ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Στα όριά του ο πρωθυπουργός

Μαξίμου: Επιχείρηση αναζήτησης αξιοπρεπούς συμφωνίας

Στην αναζήτηση πολιτικής και τεχνοκρατικής λύσης που θα οδηγεί σε συμφωνία, χωρίς ενεργοποίηση άλλων σεναρίων, επικεντρώνει την στρατηγική του το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς η κυβέρνηση διαβεβαιώνει πως οι παρούσες μέρες δεν οδηγούν σε «καλοκαίρι του 2015» και ότι το βασικό επιδιωκόμενο είναι ένα: να τελειώσει το θρίλερ της πρώτης αξιολόγησης με αξιοπρεπή τρόπο, που να είναι πολιτικά ανεκτός από το Μαξίμου, αλλά και από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Εξάλλου, το γεγονός ότι οι μέρες που ζούμε είναι κάτι διαφορετικό από την Άνοιξη του 2015 και το «κολασμένο» καλοκαίρι που ακολούθησε τεκμαίρεται, σύμφωνα με την ανάλυση του Μεγάρου Μαξίμου, από το εντελώς διαφορετικό σκηνικό που έχει δημιουργηθεί: ενώ, δηλαδή, πέρυσι τέτοιες μέρες, το σκηνικό ήταν «η Ελλάδα εναντίον όλων» -ή, καλύτερα, «όλοι εναντίον της Ελλάδας»- τώρα τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά.

Σύμμαχοι και εχθροί

Επί της ουσίας, ο Αλέξης Τσίπρας και η Αθήνα από χθες μετρούν εχθρούς και φίλους, συμμάχους και… σαμποτέρ. Το σκηνικό στην Ευρώπη έχει περιπλακεί μετά το μήνυμα που έστειλε το Μέγαρο Μαξίμου ότι είναι έτοιμο να παραπέμψει την διαπραγμάτευση για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης στο ανώτατο δυνατό πολιτικό επίπεδο, ήτοι σε επίπεδο Ευρωπαίων ηγετών και σε Σύνοδο Κορυφής. Επί της ουσίας, βασική επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να «ανάψουν» τα τηλέφωνα μεταξύ Βρυξελλών, Βερολίνου και Ουάσινγκτον, προκειμένου να μετριαστούν οι απαιτήσεις του ΔΝΤ ως προς την ονομαστικοποίηση και την νομοθέτηση των «προαιρετικών μέτρων» -κάτι που, όπως επαναλαμβάνουν στην κυβέρνηση, δεν μπορεί να γίνει διότι «δεν υπάρχουν υπό αίρεση νόμοι».
Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός χθες άρχισε να μετρά τους φίλους του και τους υποστηρικτές των ελληνικών θέσεων, διαδικασία που είχε ήδη ξεκινήσει κατά την τελευταία συνεδρίαση του Eurogroup, όταν η Γαλλία, η Ιταλία και η Πορτογαλία έβαλαν «φρένο» στη συζήτηση για την νομοθέτηση «προαιρετικών» μέτρων.
Η ελληνική πλευρά, λοιπόν, αποτιμά στα θετικά την δήλωση του προέδρου της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος χαρακτήρισε «παράλογες» τις απαιτήσεις του ΔΝΤ, αλλά και «αντισυνταγματική» τη νομοθέτηση των υπό αίρεση μέτρων, καθιστώντας σαφές ότι δεν διστάζει να συγκρουστεί δημόσια με το ΔΝΤ. Παράλληλα, στους συμμάχους της Ελλάδας τοποθετεί η κυβέρνηση τον πρόεδρο της ευρω-ομάδας των Δημοκρατών και Σοσιαλιστών, που κατήγγειλε στην Ευρωβουλή τα «γεράκια», που επιβουλεύονται την Αθήνα και προσπαθούν να τινάξουν τη συμφωνία στον αέρα. Συν τοις άλλοις, η Ευρωβουλή εν συνόλω δείχνει να στηρίζει τα ελληνικά αιτήματα, εξ ου και συνεκλήθη εκτάκτως η ομάδα εργασίας που παρακολουθεί το ελληνικό πρόγραμμα, ενώ επιπρόσθετη πίεση δημιουργεί στους δανειστές η τακτική που ακολουθεί και ο κεντρικός τραπεζίτης της Ευρωζώνης, Μάριο Ντράγκι: Μόλις προχθές, η Φρανφούρτη αγόρασε ελληνικά ομόλογα του EFSF ύψους 2,5 δισ. ευρώ, δίνοντας ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες, ενώ ταυτόχρονα δημοσιοποίησε τις προθέσεις της να εντάξει τα ελληνικά κρατικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, αμέσως μόλις επιτευχθεί συμφωνία επί της πρώτης αξιολόγησης.

