ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συγκινητικές στιγμές στη Λέσβο

Παγκόσμιο μήνυμα αλληλεγγύης Φραγκίσκου - Βαρθολομαίου - Ιερωνύμου για το προσφυγικό

Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη υψηλού συμβολισμού που πραγματοποίησε ο Πάπας Φραγκίσκος στη Λέσβο, στέλνοντας ηχηρό μήνυμα αλληλεγγύης προς τους πρόσφυγες και τη χώρα μας, μεσούσης της προσφυγικής κρίσης. Τον Πάπα υποδέχθηκαν ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, αλλά και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
papas-tsipras-patria

Έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα να ανταποκριθεί με θάρρος στη αντιμετώπιση της τεράστιας ανθρωπιστικής κρίσης, «της τραγωδίας της αναγκαστικής μετανάστευσης και της μετατόπισης αλλά και των βαθυτέρων αιτίων της κατάστασης αυτής», μέσω διπλωματικών, πολιτικών και φιλανθρωπικών πρωτοβουλιών, και μέσα από συλλογικές προσπάθειες, τόσο στη Μέση Ανατολή όσο και στην Ευρώπη απευθύνουν με κοινή τους δήλωση μέσα από το κέντρο καταγραφής και διαμονής μεταναστών και προσφύγων το γνωστό και σαν χοτ σποτ της Μόριας, ο Πάπας κ. Φραγκίσκος, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερώνυμος.

Τα μηνύματα αλληλεγγύης των τριών προκαθήμενων 

Μήνυμα αγάπης, ειρήνης και αλληλεγγύης προς τους πρόσφυγες, αλλά και ευαισθητοποίησης της παγκόσμιας κοινότητας απέναντι στο προσφυγικό δράμα, απηύθυναν ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο Πάπας Φραγκίσκος και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, μιλώντας στο προαύλιο της καταχώρησης των προσφύγων, στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια.

«Δεν είστε μόνοι σας», ήταν το μήνυμα του Πάπα Φραγκίσκου προς τους πρόσφυγες. Εξήρε τον ρόλο της χώρας στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, τονίζοντας ότι «ο ελληνικός λαός με μεγάλη γενναιοδωρία ανταποκρίθηκε στις ανάγκες παρά το γεγονός ότι διανύει μια δύσκολη περίοδο».

«Ήρθα εδώ με τους αδελφούς μου τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο απλά και μόνο για να σταθώ δίπλα σας, να ακούσω τις ιστορίες σας, ήρθαμε για να επιστήσουμε και πάλι την προσοχή του κόσμου στη σοβαρή αυτή ανθρωπιστική κρίση, για να κάνουμε μια έκκληση ώστε να βρεθεί μια λύση». «Θα θέλαμε να ενώσουμε τις φωνές μας με τις δικές σας και να μιλήσουμε στο όνομα σας ως άνθρωποι της πίστης».

«Ταξιδέψαμε εδώ για να ακούσουμε τις φωνές σας και να σας κοιτάξουμε στα μάτια», «όσοι φοβούνται εσάς δεν σας κοίταξαν στα μάτια. Όσοι σας φοβούνται δεν βλέπουν τα πρόσωπα σας, δεν βλέπουν τα παιδιά σας», σημείωσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.Υπογράμμισε ότι η Μεσόγειος δεν θα πρέπει να γίνει ένας τάφος, αλλά μιας θάλασσα ειρήνης.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος είπε ότι με την επίσκεψή μας «ενώνουμε τις φωνές μας για να στηρίξουμε τους ξεριζωμένους». «Μόνοι όσοι δουν τα μάτια αυτών των μικρών παιδιών που συναντήσαμε θα μπορέσουν να αντιληφθούν αμέσως το πλήρες μέγεθος της χρεοκοπίας της ανθρωπιάς και της αλληλεγγύης που επιδεικνύει η Ευρώπη τα τελευταία χρόνια σε αυτούς τους ανθρώπους και όχι μόνο», είπε και τόνισε ότι καμαρώνει για τους Έλληνες που παρά τις δικές τους δυσκολίες κάνουν τον «Γολγοθά» των προσφύγων ελαφρύτερο.

