ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

ΜΕΤΑ ΤΟ ΠΑΣΧΑ ΘΑ...ΨΗΣΟΥΝ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

Στις 8 Φεβρουαρίου ενεστώτος έτους ο υπουργός Οικονομικών μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής ήταν κατηγορηματικός: "Η αξιολόγηση πρέπει να τελειώσει μέχρι τα τέλη του Φεβρουαρίου, αλλιώς αν πάει για Μάιο-Ιούνιο καήκαμε". Και ο λόγος για τον οποίον θα γίνουμε παρανάλωμα του πυρός, όπως εξήγησε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, είναι ότι "δεν θα μπορέσουμε να μετατρέψουμε τον φαύλο κύκλο της οικονομίας σε ενάρετο". Μάλιστα υποστήριξε πως γι' αυτόν "ο χρόνος είναι μέρος της στρατηγικής" και πως "η σημασία του χρόνου από πολιτικής άποψης είναι σημαντική, γιατί υπάρχει κόπωση κοινωνική".

Ουδείς διαφώνησε τότε με τον Ευκλείδη. Και ορθώς. Όλα όσα είπε ήταν σωστά. Η καθυστέρηση ήταν επιζήμια και πρωτίστως για τη χώρα, αλλά και την κυβέρνηση, η οποία κινδύνευε να πάθει ότι και με τον Βαρουφάκη το 2015. Όμως έχουν περάσει δύο μήνες και η αξιολόγηση δεν λέει να τελειώσει. Και δεν θα τελειώσει ούτε τον Απρίλιο. Πλέον η πιθανότερη εκδοχή, αυτή δηλαδή στην οποίαν ευελπιστεί το Μέγαρο Μαξίμου, είναι αν όχι μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή τουλάχιστον μέχρι στις 25-26 Απριλίου να έχει υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup και η ψήφιση των μέτρων από την ελληνική Βουλή να γίνει την εβδομάδα μετά το Πάσχα και πάντως το αργότερο μέχρι στις 10 Μαΐου.

Λέμε "ευελπιστεί το Μέγαρο Μαξίμου" γιατί οι συνεργάτες του πρωθυπουργού ναι μεν υποστηρίζουν πως "πλέον όλοι, ακόμη και το ΔΝΤ θέλουν να τελειώσει, όσο το δυνατόν πιό σύντομα, η εκκρεμότητα της αξιολόγησης", δεν είναι όμως και απολύτως σίγουροι ότι αυτό θα συμβεί καθώς δεν έχουν εισέτι ρυθμιστεί, νομικο-πολιτικά, όλες οι λεπτομέρειες για τον επακριβή ρόλο του ΔΝΤ στο νέο Ελληνικό Πρόγραμμα το οποίο θα πρέπει να συναφθεί. Το σίγουρο είναι πως η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί με τη σύμφωνη γνώμη και τις υπογραφές των τριών ευρωπαϊκών θεσμών, ενώ το ΔΝΤ το πιθανότερο είναι να υπογράψει ξεχωριστή συμφωνία στην οποίαν θα προβλέπεται ότι παραμένει μεν σε ρόλο συμβούλου για μερικούς ακόμη μήνες, αλλά το Φθινόπωρο θα αξιολογηθεί η πορεία της ελληνικής οικονομίας και εφόσον αποδειχθεί πως το Ταμείο έχει δίκαιο στις εκτιμήσεις του (ό,τι δηλαδή το Πρόγραμμα χωρίς κούρεμα του χρέους και με 3,5% πλεονάσματα δεν βγαίνει) τότε η Ελλάδα θα αναγκαστεί να λάβει τα πρόσθετα μέτρα που ζητά το ΔΝΤ.