Αγωνία για το Βερολίνο
Όλα τα παραπάνω συνθέτουν για την κυβέρνηση ένα σκηνικό «ρηγμάτων» και συμμαχιών, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε διαφορετικό αποτέλεσμα από τις διαπραγματεύσεις που έχουν γίνει ως τώρα. Μ’ άλλα λόγια, σε αυτή τη φάση, το Βερολίνο εμφανίζεται μεν εχθρικό, αλλά σχεδόν απομονωμένο, αφού η Ελλάδα έχει μια σειρά χωρών και κοινοτικών παραγόντων στο πλευρό της. Πάντως, η αγωνία στο Μαξίμου συνεχίζει να είναι έκδηλη αναφορικά με την στάση που θα τηρήσει στο τέλος της μέρας η Άνγκελα Μέρκελ. Εξάλλου, από το επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα δεν έχει περάσει απαρατήρητη η… αφωνία της γερμανίδας καγκελαρίου, που έχει αφήσει τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στην εμπροσθοφυλακή της παρουσίασης των γερμανικών θέσεων –κάτι που ο «τσάρος» της γερμανικής οικονομίας έκανε και χθες, όταν έσπευσε, ως μη όφειλε λόγω της θέσεώς του, να αποκλείσει το ενδεχόμενο διεξαγωγής Συνόδου Κορυφής για το «ελληνικό ζήτημα».

Λύση και μόνο λύση

Με δεδομένη, λοιπόν, την επιμονή του ΔΝΤ, αλλά και την εχθρική στάση του Βερολίνου, η αγωνία στην κυβέρνηση κορυφώνεται όσο «ανάβουν» οι διαβουλεύσεις και όσο τα πράγματα οδηγούνται σε ένα έκτακτο Eurogroup, είτε στα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας, είτε τη μεθεπόμενη –κάτι που φαντάζει ως το πιθανότερο σενάριο. Η αγωνία της κυβέρνησης αφορά, φυσικά, στην κατάληξη των συζητήσεων, αφού και στο παρελθόν είχαν εκφραστεί διαφορετικές φωνές από το Βερολίνο ή διαφωνίες με το ΔΝΤ, αλλά στο τέλος ουδείς «άδειασε» το Ταμείο, ενώ το Βερολίνο επέβαλλε πάντα τις απόψεις του. Στο Μαξίμου επικρατεί αισιοδοξία ότι αυτή τη φορά, λόγω των ρηγμάτων που έχουν παρουσιαστεί μεταξύ των δανειστών και των Ευρωπαίων, η κατάληξη δε θα είναι η ίδια. Κατά τις ίδιες πηγές, λύση μπορεί να βρεθεί, αν το ΔΝΤ συνεχίσει να συζητά επί της ελληνικής πρότασης για τον «αυτόματο κόφτη δαπανών» -κάτι που ξεκίνησε να κάνει χθες με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Χουλιαράκη, στο Χίλτον. Ωστόσο, τα κενά παραμένουν σοβαρά, αφού το ΔΝΤ και η κυβέρνηση διαφωνούν ως προς το πόσο… αυτόματος θα είναι ο «κόφτης», αλλά και βάσει ποιων στοιχείων θα γίνει η αξιολόγηση κατά πόσον αυτός ο μηχανισμός πρέπει να ενεργοποιηθεί ή όχι.