Με τρεις οικογένειες προσφύγων γευμάτισαν οι προκαθήμενοι των χριστιανικών Εκκλησιών ο Πάπας κ. Φραγκίσκος, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερώνυμος. Το κοινό γεύμα περιελάμβανε το προγραμματισμένο για στον καταυλισμό σημερινό φαγητό, ρύζι με λαχανικά, ελιές, ψωμί και χαλβά.

Συγκινητικές στιγμές στον καταυλισμό

Εκτός πρωτοκόλλου και «παραβιάζοντας» τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας που έχουν ληφθεί οι τρεις θρησκευτικοί ηγέτες κατευθύνθηκαν προς τους εκατοντάδες, μετανάστες στην πλειοψηφία τους, συγκεντρωμένους που ζουν υπό περιορισμό στο χοτ σποτ της Μόριας.

Με συνθήματα και πανό διεκδικούσαν να συναντηθούν και αυτοί με τους προκαθήμενους των Εκκλησιών, Πάπα Φραγκίσκο και Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο και τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών κ. Ιερωνύμο. Πολλοί από αυτούς φιλούσαν τα χέρια των Ιεραρχών και ζητούσαν να βοηθήσουν να γίνει πραγματικότητα το όνειρο τους για μια καλύτερη ζωή στην Ευρώπη.  Μια δυνατή και ταυτόχρονα συγκινητική σκηνή εκτυλίχθηκε όταν πρόσφυγας εκλιπαρούσε μέσα σε κλάματα τον Πάπα να τον ευλογήσει, ενώ και μια γυναίκα χριστιανή έπεσε στα πόδια του Πάπα κλαίγοντας και παρακαλώντας τον να βοηθήσει στην απελευθέρωση τόσο της ίδιας όσο και των υπολοίπων.

Στη συνέχεια οι τρεις προκαθήμενοι απευθύνθηκαν με ομιλίες τους προς τους πρόσφυγες και τους μετανάστες και στη συνέχεια υπέγραψαν την κοινή έκκληση προς την παγκόσμια κοινότητα για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.

Εκατοντάδες χέρια ασυνόδευτων παιδιών προσφύγων, γυναικών με τα μικρά τους παιδιά στην αγκαλιά, ανδρών που έσκυβαν το κεφάλι μπροστά στους ηγέτες του Χριστιανικού κόσμου έσφιξαν από τη στιγμή που μπήκαν στο χοτ σποτ της Μόριας πριν από λίγη ώρα ο Πάπας Φραγκίσκος, ο Οικουμενικός πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερώνυμος.

Οι τρεις θρησκευτικοί ηγέτες κατευθύνθηκαν προς τη Μόρια αμέσως μετά την ολοκλήρωση των μεταξύ τους συναντήσεων κατά τις οποίες επανέλαβαν την ανάγκη της ενεργοποίησης της παγκόσμιας κοινότητας στην κατεύθυνση της αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής προσφυγικής κρίσης.

Στη Μόρια έγιναν δεκτοί πρώτα από τα ασυνόδευτα παιδιά πρόσφυγες που με ζωγραφιές και ταμπλό τους καλωσόριζαν αλλά και ζητούσαν να τους επιτραπεί να μετακινηθούν προς συγγενείς τους σε χώρες της βόρειας Ευρώπης. Ανάλογα αιτήματα και από άλλες οικογένειες προσφύγων αλλά και μετανάστες που με δικά τους ταμπλό διεκδικούσαν «freedom» - «ελευθερία».

