ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Πολιτική και οικονομική σταθερότητα στη χώρα»

Λ.Κατσέλη: Οι πέντε προϋποθέσεις για τις τράπεζες, ώστε να στηρίξουν την ανάπτυξη

Τις πέντε προϋποθέσεις, βάσει των οποίων το ελληνικό τραπεζικό σύστημα θα μπορέσει, μετά την επιτυχή ανακεφαλαιοποίησή του, να στηρίξει την ανάπτυξη της χώρας και να συμβάλλει ουσιαστικά με τη χορήγηση νέων χρηματοδοτήσεων στο επιχειρείν και κυρίως στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ανέλυσε η πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ) Λούκα Κάτσελη, μιλώντας σήμερα, στο Ελληνογερμανικό Επιχειρηματικό Φόρουμ για την ελληνική καινοτομία και το ρόλο που διαδραματίζουν οι start-up επιχειρήσεις στην επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε αναπτυξιακή τροχιά, όπως αναφέρει ανακοίνωση του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου.
katseli

Αναλυτικότερα, η Λούκα Κατσέλη ανέφερε ως πρώτη προϋπόθεση την ανάγκη να υπάρξει πολιτική και οικονομική σταθερότητα στη χώρα, ώστε οι τράπεζες να ενισχύσουν την πραγματική οικονομία. «Το τραπεζικό σύστημα, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και διεθνώς, δεν είναι απομονωμένο από το ευρύτερο οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον. Η επιτυχής ολοκλήρωση της πρώτης αναθεώρησης του ελληνικού προγράμματος είναι η πρώτη βασική παράμετρος για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης και τη μείωση της αβεβαιότητας».

Ως δεύτερη προϋπόθεση προσδιόρισε την εξασφάλιση κλίματος ομαλότητας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, η οποία, όπως είπε, θα ενθαρρύνει την επιστροφή των καταθέσεων στο τραπεζικό σύστημα.

Η πρόεδρος της ΕΕΤ, συνεχίζει η ανακοίνωση, έθεσε επίσης θέμα αποτελεσματικής διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, και ειδικότερα των εταιρικών χαρτοφυλακίων των τραπεζών. Υπογράμμισε τις επενδυτικές ευκαιρίες που θα υπάρξουν εφ’ όσον δημιουργηθούν νέα καινοτόμα εργαλεία χρηματοδότησης, ώστε να περιορίσουν το κόστος του χρήματος, ιδίως για τις ΜΜΕ, αναφέρθηκε στις βελτιώσεις που επιχειρούνται στο πλαίσιο της εταιρικής διακυβέρνησης του τραπεζικού συστήματος, ενώ ως τελευταία προϋπόθεση επεσήμανε την ανάγκη που υπάρχει για ένα συνολικό rebranding του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Στο πλαίσιο του Ελληνογερμανικού φόρουμ, που διοργανώθηκε από τα Συνέδρια Economist, σε συνεργασία με το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, υπό την αιγίδα του υπουργείου Οικονομίας - Ανάπτυξης - Τουρισμού της Ελλάδας και του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Οικονομίας και Ενέργειας της Γερμανίας και με την υποστήριξη του Συνδέσμου Γερμανικών Βιομηχανιών (BDI), της Ένωσης Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων Γερμανίας (DIHK) και του Enterprise Greece Invest & Trade, οι ομιλητές αναφέρθηκαν στα όσα έχει μέχρι σήμερα επιτύχει η Ελλάδα, στον τομέα των μεταρρυθμίσεων και σε όσα πρέπει να γίνουν.

