ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πλησιάζει η «ώρα της αλήθειας» για την κυβέρνηση

Μαξίμου: Πασχαλινή αγωνία για την αξιολόγηση

Σε κατάσταση έκτακτου συναγερμού παραμένει η κυβέρνηση, καθώς το Μαξίμου έρχεται αντιμέτωπο με τις προαναγγελίες πως «η αξιολόγηση κλείνει» της περασμένης εβδομάδας, αφού σιγά σιγά, τα χρονικά περιθώρια στενεύουν.
tsipras

Ωστόσο, την ώρα που ο χρόνος τελειώνει, η αγωνία παραμένει στο «κόκκινο», αφού κυβέρνηση και δανειστές βρίσκονται «τόσο κοντά όσο και μακριά», κάτι που σημαίνει ότι όσο πιθανό είναι να «βγει» το κυβερνητικό αφήγημα της κυβέρνησης, άλλες τόσες είναι οι πιθανότητες να τιναχθούν όλα στον αέρα.

Τούτων δοθέντων, στο Μαξίμου είναι έκδηλη η αγωνία για τον νέο γύρο διαπραγματεύσεων που ξεκινά σήμερα, στις 3 το μεσημέρι, καθώς ήδη από την περασμένη εβδομάδα, το κυβερνητικό non paper ανέφερε ότι το αργότερο ως την Τρίτη θα έχει συνομολογηθεί πλήρης συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών. Ωστόσο, με δεδομένο το κενό που παραμένει στα «κόκκινα δάνεια», τις διαφορές που σημειώνονται στις συζητήσεις ως προς τις επικουρικές συντάξεις, αλλά και τις διαφωνίες στα φορολογικά μέτρα, ο γύρος διαπραγμάτευσης που ξεκινά το μεσημέρι είναι εξαιρετικά κρίσιμος.

Σκοτσέζικο ντους

Επί της ουσίας, στο Μαξίμου συνεχίζουν να θέλουν να έχει ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση μέσα στις επόμενες 1-2 μέρες, προκειμένου οι δύο πλευρές να μεταφερθούν στην Ουάσινγκτον, για την εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ, χωρίς «εκκρεμότητες». Στόχος της κυβέρνησης είναι αφού θα έχει κλείσει η αξιολόγηση, να θέσει μέσω του Ευκλείδη Τσακαλώτου το θέμα της διευθέτησης του ελληνικού χρέους στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Μάλιστα, κατά πολλούς, τα όσα θα γίνουν στην εαρινή Σύνοδο του Ταμείου, αλλά και οι ίδιες οι απαιτήσεις του ΔΝΤ, ουσιαστικά «κρατούν ζωντανή» τη συζήτηση για την
διευθέτηση του ελληνικού χρέους, παρά τις ευρωπαϊκές –και δη τις γερμανικές- προσπάθειες να παραπεμφθούν στις ελληνικές καλένδες οι σχετικές διεργασίες.

Σε κάθε περίπτωση, ως τώρα η κυβέρνηση υφίσταται ένα «σκοτσέζικο ντους» ως προς την αξιολόγηση, αφού όπως υποστηρίζουν και στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου, υπάρχουν στιγμές που η διαπραγμάτευση «φαίνεται να πηγαίνει με τα χίλια» και άλλες που «όλα είναι έτοιμα να τιναχτούν στον αέρα», όπως λένε χαρακτηριστικά. Όλα αυτά, ενώ ο χρόνος τελειώνει και πλέον είναι υπαρκτό το ενδεχόμενο να μην κλείσει η αξιολόγηση έως το ελληνικό Πάσχα, αλλά… λίγο
αργότερα. Κατά κυβερνητικές πηγές, μάλιστα, δεν αποκλείεται να μην προλάβουν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης στο Eurogroup της 22ας Απριλίου να επισημοποιήσουν την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, αλλά να χρειαστεί νέα έκτακτη συνεδρίαση μερικές ημέρες μετά.

