ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η κυβέρνηση απορρίπτει τη νομοθέτηση «υπό αίρεση μέτρων»

Μαξίμου: «Η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί»

Βολές κατά όσων «επιδιώκουν μικροπολιτικά οφέλη από την αποτυχία της διαπραγμάτευσης» εξαπολύει το Μέγαρο Μαξίμου, προβλέποντας ότι οι ως άνω «θα διαψευστούν».
megaro-maximou111_0
Παράλληλα, η κυβέρνηση εξαίρει τις υποστηρικτικές προς τις ελληνικές θέσεις δηλώσεις του προέδρου της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Δημοκρατών και Σοσιαλιστών, Τζιάνι Πιτέλα, ενώ διαβεβαιώνει ότι η «κόκκινη γραμμή» περί μη νομοθέτησης προληπτικών μέτρων θα τηρηθεί στο ακέραιο. Επίσης, κυβερνητικοί κύκλοι επαναλαμβάνουν ότι αύριο ο Αλέξης Τσίπρας έχει προγραμματίσει νέο τηλεφωνικό ραντεβού με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, προκειμένου να συγκληθεί το Eurogroup ή η Σύνοδος Κορυφής.
Αναλυτικά, το άτυπο ενημερωτικό σημείωμα του Μεγάρου Μαξίμου για το εν εξελίξει θρίλερ των διαπραγματεύσεων έχει ως εξής:
 1. Η τηλεφωνική επικοινωνία του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα επαναληφθεί αύριο. Ο Ντ. Τουσκ έχει ζητήσει από τον Α. Τσίπρα να περιμένει 24 ώρες πριν υποβάλλει το αίτημα για σύγκληση Συνόδου Κορυφής των χωρών μελών της Ευρωζώνης, προκειμένου να ενεργήσει ο ίδιος προς την κατεύθυνση σύγκλησης του Eurogroup.

Στην ίδια κατεύθυνση αξιολογείται ως ιδιαίτερα θετική η παρέμβαση του προέδρου της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνγκερ, ο οποίος χαρακτήρισε τις απαιτήσεις του ΔΝΤ «παράλογες» και ότι η απαίτηση για νομοθέτηση προληπτικών μέτρων «δεν θα γινόταν αποδεκτή σε καμία δημοκρατία στον κόσμο».

Ανάλογη δήλωση έχει κάνει ο Πρόεδρος της ευρωομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, Τζιάνι Πιτέλα:

«Δεν μπορούμε να ζητάμε από την Ελλάδα να λάβει πρόσθετα μέτρα. Αυτό σημαίνει ότι κάποια "γεράκια" θέλουν να σκοτώσουν την Ελλάδα. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε αυτόν τον εκβιασμό. Η διακύβευση είναι πολύ μεγάλη για την Ευρώπη.  Πρέπει όλοι να δουλέψουμε για να αποφευχθεί η κρίση στην Ελλάδα, στην πορεία προς το δημοψήφισμα στην Βρετανία, ειδικά τώρα που εν μέσω εξαιρετικά δύσκολων συνθηκών, η Ελλάδα τα έχει πάει πολύ καλά με το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2015. Αν το Eurogroup δεν μπορεί να βρει μια λύση, παρά τις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τότε η πολιτική ηγεσία της Ευρώπης θα πρέπει να αναλάβει ηγετικό ρόλο σε μια έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης την ερχόμενη εβδομάδα. Θέλουμε μια δίκαιη συμφωνία για την Ελλάδα, η οποία περιλαμβάνει επίσης και τη συζήτηση σχετικά με την ελάφρυνση του χρέους».

Στο ίδιο πνεύμα, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, έχει συγκαλέσει εκτάκτως την Ομάδα Εργασίας για την παρακολούθηση του ελληνικού προγράμματος.

 1. Δημοσιεύματα ανακινούν όλο και περισσότερο το επιχείρημα ότι «η λήψη πρόσθετων μέτρων σε περίπτωση αποκλίσεων από τους στόχους είναι γνωστή από την συμφωνία του περασμένου Ιουλίου».

