ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επανάληψη ως φάρσα ή το τελευταίο πολιτικό παίγνιο Τσίπρα

ΝΔ: Ημέρες 2015

Οι αναλύσεις της Συγγρού για τους χειρισμούς της κυβέρνησης έναντι ΔΝΤ και θεσμών.
mitsotakis

Η ιστορία επαναλαμβάνεται. Ως φάρσα ή ως τραγωδία.

Σε αυτή την ανάλυση έχουν καταλήξει τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, μπροστά στο νέο κύκλο δραματοποίησης που επιλέγει η κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς.

Η ανακοίνωση πρόθεσης κατάθεσης νομοσχεδίων, που κινείται στα όρια της μονομερούς ενέργειας, η στοχοποίηση του ΔΝΤ από την Όλγα Γεροβασίλη και ο κύκλος πολιτικών επαφών του Αλ. Τσίπρα (σήμερα με Ολάντ), φέρνουν στους επιτελείς του Κυριάκου Μητσοτάκη έντονη την αίσθηση των ημερών του 2015. Τότε που μετά από ένα διχαστικό δημοψήφισμα, έγινε η μεγάλη κωλοτούμπα και υπεγράφη ένα νέο βαρύ μνημόνιο.

Στη Συγγρού παρακολουθούν με προσοχή τις εξελίξεις, χωρίς να αποκλείουν και το ενδεχόμενο να υπάρξουν κινήσεις του κ. Τσίπρα και στο κεντρικό πολιτικό επίπεδο, σε μία περίοδο άλλωστε που η Ν.Δ. εμμένει στη θέση της περί παραίτησης της κυβέρνησης και εκλογών.

Εκτιμούν, ωστόσο, ότι σε αυτή τη φάση τουλάχιστον δεν είναι στις προθέσεις του κ. Τσίπρα μία προσφυγή σε εκλογές. Αντιθέτως, κρίνουν ότι επιδιωκόμενος στόχος είναι να εξασφαλίσει μία συμφωνία, ιδανικά χωρίς το ΔΝΤ, ώστε να πείσει ότι διαπραγματεύτηκε σκληρά και ότι κατάφερε να φέρει το ελληνικό πρόγραμμα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο και μόνον. Ωστόσο, όλες οι τελευταίες εξελίξεις – από τις υποκλοπές μέχρι τις δηλώσεις Μέρκελ, Σόιμπλε και Κερέ - δείχνουν ότι η Ευρώπη δεν είναι διατεθειμένη να αφήσει εκτός νυμφώνος το Ταμείο, με την εξαίρεση ίσως της Γαλλίας, κάτι που εξηγεί και τη σημερινή
συνάντηση Τσίπρα στο Ελιζέ.

Δεύτερος στόχος του κ. Τσίπρα, κατά τη Ν.Δ., είναι να οδηγήσει ξανά τη χώρα σε οριακές καταστάσεις, προκειμένου να διασφαλίσει ότι μπροστά στον κίνδυνο κατάρρευσης δεν θα υπάρξουν διαφοροποιήσεις από βουλευτές της συμπολίτευσης ενώ και η πίεση στην αντιπολίτευση να στηρίξει θα είναι σημαντική.

«Ο κ. Τσίπρας έχει δηλώσει ότι διαθέτει ισχυρή πλειοψηφία, ας φέρει τα μέτρα και ας τα ψηφίσει» διαμηνύουν από τη  Συγγρού, που εμμένουν ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν θα ψηφίσει μέτρα που εντείνουν την αφαίμαξη των πολιτών και των επιχειρήσεων.

Η Ν.Δ. δέχεται, παράλληλα, και μια διπλή πίεση, αφενός για να στηρίξει κυρίως, όμως, προκειμένου να διευκρινήσει τη στάση της, μετά το αίτημα που διατύπωσε ο κ. Μητσοτάκης για εκλογές. Επισήμως, διαμηνύεται ότι το κόμμα δεν μπορεί να αρνηθεί την ανάληψη ευθύνης όταν η χώρα χάνεται. Ανεπίσημα πάντως οι πληροφορίες θέλουν τον κ. Μητσοτάκη να προτιμά να βρεθεί αντιμέτωπος με τις όποιες ευθύνες μετά το Σεπτέμβριο...

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.