συμφωνεί με την ελληνική κυβέρνηση.

Παράλληλα επισήμανε ότι η ίδια ανέφερε πως η Ελλάδα χρειάζεται «σταθερότητα, βιωσιμότητα και εθνική κυριαρχία» και πως γι’ αυτό θα πρέπει να γίνουν ρεαλιστικές υποθέσεις για τα μακροοικονομικά μεγέθη, το είδος των μέτρων.

Ταυτοχρόνως για το χρέος απαιτείται μία λύση η οποία θα αφορά τόσο στις λήξεις των ομολόγων, αλλά και στο ύψος των επιτοκίων. Επανέλαβε δε τη γνωστή θέση του ΔΝΤ περί της ανάγκης ύπαρξης δύο πυλώνων, στους οποίους θα στηριχθεί το ελληνικό πρόγραμμα, ήτοι τις μεταρρυθμίσεις και την ελάφρυνση του χρέους. Προσέθεσε, όμως, ότι απαιτούνται και «ρεαλιστικές προσεγγίσεις».

Διαβεβαίωσε ότι το ΔΝΤ κάνει ότι είναι δυνατόν προς την κατεύθυνση αυτή, καταβάλλοντας μάλιστα κοπιώδη προσπάθεια.

5 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
 1. Σαν ειλικρινείς Έλληνες πολίτες — αν είμαστε — δεν θα πρέπει να παραδεχθούμε οτι ο πρωθυπουργός μας έγινε εντελώς σούργελο και με το τελευταίο φοροεισπρακτικό μέτρο, αυτό της αύξησης του ΦΠΑ στο 24% ;
  Οι προτάσεις των «θεσμών» για την ζητούμενη εξίσωση στην εξεύρεση των εισπράξεων για την αξιολόγηση ήταν να φορολογηθεί ο » Τζόγος » ….
  Οι φωστήρες της κυβέρνησης όμως υπερασπιζόμενοι τα λαμόγια του οποιουδήποτε τζόγου –ο οποίος στο ποδόσφαιρο π.χ. έχει πολλές βάσεις και άτομα στην ωμή διαφθορά και παρανομία — προτίμησαν να τους αφήσουν ανενόχλητους και να πιάσουν το καλάθι της νοικοκυράς πάλι .
  Αριστεροί της Αίγινας και ακροδεξιοί του Καμμένου , όλο επιτυχίες εχετε !

 2. Άλλοι έβαλαν τη χώρα στο γύψο και κάποιοι άλλοι προτίμησαν να τη βάλουν σε κλιμακτήριο….αμφότεροι για να τη σώσουν…..

 3. Mνήμων 18:27 14/04/2016

  ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ‘’ΤΟ ΠΕΡΙΓΕΛΟ’’…..ΚΑΤΑΝΤΗΣΕΣ ΝΑ ΓΙΝΕΙΣ

  Και ‘’τολμούσαν’’ οι μα@@@κες να τον συγκρίνουν με τον ΑΝΔΡΕΑ!!!!!!
  Απόσπασμα από την επιστολή της κας Κ.Λαγκάρντ
  *Σήμερα 4-3-2016 έρχεται η πρόεδρος του ΔΝΤ να απαντήσει στον έως τώρα ‘’Ηλίθιο’’ και ‘’περίγελο’’ σχετικά με την υποκλοπή των συζητήσεων των μελών του ΔΝΤ στην Ελλάδα και να τονίσει τα εξής: Κατόπιν σκέψεως, ωστόσο, αποφάσισα να επιτρέψω στην αντιπροσωπεία μας να επιστρέψει στην Αθήνα και να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις. Η αντιπροσωπεία (σσ: του ΔΝΤ) αποτελείται από έμπειρο προσωπικό που έχουν την πλήρη μου εμπιστοσύνη και προσωπική υποστήριξη.
  (…)[[Για να μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους, όπως εσείς μας προσκαλέσατε, είναι καίριο ότι οι Αρχές σας θα εξασφαλίσουν ένα περιβάλλον που σέβεται την ιδιωτικότητα των εσωτερικών συζητήσεων και θα λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να εγγυηθεί την προσωπική τους ασφάλεια.]]
  Τέλος, το ΔΝΤ διεξάγει τις διαπραγματεύσεις του καλή τη πίστη, και όχι μέσω απειλών, και δεν επικοινωνούμε μέσω διαρροών. Για να ενισχύσω περαιτέρω την διαφάνεια του διαλόγου μας, αποφάσισα επομένως να δημοσιεύσω το κείμενο αυτής της επιστολής στην ιστοσελίδα μας, στοwww.imf.org.
  Αναμένω επίσης να έχω μία προσωπική συνομιλία μαζί σας για τον τρόπο που θα προωθήσουμε τις συζητήσεις μας.
  Ειλικρινώς, Κριστίν Λαγκάρντ

