ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το «τελευταίο χαρτί» της κυβέρνησης πριν τα μέτρα ή την ρήξη

Μαξίμου: «Ευρωπαϊκή υπόθεση η αξιολόγηση»

Το τελευταίο χαρτί πριν έρθει η «ώρα της αλήθειας» παίζει η κυβέρνηση, με αφορμή τις αποκαλύψεις των Wikileaks για τα σχέδια χρεοκοπίας που απεργάζονταν τα στελέχη του ΔΝΤ, Ντέλια Βελκουλέσκου και Πολ Τόμσεν.
tsiprasee

Στόχος της κυβέρνησης είναι να κλείσει η αξιολόγηση με όσο το δυνατόν λιγότερα μέτρα, κάτι που έχει ως προϋπόθεση την «έξωση» του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα –ωστόσο, αυτό δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση, εξ ου και το Μέγαρο Μαξίμου προετοιμάζεται για σκληρό πολιτικό πόκερ.

Ο πρωθυπουργός επιχείρησε χθες να διασκεδάσει τους φόβους και τις εντυπώσεις πως «μυρίζει» 2015. Εμφανίστηκε…  εντυπωσιακά αισιόδοξος ότι η αξιολόγηση θα κλείσει εντός των επόμενων ημερών, την ώρα, όμως που… έστελνε
μήνυμα πως η κυβέρνηση «δεν πάει ούτε χιλιοστό» πέρα από την συμφωνία της 13 της Ιουλίου.

Επί της ουσίας, η κυβέρνηση επιχειρεί να «διεθνοποιήσει» το θέμα με τα «σκοτεινά σχέδια» του ΔΝΤ, έχοντας ως στόχο να πετύχει την «έξωση» του Ταμείου από τις ευρωπαϊκές υποθέσεις. Μάλιστα, χθες, ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε ικανοποιημένος από το πώς έχει χειριστεί το θέμα της ελληνικής κρίσης η «ευρωπαϊκή οικογένεια», καθώς στο Μαξίμου διαβλέπουν ότι, βοηθούντος του προσφυγικού, αλλά και του δημοψηφίσματος για την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι Ευρωπαίοι είναι έτοιμοι –ακόμη και το «σκληρό» Βερολίνο- να ρίξουν νερό στο κρασί των απαιτήσεών τους και να
κλείσουν την αξιολόγηση εδώ και τώρα με λιγότερα μέτρα –και πάντως όχι με περισσότερα απ’ όσα μπορεί να αντέξει η κυβέρνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και η χώρα.

Με κομμένη την ανάσα

Ωστόσο, είναι σαφές ότι οι Ευρωπαίοι δεν είναι έτοιμοι να «διώξουν» το ΔΝΤ από τη διαχείριση του ελληνικού προγράμματος, ενώ οι χώρες της Βόρειας Ευρώπης (Γερμανία, Φινλανδία, Ολλανδία) αποκλείεται να μπουν στην διαδικασία να «περάσουν» από τα Κοινοβούλιά τους νέο πρόγραμμα δανειοδότησης της χώρας, στο οποίο δε θα συμπεριλαμβάνεται το ΔΝΤ. Κατά
συνέπεια, στο Μέγαρο Μαξίμου κορυφώνεται η αγωνία σε δύο επίπεδα: πρώτον, στο επίπεδο της «μεγάλης εικόνας», δηλαδή στο κατά πόσον οι Ευρωπαίοι θα «παραμερίσουν» τις αξιώσεις του ΔΝΤ ή όχι. Εξάλλου, σε ό,τι αφορά σε αυτή την εικόνα, πρόσθετη ανησυχία στο επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα δημιουργούν οι πρώτες δηλώσεις κοινοτικών αξιωματούχων, που δείχνουν ότι Βρυξέλλες και Βερολίνο τηρούν ίσες αποστάσεις και επιχειρούν να υποβαθμίσουν την όλη υπόθεση, στέλνοντας μήνυμα στο Μαξίμου να… μην ποντάρει στις αποκαλύψεις των Wikileaks για την υπέρβαση των δύσκολων μέτρων.

