ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Να τα βρουν μεταξύ τους οι δανειστές…

«Μπέρδεμα» με την διαπραγμάτευση.. μεγάλο «μπέρδεμα» τέτοιο που να επιτρέπει σε κάποιον να πει «εδώ χάνει η μάνα το παιδί και το παιδί» την μάνα»:  Η σεναριολογία ότι η Αθήνα θα βρεθεί για ακόμη μία φορά στον τοίχο, ότι θα «φλερτάρει» για ακόμη μία φορά με το Grexit (…όχι το αθλητικό, το άλλο το κανονικό) δεν αργεί να «φουντώσει» υπό αυτές τις συνθήκες..

Ποιος φταίει όμως για αυτό το μεγάλο «μπέρδεμα»; Να είναι η ελληνική πλευρά; Να είναι οι Βρυξέλλες; Ή μήπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο;

Το «ευκολάκι» θα ήταν να πει κανείς πως για ακόμη μία φορά σε αυτό τον γύρο των διαπραγματεύσεων  «φταίει» η Αθήνα που βάζει «φρένο» στα όσα προβλέπονται από την συμφωνία και προτείνει πράγματα μακριά από την «φιλοσοφία» τους ή που αρνείται διαρθρωτικές αλλαγές απαραίτητες για να αλλάξει σελίδα.. Και η έτσι η ελληνική πλευρά που «δεν ξέρει τι χρειάζεται για να φτάσει στον στόχο της» με αυτή την στάση της «μπλοκάρει» την διαπραγμάτευση…  θα μπορούσε να πει κάποιος που «ποντάρει» στα «ευκολάκια»!

Υπάρχει όμως κάτι που διαφεύγει της προσοχής: Η Ελλάδα έχει συμφωνήσει να πάρει μέτρα 5,4 δισ. ευρώ για την επόμενη τριετία, μέγεθος που συμπίπτει με αυτό που της ζητούσαν αρχικά οι εκπρόσωποι των Βρυξελλών… Τώρα το εάν ένα μέτρο από εδώ, ένα μέτρο από εκεί υπολογίζεται διαφορετικά ως απόδοση από την κάθε άλλη πλευρά ή δεν συμπίπτει (όπως πχ η αύξηση εισφορών) σε φιλοσοφία, είναι κάτι που εφόσον υπάρχει βούληση μπορεί να λυθεί..

Εδώ όμως έχουμε φτάσει να μιλάμε για μια διαπραγμάτευση που κινδυνεύει να τιναχτεί στον αέρα! Και σίγουρα το πρόβλημα δεν είναι αυτό.. Ούτε πως σώνει και καλά θέλουν να φτάσουν την Ελλάδα μέχρι Ιούλιο με την πλάτη στον τοίχο: Εν μέσω προσφυγικού και με… Brexit μια αναβίωση των σεναρίων Grexit θα προκαλέσει νέες αναταράξεις που θα απαιτήσουν διαχείριση στην κόψη του ξυραφιού.. Αν και βέβαια δεν πρέπει να ξεχνάμε πως «ο λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται».

Μήπως λοιπόν το «αγκάθι» είναι άλλο και όχι η Ελλάδα; Η εμμονή της Ευρώπης να μείνει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα (… αν και υπήρξαν και αδέξιοι χειρισμοί από την ελληνική πλευρά που σχεδόν εξανάγκασαν τους απέναντι να το κρατήσουν στο «παιχνίδι») δημιουργεί το πρώτο ζήτημα. Η Ουάσιγκτον έχει το δικό της σκεπτικό για να χειρίζεται αυτά τα θέματα και δεν έχει πρόβλημα να αναλάβει τον ρόλο του «κακού αστυνόμου».

Εδώ λοιπόν απαιτεί επιπλέον μέτρα από αυτά που υποτίθεται πως συμφώνησαν Ελλάδα και Βρυξέλλες..

Και εφόσον η Αθήνα δεν μπορεί να αποδεχτεί τα extra ζητά από τους Ευρωπαίους να καλύψουν την διαφορά με διευκολύνσεις στο χρέος..

Η Ευρώπη λοιπόν πρέπει να ζυγιάσει τι μπορεί να δώσει στο χρέος και αν αυτό δεν αρκεί στο ΔΝΤ ή αυτό απλά δεν θα συνεχίσει ως χρηματοδότης στο Πρόγραμμα ή θα απαιτηθούν από την Ελλάδα πολλαπλάσια από τα 5,4 δισ. ευρώ μέτρα..

Άρα σε αυτή την φάση ίσως το ζήτημα είναι να τα βρουν μεταξύ τους οι δανειστές..

