ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στόχος η ολοκλήρωση της αξιολόγησης την ερχόμενη εβδομάδα

Μαξίμου: Τελευταία ζαριά κατά του ΔΝΤ

Με ανοιχτό το μέτωπο κατά του ΔΝΤ και με ενεργές τις επιδιώξεις να ωθηθεί το Ταμείο στην «δεύτερη ταχύτητα» του ελληνικού προγράμματος, ο πρωθυπουργός συνεχίζει να παίζει το «τελευταίο χαρτί» του για το κλείσιμο της αξιολόγησης την ερχόμενη εβδομάδα: δηλαδή, την βούληση όλων των Ευρωπαίων να μην εκτροχιαστεί το ελληνικό πρόγραμμα και να μην υπάρξει μία νέα εστία αστάθειας στην Ευρώπη.
tsiprasdnt

του Γιώργου Μελιγγώνη

Για όλα αυτά, ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να ανοίξει τα χαρτιά του το μεσημέρι στη Βουλή, ενώ το σαββατοκύριακο ο πρωθυπουργός θα έχει πυρετό επαφών και συνεδριάσεων με κορυφαίους υπουργούς, με στελέχη, αλλά και με κοινοτικούς παράγοντες. Παράλληλα, σύμφωνα με πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, η κυβέρνηση κάνει θετικό απολογισμό του διήμερου ταξιδιού του Αλέξη Τσίπρα σε Γαλλία και Βέλγιο, καθώς ο πρωθυπουργός απέσπασε την πολιτική στήριξη τόσο του Γάλλου προέδρου, Φρανσουά Ολάντ, όσο και του προέδρου του ΕυρωπαϊκούΚοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς. Μ’ άλλα λόγια, ο Αλέξης Τσίπρας, πέραν του ειδικού βάρους των δύο προαναφερθέντων λόγω των θεσμικών ιδιοτήτων τους, καταφέρνει να πάρει μαζί του και την ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία, σε μία συγκυρία που αυτή έχει πολιτική ανάγκη να δείξει ότι… δεν αποτελεί την άλλη όψη του ίδιου νομίσματος με την ευρωπαϊκή Κεντροδεξιά.

«Μαζί τους στόχους, εμείς το μείγμα»

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός έχει ήδη «διεθνοποιήσει» το βασικό αίτημα της Ελλάδας να είναι αυτή που θα αποφασίζει τα μέτρα και τα μέσα, με τα οποία θα επιτυγχάνει τους στόχους. Και αυτός ακριβώς, όπως παραδέχονται και κυβερνητικά στελέχη, είναι ο πυρήνας της αντιπαράθεσης Αθήνας-ΔΝΤ: δηλαδή, σε κάθε γύρο διαπραγματεύσεων, η εκπρόσωπος του Ταμείου επέμενε σε συγκεκριμένα μέτρα, συγκεκριμένης ιδεολογικής κατεύθυνσης, σε αντίθεση με τους Ευρωπαίους που ήθελαν τήρηση των στόχων και άφηναν την κυβέρνηση να προτείνει μέτρα για να επιτευχθούν οι στόχοι αυτοί.
Στο πλαίσιο αυτό, όσο Αθήνα και ΔΝΤ εμμένουν στις θέσεις τους, τόσο θα φαίνεται εναργέστερα ότι η διαπραγμάτευση μεταξύ των δύο πλευρών έφτασε στα όριά της και η λύση πρέπει να αναζητηθεί με άλλον τρόπο: δηλαδή, είτε να βάλει νερό στο κρασί της η κυβέρνηση, είτε να κλείσει η αξιολόγηση με το ΔΝΤ να παίζει ρόλο δεύτερο και όχι πρωταγωνιστικό.