Το δεύτερο επίπεδο για το οποίο αγωνιά το Μέγαρο Μαξίμου έχει να κάνει με την εικόνα της διαπραγμάτευσης στο ξενοδοχείο Χίλτον: δηλαδή, αγωνία της κυβέρνησης αποτελεί το κατά πόσον η κρίση μεταξύ ΔΝΤ και Μαξίμου θα επηρεάσει θετικά ή αρνητικά την διαπραγμάτευση. Αυτό διότι, υπάρχουν αναλύσεις που υποστηρίζουν ότι η κρίση μεταξύ ΔΝΤ και Αθήνας θα επιταχύνει την διαπραγμάτευση και άλλες, που προβλέπουν το ακριβώς αντίθετο: ότι θα τιναχτούν τα πάντα στον αέρα.

Τώρα αξιολόγηση και για χρέος… βλέπουμε

Σε κάθε περίπτωση, βασική προτεραιότητα για το Μέγαρο Μαξίμου είναι να βρεθεί μια ενδιάμεση λύση, δια χειρός Μέρκελ ενδεχομένως, βάσει της οποίας θα κλείσει η αξιολόγηση με τα μέτρα των 5,4 δισεκατομμυρίων ευρώ και «ούτε ένα ευρώ παραπάνω», όπως λένε στο Μαξίμου. Κατά πληροφορίες, μία τέτοια συμφωνία θα μπορούσε η κυβέρνηση να την υποστηρίξει ως συμφωνία που δεν υπερβαίνει «ούτε ένα χιλιοστό» την συμφωνία του περασμένου καλοκαιριού. Έστω κι αν αυτή η «ενδιάμεση λύση» οδηγήσει πιο πίσω την συζήτηση για την διευθέτηση του ελληνικού χρέους. Εξάλλου, επ’ αυτού έχει προϊδεάσει εδώ και καιρό ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, όταν είχε υποστηρίξει ότι η συζήτηση για το χρέος απλώς θα ανοίξει το καλοκαίρι, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα κλείσει πολύ αργότερα –ίσως στο τέλος του χρόνου. «Αυτή τη στιγμή επείγει να γυρίσει σελίδα η ελληνική οικονομία. Η διευθέτηση του χρέους αποτελεί δέσμευση των Ευρωπαίων και μπορούμε να την δούμε αργότερα», λέει κυβερνητικός παράγοντας, επιβεβαιώνοντας ότι αυτή τη στιγμή, προτεραιότητα για την κυβέρνηση αποτελεί η αξιολόγηση και όχι το χρέος.

4 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
 1. ΑΝΑΞΙΟΠΙΣΤΟΙ ,ΣΥΚΟΦΑΝΤΕΣ, «»ΚΟΥΛΕΣ-KATINEΣ»», ΦΟΡΟΦΥΓΑΔΕΣ.

  Ο λαός μας σήμερα γνωρίζει ποιοι κατέστρεψαν τη χώρα και ποιοι ανέτρεψαν και γιατί την κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου.
  ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΠΙΣΤΕΥΕΙ και δεν τους θέλει και όπου κι αν παρουσιαστούν οι εκπρόσωποι των κομμάτων της ‘’ακροαριστεροδεξιάς’’ ,τρώνε στη μούρη τα χαλασμένα γιαούρτια που είχαν… αποθηκεύσει για τον Γιώργο Παπανδρέου.
  Τρέμουν και μόνο που ακούν τη λέξη επιστροφή. Φοβούνται μήπως ερχόμενος ο Γιώργος μιλήσει και πεί ΟΛΗ την αλήθεια, και για το δημοψήφισμα, και για την προδοσία, και τις διάφορες λίστες και ιδιαίτερα Γαλλικής προέλευσης. Κάποιοι κομματάρχες τρέμουν από τώρα.
  Να δούμε τι θα πουν τότε οι ‘’Συριζοδημοκράτες’’? Έμαθαν, είδαν την ανατροπή , την προδοσία που έγινε με το ΜΑΚΡΥ χέρι του Μπαρόζο να καλύπτει, να καθοδηγεί του πολιτικούς εγκληματίες της τότε αντιπολίτευσης ?
  Αντέδρασαν γι αυτή ο ΩΜΗ ! παρέμβαση και την αντισυνταγματική ανατροπή? ΄Η μήπως το ‘’βουλώσαμε’’ γιατί είτε μας βόλευε, είτε και συμμετείχαμε?
  Θα δούμε λοιπόν και θα μάθουμε ποιοι ‘’γνώριζαν και οργάνωσαν’’ την λίστα Λαγκάρντ; Ποιοι μεθόδευσαν το διπλό κτύπημα κατά του Παπανδρέου και του Παπακωνσταντίνου;
  Ποιοι ‘’γαλλόφρονες και ποιοι ..αλλόφρονες’’;
  Υπομονή φίλοι, συμπατριώτες και σύντροφοι !
  Η ΑΛΗΘΕΙΑ θα λάμψει και θα κάψει !!!
  Έχει ο καιρός γυρίσματα.
  Φωτιά και τσεκούρι στους προδότες , στους αποστάτες και στους εφιάλτες !