Η συμφωνία στην οποίαν όπως φαίνεται θα καταλήξουν θα είναι η γνωστή πεπετημένη αφού για μια ακόμη φορά επιλέγεται ο συμβιβασμός, ως ενδιάμεσο στάδιο πριν την λύση που παραπέμπεται για το μέλλον. Μ' αυτό τον τρόπο όλοι εμφανίζονται ευχαριστημένοι. Η Μέρκελ γιατί η Ελλάδα συνεχίζει στο δρόμο της λιτότητας και λαμβάνει νέα μέτρα χωρίς να υπάρχει διευθέτηση του χρέους. Η Λαγκάρντ γιατί το Ταμείο παραμένει στο Πρόγραμμα χωρίς να πληρώνει και έχοντας διασφαλισμένη την αποπληρωμή των δανείων που έχει δώσει. Και ο Τσίπρας γιατί ενώ λαμβάνει και νέα επαχθή μέτρα και παρατείνει τη μνημονιακή αιχμαλωσία της χώρας θα μπορεί να υποστηρίζει πως με τη δική του "ηρωϊκή αντίσταση" δεν πέρασε η ατζέντα του ΔΝΤ. Το πρόβλημα όμως είναι για τη χώρα που συνεχίζει να πορεύεται υπό διεθνή επιτροπεία και στην επόμενη αξιολόγηση, εφόσον η κατάσταση δεν βελτιωθεί, οι πολίτες της θα κληθούν να καταβάλουν και πάλι αίμα, δάκρυα και φόρους.

Να σημειώσουμε εδώ πως στην κυβέρνηση μπορεί να μην ανησυχούν για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας όμως κυβερνητικοί παράγοντες υποστηρίζουν πως είναι λάθος ο εφησυχασμός καθώς οι βουλευτές ακόμη δεν ξέρουν το ακριβές περιεχόμενο των μέτρων και τις κοινωνικές αντιδράσεις που θα υπάρξουν όταν γίνουν γνωστές οι λεπτομέρειες τους. Μάλιστα δεν αποκλείουν να εμφανιστούν αντάρτες "εάν το πακέτο είναι υπέρβαρο". Οι ίδιοι κυβερνητικοί παράγοντες θεωρούν επίσης λάθος και το γεγονός ότι η υπερψήφιση των μέτρων έχει συνδεθεί άμεσα με τον ανασχηματισμό. Ενδεχομένως θα δημιουργήσει προβλήματα στον Αλέξη Τσίπρα, λένε, καθώς δεν είναι λίγοι οι βουλευτές οι οποίοι, όπως αρμοδίως διαμηνύουν, θα ήθελαν να δουν να "εξαργυρώνεται" η θετική τους ψήφο στα επαχθή μέτρα με συμμετοχή τους στο νέο κυβερνητικό σχήμα που θα εξαγγείλει, όπως λέγεται, ο πρωθυπουργός αμέσως μετά την υπερψήφιση των μέτρων.

Δεν είναι σίγουρο ότι ο πρωθυπουργός θα τους κάνει το χατήρι, παρά τις υποσχέσεις που μπορεί να μοιράζουν συνεργάτες του, το μόνο σίγουρο είναι ότι θα τους αφήσει τη Μεγάλη Πέμπτη να πάνε στην εκκλησία ν' ακούσουν τα 12 Ευαγγέλια και μετά το Πάσχα και αφού ψήσουν και τον οβελία θα τους μαζέψει στην Βουλή για να ακούσουν τις δεήσεις του Τσακαλώτου για το Φορολογικό και το δημοσιονομικό κενό, τους ψαλμούς του Κατρούγκαλου για τις συντάξεις και το Ασφαλιστικό και τα απολυτίκια του Σταθάκη για τα κόκκινα δάνεια και το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων. Μένει να δούμε πόσο μεγαλύτερος θα είναι ο λογαριασμός από την καθυστέρηση της αξιολόγησης και τι επιπλέον παραχωρήσεις κάναμε προς τους δανειστές μας για να μην, κατά την προφητεία Τσακαλώτου, μας... κάψει ο Μάιος.