«Παραμερισμός» του ΔΝΤ

Επί της ουσίας, ο πρωθυπουργός επιχειρεί, αξιοποιώντας και την βούληση των Ευρωπαίων για συμφωνία, να «παραμερίσει» το ΔΝΤ και να χωρίσει την αξιολόγηση σε δύο ταχύτητες: στην πρώτη ταχύτητα θα βρίσκονται οι ευρωπαϊκοί θεσμοί (Κομισιόν, ΕΚΤ, ESM) και στη δεύτερη ταχύτητα θα βρίσκεται το ΔΝΤ. Στην κυβέρνηση επικρατεί αισιοδοξία, μ’ άλλα λόγια, ότι η αξιολόγηση μπορεί να κλείσει τώρα μόνο με τους Ευρωπαίους και το ΔΝΤ θα παραμείνει εντός με το ένα πόδι, καταγράφοντας τις ενστάσεις και τις διαφωνίες του, αλλά χωρίς να τινάζει την αξιολόγηση στον αέρα. Εξάλλου, προς τούτο, κυβερνητικές πηγές επικαλούνται και τις χθεσινοβραδινές δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ, καθώς η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο διαφοροποίησης του ρόλου του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα: «το ΔΝΤ θα συνεχίσει να βοηθάει την Ελλάδα, αλλά ίσως αλλάξει η μορφή της συμμετοχής του στο ελληνικό πρόγραμμα», είπε χαρακτηριστικά η κ.
Λαγκάρντ.

Τούτων δοθέντων, στόχος του Μεγάρου Μαξίμου είναι να κλείσει η αξιολόγηση με τους Ευρωπαίους την ερχόμενη εβδομάδα, ούτως ώστε η Ελλάδα να προλάβει το Eurogroup της 22ας Απριλίου –ή, το αργότερο, ένα έκτακτο Eurogroup στις 25 ή 26 του μηνός. Σε κάθε περίπτωση, τούτη την ώρα η κυβέρνηση ποντάρει στην επίτευξη συμφωνίας εντός μίας εβδομάδας, ούτως ώστε να έχουν τελειώσει όλα πριν το Πάσχα και, μάλιστα, με τον «διαχωρισμό» ΔΝΤ- Ευρωπαίων να καταγράφεται ως διαπραγματευτικό «κέρδος» για την Αθήνα –άλλωστε, μετά την πρώτη έρχεται η… δεύτερη αξιολόγηση, αφού το Μνημόνιο δεν τελειώνει…

4 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
 1. Mνήμων 13:57 15/04/2016

  ΓΛΕΙΦΟΥΝ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΕΦΤΥΝΑΝ ΟΙ ΑΘΛΙΟΙ !!!
  «go back madam Merkel»

  Δεν υπάρχει πιο προσβλητική και ταυτόχρονα πιο δίκαιη κριτική από αυτή του Ρέντσι. Πράγματι, αν δει κανείς τις προεκλογικές δηλώσεις του Τσίπρα σε ύφος «go back madam Merkel» και την αρχική μετεκλογική του συμπεριφορά που γύριζε γύρω από τη Μέρκελ χωρίς να την συναντά, μαζί με τα τωρινά συνεχή ραντεβού και τηλεφωνικές συνομιλίες, , νιώθει το δούλεμα στο πετσί του.
  Αν ο Ρέντσι ήξερε ελληνικές παροιμίες, θα έλεγε για τον Τσίπρα «εκεί που έφτυνε, τώρα γλείφει». Βέβαια, καλώς συναντά ο Τσίπρας την Μέρκελ• O τρόπος συναντήσεων είναι το μεμπτό της υπόθεσης. Η σημερινή κυβέρνηση τσαλαπατά κάθε θεσμικό πλαίσιο της Ε.Ε., αναγνωρίζει, νομιμοποιεί και αναβαθμίζει το λεγόμενο διευθυντήριο (ποιος θα το περίμενε από μία αριστερή κυβέρνηση) και ευτελίζει τις υπόλοιπες χώρες μέλη.
  Η κριτική έρχεται από την πραγματική αριστερά, αυτή που προσαρμόζεται στην πραγματικότητα, κάνει προοδευτικές μεταρρυθμίσεις και παλεύει για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Και αυτό είναι που πονάει πιότερο όλων.

 2. Τέτοιες ψευτιές και τόσες προσβολές, πως τις αντέχουν και οι ίδιοι ?
  Αξιοπρέπεια??

  ΤΩΡΑ από στιγμή σε στιγμή …έρχεται από τις 25.1.015 και μετά….