Η πραγματικότητα είναι ότι η συμφωνία του περασμένου Ιουλίου σε καμία περίπτωση δεν προβλέπει προληπτική νομοθέτηση συγκεκριμένων μέτρων, κάτι που είναι άλλωστε αντίθετο με το ελληνικό Σύνταγμα και τις αρχές του δικαίου. Η πρόταση της ελληνικής πλευράς για μόνιμο μηχανισμό αυτόματης διόρθωσης των δημοσιονομικών μεγεθών, υλοποιεί πλήρως τις αρχές που έθεσε το τελευταίο Eurogroup (αξιοπιστία, αντικειμενικότητα, αυτοματισμός, θεσμοθέτηση). Επιπλέον, ο μηχανισμός αυτός κατοχυρώνει την πρόβλεψη της Συμφωνίας του περασμένου Ιουλίου, για το ενδεχόμενο απόκλισης από τους στόχους. Είναι λοιπόν σαφές ότι αυτοί που αντιδρούν στην συγκεκριμένη πρόταση, δεν επιδιώκουν περισσότερη αξιοπιστία,  αλλά προσπαθούν με κάθε τρόπο να επιβάλλουν περισσότερα μέτρα από όσα προβλέπει η Συμφωνία του περασμένου Ιουλίου. Για τον λόγο αυτόν, αρνούνται επιδεικτικά να λάβουν υπόψη και την πρόσφατη έκθεση της Eurostat, τις εκτιμήσεις της οποίας θα είχαν επικαλεστεί κατά κόρον αν ήταν επιβαρυντικές για την ελληνική οικονομία.

 1. Είναι λυπηρό – αλλά αληθές – ότι κάποιοι, για τους δικούς τους λόγους και τις δικές τους επιδιώξεις, ελπίζουν είτε η διαπραγμάτευση να μην καρποφορήσει, είτε η κυβέρνηση να εξαναγκαστεί στην νομοθέτηση προληπτικών μέτρων. Με τις τελευταίες εξελίξεις, δυσκολεύονται πια να κρατήσουν ακόμα και τα προσχήματα, παρέχοντας ανέλπιστη στήριξη σε όσους επιδιώκουν να δυναμιτίσουν την διαπραγμάτευση. Αυτοί που επενδύουν σε μια εξέλιξη σε βάρος της ελληνικής κοινωνίας, για να αποκομίσουν μικροπολιτικά οφέλη ή να διασώσουν τα διαπλεκόμενα συμφέροντά τους, θα διαψευσθούν. Η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί.

4 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
 1. Ένα βιβλίο με αποκαλύψεις από τους Σόιμπλε και Σαπέν
  ====================================
  του υπουργούς οικονομικών Γερμανίας και Γαλλίας αντίστοιχα έρχεται να αποκαλύψει όλα όσα έγινα το 2015 στα εκοφίνι που μετείχε ο Γιάνης Βρουφάκης αλλά και στις συζητήσεις τους με τον Αλέξη Τσίπρα.

  Όπως αποκαλύπτει «ΤΟ ΒΗΜΑ» σύμφωνα με τον κ. Σόιμπλε ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι
  σήμερα ο ιδανικός εκτελεστής του τρίτου μνημονίου .

  Ο κ. Σόιμπλε πάντως σημειώνει μέσα στο βιβλίο του
  ====================================
  «Εγώ πάντως θα δυσκολευόμουν να κάνω έναν εκλογικό αγώνα με ένα κεντρικό μήνυμα και να
  ————————————————————————————————–
  πραγματοποιήσω κατόπιν το ακριβώς αντίθετο από αυτό».
  ——————————————————————————————————–

  Και συνεχίζει λίγο πιο κάτω κατά την εκφορά του λόγου του ο κ. Σόιμπλε
  =================================================
  αναφερόμενος στον κ. Τσίπρα «μου είπε ότι θα κάνει έναν προεκλογικό αγώνα στον οποίον θα υποσχεθεί ότι
  ———————————————————————————————————————————-
  η Ελλάδα δεν θα φύγει από το ευρώ, αλλά και ότι δε θα αποδεχθεί καμία μνημονική υποχρέωση.
  ————————————————————————
  Αν είναι έτσι του απάντησα, σου εύχομαι προσωπικά να μην κερδίσεις τις εκλογές.

  Για αυτό και δεν εξεπλάγην όταν ο Τσίπρας τις κέρδισε, ούτε με ότι συνέβη μετά.

  Ήμουν κάπως περίεργος πως θα έλυνε κατόπιν το πρόβλημα.

  Το έλυσε με το να κάνει το ακριβώς αντίθετο από εκείνο που υποσχέθηκε στις εκλογές».
  ==================================================================

  ΣΧΛΙΟ: Τι άλλο να διαβάσει κανείς, για να αντιληφθεί πόσο »ΚΛΟΟΥΝ»“ είναι οι κυβερνώντες πολιτικοί, που γράφει ΟΛΟΣ ο Γερμανικός τύπος.