Με στοργικά λόγια οι δυο προκαθήμενοι και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών ακόμα και με παιχνίδια με τα παιδιά, έδωσαν κουράγιο στους ανθρώπους αυτούς που έχουν μπει στη μεγάλη τους πλειονότητα στην Ελλάδα μετά τις 20 Μαρτίου και σε εφαρμογή της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας ζουν υπό περιορισμό.

Η συνάντηση Τσίπρα - Πάπα Φραγκίσκου

"Ο ελληνικός λαός, παρά τις μεγάλες δυσκολίες του, παρά το γεγονός ότι υπέφερε άδικα από σκληρά μέτρα λιτότητας όλα αυτά τα χρόνια που κάποιοι άλλοι επέβαλαν, έδειξε ανθρώπινο πρόσωπο και αλληλεγγύη", προς τους πρόσφυγες, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την κατ' ιδίαν συνάντηση του με τον Πάπας Φραγκίσκο, στον αερολιμένα Μυτιλήνης.

"Και είμαι υπερήφανος γι' αυτό, τη στιγμή μάλιστα που κάποιοι εταίροι μας και μάλιστα στο όνομα της χριστιανικής Ευρώπης ύψωναν τείχη και φράχτες για να εμποδίσουν ανυπεράσπιστους ανθρώπους να διεκδικήσουν μια καλύτερη ζωή», πρόσθεσε.

Γι' αυτό, είπε, "θεωρώ ότι η επίσκεψη σας είναι ιστορική και σημαντική" και τον ευχαρίστησε θερμά για την πρωτοβουλία του.
Τη στάση του ελληνικού λαού απέναντι στην προσφυγική κρίση επαίνεσε ο Πάπας Φραγκίσκος και αναφέρθηκε στη γενναιοδωρία που επέδειξε ο ελληνικός λαός, σημειώνοντας ότι δίνει το παράδειγμα της ανθρωπιάς.

Με 10 πρόσφυγες θα επιστρέψει στη Ρώμη ο Ποντίφηκας

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, νωρίς χθες το μεσημέρι ο Πάπας ζήτησε μέσω αξιωματούχων του, να υπάρξει μια έντονα συμβολική ενέργεια, να επιστρέψει στο Βατικανό μαζί με 10 πρόσφυγες, οι οποίοι ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες και βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα λόγω του κλεισίματος των συνόρων στα Βαλκάνια και στις χώρες της Βόρειας Ευρώπης.

Α. Τσίπρας: Η επίσκεψη του Πάπα αποτελεί σημαντική πρωτοβουλία σε μια κρίσιμη στιγμή

Ιστορική επίσκεψη Οικ. Πατριάρχη Βαρθολομαίου - Πάπα Φραγκίσκου στη Μυτιλήνη για τους πρόσφυγες

Η ενέργεια αυτή του Ποντίφηκα τη Ρώμης ερμηνεύεται ως εκδήλωση της δυσαρέσκειας του για την ακολουθουμένη πολιτική και πρακτική αλλά και ως μήνυμα προς τους Ευρωπαίους ηγέτες.

Χθες το απόγευμα επιλέχθηκαν οι 10 αυτοί πρόσφυγες μεταξύ αυτών που διαμένουν στον καταυλισμό του Δήμου Λέσβου, στον Καρά Τεπέ της Μυτιλήνης. Στο σύνολο τους έχουν φτάσει στην Ελλάδα και καταγράφηκαν στο χοτ σποτ της Μόριας πριν την 20η Μαρτίου, όταν ίσχυσε η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας.

Στη Λέσβο υπάρχουν συνολικά 417 πρόσφυγες που έφθασαν στην Ελλάδα πριν την 20η Μαρτίου, έχουν εγκλωβιστεί στη νησί και διαμένουν σε ανοικτές δομές όπως ο καταυλισμός του Καρά Τεπέ.

3 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
 1. Mνήμων 22:17 16/04/2016

  ‘’Όταν στραβώσει το νερό τραβά το ανηφόρι’’ Λέει η λαϊκή παροιμία.