  «Ο λαός αποκτά αξιοπρέπεια» πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

  Τσίπρας: «Τέρμα τα μνημόνια και η τρόικα την επομένη των εκλογών!»
  «Την επόμενη μέρα των εκλογών, δεν θα υπάρχουν Μνημόνια και Τρόικα» δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στη διακαναλική του συνέντευξη στο Ζάππειο Μέγαρο και πρόσθεσε ότι ακόμα και με αυτοδυναμία του κόμματός του θα επιδιώξει συνεργασίες.
  Ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε «καθαρή και ισχυρή εντολή, για να έχουμε τα χέρια μας λυμένα την επόμενη μέρα» και υπογράμμισε ότι ο ελληνικός λαός είναι μπροστά σε ένα κρίσιμο, ιστορικό ραντεβού και καλείται να αποφασίσει «αν θα συνεχιστεί η τραγωδία που έζησε τα τελευταία χρόνια, ο δρόμος των θυσιών δίχως αντίκρισμα ή αν θα υπάρξει διέξοδος, ελπίδα, πραγματική διαπραγμάτευση, επιστροφή στην ανάπτυξη, αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης».

  *Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην επόμενη ημέρα, αμέσως μετά τις εκλογές, λέγοντας πως δεν θα υπάρχουν μνημόνια και τρόικα.
  «Ο λαός αποκτά αξιοπρέπεια» πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
  ——————————————————————————
  *Δυστυχώς όμως ‘’ξέχασε’’ ΑΜΕΣΩΣ την επομένη των εκλογών, αυτά που μας υποσχόταν την …προηγουμένη.
  Και αφού επί ΕΞΗ(6) μήνες όχι μόνο δεν επέλυσε ,’όχι μόνο δεν έσκισε μνημόνια και υποχρεώσεις, σήμερα ΕΠΙΔΙΩΚΕΙ να μας ‘’φλομώσει’’ στην εκλογολογία για να ΚΡΥΨΕΙ τα δισεπίλυτα και ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ για την ύπαρξή μας προβλήματα και χρεοκοπίες.
  *Σήμερα γυμνός και καΜένος εντελώς από τις συναναστροφές του, ο ,σαν ντοπαρισμένος που χαμογελά χωρίς να γνωρίζει τον λόγο, αποδεικνύει και αποδεικνύεται πόσο ψεύτικος..χαρταετός ήταν που με την πρώτη βροχή ‘’επέστρεψε’’ στη βάση του ανήμπορος, ανίκανος με μόνο στοιχείο τη γύμνια του..σκελετού του.

  *Σήμερα, εξακολουθεί να εξαπατά και να παραπληροφορεί τον λαό που τον ψήφησε για τις ψεύτικες υποσχέσεις του, με τόση ευκολία και τόσο θράσος, που ΑΜΕΣΩΣ καταλαβαίνεις δύο πράγματα: ΄Η, είναι τόσο ψεύτης και διαβρωμένος ‘’αριστερός’’ , ΄Η, είναι τόσο ‘’λάτρης’’ της …παραίσθησης που αποκαλύπτει και το πόσο επικίνδυνος και ΑΧΡΗΣΤΟΣ απεδείχθη με την πρώτη…βροχή.

  *Μας έκανε ρεζίλι σε όλο τον κόσμο με την αγραμματοσύνη του και τις προσωπικές επιλογές των υπουργών του και τους συμβιβασμούς με την ακροδεξιά των ηλιθίων , των καΜένων και των φοροφυγάδων. Κάθε φορά που πηγαίνει στο εξωτερικό, μας πιάνει τρόμος για το τι θα υπογράψει ΧΩΡΙΣ να μας πεί και το τί
  *Μας έχει τρελάνει στα ψέματα, στις υποσχέσεις και στις φαντασιώσεις. Σίγουρα απαιτούνται ‘’εξετάσεις’’ για να μάθουμε τόσο πολλά που βλέπουμε γι αυτήν την διχασμένη προσωπικότητα, αλλά και τους κινδύνους που εγκυμονεί η παρουσία του στην εξουσία.
  *‘’Μιλάει’’ για επενδύσεις και …νέους θριάμβους ! που …έρχονται από την Ανατολή, από τη …Αμερική , την Συρία, το Ιράκ και το …σκουριασμένο ‘’παραπέτασμα’’ της πείνας και της αρπαχτής.
  *Μιλάει για σεβασμό στην Τρίτη ηλικία , για ΝΕΑ μόρφωση στα παιδιά, για αναμόρφωση στη δικαιοσύνη. Κι όμως απέδειξε ΗΔΗ !!! το μέγεθος της πολιτικής και όχι μόνο ΑΤΙΜΙΑΣ ΤΟΥ.
  *Καλεί ‘’πρόθυμους’’ μετανάστες , να ανοίξουν τα μνήματα των Ελλήνων συνταξιούχων, τώρα που είναι σχεδόν ανήμποροι να ζήσουν, για να ‘’ελευθερωθεί’’ από το βάρος της παρουσίας τους ώστε να ‘’αναπνεύσουν’’ τα ΝΕΚΡΑ ασφαλιστικά ταμεία …
  Ποτέ πια ‘’αριστερά’’ με ακροδεξιούς καΜένους ..σημαιοφόρους και λοιπούς πολιτικούς παλιάτσους ακροδεξιοφασίστες.