 4. NMan. 18:24 14/04/2016

  Το απύθμενο θράσος ενός ακατάλληλου ‘’ΗΛΙΘΙΟΥ’’ …αριστερού
  ===============================================
  Έτσι ‘’έκλεψαν’’ την ψήφο του λαού, υβρίζοντας, συκοφαντώντας και παραπληροφορώντας τον λαό.
  Σήμερα, κι αφού φτάσαμε στον πάτο, μας λένε ότι ‘’φταίει’’… ο ίσκιος τους που νομίζουν ότι είναι το μπόϊ τους, τώρα που έρχεται η ώρα που ο ήλιος χάνεται.
  Προκαλούσε ο Αλέξης , σύμφωνα με τις ‘’υποδείξεις’’ τόσο των εντός Πασόκ, όσο και εκείνων που ΗΔΗ είχαν σηκώσει άγκυρα, μόλις κατάλαβαν ότι οι νόμοι που ψήφιζε ο Παπανδρέου του ξεβράκωναν και κινδύνευαν να ακολουθήσουν τον..Άκη.
  Βλέπεις ! ο Παπανδρέου τηρούσε τις υποσχέσεις του και κτύπησε την διαπλοκή ακόμη και μέσα στο Πασοκ, αναγκάζοντας όλους να πράξουν το ίδιο.
  Δεν υπολόγισε προσωπικό ή πολιτικό κόστος, στην προσπάθεια για μια ευνομούμενη πολιτεία και ένα κράτος δικαίου.
  Έτσι όλοι αυτοί , η σάπια δομή της παραεξουσίας ‘’διπλάρωσε’’ τον Σύριζα και στήριξε τον Αλέξη, προδίδοντας τον Παπανδρέου και ελπίζοντας ότι ΔΕΝ(?) θα περάσουν από την εφορία…
  [[Τσίπρας: Καλώς ήρθατε κύριε Παπανδρέου, στη Βουλή των διεφθαρμένων ]]
  Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 15 Οκτωβρίου 2010.
  Ιδιαίτερα υψηλοί τόνοι επικράτησαν στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της Ώρας του Πρωθυπουργού και εν μέσω της συζήτησης επίκαιρης ερώτησης του προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα.
  Μια αποστροφή του λόγου του κ. Τσίπρα όξυνε στο έπακρο τα πνεύματα.
  «Είχαμε καιρό να σας δούμε, κύριε πρωθυπουργέ, σας καλώς ορίζω στη χώρα των διεφθαρμένων και στο Κοινοβούλιο της διαφθοράς -κατά δήλωσή σας-» παρατήρησε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, απευθυνόμενος στον Γιώργο Παπανδρέου.
  Μόνο και μόνο αυτή η φράση ανέβασε κατακόρυφα το πολιτικό θερμόμετρο.
  Ο Γιώργος Παπανδρέου απάντησε σε πολύ έντονο ύφος λέγοντας: «Εγώ είπα ότι εμείς οι Έλληνες είμαστε περήφανοι, αλλά πρέπει να φτιάξουμε θεσμούς που ελέγχουν τον παρασιτισμό και τη διαφθορά, γιατί υπάρχει διαφθορά. Έτσι χτυπάμε τη διαφθορά θεσμικά, δημοκρατικά, ανοικτά με τρόπους που ισχυροποιούν τους δημοκρατικούς μας θεσμούς».

 5. NMan. 18:13 14/04/2016

  «ΦΟΒΑΜΑΙ ΤΗΝ ΠΕΙΝΑ ΘΕΕ ΜΟΥ , ‘’ΕΓΡΑΦΑΝ ΟΙ ΑΘΕΟΙ ΚΟΥΚΟΥΛΟΦΟΡΟΙ»-
  ========================================================
  Οι λιποθυμίες των παιδιών από την πείνα είναι «φτηνή προπαγάνδα»…
  Τα παιδιά που λιποθυμούν, τα νοικοκυριά που λιμοκτονούν
  Σήμερα ένας μικρός μαθητής λιποθύμησε στην Πάτρα από την ασιτία. Όταν συνήλθε είπε πως για δύο μέρες έβαλε στο στομάχι του μόνο λίγο γάλα… Ένας μόνο, ανάμεσα σε τόσους πολλούς.
  Fovamai-tin-peina-Thee-mou-2b-in-Greece.jpg
  Ήδη από τον πρώτο καιρό του Μνημονίου, σε πολλά σχολεία της Αθήνας είχαν παρατηρηθεί κρούσματα λιποθυμιών στα σχολεία.
  Είμαστε ακόμα στο 2011. Τον Οκτώβριο του ’11 καταγγέλθηκαν κρούσματα λιποθυμίας μικρών μαθητών λόγω ασιτίας σε σχολεία του 6ου διαμερίσματος της Αθήνας. Η υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου, δήλωσε ότι όποιος μιλάει για πείνα είναι φρικτός λαϊκιστής που επιχειρεί να δημιουργήσει «με ακραίο τρόπο κλίμα ανασφάλειας στα σχολεία».
  Λίγες ημέρες μετά βγήκε ο δήμαρχος Μεσολογγίου και δημοσιοποίησε τις καταγγελίες δασκάλων ότι τουλάχιστον 10 παιδιά πάνε στο σχολείο έτοιμα να λιποθυμήσουν από την πείνα. Μετά ήρθε το Ηράκλειο, όπου ένας δεκατριάχρονος μαθητής λιποθύμησε στον χώρο του σχολείου γιατί είχε δύο μέρες να φάει. Η υπουργός Παιδείας τόσο στην περίπτωση του Μεσολογγίου όσο και του Ηρακλείου σιωπά.
  https://left.gr/news/

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.