  ‘’ΤΟ ΘΑΥΜΑ’’ ΕΝΟΣ ΑΘΕΟΥ !!!!
  =========================
  Το θαυματουργό ‘’χειροφίλημα’’ ενός ΑΘΕΟΥ….???

  *Φίλησε του Παπά το χέρι,
  *αμόλησε το λευκό περιστέρι
  *και ‘’έγινε’’ πρωθυπουργός χωρίς να τον ρωτήσουν και χωρίς να το καταλάβει ο άθεος Αλέξης.
  Κι όμως το ‘’θαύμα’’ είναι οφθαλμοφανές και αδιαμφισβήτητο..
  Ενώ ο Τσίπρας, λογικά πρέπει να μην κατάλαβε τίποτε περισσότερο από όσα ΔΕΝ ΗΞΕΡΕ και από όσα δεν ξέρει ακόμα!

  *Ζούσε και ζει ΠΑΝΤΑ! στην καρακοσμάρα του, αγνοώντας , αν βρισκόμαστε εντός ή εκτός ΕΕ, αν είμαστε στο ευρώ ή, αν είμαστε στην… Αργεντινή και αν φίλησε του παππά το χέρι ή μόνο το Σταυρό, που του δώσανε.
  *Δεν πρέπει να κατάλαβε, ούτε που βρισκόταν, ούτε και για ποιο λόγο τον έβαλαν σε αυτή τη θέση. Πίστευε και πιστεύει , ότι η ώρα πλησιάζει που θα ξαναγίνει πρόεδρος του 15μελούς και μετά θα πάνε σινεμά.

  * Αν το καταλάβουμε έγκαιρα ίσως μετριάσουμε το ΤΣΟΥΝΑΜΙ των αντιδράσεων , που δεν θα προέρχεται μόνον, από τους ακραίους δεξιούς και αριστερούς, αλλά από την ΜΕΓΙΣΤΗ λαϊκή αντίδραση του προδομένου λαού.

  *Οι εγκληματίες τόσο της δεξιάς ( Κλίκα Καραμανλή), όσο και της ‘’αριστεράς( Κλίκα ΤσπροκαΜένων εντελώς) θα υποστούν την τιμωρία από το χέρι του λαού.
  Κανείς !!! δεν θα μπορέσει να εμποδίσει την λαϊκή οργή και ΤΙΜΩΡΙΑ παρά ΜΟΝΟΝ η αλήθεια και αυτόματη ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ της δικαιοσύνης όσο ακόμη είναι νωρίς.

  *Όσο ο επίορκος εγκληματίας βρίσκεται ατιμώρητος και πληρώνεται στη βουλή από το ΑΙΜΑ του προδομένου λαού, ΚΑΜΙΑ ! δύναμη δεν θα μπορέσει να εμποδίσει την πεινασμένη μάνα, όταν παθαίνουν και ΛΙΠΟΘΥΜΟΥΝ, αυτή τη φορά , στα αλήθεια και σωριάζονται στη μέση του δρόμου.

  *Όσο οι καΜένοι φοροφυγάδες κυκλοφορούν ελεύθεροι, καθισμένοι στις ΚΛΕΜΕΝΕΣ θέσεις της εξουσίας, καμία δύναμη δεν θα μπορέσει να συγκρατήσει την λαϊκή κραυγή ’’ ΟΙ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΣΤΟ ΓΟΥΔΙ’’ !!

  *Όσο ο ΕΠΙΟΡΚΟΣ φυσικός αυτουργός της εθνικής μας χρεοκοπίας ,Προκόπης, βρίσκεται στη δοτή πολυθρόνα της διαπλοκής, ΚΑΝΕΙΣ δεν θα μπορέσει να εμποδίσει τον πεινασμένο πατέρα να πάρει εκδίκηση για τα όσα ‘’περνάει’’ η οικογένειά του και αυτός, από την ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ κλίκα του Καραμανλή και των υποτακτικών υαινών του που διέλυσαν την οικονομία και την Ελλάδα. .