«Καήκαμε»

Όπως και να ‘χει, η αγωνία της κυβέρνησης δεν έχει να κάνει τόσο με το χρόνο καταβολής της επόμενης δόσης, όσο με το… τρένο της ανάκαμψης που κινδυνεύει να χαθεί για την ελληνική οικονομία. Ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος είχε ομολογήσει στο παρελθόν, με αφοπλιστική ειλικρίνεια, ότι αν η αξιολόγηση φτάσει τον Μάιο ή τον Ιούνιο «καήκαμε»,
όπως είχε πει χαρακτηριστικά. Πλέον, φτάνουμε στα μέσα Απριλίου, η διαπραγμάτευση και τα «αγκάθια» παραμένουν ανοιχτά και ο χρόνος του… «καήκαμε» έχει αρχίσει να πλησιάζει επικίνδυνα. Κάτι που σημαίνει ότι η κυβέρνηση μπορεί να έρθει αντιμέτωπη με την ακύρωση του «αφηγήματός» της, καθώς αν η αξιολόγηση κλείσει αργά και η σταθερότητα που θα επέλθει στην ελληνική οικονομία δεν οδηγήσει στη ανάκαμψη, τότε τα επιχειρήματα της κυβέρνησης θα βρεθούν στον αέρα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την σταθερότητά της, αλλά και για τη αποδοχή της στην ελληνική κοινωνία…

2 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
 1. NMan. 10:13 12/04/2016

  Τέτοιες ψευτιές και τόσες προσβολές, πως τις αντέχουν και οι ίδιοι ?

  Αξιοπρέπεια??

  ΤΩΡΑ από στιγμή σε στιγμή …έρχεται από τις 25.1.015 και μετά….
  «Ο λαός αποκτά αξιοπρέπεια» πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

  Τσίπρας: «Τέρμα τα μνημόνια και η τρόικα την επομένη των εκλογών!»
  «Την επόμενη μέρα των εκλογών, δεν θα υπάρχουν Μνημόνια και Τρόικα» δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στη διακαναλική του συνέντευξη στο Ζάππειο Μέγαρο και πρόσθεσε ότι ακόμα και με αυτοδυναμία του κόμματός του θα επιδιώξει συνεργασίες.
  Ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε «καθαρή και ισχυρή εντολή, για να έχουμε τα χέρια μας λυμένα την επόμενη μέρα» και υπογράμμισε ότι ο ελληνικός λαός είναι μπροστά σε ένα κρίσιμο, ιστορικό ραντεβού και καλείται να αποφασίσει «αν θα συνεχιστεί η τραγωδία που έζησε τα τελευταία χρόνια, ο δρόμος των θυσιών δίχως αντίκρισμα ή αν θα υπάρξει διέξοδος, ελπίδα, πραγματική διαπραγμάτευση, επιστροφή στην ανάπτυξη, αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης».
  *Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην επόμενη ημέρα, αμέσως μετά τις εκλογές, λέγοντας πως δεν θα υπάρχουν μνημόνια και τρόικα.
  «Ο λαός αποκτά αξιοπρέπεια» πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
  *Δυστυχώς όμως ‘’ξέχασε’’ ΑΜΕΣΩΣ την επομένη των εκλογών, αυτά που μας υποσχόταν την …προηγουμένη.
  Και αφού επί ΕΞΗ(6) μήνες όχι μόνο δεν επέλυσε ,’όχι μόνο δεν έσκισε μνημόνια και υποχρεώσεις σήμερα ΕΠΙΔΙΩΚΕΙ να μας ‘’φλομώσει’’ στην εκλογολογία για να ΚΡΥΨΕΙ τα δισεπίλυτα και ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ για την ύπαρξή μας προβλήματα και χρεοκοπίες.
  *Σήμερα γυμνός και καΜένος εντελώς από τις συναναστροφές του, ο ,σαν ντοπαρισμένος που χαμογελά χωρίς να γνωρίζει τον λόγο, αποδεικνύει και αποδεικνύεται πόσο ψεύτικος..χαρταετός ήταν που με την πρώτη βροχή ‘’επέστρεψε’’ στη βάση του ανήμπορος, ανίκανος με μόνο στοιχείο τη γύμνια του..σκελετού του.