Χωρίς σχέδιο Β

Σημειωτέον, πάντως, ότι η κατάληξη σε μία ανεκτή συμφωνία, με αμοιβαίες ίσως υποχωρήσεις, αλλά που δε θα οδηγήσουν σε ονομαστική νομοθέτηση προαιρετικών μέτρων, παραμένει η κεντρική –και η μόνη- επιδίωξη του Μεγάρου Μαξίμου. Μ’ άλλα λόγια, συνομιλητές του Αλέξη Τσίπρα διαβεβαιώνουν ότι ο πρωθυπουργός δεν έχει άλλου τύπου σχεδιασμό στο μυαλό του και πως τα πολιτικά σενάρια που έχουν αρχίσει να… οργιάζουν –για οικουμενική, δημοψήφισμα ή εκλογές- δεν έχουν καμία βάση και δεν αποτελούν μέρος του σχεδιασμού του Μαξίμου.
Ωστόσο, όπως προαναφέρθηκε, η κατάληξη σε μία αξιοπρεπή συμφωνία για τα επιπρόσθετα μέτρα των 3,6 δισ. ευρώ αποτελεί το έσχατο «όριο» του πρωθυπουργού, αλλά και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, και, κατά συνέπεια, το θρίλερ θα κορυφώνεται έως ότου φανεί πότε θα συνεδριάσει το Eurogroup, αλλά και ποια θα είναι η κατάληξη των εν εξελίξει διαβουλεύσεων...

5 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. Μήπως ξέρεις να μας πεις πότε θα κλείσουν τον διακόπτη της μηχανικής υποστήριξης;

    Τι ρωτάω…..σάμπως θα μας πεις αλήθεια……;;;;

  2. N Bράχος 12:21 28/04/2016

    Ένα βιβλίο με αποκαλύψεις από τους Σόιμπλε και Σαπέν
    ====================================
    του υπουργούς οικονομικών Γερμανίας και Γαλλίας αντίστοιχα έρχεται να αποκαλύψει όλα όσα έγινα το 2015 στα εκοφίν που μετείχε ο Γιάνης Βρουφάκης αλλά και στις συζητήσεις τους με τον Αλέξη Τσίπρα.
    *Όπως αποκαλύπτει «ΤΟ ΒΗΜΑ» σύμφωνα με τον κ. Σόιμπλε ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι σήμερα ο ιδανικός εκτελεστής του τρίτου μνημονίου .

    *Ο κ. Σόιμπλε πάντως σημειώνει μέσα στο βιβλίο του:
    ====================================

    *«Εγώ πάντως θα δυσκολευόμουν να κάνω έναν εκλογικό αγώνα με ένα κεντρικό μήνυμα και να
    —————————————————————-
    πραγματοποιήσω κατόπιν το ακριβώς αντίθετο από αυτό».
    —————————————————————————————

    *Και συνεχίζει λίγο πιο κάτω κατά την εκφορά του λόγου του ο κ. Σόιμπλε
    =================================================
    αναφερόμενος στον κ. Τσίπρα «μου είπε ότι θα κάνει έναν προεκλογικό αγώνα στον οποίον θα υποσχεθεί ότι
    ———————————————————————————————
    η Ελλάδα δεν θα φύγει από το ευρώ, αλλά και ότι δε θα αποδεχθεί καμία μνημονική υποχρέωση.
    ————————————————————————

    *Αν είναι έτσι του απάντησα, σου εύχομαι προσωπικά να μην κερδίσεις τις εκλογές.

    *Για αυτό και δεν εξεπλάγην όταν ο Τσίπρας τις κέρδισε, ούτε με ότι συνέβη μετά.

    *Ήμουν κάπως περίεργος πως θα έλυνε κατόπιν το πρόβλημα.
    =========================================
    Το έλυσε με το να κάνει το ακριβώς αντίθετο από εκείνο που υποσχέθηκε στις εκλογές».
    =======================================================
    ΣΧΟΛΙΟ: Τι άλλο να διαβάσει κανείς, για να αντιληφθεί πόσο «ΚΛΟΟΥΝ»“ είναι οι κυβερνώντες πολιτικοί, που γράφει ΟΛΟΣ ο Γερμανικός τύπος.
    Έχουν συμφωνήσει και ΥΠΟΓΡΑΨΕΙ !!! σε όλες τις απαιτήσεις της ΕΕ από τον Ιούλιο του 2015.
    ΣΗΜΕΡΑ! ..θυμήθηκαν να φέρουν αντιρρήσεις στις συμφωνίες αυτές?
    Έχουμε εξευτελισθεί διεθνώς με τον ΗΛΙΘΙΟ και κουτοπόνηρο τρόπο που προσπαθούμε σαν χώρα μέλος της ΕΕ να διαψεύσουμε την ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΑΣ και συνεχίζουμε ΔΙΑΡΚΩΣ την ΕΞΑΠΑΤΗΣΗ ΞΑΝΑ ΚΑΙ ΞΑΝΑ ΚΑΙ ΞΑΝΑ !!! των Ελλήνων.
    *Τελικά σε αυτή την κυβέρνηση υπάρχει κάποιος που διαθέτει ΦΙΛΟΤΙΜΟ?
    *Μάλλον ..ΟΧΙ !!! αφού θα είχε ΗΔΗ παραιτηθεί ΑΜΕΣΩΣ!!!!