 2. NB 21:27 27/04/2016

  Μήνυμα Βερολίνου: Δεσμευτικά τα συμφωνηθέντα, δεν αλλάζουν από τη νέα κυβέρνηση

  Τήρηση της συμφωνίας Ελλάδας-εταίρων ζήτησε το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, στέλνοντας… μετεκλογικό μήνυμα στην Αθήνα.
  Το Βερολίνο τόνισε ότι παρά την προεκλογική εκστρατεία η Ελλάδα θα πρέπει να τηρήσει το χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που προβλέπονται στο τρίτο πρόγραμμα, αλλά και ότι οποιαδήποτε κυβέρνηση κι αν προκύψει από τις εκλογές πρέπει να το εφαρμόσει.
  «Τα όσα συμφωνήθηκαν για την Ελλάδα είναι δεσμευτικά», διαμήνυσε ο εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, Μάρτιν Γκέγκερ, σημειώνοντας ότι «δεν μπορούν να αλλάξουν εύκολα από μια νέα κυβέρνηση». Ο εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΟΙΚ είπε ακόμη σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις «υποθέτω ότι γίνονται πολύ λίγα πράγματα», συμπληρώνοντας ότι παρ” όλα αυτά εξακολουθεί να ισχύει το συμπεφωνημένο χρονοδιάγραμμα».

 3. NB 21:21 27/04/2016

  Μήνυμα Βερολίνου: Δεσμευτικά τα συμφωνηθέντα, δεν αλλάζουν από τη νέα κυβέρνηση
  ———————————————————————————————————————–
  Τήρηση της συμφωνίας Ελλάδας-εταίρων ζήτησε το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, στέλνοντας… μετεκλογικό μήνυμα στην Αθήνα.
  Το Βερολίνο τόνισε ότι παρά την προεκλογική εκστρατεία η Ελλάδα θα πρέπει να τηρήσει το χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που προβλέπονται στο τρίτο πρόγραμμα, αλλά και ότι οποιαδήποτε κυβέρνηση κι αν προκύψει από τις εκλογές πρέπει να το εφαρμόσει.
  «Τα όσα συμφωνήθηκαν για την Ελλάδα είναι δεσμευτικά», διαμήνυσε ο εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, Μάρτιν Γκέγκερ, σημειώνοντας ότι «δεν μπορούν να αλλάξουν εύκολα από μια νέα κυβέρνηση». Ο εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΟΙΚ είπε ακόμη σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις «υποθέτω ότι γίνονται πολύ λίγα πράγματα», συμπληρώνοντας ότι παρ” όλα αυτά εξακολουθεί να ισχύει το συμπεφωνημένο χρονοδιάγραμμα».

 4. NM 21:10 27/04/2016

  Το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης στηρίχτηκε

  πάνω στη δυνατότητα της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ να διαπραγματευθεί μερική διαγραφή χρεών, προσωρινό μορατόριουμ στην εξυπηρέτηση του χρέους και σύνδεση του ρυθμού ανάπτυξης με την αποπληρωμή του χρέους. Αλλά η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν είχαν συμφωνήσει σε αυτούς τους όρους και η Ελλάδα έπρεπε να δεχθεί τη συνέχιση του τρέχοντος προγράμματος διάσωσης, με τους πιστωτές να αξιολογούν περιοδικά την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων. Ο Τσίπρας μπήκε στην διαπραγμάτευση μην μπορώντας να φύγει μακριά από το τραπέζι και αυτό διάβρωσε γρήγορα τη διαπραγματευτική του ισχύ. Αυτό ήταν το πρώτο τετ α τετ με την πραγματικότητα.
  Όταν ο Τσίπρας έδινε τις τολμηρές προεκλογικές υποσχέσεις του, δεν είχε προβλέψει ότι θα χρειαστεί να δράσει κάτω από ακραίους οικονομικούς περιορισμούς, με αγωνία κάθε μέρα αν θα φτάσουν τα λεφτά. Η κυβέρνησή χρειάστηκε να λεηλατήσει τα ασφαλιστικά ταμεία για να πληρώσει μισθούς και συντάξεις, ενώ η μεγάλη εκροή καταθέσεων κάνει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα απεγνωσμένο για περισσότερη βοήθεια από την ΕΚΤ.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.