  *Σήμερα, εξακολουθεί να εξαπατά και να παραπληροφορεί τον λαό που τον ψήφησε για τις ψεύτικες υποσχέσεις του, με τόση ευκολία και τόσο θράσος, που ΑΜΕΣΩΣ καταλαβαίνεις δύο πράγματα: ΄Η, είναι τόσο ψεύτης και διαβρωμένος ‘’αριστερός’’ , ΄Η, είναι τόσο ‘’λάτρης’’ της …παραίσθησης που αποκαλύπτει και το πόσο επικίνδυνος και ΑΧΡΗΣΤΟΣ απεδείχθη με την πρώτη…βροχή.

  *Μας έκανε ρεζίλι σε όλο τον κόσμο με την αγραμματοσύνη του και τις προσωπικές επιλογές των υπουργών του και τους συμβιβασμούς με την ακροδεξιά των ηλιθίων , των καΜένων και των φοροφυγάδων. Κάθε φορά που πηγαίνει στο εξωτερικό, μας πιάνει τρόμος για το τι θα υπογράψει ΧΩΡΙΣ να μας πεί και το τί
  *Μας έχει τρελάνει στα ψέματα, στις υποσχέσεις και στις φαντασιώσεις. Σίγουρα απαιτούνται ‘’εξετάσεις’’ για να μάθουμε τόσο πολλά που βλέπουμε γι αυτήν την διχασμένη προσωπικότητα, αλλά και τους κινδύνους που εγκυμονεί η παρουσία του στην εξουσία.
  *‘’Μιλάει’’ για επενδύσεις και …νέους θριάμβους ! που …έρχονται από την Ανατολή, από τη …Αμερική , την Συρία, το Ιράκ και το …σκουριασμένο ‘’παραπέτασμα’’ της πείνας και της αρπαχτής.
  *Μιλάει για σεβασμό στην Τρίτη ηλικία , για ΝΕΑ μόρφωση στα παιδιά, για αναμόρφωση στη δικαιοσύνη. Κι όμως απέδειξε ΗΔΗ !!! το μέγεθος της πολιτικής και όχι μόνο ΑΤΙΜΙΑΣ ΤΟΥ.
  *Καλεί ‘’πρόθυμους’’ μετανάστες , να ανοίξουν τα μνήματα των Ελλήνων συνταξιούχων, τώρα που είναι σχεδόν ανήμποροι να ζήσουν, για να ‘’ελευθερωθεί’’ από το βάρος της παρουσίας τους ώστε να ‘’αναπνεύσουν’’ τα ΝΕΚΡΑ ασφαλιστικά ταμεία …
  Ποτέ πια ‘’αριστερά’’ με ακροδεξιούς καΜένους ..σημαιοφόρους και λοιπούς πολιτικούς παλιάτσους ακροδεξιοφασίστες.

 2. Μιά αναξιόπιστη , αναξιοκρατική και άδικη διακυβέρνηση , χωρίς μπούσουλα ,όραμα και ήθος πολιτικό τε και προσωπικό , το οποίο απουσιάζει από τα μέλη της διακυβέρνησης
  τείνει να καταλάβει και τις καρδιές των υπερασπιστών και ψηφοφόρων της !
  Ως πότε Άνθρωποι σοβαροί μπορείτε να υπερασπίζεσθε τα καμώματα και τα λεγόμενα της κ.Γεροβασίλη και των Καμμένων των ΑΝΕΛ η των «θερμαστων » του ατμοπλοίου » Αίγινα» ; που πάει σε λάθος πορεία στα βράχια της τελικής καταστροφής.
  Τα ρήγματα στα ύφαλα δεν διορθώνονται με τσιρότα ή τα παπαγαλάκια της αυλής του Τσίπρα .
  Τουλάχιστον κάνετε μεταβολή και αποχωρείστε…..

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.