    • N Bράχος 12:27 28/04/2016

      Η παροιμία του Γερμανού υπουργού Οικονομικών
      ==============================================
      Επίθεση του Σόιμπλε στον Τσίπρα: Με τα όσα λέει για το ΔΝΤ δεν βοηθάει την Ελλάδα
      ——————————————————————————————————
      Ευθεία επίθεση στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
      Τέτοιες δηλώσεις «δεν είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αναφερόμενος σε όσα είπε το βράδυ της Δευτέρας ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σχετικά με την συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα στήριξης.

      «Νομίζω ότι διαπραγματευτήκαμε επί μακρόν με τον κ. Τσίπρα, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Και πιστεύω ότι
      ————————————————————————————————————–
      το υπέγραψε. Και έκανε και εκλογές μετά για να έχει και την εντολή του ελληνικού λαού ώστε να μπορέσει να
      —————————————————————————————————-
      τηρήσει αυτά που υπέγραψε. Δεν έλαβα καν υπ’ όψη μου ότι μιλάει πάλι για το τι δεν θέλει να τηρήσει. Δεν
      ——————————————————————————————————-
      είναι προς το ελληνικό συμφέρον», δήλωσε ο κ. Σόιμπλε μετά την συνεδρίαση του Ecofin στις Βρυξέλλες και
      ——————————————————————————————-
      πρόσθεσε: «Θα έπρεπε να επικεντρώσουν την προσοχή τους στο να κάνουν αυτό που έκαναν. Δεν ήμασταν
      ——————————————————————————————————
      ποτέ στενόμυαλοι. Είναι όπως πάντα εκτός χρόνου – εκτός κάθε χρονικών προθεσμιών στην συμφωνία. Αλλά το να το θέτεις υπό αμφισβήτηση επί της αρχής μπορεί να είναι αναγκαίο για εσωτερικούς πολιτικούς λόγους –
      ==========================================================
      διαθέτει ισχνή πλειοψηφία, όπως είδα, αυτό ίσως να μην είναι εύκολο. Αλλά δεν είναι προς το συμφέρον της
      ————————————————————————————————————————
      Ελλάδας». Ανέφερε μάλιστα και μια γερμανική παροιμία: «Η λαϊκή γλώσσα των Γερμανών έχει και μια
      —————————————————————————————————–
      συμβουλή προς την στάμνα: Δεν πρέπει να πηγαίνεις τόσες φορές στο πηγάδι μέχρι να σπάσει η στάμνα. Αυτό δεν είναι καλό για την στάμνα».
      ———————————

      Απαντώντας δε στο ερώτημα δημοσιογράφου,
      ==================================
      ο οποίος ανέφερε ότι το ελληνικό πρόγραμμα θα στοιχίσει λιγότερο από ό,τι είχε αρχικά υπολογιστεί, ο Γερμανός Χριστιανοδημοκράτης είπε αστειευόμενος: «Είναι σχεδόν τζάμπα. Μπορούμε τώρα να χρηματοδοτήσουμε τα χριστουγεννιάτικά μας δώρα από αυτό. Αν συνεχίσετε να το λέτε, θα το πιστέψω».

  3. N Bράχος 12:12 28/04/2016

    «Δεν υπάρχει άλλη λύση μέχρι στιγμής»