3 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
 1. ΠΟΥ ΠΗΓΑΝ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΚΥΡΙΕ ΤΣΙΠΡΑ?
  ================================
  ΓΙΑΤΙ ΣΥΓΚΑΛΥΠΤΕΙΣ ΤΗ ΔΕΞΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ?

  ΝΑ! Μια μοναδική ευκαιρία να αποδείξει ο κ. Τσίπρας ότι δεν συγκαλύπτει την διαφθορά.
  ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΑΠΟ ΤΟΤΕ ΠΟΥ ΜΠΗΚΑΜΕ ΣΤΗΝ ΟΜΕ !!
  ========================================================
  H ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Κ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΠΑΡΕΛΑΒΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ
  ——————————————————————————————————–
  (Αποτελέσματα 31/12/2003):
  1. Πρωτογενείς Δαπάνες ……………………=30 Δις Euro
  2. Έλλειμμα Προϋπολογισμού ……………=3,3 % του ΑΕΠ
  3. Πρωτογενές Έλλειμμα …………………….= 0
  4. Πρωτογενές Πλεόνασμα …………………=1,7 % του ΑΕΠ
  5. Έλλειμμα Ισοζυγ. Τρεχ. Συναλλαγών.= 8,65 Δις
  6.ΔημόσιοΧρέος……………………………..=178 Δις

  Και ας δούμε πως ήταν οι ίδιοι οικονομικοί δείκτες, όταν αποχώρησε ο κ. Καραμανλής.
  ================================================
  Β. Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΠΑΡΕΔΩΣΕ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
  ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ (Αποτελέσματα 31/12/2009):
  1. Πρωτογενείς Δαπάνες …………..= 59 Δις (Αύξηση 96,66%)
  2. Έλλειμμα Προϋπολογισμού…….=15.6 % του ΑΕΠ (36 Δις -Αύξηση 387,5%)
  3.Πρωτογενές Έλλειμμα …………….. =10,6 % του ΑΕΠ (24,5 Δις- Αύξηση = ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ
  4. Πρωτογενές Πλεόνασμα ………….=0
  5. Έλλειμμα Ισοζυγίου Τρεχουσών
  (Εξωτερικών) Συναλλαγών …………=25,8 Δις (11,2%
  του ΑΕΠ) Αύξηση 198,2%
  6. Δημόσιο Χρέος ………………………..=299 Δις (129,7%
  του ΑΕΠ) Αύξηση σε Euro: 67,98%

  Τι ακριβώς συνέβη τότε κ.Τσίπρα?
  Δεν σας ενδιαφέρει να μάθουμε την αλήθεια?
  Γιατί συγκαλύπτετε αυτή την ΕΣΧΑΤΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ?

 2. ΠΟΙΟΣ ΤΡΕΛΟΣ ΘΑ ΔΑΝΕΙΖΕ ΣΗΜΕΡΑ, ΤΣΙΠΡΑ ΚΑΙ καΜένο εντελώς
  με αυτή την συμπεριφορά?
  =========================================