 2. Apo Porto 14:19 05/04/2016

  Bravo Tsipra, ktipa tous na feroun ton nou tous diaforetika na tous dioxis tous ahrisous. Amateurides kai Amatheis ti hriazonte???
  .

 3. NB. 12:40 05/04/2016

  ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ‘’ΤΟ ΠΕΡΙΓΕΛΟ’’…..ΚΑΤΑΝΤΗΣΕΣ ΝΑ ΓΙΝΕΙΣ
  Και ‘’τολμούσαν’’ οι μα@@@κες να τον συγκρίνουν με τον ΑΝΔΡΕΑ!!!!!!
  Απόσπασμα από την επιστολή της κας Κ.Λαγκάρντ
  *Σήμερα 4-3-2016 έρχεται η πρόεδρος του ΔΝΤ να απαντήσει στον έως τώρα ‘’Ηλίθιο’’ και ‘’περίγελο’’ σχετικά με την υποκλοπή των συζητήσεων των μελών του ΔΝΤ στην Ελλάδα και να τονίσει τα εξής: Κατόπιν σκέψεως, ωστόσο, αποφάσισα να επιτρέψω στην αντιπροσωπεία μας να επιστρέψει στην Αθήνα και να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις. Η αντιπροσωπεία (σσ: του ΔΝΤ) αποτελείται από έμπειρο προσωπικό που έχουν την πλήρη μου εμπιστοσύνη και προσωπική υποστήριξη.
  (…)[[Για να μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους, όπως εσείς μας προσκαλέσατε, είναι καίριο ότι οι Αρχές σας θα εξασφαλίσουν ένα περιβάλλον που σέβεται την ιδιωτικότητα των εσωτερικών συζητήσεων και θα λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να εγγυηθεί την προσωπική τους ασφάλεια.]]
  Τέλος, το ΔΝΤ διεξάγει τις διαπραγματεύσεις του καλή τη πίστη, και όχι μέσω απειλών, και δεν επικοινωνούμε μέσω διαρροών. Για να ενισχύσω περαιτέρω την διαφάνεια του διαλόγου μας, αποφάσισα επομένως να δημοσιεύσω το κείμενο αυτής της επιστολής στην ιστοσελίδα μας, στοwww.imf.org.
  Αναμένω επίσης να έχω μία προσωπική συνομιλία μαζί σας για τον τρόπο που θα προωθήσουμε τις συζητήσεις μας.
  Ειλικρινώς, Κριστίν Λαγκάρντ

