ΚΟΣΜΟΣ

Η Έλεν Κλαρκ από τη Νέα Ζηλανδία

Μία γυναίκα με αποφασιστικότητα για τη θέση του ΓΓ του ΟΗΕ

Η 'Ελεν Κλαρκ, η πρώην πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας που έθεσε υποψηφιότητα για την διαδοχή του Μπαν Κι-μουν, φημίζεται στην πατρίδα της για την ακλόνητη αποφασιστικότητά της.
klark

Η 66χρονη Κλαρκ, η οποία ανακοίνωσε χθες την υποψηφιότητα της για τη θέση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ έπειτα από φήμες μηνών, ηγήθηκε της κεντροαριστερής κυβέρνησης της Νέας Ζηλανδίας επί τρεις διαδοχικές θητείες, από το 1999 έως το 2008.

Στη συνέχεια διορίστηκε διευθύντρια του προγράμματος του ΟΗΕ για την Ανάπτυξη (Pnud), μια από τις σημαντικότερες εξειδικευμένες οργανώσεις του ΟΗΕ και έγινε έτσι η πλέον "υψηλόβαθμη" γυναίκα του διεθνούς οργανισμού.

"Είναι το καλύτερο πρόσωπο για τη δουλειά αυτή", σχολίασε ο πρωθυπουργός Τζον Κέι, ο οποίος διαδέχθηκε την Κλαρκ στην ηγεσία της κυβέρνησης.

Η Κλαρκ έχει δείξει τις ηγετικές της ικανότητες, δηλώνει ο Κέι. "Δεν είναι μόνο το χρονικό διάστημα κατά τον οποίο διετέλεσε πρωθυπουργός, όλη της η ζωή είναι αφιερωμένη στην εξωτερική πολιτική".

Η Κλαρκ κατάγεται από μια συντηρητική οικογένεια αγροτών του Βορείου Νησιού και εισήλθε στην πολιτική όταν διαμαρτυρόταν κατά του πολέμου στο Βιετνάμ και των αγώνων ράγκμπι στη Νότια Αφρική του απαρτχάιντ.

Εισήλθε στο κοινοβούλιο το 1981 πριν ανέλθει στην εξουσία, όταν διορίστηκε αντιπρόεδρος της κυβέρνησης το 1989, τη στιγμή της κατάρρευσης της κυβέρνησης των Εργατικών λόγω των επίμαχων οικονομικών μεταρρυθμίσεων.

Οι Εργατικοί ανατράπηκαν το 1990 και, το 1993, η Κλαρκ ανέλαβε την ηγεσία ενός κόμματος της αντιπολίτευσης, αποδυναμωμένου και διχασμένου από τις ιδεολογικές έριδες.

Η δημοτικότητά της ήταν μόλις 2%, αλλά η Κλαρκ είχε αρνηθεί να παραιτηθεί παρά τις εκκλήσεις προς την κατεύθυνση αυτή των ανώτερων στελεχών του κόμματος. Το σθένος που επέδειξε ανταμείφθηκε το 1999, όταν έγινε αρχηγός της κυβέρνησης.

Αρχικά, η ηγεσία της αποκαλείτο από αντιπάλους της "Helengrad", λόγω του αυστηρού ελέγχου που ασκούσε στην κυβέρνησή της.

Όμως, με την πάροδο του χρόνου, η Κλαρκ έγινε πιο μετριοπαθής και πραγματίστρια, κάτι που δεν την εμπόδισε να επιδείξει ένα πνεύμα ανεξαρτησίας έναντι των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Αυστραλίας καθώς αρνήθηκε να στείλει στρατεύματα στο Ιράκ.

Έχοντας την στήριξη της κοινής γνώμης, η Κλαρκ διατήρησε επίσης το καθεστώς του μη πυρηνικού κράτους για τη χώρα της, υιοθετώντας μια πολιτική που εφαρμόστηκε το 1984 και αμαύρωσε τις σχέσεις με την Ουάσινγκτον.

Η Κλαρκ εξηγεί ότι ο Νέλσον Μαντέλα αποτελεί για την ίδια τη μεγαλύτερη πηγή έμπνευσης. Μετακομίζοντας από το Ουέλινγκτον στη Νέα Υόρκη, η πολιτικός δεν άλλαξε τον τρόπο άσκησης εξουσίας και υπογραμμίζει: "Ενημερώνομαι για τα θέματα, είμαι προορατική και συγκεντρωτική".

Ο Αντριου Λιτλ, ο οποίος την διαδέχτηκε στην ηγεσία του Εργατικού Κόμματος, την χαρακτηρίζει περισσότερο από ικανή για να διευθύνει τον ΟΗΕ. "Φημίζεται για την ισχυρή βούλησή της και τις φοβερές ικανότητές της. Είναι μια πρωτοπόρος, πάντοτε ήταν".

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.