2 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
 1. NMan. 19:16 11/04/2016

  Σόιμπλε : Έλληνες βρείτε λύσεις και τηρείστε δεσμεύσεις

  Προϋπόθεση «για ό,τι μπορεί να ακολουθήσει ή δεν ακολουθήσει» θεωρεί ο Βολφγκανγκ Σόιμπλε, την επιτυχή ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος σύμφωνα με τα όσα είπε στον γερμανικό ρ/σ Deutschlandfunk.
  Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών πέταξε το «μπαλάκι» στην Ελλάδα και τόνισε:
  «Η λύση του προβλήματος πρέπει να γίνει στην Ελλάδα, γιατί η ελληνική κυβέρνηση στην κοινή ανακοίνωση του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου επαναδιαβεβαίωσε ότι θα εφαρμόσει το συμπεφωνημένο πρόγραμμα. Η επιτυχημένη ολοκλήρωσή του αποτελεί προϋπόθεση για ό,τι μπορεί να ακολουθήσει ή δεν ακολουθήσει. Δυστυχώς μέχρι εκεί είμαστε πολύ μακριά (…) Η ελληνική κυβέρνηση έχει αρκετά προβλήματα να ξεπεράσει, της εύχομαι καλή δύναμη. Φυσικά έχει κάθε στήριξη, αλλά δεν μπορεί να αποφύγει τη λύση του προβλήματος».
  Αναφερόμενος στον Γ. Βαρουφάκη είπε πως δεν θα ήθελε να ανταλλάξει καθήκοντα μαζί του μιας και η θέση δεν είναι εύκολη και πρόσθεσε:
  «Έχει το δικαίωμα να τον παίρνουμε στα σοβαρά, όπως και ολόκληρη την κυβέρνηση. Γι αυτό και τους εμπιστευόμαστε ότι θα πράξουν αυτό που πρέπει, αλλά και το απαιτούμε».
  Ο ίδιος στέλνοντας μήνυμα στην Αθήνα είπε πως η Ελλάδα «πρέπει να εφαρμόσει τις δεσμεύσεις της», ενώ αναφερόμενος στο ποιες μπορεί να είναι οι εναλλακτικές λύσεις είπε: «Δεν χρειάζεται να συζητάμε για εναλλακτικές, η Ελλάδα δεσμεύτηκε στις 20 Φεβρουαρίου για την υλοποίηση αυτού του προγράμματος.

 2. NM 17:30 11/04/2016

  ΤΟ ΔΝΤ ΚΑΙ ΟΙ ΗΠΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΙ ΜΑΣ ΣΥΜΜΑΧΟΙ ,
  ΛΕΕΙ Ο ΠΑΝΟΣ..

  Από τον Πάνο Καμμένο και τους Ανεξάρτητους Έλληνες έχουμε ακούσει πολλά και διάφορα. Περί απώλειας εθνικής ανεξαρτησίας, περί δωσιλόγων και τιμωρίας των ενόχων και φυσικά μπόλικη αντιμνημονιακή ρητορία. Δεν θα μπούμε εδώ στη διαδικασία να ασκήσουμε συνολική κριτική στο πολιτικό μόρφωμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων, στο πολιτικό του πρόγραμμα και στο πολιτικό παρελθόν (Ν.Δ μέχρι πολύ πρόσφατα) της μεγάλης πλεοψηφίας των στελεχών του. Μας απάλλαξε από αυτό ο Πάνος Καμμένος με την νέα πρόταση που έχει αρχίσει να λανσάρει τελευταία η οποία είναι εξόχως αποκαλυπτική των προθέσεων και του προσανατολισμού του ίδιου και του κόμματος του. Σε συνεντευξή του στην ΕΤ3 στις 30/11/12 ανέφερε χαρακτηριστικά : »και βλέπουμε τώρα ότι για διαγραφή του χρέους μιλούν τώρα και το ΔΝΤ και οι ΗΠΑ και κορυφαίοι οικονομολόγοι από την Ε.Ε», »η λύση είναι διαγραφή του χρέους όπως ρεαλιστικά πια μας προτείνουν οι πραγματικοί μας σύμμαχοι που είναι μόνο οι ΗΠΑ και οι χώρες του ΔΝΤ όπως η Ρωσία και η Κίνα μας το λέει η κυρία Λαγκάρντ και επιμένουμε εμείς να πηγαίνει ο κ. Σαμαράς γονυπετής και να παρακαλάει την κ.Μέρκελ και τον κ.Σόιμπλε», »Ο κ.Σαμαράς πάλι με τα ίδια λόγια ξενυχτάει δήθεν και παλεύει το βράδυ και την άλλη μέρα μας λέει έρχεται μια καινούργια μέρα, την καινούργια μέρα κάποιοι έχουν γίνει δισεκατομυριούχοι από τις αποφάσεις αυτές και την ίδια στιγμή αρνούνται να κάνουν την λύση που τους λέει η κυρία Λαγκάρντ και οι Ηνωμένες Πολιτείες».

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.