  ΤΣΙΠΡΑΣ : Ο ‘’ΠΕΡΙΓΕΛΟΣ’’ ΤΟΥ ΝΤΑΒΟΣ …
  Τι γράφει η γερμανική εφημερίδα για την εμφάνιση του Έλληνα Πρωθυπουργού –
  *Μετά το «ηλίθιος» του Σόιμπλε η Die Welt χαρακτήρισε τον Τσίπρα «περίγελο» του Νταβός
  *Δεν έφτανε το “stupid” του Σόιμπλε για τον Αλέξη Τσίπρα, τώρα έρχεται και η γερμανική εφημερίδα Die Welt, η οποία σε άρθρο της, χαρακτηρίζει τον Πρωθυπουργό «περίγελο του Νταβός».
  *Βέβαια, είχαν προηγηθεί τα δημοσιογραφικά και πανεπιστημιακά επιτελεία των ΗΠΑ, που είχαν εκφράσει δημοσίως και παγκοσμίως τόσο την ακαταλληλότητα και αγραμματοσύνη του ‘’Αλέξη’’, όσο και τον μέγιστο κίνδυνο καταστροφής και χρεοκοπίας της Ελλάδας από την αδεξιότητα, την άγνοια και επιπολαιότητα των χειρισμών του στα διάφορα φόρουμ, που ‘’αναγκαστικά και άφρονα’’ συμμετέχει ως ο ’’περίγελος’’ του Νταβός.
  *Η γερμανική εφημερίδα ασκεί σκληρή κριτική στον Αλέξη Τσίπρα για την εμφάνισή του σε πάνελ του οικονομικού φόρουμ και αναφέρει χαρακτηριστικά πως ο Έλληνας πρωθυπουργός έδωσε την εντύπωση ενός «ξεροκέφαλου» ηγέτη που δεν έχει αντιληφθεί τη σοβαρότητα της κατάστασης.
  *Το άρθρο τιτλοφορείται «Πώς ο Αλέξης Τσίπρας έγινε περίγελος του Νταβός», και στον υπότιτλό του σχολιάζεται με ιδιαίτερα καυστικό τρόπο η «μονομαχία» του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
  *«Ο Έλληνας πρωθυπουργός εξετέθη με την ελλιπή κατανόηση των οικονομικών όρων και την κατά μέτωπο επίθεση στον κ. Σόιμπλε, ο οποίος, όμως, πέρασε στην αντεπίθεση επιδέξια» γράφει ο υπότιτλος του δημοσιεύματος.
  Την ίδια ώρα, το άρθρο αναφέρει ότι ο κ. Τσίπρας παίζει «δευτερεύοντα ρόλο» και πως είναι ένας «ισχυρογνώμων πρωθυπουργός που δεν είναι σε θέση να βγάλει την χρεωμένη του χώρα από την κρίση».
  *Τονίζεται δε, ότι αυτή την περίοδο, η Ευρώπη έχει εντελώς διαφορετικά προβλήματα. Μάλιστα, σχολιάζει δηκτικά την έκκληση του Αλέξη Τσίπρα για ευρωπαϊκή αλληλεγγύη στο θέμα του προσφυγικού, μεταφράζοντας αυθαίρετα το σχόλιο του πρωθυπουργού σε «περισσότερα χρήματα για την καταχρεωμένη χώρα του».
  Τελικά ,
  *Πότε θα καταλάβουν οι Έλληνες, ότι αυτά συνέβησαν και συμβαίνουν σήμερα στην Ελλάδα και στην γύρω περιοχή, είναι τα αποτελέσματα της ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟΤΗΤΑΣ των ‘’ΗΛΙΘΙΩΝ’’ φύσει και θέσει συγκυβερνητών, η, και της συμπεφωνημένης ,(αδύνατη με κανονικές συνθήκες) εκλογής τους ?
  *Όλοι μας βρίζουν και ΟΛΟΙ!! γελάνε εις βάρος μας, βλέποντας ένα λαό, χωρίς κυβέρνηση, χωρίς θέληση να δέχεται όλους αυτούς τους βρώμικους ΕΚΒΙΑΣΜΟΥΣ και να παραδίδει ιερά και όσια, ξεπουλώντας κάθε εύρωστη δημόσια οικονομική μονάδα, αντί πινακίου φακής, στους ντόπιους και διεθνείς νταβατζήδες.
  Δεν υπάρχουν ΕΛΛΗΝΕΣ σήμερα στην Ελλάδα ?
  N Bράχος

 4. ΩΣ ΣΥΝΗΘΩΣ , ΛΙΠΟΤΑΚΤΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΟΙ ΤΗΣ ‘’ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ’’

  ΑΝΥΠΟΛΗΨΙΑ, ΦΙΕΣΤΕΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΓΕΛΟΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ‘’ΗΛΙΘΙΩΝ’’

  ΤΣΙΠΡΑΣ ΚΑΙ καΜένος εντελώς.

  Αν (?) κάποιος έλληνας πολίτης είχε αρκετά ,όχι πολλά χρήματα, όσα χρειάζεται σήμερα ένας έλληνας για να περνάει καλά στη ζωή του, ρωτάμε απλά και καθαρά: Αν κάποιος από τους ΄΄Ηλιθίους’’ ..εξουσιαστές του ζητούσε …δανεικά θα εμπιστευόταν να τα δώσει στον Τσίπρα και στον ΚαΜένο εντελώς?