  Αγωνιούμε και ψάχνουμε να βρούμε αιτίες που διαρκώς οι δανειστές αναβάλλουν και διαρκώς αποδεικνύουν την ΕΛΛΕΙΨΗ εμπιστοσύνης ΟΛΩΝ !!! των δανειστών στο πρόσωπο του Αλέξη καΜένου εντελώς.
  *Ποιος ξένος μπορεί να δεσμευτεί στο λαό του, ότι ο Τσίπρας είναι πρόσωπο αξιόπιστο, και οικονομικά κατηρτισμένο, ώστε να κάνει διαχείριση των χρημάτων των λαών που μας δανείζουν?
  *Βρίσαμε χυδαία , προσβάλαμε βάναυσα και προκαλέσαμε τους ΠΑΝΤΕΣ, αρχής γενομένης με το ‘’αχόρταγο’’ κατασκεύασμα της πολιτικής ηλιθιότητας που έγινε και υπουργό. Ποιον δεν έβρισε και ποιον δεν προκάλεσε τόσο ο ακροδεξιός συνέταιρος όσο και ο ίδιος ο Τσίπρας, με την αγραμματοσύνη του και τους κοκκινολαίμηδες συμβούλους του?
  *Δυστυχώς, οι ‘’αριστεροί’’ προβοκάτορες της δημοκρατίας και της νομιμότητας, φαίνεται, πως βρίσκονται σε ‘’διατεταγμένη’’ υπηρεσία καταστροφής της Ελλάδας, κατάληψης της εξουσίας, κατάργηση της δημοκρατίας, Η, ??? υπό την επήρεια επικίνδυνων παραισθησιογόνων ουσιών?
  *Ποιες υπογεγραμμένες συμφωνίες τήρησε και εφάρμοσε ο χουντο αναστημένος ‘’εκλεκτός’’ των ..εκλεκτών της Χούντας?
  *Τι ακριβώς έχει ως ‘’ΑΤΟΥ’’ ο κ Τσίπρας, για να απαιτήσει και μείωση χρέους ?
  *Ποιες διαρθρωτικές αλλαγές έχει εφαρμόσει και ποιους νόμους ενεργοποιήσει ώστε να αντιληφθούν και οι εταίροι μας-δανειστές, όταν δεν θα πάνε χαμένες οι θυσίες των λαών που θα πληρώσουν ‘’ την ασυλία Τσίπρα ‘’ στον Καραμανλή?
  *Πόσες ..μυριάδες κομματικοί κολαούζοι ‘’κατέχουν’’ δημόσιες θέσεις λόγω μαυρογυαλούρικης συμπεριφοράς των πεινασμένων για εξουσία μπολσεβίκων.
  *Με ποια εχέγγυα έρχεται σήμερα ο Τσίπρας και υπόσχεται τόσο προεκλογικά ,όσο και μετεκλογικά μείωση του χρέους από την ΕΕ, όταν ΚΑΝΕΙΣ !!! δεν την του υπεσχέθη, κι όταν η μέχρι σήμερα ΣΠΑΤΑΛΗ και μικροκομματική διακυβέρνηση της χώρας υπήρξε πελατειακή και αντισυνταγματική ‘’αντάξια’’ της κλίκας των όψιμων απογόνων του σταλινικού ολοκαυτώματος της δημοκρατίας, της ισότητας της ανθρωπιάς.
  **Ποιος ΤΡΕΛΟΣ πολιτικός ηγέτης των μελών της ΕΕ, θα τολμήσει να προτείνει στο λαό του, να υποστεί νέες θυσίες, για να ‘’ακούνε’’ τις ΒΡΙΣΙΕΣ του Καμμένου και την βρόμικη προπαγάνδα, εκβιασμούς, ψευτοαντριλίκια και σπατάλη ασυγκράτητη , ανώφελη και μικροκομματική συμπεριφορά , από τους Τσιπρογιάννηδες , με τα χρήματα που θα στερηθούν οι ίδιοι και τα παιδιά τους?