    ‘’Ποτέ δεν υποσχεθήκαμε χρήματα σε κανέναν’’
    =======================================
    Το μήνυμα της Μόσχας στην Αθήνα: Βρείτε τα με τους δανειστές σας
    Η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να συμφωνήσει με τους πιστωτές της για τους νέους όρους των δανειακών πληρωμών και να συνεχίσει τις δομικές μεταρρυθμίσεις, δήλωσε στο ρωσικό δορυφορικό δίκτυο «Ρωσία-24» ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών και εκπρόσωπος της Ρωσίας στην Τράπεζα Ανάπτυξης των BRICS Σεργκέι Στορτσάκ.
    Όπως μεταδίδει το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων ΤΑΣΣ, ο κ. Στορτσάκ είπε επιλέξει: «Εκτός από τις προσπάθειες να βρει έναν συμβιβασμό με τους δανειστές, δεν υπάρχει μέχρι στιγμής άλλη λύση (για την Ελλάδα). Η άλλη πλευρά του ίδιου νομίσματος είναι η συνέχιση εκείνων των δομικών μεταρρυθμίσεων, τις οποίες ανέπτυξαν οι Αρχές της Ελλάδας και κατά την υλοποίηση των οποίων βασίζονται στους πολίτες της χώρας».
    Κατά τη γνώμη του Ρώσου αξιωματούχου, η απώλεια της υποστήριξης της ελληνικής κυβέρνησης από την πλευρά των φορολογουμένων πολιτών θα σημάνει την αποτυχία των δομικών μεταρρυθμίσεων.

    • N Bράχος 12:32 28/04/2016

      ΠΟΙΟΙ (?) συνέβαλαν τα ΜΕΓΙΣΤΑ στην ανατροπή του νομίμου πρωθυπουργού με κατασκευασμένες ‘’αλήθειες’’ τύπου..καΜένου εντελώς

      Ο κ B Κόκκινος ζητά την ποινική δίωξη Παπανδρέου γιατί δεν ‘’δέχτηκε’’ τα 20 ΔΙΣ. από τον..ΠΟΥΤΙΝ !!!
      ======================================================================
      Την ποινική δίωξη Παπανδρέου ζητά ο Βασίλης Κόκκινος

      Την ποινική δίωξη του Πρωθυπουργού, ζητά ο πρώην πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Βασίλης Κόκκινος, με βαρυσήμαντο άρθρο του στην εφημερίδα «Αξία». Αφού περιγράφει και εξηγεί τις ευθύνες του Γιώργου Παπανδρέου γιά την οικονομική κρίση, με κομβικό σημείο ότι μας οδήγησε προμελετημένα στην μέγγενη του Δ.Ν.Τ., δεδομένου ότι «εκτός των άλλων» αρνήθηκε και το δάνειο Πούτιν 20 δις ευρώ, με την αδιαμφισβήτητη νομική του κατάρτιση παραπέμπει σε διατάξεις του Ποινικού Κώδικα και άρθρων του Συντάγματος πού στοιχειοθετούν το αδίκημα της Εξαπάτησης του Ελληνικού Λαού. Για δε την παραπομπή του, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, δεν απαιτείται τίποτα παραπάνω από 30 υπογραφές Βουλευτών της αντιπολίτευσης πού μπορούν να ζητήσουν… την άσκηση ποινικής δίωξης!

      Μέχρι και ο Βασίλης Κόκκινος,
      =========================
      ναι, ναι, ο Βασίλης Κόκκινος, ο ταυτισμένος δικαστής με το «βρώμικο 89», ο άνθρωπος που επέλεξε ο Μητσοτάκης να δικάσει τον Ανδρέα Παπανδρέου, ζητά να παραπεμφεί σε δίκη ο σημερινός πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και εμμέσως πλην σαφώς να πάει στο ικρίωμα, έχοντας βέβαια εκ των προτέρων διαμορφωμένη άποψη, όπως άλλωστε το 1991 ήταν πεπεισμένος ότι ο Ανδρέας έπαιρνε τα χιλιάρικα του Κοσκωτά μέσα σε κούτες από πάμπερς που του πήγαινε ο Μαμανέας και ο Σκορδούλης. Και τις αναρτήσεις αυτές του Κόκκινου είναι εξίσου εκπληκτικό ότι τις κάνουν «like» στο facebook και τις αναρτούν στις σελίδες τους αριστεροί και κομμου.νιστεςστές. Εντάξει για εκείνους που δεν έχουν κοινωνική συνείδηση, αντιλαμβάνομαι όσους δεν έχουν μαρξιστική παιδεία και αναλυτική σκέψη, αλλά κομμου.νιστες στές να κάνουν «like» στον Κόκκινο πάει πολύ.

      ΥΓ.
      Σήμερα έχει τον αντρισμό να ζητήσει συγγνώμη, για το κακό που έκανε στην πατρίδα μας??

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.