Ο Alvaro Pereira
Οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα αρχίζουν να αποδίδουν, ωστόσο, χρειάζεται να γίνουν περισσότερα για την ώθηση της ανάπτυξης, σημείωσε στην ίδια εκδήλωση, ο διευθυντής μελετών χωρών μελών του Οικονομικού Τμήματος του ΟΟΣΑ Alvaro Pereira, όπως αναφέρει δελτίο τύπου του Εconomist.
Μεταξύ άλλων, παρατήρησε ότι οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας έχουν υπάρξει ουσιαστικές, ωστόσο, συνολικά η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων έχει υπάρξει αδύναμη.
Σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε ο Alvaro Pereira, η Ελλάδα ήταν πιο αδύναμη στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων απ’ ό,τι η Ιρλανδία και η Πορτογαλία.
Ειδικότερα, σε επίπεδο prior actions εφαρμόστηκε περίπου το 60%. Περίπου το 10% εφαρμόστηκε μερικώς ή με καθυστέρηση και το 30% δεν εφαρμόστηκε καθόλου.
«Οι αγορές προϊόντων παραμένουν περιοριστικές», τόνισε ο διευθυντής μελετών χωρών μελών του Οικονομικού Τμήματος του ΟΟΣΑ.
Οι προτεραιότητες για την Ελλάδα, κινούνται σε τρεις κεντρικούς άξονες:
- δημοσιονομική βιωσιμότητα,
- διασφάλιση πιστώσεων,
- μεταρρυθμίσεις ανταγωνιστικότητας.
«Δώστε ευκαιρίες για επενδύσεις», διεμήνυσε, απευθυνόμενος σε Ελλάδα και Ευρώπη. Στο πλαίσιο αυτό, εντόπισε θετικές προοπτικές μέσα από δυνητικές επενδύσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, στους τομείς της ενέργειας και των μεταφορών.

Ο Δημήτρης Μάρδας
Η Ελλάδα χρειάζεται ένα «αναπτυξιακό σοκ» με επενδύσεις, άνω των 100 δισ. ευρώ έως το 2022, διεμήνυσε από το βήμα του φόρουμ στο Βερολίνο ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Μάρδας, ο οποίος αναφέρθηκε σε πρακτικές που κινούνται προς την κατεύθυνση της προσέλκυσης άμεσων ξένων επενδύσεων στη χώρα.
Ειδικότερα, αναφέρθηκε στις ακόλουθες παραμέτρους ως εξής:
- Αδειοδότηση σε 6-8 μήνες.
- Προσέλκυση διεθνών εταιρειών που δεν έχουν παρουσία στα Βαλκάνια ή την Τουρκία.
- Επενδυτικές ευκαιρίες στον τομέα του ιαματικού τουρισμού και του τουρισμού ευεξίας λόγω του υφιστάμενου δικτύου ιαματικών πηγών στην Ελλάδα.
- Χαμηλές τιμές για την αγορά εγκαταλελειμμένων εγκαταστάσεων στις βιομηχανικές ζώνες της χώρας.
Ο Δημήτρης Μάρδας αναφέρθηκε στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), το οποίο ιδρύθηκε το 2011, με μετοχικό κεφάλαιο 30 εκατ. και μοναδικό σκοπό την εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος αποκρατικοποιήσεων.
Επιχειρώντας να απαντήσει στο ερώτημα «γιατί να επενδύσει κανείς στην Ελλάδα», μεταξύ άλλων, παρουσίασε ως εξής τα ακόλουθα στοιχεία:
- Στρατηγική θέση της χώρας στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων.
- Ισχυροί επιχειρηματικοί και πολιτισμικοί δεσμοί με όλες τις χώρες της περιοχής.
- Φυσικό σημείο εισόδου στα Βαλκάνια και την κεντρική Ευρώπη για παγκόσμιο εμπόριο από την Ανατολή.
- Τα τελευταία 4 χρόνια η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη θέση του ΟΟΣΑ ως προς την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων και ακόμη περισσότερες μεταρρυθμίσεις απελευθέρωσης αγορών προϊόντων και υπηρεσιών βρίσκονται σε εξέλιξη.
- Εξαιρετικό ανθρώπινο κεφάλαιο με συγκεκριμένη τεχνογνωσία και διεθνή εμπειρία.
Ο ίδιος αναφέρθηκε στις δυνατότητες ανάδειξης της Ελλάδας ως κέντρου logisticts, επισημαίνοντας ότι η HP θα διανέμει πιο γρήγορα τα προϊόντα της μέσω θαλάσσης (Cosco) και σιδηροδρόμου (ΤΡΑΙΝΟΣΕ). «Η Huawei έχει αρχίσει να επιχειρεί στον σταθμό του Πειραιά προκειμένου να μεταφέρει προϊόντα στην Ευρώπη» και η ΖΤΕ υπέγραψε συμφωνία χρήσης του σταθμού κοντέινερ του Πειραιά για 35 χρόνια ως κόμβο logistics για τη μεταφορά των προϊόντων σε 12 βασικές ευρωπαϊκές αγορές, σημείωσε μεταξύ άλλων ο Δημήτρης Μάρδας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.