 3. NMan. 13:09 15/04/2016

  Άνθρωπος ‘’αγράμματος’’ ξύλο απελέκητο.

  Όταν δεν ξέρουμε τι ζητάμε…πάντα μας φταίνε οι άλλοι
  ==============================================
  Το Γενάρη, ο Αλ. Τσίπρας συναντήθηκε με την ηγεσία του ΔΝΤ και αμέσως μετά δήλωσε:
  «(…) το ΔΝΤ κατανοεί το αυτονόητο, δηλαδή ότι το ελληνικό πρόγραμμα δεν βγαίνει δίχως γενναίο «κούρεμα» χρέους
  (…) Δεν ζητάμε να μας συμπαθήσουν στο Βερολίνο. Αναζητούμε συμμάχους, αλλά η πολιτική της Γερμανίας είναι καταστροφική. Εδώ (στις ΗΠΑ), μπορούμε να βρούμε συμμάχους για να αποτρέψουμε καταστροφικές πολιτικές».
  Δηλαδή, σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΔΝΤ είναι εν δυνάμει σύμμαχος των απανταχού «καταπιεσμένεων» από το γερμανικό μοντέλο διαχείρισης της κρίσης.
  Ωστόσο, όπως επανειλημμένα δήλωσε ο Β. Σόιμπλε, η θέση της Γερμανίας για τη διαχείριση της κρίσης στην Κύπρο ταυτιζόταν εξ αρχής με αυτήν του ΔΝΤ, το οποίο κατά κοινή ομολογία κράτησε και την πιο σκληρή στάση στις διαπραγματεύσεις πριν και μετά το «όχι» της κυπριακής Βουλής.

 4. Ν Μαν 11:44 15/04/2016

  ΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΧΡΕΟΥΣ , ΚΑΙ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΔΑΝΕΙΟΥ,
  ΤΑ ΚΕΡΔΙΣΕ ΜΕ ΤΟ ‘’ΣΠΑΘΙ ΤΟΥ’’ , Ο ΓΙΩΡΓΟΣ Α.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
  =========================================================
  Ποιες υπογεγραμμένες συμφωνίες τήρησε και εφάρμοσε ο χουντο αναστημένος ‘’εκλεκτός’’ των ..εκλεκτών της Χούντας?
  Τι ακριβώς έχει ως ‘’ΑΤΟΥ’’ ο κ Τσίπρας, για να απαιτήσει και μείωση χρέους ?
  Ποιες διαρθρωτικές αλλαγές έχει εφαρμόσει και ποιους νόμους ενεργοποιήσει ώστε να αντιληφθούν και οι εταίροι μας-δανειστές, όταν δεν θα πάνε χαμένες οι θυσίες των λαών που θα πληρώσουν ‘’ την ασυλία Τσίπρα ‘’ στον Καραμανλή?
  Πόσες ..μυριάδες κομματικοί κολαούζοι ‘’κατέχουν’’ δημόσιες θέσεις λόγω μαυρογυαλούρικης συμπεριφοράς των πεινασμένων για εξουσία μπολσεβίκων.
  *Με ποια εχέγγυα έρχεται σήμερα ο Τσίπρας και υπόσχεται τόσο προεκλογικά ,όσο και μετεκλογικά μείωση του χρέους από την ΕΕ, όταν ΚΑΝΕΙΣ !!! δεν την του υπεσχέθη, κι όταν η μέχρι σήμερα ΣΠΑΤΑΛΗ και μικροκομματική διακυβέρνηση της χώρας υπήρξε πελατειακή και αντισυνταγματική ‘’αντάξια’’ της κλίκας των όψιμων απογόνων του σταλινικού ολοκαυτώματος της δημοκρατίας, της ισότητας της ανθρωπιάς.
  Ποιος ΤΡΕΛΟΣ πολιτικός ηγέτης των μελών της ΕΕ, θα τολμήσει να προτείνει στο λαό του, να υποστεί νέες θυσίες, για να ‘’ακούνε’’ τις ΒΡΙΣΙΕΣ του Καμμένου και την βρόμικη προπαγάνδα, εκβιασμούς, ψευτοαντριλίκια και σπατάλη ασυγκράτητη , ανώφελη και μικροκομματική συμπεριφορά , από τους Τσιπρογιάννηδες , με τα χρήματα που θα στερηθούν οι ίδιοι και τα παιδιά τους?
  Τι ακριβώς προτείνει ή, έκανε υπέρ της ελληνικής οικονομίας και των ελλήνων, εκτός του: ΝΑ ‘’ΧΑΡΙΣΕΙ’’ τον ‘’Αστέρα’’ ,να ‘’δωροθετήσει’’ τα ελληνικά αεροδρόμια, να καταστήσει τους τούρκους πιο ασύδοτους και πιο επικίνδυνους και να διορίσει όλα τα κομματικά του απολειφάδια, ως ‘’αναγκαία’’ στοιχεία προόδου προς την χρεοκοπία?