  ‘’Όταν στραβώσει το νερό τραβά το ανηφόρι’’!!!!
  Λέει η λαϊκή παροιμία.

 2. ΧΑΜ 19:55 16/04/2016

  Ο Τσίπρας πρωθυπουργός χωρίς να του…το πούνε?

  **3% των Ελλήνων ψηφοφόρων ήταν η ομάδα του Σύριζα, που με φόβο και τρόμο ’’συντηρούσαν’’ την πολιτική τους ανυπαρξία και την ιδεολογική τους σύγχυση, δημιούργησαν σαν πεινασμένοι κανίβαλοι την Ελλάδα της συμφοράς , την Ελλάδα των δυστυχισμένων ελλήνων.
  * Με μεθόδους και ενέργειες που θύμιζαν άλλες εποχές και άλλους τόπους διέσυραν, κατέστρεψαν και διαστρέβλωσαν κάθε δυνατότητα και προσπάθεια μιας κυβέρνησης που αγωνιζόταν να μη πτωχεύσει η χώρα. Βρήκαν ευκαιρία, σαν πληρωμένοι εκτελεστές, να διαλύσουν τον οικονομικό ιστό της Ελλάδας και να ‘’ΓΕΝΝΗΣΟΥΝ’’ την απελπισία και το φόβο σε κάθε γωνιά, σε κάθε οικογένεια, σε κάθε απελπισμένη ελληνική ύπαρξη.
  **Που ήταν κρυμμένοι, όλοι αυτοί οι ‘’αντάρτες της πόλης’’ που διέσυραν, έκαψαν και κατέστρεφαν επί χρόνια, τρομοκρατώντας και κυνηγώντας κάθε αντίθετη φωνή, ενός λαού που δεν είχε προλάβει να συνέλθει από την έκπληξη της επικείμενης ΧΡΕΟΚΟΠΙΑΣ, που μας είχε ετοιμάσει ο ΝΕΡΩΝ, ανεψιός του ‘’εθνάρχη’’.
  Ποιος ‘’έκανε’’ τον Τσίπρα πρωθυπουργό χωρίς να τον..ρωτήσει?

 3. ΝΒ 18:23 16/04/2016

  Χωρίς Θεό και χωρίς πατρίδα. Τι έχει να χάσει??? …….

  Αλέξη Τσίπρα δεν μας χρωστάει κανείς τίποτα, εκτός βεβαίως από τις πολεμικές αποζημιώσεις της Γερμανίας!

  Εμείς οι Έλληνες, όμως, χρωστάμε στον εαυτό μας να ενηλικιωθούμε κοινωνικά, πολιτικά και ηθικά.
  Εμείς οι Έλληνες ευθυνόμαστε πρωτίστως για τα χάλια μας, κι αυτό δεν το αναφέρεις πουθενά στην επιστολή σου, όπως δεν το είχες αναφέρει και στις δημαγωγικές προεκλογικές ομιλίες σου.
  Άλλωστε, υπάρχουν επιταγές του μνημονίου, Αλέξη Τσίπρα, εκείνες που αφορούν σε διαρθρωτικές αλλαγές και στο νοικοκύρεμα του κράτους, που δεν εφαρμόστηκαν, και που θα έπρεπε να τις είχαμε κάνει μόνοι μας εδώ και δεκαετίες!
  Το μνημόνιο δεν είναι μόνο βάρβαρα μέτρα μονομερούς λιτότητας, που ομολογουμένως είναι άδικα και αδιέξοδα.
  Το μνημόνιο είναι πολύ περισσότερα. Για να πετύχεις λοιπόν μια minimum ανάσχεση των μέτρων λιτότητας, πρέπει να επικεντρωθείς στην επανίδρυση του κράτους εκ θεμελίων μέσω διαρθρωτικών αλλαγών. Και να θυμάσαι, ομελέτα δεν γίνεται χωρίς να σπάσεις αυγά.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.