  Πως λοιπόν έχουμε απαίτηση να τον εμπιστευτούν οι ξένοι και να δώσουν τα λεφτά των λαών τους για να ‘’διασκεδάζουν’’ οι πολιτικά ανάπηροι ..καντηλανάφτες της διεθνούς διαπλοκής?
  Πως λοιπόν, ισχυρίζονται και απαιτούν ..μείωση του χρέους, όταν οι δανειστές γνωρίζουν, από τις μέχρι σήμερα επαφές μαζί τους,, ότι η ‘’αριστερο-ακροδεξιά κλίκα, δεν έχει ούτε ιερό ,ούτε όσιο, όσο αφορά ..λόγους τιμής… υποσχέσεις..όρκους και αθεϊσμό και εξόφληση των δανείων.
  Κανείς δεν εμπιστεύεται συκοφάντες, ψεύτες και υβριστές
  Αυτή είναι και η ‘’ειδοποιός’’ διαφορά ανάμεσα στην προσωπικότητα του Γιώργου Παπανδρέου, που αυτόματα δημιουργεί κλίμα εμπιστοσύνης, κατανόησης και πεποίθησης τήρησης των συμφωνιών. Έτσι μείωσαν το χρέος κατά 120 δις ευρώ επειδή ΓΝΩΡΙΖΑΝ ποιος ήταν και τι θα έκανε ο Γιώργος Παπανδρέου.
  Κανείς δεν εμπιστεύεται ‘’αριστερούς’’ και ακροδεξιούς συνεταίρους.
  Είναι να απορεί κανείς τόσο με την έλλειψη στοιχειώδους λογικής, όσο και με την ανεύθυνη και απερίσκεπτη ‘ ’αποφασιστικότητα ’’, που ωθεί τους έλληνες στην αυτοκαταστροφή και στην εμφύλια πάντοτε διαχρονική διαμάχη.
  Η αυτογελοιοποίηση του Αλέξη και ο βαθμός της αναισθησίας του, αποτελούν σήμερα τον χειρότερο και πιο επικίνδυνο παράγοντα για τα εθνικά μας συμφέροντα.
  Ήταν γνωστό και φανερό σε όλους τους ξένους, αλλά δυστυχώς και στους Έλληνες, ότι το δίδυμο της ιδεολογικής και πολιτικής ισοπέδωσης και ανικανότητας, μόνο προβλήματα και κινδύνους θα μπορούσε να δημιουργήσει στην Ελλάδα. Παρά ταύτα όμως, οι Έλληνες ως συνήθως, απέδειξαν τις λάθος επιλογές του στις κρίσιμα εθνικά ώρες.
  ‘’Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα ‘’
  –Από την σκύλα στη Χάρυβδη οι Έλληνες . Από τους Σαμαρά –Βενιζέλο στους Τσίπρα καΜένο εντελώς.
  *Στους χειρότερους διαπραγματευτές ο Αλέξης , στους πλέον αστοιχείωτους, (ακόμη γελάνε οι Αμερικάνοι και όλο το ‘’Νταβός’’) και στους πλέον ‘’ ευλύγιστους ’’ σφουγγοκωλάριους της πολιτικής πιάτσας.
  *Στους χειρότερους συκοφάντες ,ψεύτες, φοροφυγάδες και υβριστές ο ΚαΜένος εντελώς.
  Και τώρα που τα έκαναν ‘’σκατά’’ και πριν λιποτακτήσουν, ας γίνει ένας ΠΛΗΡΗΣ φορολογικός έλεγχος των πολιτικών απατεώνων ,όπως αυτάρεσκα, ακίνδυνα, λόγω επίορκων δικαστών, και ανεύθυνα αποκαλούσαν τους πολιτικούς τους αντιπάλους , μέχρι να ΕΞΑΠΑΤΗΣΟΥΝ τον ‘’έξυπνο’’ λαών του ..καφενέ και του φραπέ.
  Ας ‘’αγρυπνούν’’ οι ΕΝΤΙΜΟΙ έλληνες, σε όλα τα αεροδρόμια, διότι οι προδότες ΠΡΕΠΕΙ να δικαστούν και να τιμωρηθούν παραδειγματικά.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.