  *Την μείωση του χρέους κατά 120δις ευρώ, την μείωση των επιτοκίων, την αναβολή πληρωμής του χρέους μέχρι το 2022, την ΚΕΡΔΙΣΕ ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου με το σπαθί του.

  *‘’Χειροπιαστή απόδειξη’’ για τη μείωση χρέους προς την Ελλάδα του Γιώργου Παπανδρέου, απετέλεσαν οι νόμοι, οι διαρθρωτικές αλλαγές , τα ΠΡΟΣΤΙΜΑ σε Λάτσηδες και Βαρδινογιάννηδες, η διαύγεια, η φοροδοτική ισότητα, η άρση του τραπεζικού απορρήτου, ο οικονομικός εισαγγελέας, οι νόμοι για την δημοσιοϋπαλληλική ΛΕΡΝΑΙΑ της διαπλοκής. Ναι ! αυτόν που αυθημερόν ακύρωσε και διέγραψε ο Τσίπρας της διαπλοκής, ‘’πατσίζοντας’’ τα φακελάκια με την αγορασμένη ψήφο των φοροφυγάδων και των πελατειακών και βρώμικων ‘’συγχωνεύσεων’’.

  *Η μείωση του χρέους. εκ μέρους της ΕΕ. ήταν μια προσωπική νίκη και πολιτική κατάκτηση του Γιώργου Παπανδρέου, που απέδειξε ΠΡΩΤΑ!!! ότι θα αγωνισθεί για την επιστροφή της Ελλάδας σε ένα δρόμο ανάπτυξης, ευνομίας, ισονομίας και ΔΙΑΥΓΕΙΑΣ !!!

  *Τι από όλα αυτά , εφάρμοσαν τόσο ό Σαμαράς, όσο και σήμερα το δίδυμο της ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟΤΗΤΑΣ και της σπατάλης?

  * ‘’Εξαίρεση’’ αποτέλεσαν οι Έλληνες που ..κόλλησαν στη λάσπη της διαπλοκής και πολλοί και της ιδιοτέλειας. Είχαν μάθει τον Έλληνα να επαιτεί ότι του ανήκει και όχι να το απαιτεί . Είχαν μάθει τον Έλληνα ότι η αξιοκρατία είναι για τους χαζούς, ενώ η πελατειακή ‘’εγγραφή’’ σε ..κάποιους κομματικούς καταλόγους, θα τον ‘’βολέψει’’.
  *Είχαν ‘’πείσει’’ τον Έλληνα ότι η λαμογιά είναι ‘’μαγκιά’’ και εξυπνάδα και ότι η εργασία και η ιδιοκτησία ..κουράζουν τον άνθρωπο και του δημιουργούν άγχος και προβλήματα. όπως έλεγαν οι πίσω από το τείχος της ντροπής , επί τόσα χρόνια μέχρι το 1990…

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.