  *Τι ακριβώς προτείνει ή, έκανε υπέρ της ελληνικής οικονομίας και των ελλήνων, εκτός του: ΝΑ ‘’ΧΑΡΙΣΕΙ’’ τον ‘’Αστέρα’’ ,να ‘’δωροθετήσει’’ τα ελληνικά αεροδρόμια, να καταστήσει τους τούρκους πιο ασύδοτους και πιο επικίνδυνους και να διορίσει όλα τα κομματικά του απολειφάδια, ως ‘’αναγκαία’’ στοιχεία προόδου προς την χρεοκοπία?
  *Την μείωση του χρέους κατά 120δις ευρώ, την μείωση των επιτοκίων, την αναβολή πληρωμής του χρέους μέχρι το 2022, την ΚΕΡΔΙΣΕ ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου με το σπαθί του.
  *‘’Χειροπιαστή απόδειξη’’ για τη μείωση χρέους προς την Ελλάδα του Γιώργου Παπανδρέου, απετέλεσαν οι νόμοι, οι διαρθρωτικές αλλαγές , τα ΠΡΟΣΤΙΜΑ σε Λάτσηδες και Βαρδινογιάννηδες, η διαύγεια, η φοροδοτική ισότητα, η άρση του τραπεζικού απορρήτου, ο οικονομικός εισαγγελέας, οι νόμοι για την δημοσιοϋπαλληλική ΛΕΡΝΑΙΑ της διαπλοκής.
  Ναι ! αυτόν που αυθημερόν ακύρωσε και διέγραψε ο Τσίπρας της διαπλοκής, ‘’πατσίζοντας’’ τα φακελάκια με την αγορασμένη ψήφο των φοροφυγάδων και των πελατειακών και βρώμικων ‘’συγχωνεύσεων’’.
  *Η μείωση του χρέους. εκ μέρους της ΕΕ. ήταν μια προσωπική νίκη και πολιτική κατάκτηση του Γιώργου Παπανδρέου, που απέδειξε ΠΡΩΤΑ!!! ότι αγωνίζεται και θα αγωνισθεί για την επιστροφή της Ελλάδας σε ένα δρόμο ανάπτυξης, ευνομίας, ισονομίας και ΔΙΑΥΓΕΙΑΣ !!!
  *Τι από όλα αυτά , εφάρμοσαν τόσο ό Σαμαράς, όσο και σήμερα το δίδυμο της ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟΤΗΤΑΣ και της σπατάλης?
  * ‘’Εξαίρεση’’ αποτέλεσαν οι Έλληνες που ..κόλλησαν στη λάσπη της διαπλοκής και πολλοί και της ιδιοτέλειας. Είχαν μάθει τον Έλληνα να επαιτεί ότι του ανήκει και όχι να το απαιτεί . Είχαν μάθει τον Έλληνα ότι η αξιοκρατία είναι για τους χαζούς, ενώ η πελατειακή ‘’εγγραφή’’ σε ..κάποιους κομματικούς καταλόγους, θα τον ‘’βολέψει’’.
  *Είχαν ‘’πείσει’’ τον Έλληνα ότι η λαμογιά είναι ‘’μαγκιά’’ και εξυπνάδα και ότι η εργασία και η ιδιοκτησία ..κουράζουν τον άνθρωπο και του δημιουργούν άγχος και προβλήματα. όπως έλεγαν οι πίσω από το τείχος της ντροπής , επί τόσα χρόνια μέχρι το 1990…

  • NMan. 16:15 19/04/2016

   ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΚΑΙ ΧΡΕΟΣ 2007-2010
   ========================
   Η γαλάζια διακυβέρνηση με αριθμούς
   Σύμφωνα με την έκθεση της Eurostat (General government deficit and debt – Greece) η οποία συντάχθηκε βάσει των προτύπων του Ευρωπαϊκού Συστήματος Λογαριασμών (ESA 95)
   τόσο τα στοιχεία για το έλλειμμα όσο και τα στοιχεία για το χρέος αναθεωρούνται επί τη βάσει νέων δεδομένων.

   Έτσι, το δημοσιονομικό έλλειμμα ανά έτος:
   ===============================
   Το 2007 στο 6,4% του ΑΕΠ (14,5 δισ. ευρώ)
   Το 2008 στο 9,8% του ΑΕΠ (23,1 δισ. ευρώ)
   Το 2009 στο 15,4% του ΑΕΠ (36,3 δισ. ευρώ)
   Το 2010 στο 10,5% του ΑΕΠ (24,19 δισ. ευρώ)

   Το δημόσιο χρέος ανά έτος:
   ================================
   Το 2007 τοποθετείται στο 105,4% του ΑΕΠ (239 δισ. ευρώ)
   Το 2008 στο 110,7% του ΑΕΠ (262,3 δισ. ευρώ)
   Το 2009 στο 127,1% του ΑΕΠ (298,7 δισ. ευρώ)
   Το 2010 στο 142,8% του ΑΕΠ (328,5 δισ. ευρώ)

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.